Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
AliceInChains

#1876 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by AliceInChains »

dragan.s wrote:
Heller wrote:Kakvi nesposobnjakovići sjede u tom Aluminiju da mi je samo znat, jedna od zemalja sa najjeftinijom strujom, radnom snagom i sirovinama u Evropi i oni opet ne mogu bit konkurentni, ko ih jebe
Nije aluminijski u Mostaru ni prvi ni zadnji alumunijski kombinat koji se gasi. Struja kod nas nije nimalo jeftina, posebno za industriju. Elektrolize u svijetu su isplative samo tamo gdje ima obilje jeftine struje. A posebno što je cijena sirovog aluminija već dugo dosta niska.
Prije rata je to kod nas moglo funkcionisati jer je postojalo nešto što se nazivalo "društveni dogovor". Aluminijski je imao nisku cijenu struje jer smo svi plaćali malo veću. Država je dobijala više deviza od aluminija nego što bi dobila od prodaje struje. I to je tako funkcionisalo dok je država bila vlasnik svih firmi, a postojala samo jedna elektroprivreda.
Danas je situacija takva da se i ne zna ko je vlasnik aluminijskog, a elektroprivrede su javna preduzeća kojima je svrha zarada i koje struju slobodno izvoze kad god žele. Sa druge strane, aluminijski može kupiti struju gdje god želi u čitavoj Evropi i samo će platiti troškove transporta domaćim elektroprivredama. Ali oni to ne žele, već hoće da svi građani BiH (tačnije FBiH) plaćaju skuplju struju, a da oni upravljaju uspješnom firmom koja je oteta od države, a čijim je radnicima ako nisu hrvati zabranjen povratak u istu.
Vrijeme kad je Jole Musa čašćavao čitav Mostar zaradom iz aluminijskog je prošlo.
Welcome to tržišnu privredu.
Sa druge strane, aluminijski može kupiti struju gdje god želi u čitavoj Evropi i samo će platiti troškove transporta domaćim elektroprivredama. Ali oni to ne žele, već hoće da svi građani BiH (tačnije FBiH) plaćaju skuplju struju, a da oni upravljaju uspješnom firmom koja je oteta od države, a čijim je radnicima ako nisu hrvati zabranjen povratak u istu.
Eh, gdje je sad matica...ko mrtva. Nema šta da se uzme, nego bi trebali pomoći, tj. dati. :run:
Samo se tjesite, da je razlog za takvo ponasanje, zato sto se susjedi sami bore sa njihovom krizom)

Puna im usta BIH/FBIH, dok masu Herceg Bosanske i Hrvatske zastave :mrgreen:
RED SKY

#1877 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

Sve po starom...kroz Mostar teče Neretva.
Kroz tzv. stolni ne,tu teče rječica Radobolja.
RED SKY

#1879 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

Komentari su im do jaja.Prava bečka škola.
Ne valja im se vele ni rugati,nisu oni krivi.Priroda je ponekad nemilosrdna.
hercegovac_pravi

#1880 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by hercegovac_pravi »

155_mm wrote:
Iz mostarskog Aluminija saopćili su kako će najveći bh. izvoznik 17. juna pristupiti gašenju svojega cjelokupnog postrojenja.

Ovu odluku jednoglasno je usvojilo Nadzorno vijeće Društva, na prijedlog direktora Ive Bradvice, jer, kako se navodi u priopćenju, Aluminij više ne može nastaviti s poslovanjem u uslovima aktuelnih cijena električne energije i primarnoga aluminija.

U trenutnim uslovima Aluminij od početka godine ostvaruje 9,7 miliona maraka gubitka mjesečno.

Automatizmom su suspendirane sve odredbe postojećega Pravilnika o radu Aluminija koje se odnose na osobne dohotke i na sva druga davanja, a pravnoj je službi naloženo da izradi program zbrinjavanja tehnološkog viška i, za sljedeću sjednicu Nadzornoga vijeća, zakazanu za 20. juna, pripremi prijedlog odluke o visini plaća u Aluminiju.

"Proizvodnja pod ovakvim uslovima više nema smisla. Naš je jedini izlaz u potpunomu zaokrenutu u postojećim odnosima obje vlade prema Aluminiju (Vlade FBiH i Vlade RH) i, s obzirom na to da nisam u mogućnosti uopće ostvariti kontakt s Vladom FBiH odnosno da onaj dogovor o konačnom utvrđivanju naše strukture kapitala, s kojim bismo jedino mogli zatražiti nužna obrtna sredstva, a koji je najavljen 18. aprila, predsjednik Vlade FBiH još nije potpisao, lično sam zatražio od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da pokuša pitanje Aluminija izdići na nivo dvije vlade. No, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao predložiti članovima", kazao je direktor Bradvica.

Dodao je kako je ovakva odluka bila jedina moguća kako bi se "spriječilo slijetanje Aluminija u provaliju, odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontroliranog stečaja".

"Aluminij je, govoreći rječnikom kriznog upravljanja, došao do tačke s koje nema povratka", naglasio je Bradvica.

Kako se dalje navodi u saopćenju, današnjoj sjednici Nadzornog odbora prisustvovalo je cjelokupno rukovodstvo Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija koje je, uvidjevši kako alternativa ne postoji, podržalo stajalište Uprave, kao i samu Odluku Nadzornoga vijeća, ali su, s ogorčenjem, poručili kako odmah "počinju pripreme za krajnje radikalna postupanja, o kojima će se uredno očitovati u javnosti i pred mjerodavnim državnim tijelima, kako zakon nalaže".

U proteklih desetak dana predstavnici Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, zajedno s čelništvom Sindikata bivših djelatnika Aluminija, zatražili su prijem kod predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića koji do sada nije odgovorio na njihov zahtjev.

Iz Sindikat poručuju kako je ovo udar koji Hercegovina neće moći pretrpjeti.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/most ... /130606095
Ma nije zar ? Pa šta bi sa "ekonomskom dominacijom" ? :lol: :lol:
Završi se haman ko i "poklapanje" Mostara.
Valja sada nabavit kakav kombi jer će se broj halavnika koji stopiraju po Buni nekontrolisano uvećati. Još kad se u to uključe i dikele i ostali "Ćimbenici ekonomske dominacije i napretka" ispade da ću svake dvije godine morat auto mjenjat ili ići u Neum preko Stoca.
_Sarajka

#1881 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by _Sarajka »

Izvini, da li ti pokušavaš biti ironičan ili ja dobro ne shvatam tvoj komentar.Povoljno je što se gasi ?
hercegovac_pravi

#1882 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

_Sarajka wrote:Izvini, da li ti pokušavaš biti ironičan ili ja dobro ne shvatam tvoj komentar.Povoljno je što se gasi ?
Ne, ne pokušavam biti ironičan niti sam ironičan.
U kombinatu nije bio dozvoljen rad Bošnjacima mada su njegov opstanak finasirali skoro isključivo Bošnjaci. Dosta više parazitiranja na Bošnjačkim leđima.
Siguran sam da "ekonomskim magovima" iz 26% Mostara gašenje Kombinata neće predstavljat nikakav problem i da će i dalje moći "garantovati uposlenje u kombinatu" onim garibima dok ih nagovaraju da se presele iz Viteza ili Kiseljaka u "stoni grad".
A onda kad ih dovuku vamo, ni "stonog grada" ni "uposlenja", gurnu im po dikelu na rame i "pojasne" im da je na Buni najbolje stopirat za Opuzen jer "dolika vazda ima delat" :-). Odron kakvog nigdje na svijetu nećeš naći, životna patetika jednog "stonjaka"..
_Sarajka

#1883 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by _Sarajka »

hercegovac_pravi wrote:
_Sarajka wrote:Izvini, da li ti pokušavaš biti ironičan ili ja dobro ne shvatam tvoj komentar.Povoljno je što se gasi ?
U kombinatu nije bio dozvoljen rad Bošnjacima mada su njegov opstanak finasirali skoro isključivo Bošnjaci. Dosta više parazitiranja na Bošnjačkim leđima.
Siguran sam da "ekonomskim magovima" iz 26% Mostara gašenje Kombinata neće predstavljat nikakav problem i da će i dalje moći "garantovati uposlenje u kombinatu" onim garibima dok ih nagovaraju da se presele iz Viteza ili Kiseljaka u "stoni grad".
A onda kad ih dovuku vamo, ni "stonog grada" ni "uposlenja", gurnu im po dikelu na rame i "pojasne" im da je na Buni najbolje stopirat za Opuzen jer "dolika vazda ima delat" :-). Odron kakvog nigdje na svijetu nećeš naći, životna patetika jednog "stonjaka"..
Iskreno zatečena sam komentarom.Ipak ljudi će ostati bez posla.Nije valjda nuzno da uništimo sve što donekle funkcionira, da bi se situacija normalizovala ?
dragan.s

#1884 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by dragan.s »

_Sarajka wrote: Iskreno zatečena sam komentarom.Ipak ljudi će ostati bez posla.Nije valjda nuzno da uništimo sve što donekle funkcionira, da bi se situacija normalizovala ?
Ne zamjeri ljudima što su malo zlobni oko Aluminijskog. Naprosto je čitava ta priča još od rata vrlo mutna i prepuna raznih malverzacija da bi se mogao film snimiti.
Niko se ne raduje što će ljudi ostati bez posla, ali mi smo naprosto u tržišnoj privredi. Nema više države kao nekad da spasava gubitaše zbog radnih mjesta. Ako tvoja proizvodnja/radnja/firma nije isplativa gasiš je. Da li time ostaje bez posla 5 ljudi ili 5000 ljudi nije podatak od značaja.
Alternativa gašenju je da EP BiH i EP HZHB daju kombinatu cijenu struje ispod tržišne, a da im taj gubitak nadomire svi građani FBiH. Nešto ne mislim da je većina građana FBiH za tu opciju.
Pogledajte šta se dešava u Crnoj Gori oko KAP-a: http://www.vijesti.me/vijesti/ako-ne-bu ... nak-132219
Crna Gora rizikuje da bude isključena sa evropske električne mreže ako ne vrate ukradenu struju. Kod nas barem toga nema.
Mister Yes

#1885 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Mister Yes »

dragan.s wrote: Niko se ne raduje što će ljudi ostati bez posla
Ja se radujem. I sigurno nisam jedini. Radi se o firmi koja je etnički očišćena. Nijedan sadašnji radnik nije digao glas protiv toga već su jedva dočekali da se zaposle na mjesta sa kojih su otjerani Bošnjaci. Kakvi ljudi kakve trice.
dragan.s

#1886 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by dragan.s »

Mister Yes wrote:
Ja se radujem. I sigurno nisam jedini. Radi se o firmi koja je etnički očišćena. Nijedan sadašnji radnik nije digao glas protiv toga već su jedva dočekali da se zaposle na mjesta sa kojih su otjerani Bošnjaci. Kakvi ljudi kakve trice.
Znam ja to jako dobro. Tačnije, (skoro) nijednom nehrvatu nije dozvoljeno da se vrati na posao nakon rata. Među tim ljudima ima i dosta Srba mojih komšija, a Bošnjaka još i više.
Mislio sam da se niko ne raduje na tom ljudskom nivou što je neki Pero Perić ostao bez posla. I on mora hraniti svoju porodicu kao i svi mi ostali, a nije on kriv što je poslovodstvo kombinata etnički očistilo firmu.
Sa druge strane ni meni nije mrsko kad čujem da se takva firma zatvara.
hocu ja da dijelim

#1887 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by hocu ja da dijelim »

Ma kakvi, nema milosti dok traje rahat patnja!

Nego, Crna Gora krade struju :-) :-) :-) :

http://www.vijesti.me/vijesti/ako-ne-bu ... nak-132219

Što reče Njegoš, Ja dobre države, krst joj ljubim
vivaldi

#1888 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vivaldi »

dragan.s wrote:Niko se ne raduje što će ljudi ostati bez posla, ali mi smo naprosto u tržišnoj privredi. Nema više države kao nekad da spasava gubitaše zbog radnih mjesta. Ako tvoja proizvodnja/radnja/firma nije isplativa gasiš je. Da li time ostaje bez posla 5 ljudi ili 5000 ljudi nije podatak od značaja.
auuu..grijesis dragane i to dobro.

ta americka kapitalisticka ideja vodilja fercera samo kad je sve u redu. Ali kad je pukla tikva prije par godina i pocela recesija amerika je prva odustala od te ideje i upumpala milijarde dolare i u auto industriju i u druge grane. privatni sektor su pogurali sto je bilo za rubriku vjerovali ili ne.

ne postoji narod radi drzave vec drzava zbog naroda. pa naravno da mora voditi racuna i dotirati o nekim kompanijama. ne znam da li je aluminij ta kompanija, ali me ne bi cudilo. bas kao i zenicka zeljezara. Citav grad ovisi o njoj, ne moze se drzava pravit luda.
RED SKY

#1889 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

Bolesna firma.I vrapci na grani znaju da su i Hrvati koji su prije rata radili u kombinatu morali platiti 5.000-10.000 maraka da bi se vratili na posao.Plaćalo se onima na mjestu,vrhuški HDZ-a,prije svega osuđeniku Anti Jelaviću.Nerijetko su oni koji su prije rata radili u komercijali dobili posao da rade u kafeteriji ili kao čistačica i bili bi prezadovoljni.Komercijalu su popunili podobni i pogodni.Bošnjaci i Srbi da su platili 100.000 nema govora da bi dobili posao.Bolesna firma do srži.
hercegovac_pravi

#1890 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

_Sarajka wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Iskreno zatečena sam komentarom.Ipak ljudi će ostati bez posla.Nije valjda nuzno da uništimo sve što donekle funkcionira, da bi se situacija normalizovala ?
Onda to samo govori o tvom nepoznavanju situacije u Mostaru. A što se tiče uništavanja svega što funkcioniše, otkud ti informacija da uopšte funkcioniše? Jednostavno, Bošnjaci više neće izdržavat fašističke flanage. Eno im "preCenika" pa nek ih on ekonomski pogura. Ja kad bih mogao ukino bih i sadaku koja im se nemilosrdno dijeli u ZHK-u i Kanotnu 10 već 15 godina. Nek bankrotiraju pa nek onda cmizdre o ugroženosti.
hercegovac_pravi

#1891 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

dragan.s wrote:
Mister Yes wrote:
Znam ja to jako dobro. Tačnije, (skoro) nijednom nehrvatu nije dozvoljeno da se vrati na posao nakon rata. Među tim ljudima ima i dosta Srba mojih komšija, a Bošnjaka još i više.
Mislio sam da se niko ne raduje na tom ljudskom nivou što je neki Pero Perić ostao bez posla. I on mora hraniti svoju porodicu kao i svi mi ostali, a nije on kriv što je poslovodstvo kombinata etnički očistilo firmu.
Sa druge strane ni meni nije mrsko kad čujem da se takva firma zatvara.
E dragane onda kada Pero Perić ostane bez posla možda će skontati da stvari i nisu tako ljubičaste kako mu ih pokazuje HDZ, pa će se možda i zapitati "kakav je ovo rvacki kombinat kad mi "mrski balija" more ugasit struju kad mu se ćefne?, kakav je ovo rvacki kombinat kad su mu opstanak do sada obezbjeđivali Bošnjaci?"..
semirizsvemira

#1892 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by semirizsvemira »

Gasi se aluminijski . Dobra stvar za okolis
Micaha

#1893 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Micaha »

_Sarajka wrote:
Kakav bezobrazluk!
ravno

#1894 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by ravno »

_Sarajka wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Ma nema, prava si .......Sarajka! Evo, i ja sam preneražen u Mostaru što je onako loša ekonomska situacija u industriji na Palama i što trebinjski aerodrom slabo posluje. Šta ću kad volim BiH i njen narod!
_Sarajka

#1895 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by _Sarajka »

Micaha wrote:
_Sarajka wrote:
Kakav bezobrazluk!
Zašto je bezobrazluk ?Svjesna sam činjenice da postoji jedna vrsta medjunacionalnog sukoba oko ovog pitanja.Medjutim smatram da je zbog egistencije ljudi bolje potraziti neko kompromisno riješenje ( povratak dijela zaposlenih iz prijeratnog perioda ) nego da se u potpunosti sve zatvori.
Kome to moze donijeti korist ?
glas_jace

#1896 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by glas_jace »

hercegovac_pravi wrote: E dragane onda kada Pero Perić ostane bez posla možda će skontati da stvari i nisu tako ljubičaste kako mu ih pokazuje HDZ, pa će se možda i zapitati "kakav je ovo rvacki kombinat kad mi "mrski balija" more ugasit struju kad mu se ćefne?, kakav je ovo rvacki kombinat kad su mu opstanak do sada obezbjeđivali Bošnjaci?"..

:lol: :lol: :lol: kako si iskomplekisran hrvatima,mogu mislit kako ti je zivit s tim svaki dan :lol:
JackTheStripper

#1897 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by JackTheStripper »

_Sarajka wrote:
Micaha wrote:
_Sarajka wrote:
Kakav bezobrazluk!
Zašto je bezobrazluk ?Svjesna sam činjenice da postoji jedna vrsta medjunacionalnog sukoba oko ovog pitanja.Medjutim smatram da je zbog egistencije ljudi bolje potraziti neko kompromisno riješenje ( povratak dijela zaposlenih iz prijeratnog perioda ) nego da se u potpunosti sve zatvori.
Kome to moze donijeti korist ?

Gdje si ulizico s habe foruma...
budza

#1898 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by budza »

bio sam u mostau letos.
dobra klima, dobra klopa, lepe zene.
skoknuo sam i do bune na limunadu.

ujutro (oko 6 h) nisam nasao nikakav, ama bas nikakav smestaj u gradu... mislim, smestaja je bilo i previse, ali niko nije radio u to doba. lutajuci naletim na hotel ero.
steta sto se one rusevine oko bulevara ne renoviraju... pitam se sta se ceka? ruzno i deprimirajuci deluje.
Josip321

#1899 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Josip321 »

budza wrote:bio sam u mostau letos.
dobra klima, dobra klopa, lepe zene.
skoknuo sam i do bune na limunadu.

ujutro (oko 6 h) nisam nasao nikakav, ama bas nikakav smestaj u gradu... mislim, smestaja je bilo i previse, ali niko nije radio u to doba. lutajuci naletim na hotel ero.
steta sto se one rusevine oko bulevara ne renoviraju... pitam se sta se ceka? ruzno i deprimirajuci deluje.
Ostavili smo ih da japanski turisti imaju što slikati. :D
Locked