GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1876 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

Nisrin wrote:
dresdener78 wrote:Dobro receno ono sa minibuskim linijama. Ove su vjerovatno najmanje isplative. Velika potrosnja goriva zbog velikih uspona, jedan vozac minibusa preveze manje putnika nego "veliki" autobus itd. Ovakve linije moraju biti subvencionisane.
Svakako upozoravam na to da POSTOJI analiza od stranih strucnjaka sta uraditi sa GRAS-om koju je izradila francuzka firma SYSTRA. Izgleda da nijedan dobro placeni foteljas na nivou kantona ili grada nije ovu studiju cak ni otvorio.
I sto prvi put ponavljam PRIVATIZACIJA NIJE RJESENJE. Privatizacija bi odgovarala novim Jusufranicima i lopovima na vlastima. Nema nijednog velikog grada u Europi gdje gradski saobracaj radi na komercialnom principu. Jednostavno nemoguce.

Posto su kod nas SVI STRUCNJACI, najbolje da cijelu drzavu privatizujemo i postanemo kolonija, svakako smo na dobrom putu!!!
pa ionako smo kolonija ljudi iz raške oblasti i metohije :mrgreen:
dresdener78

#1877 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

mahalas505 wrote:Mislim da bi za buduce direktore gradskog saobrajaca ove KNJIGA 1 i KNJIGA 2 bile dobra pocetna referenca. Takodjer, mogu posluziti i drugima kao uvod kako funkcionise gradski saobracaj.
Upravo ovu knjigu 1 trazim vec dugo doba, nazalost ne mogu naci - ima samo u nub.ba ali ne uspijevam da dodjem i procitam tamo. Veoma bi zelio da vidim nivou ove knjige jer autor je taj bivsi direktor GRAS-a Jusufranic koji je zapravo od para "ispumpiranih" iz GRAS-a izgradio svoj Travnicki univerzitet. Navodno je njegov doktorski rad na temu "Elektronski ponistivaci u vozilima javnog prevoza" vec po naslovu recimo komedijalna stvar... ali bas bi zelio da se licno uvjerim.
Preko allbooks ne moze se kupiti, "We're sorry. The Web address you entered is not a functioning page on our site". Barem kopija bila bi meni bas korisna!
mahalas505

#1878 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

Nisrin wrote:
Zasto i dalje mislite da ce Centrotrans voziti na svim linijama??? Ili ste toliko sebicni pa vas nije briga za ostatak grada, gdje 80% cine BRDSKI PREDJELI i gdje Centrotrans ni za vrijeme proslog strajka NIJE VOZIO?
Zasto? Ne isplati im se...visoki troskovi amortizacije i ne zele voziti bagru koja ce im unistiit vozila!

Nije ni Centrotransovo maslo za ramazana, pogledajte kakav monopol drze na autobuskim stanicama sirom BiH, a posto su privatna firma uporedite cijene njihovih karata sa cijenama DRUGIH prevoznika!

Ovaj strajk NE PODRZAVAM- jer dokle ce gradjani da ispastaju, svi mi imamo problema, svima kasne plate, svi zive i sad bismo svi trebali strajkovati i druge ljude ugrozavati zbog nasih interesa?!

Fino je receno, zakonski je propisano da 75% vozila MORA biti u funkciji JER SU DRZAVNO PREDUZECE- U INTERESU JAVNOSTI POSLUJU, a ko ne bude htio da vozi, fino ima otkaz!
Ja mislim da bi Centrotrans trebao biti dobro rjesenje za gradski saobracaj. A moj jednostavan argument, nema potrebe za boljim, i treba narod "oguliti" do kraja(ako ima kraja, posto je ovaj narod pravo zilav :mrgreen: ).

dresdener78 wrote:
mahalas505 wrote:Mislim da bi za buduce direktore gradskog saobrajaca ove KNJIGA 1 i KNJIGA 2 bile dobra pocetna referenca. Takodjer, mogu posluziti i drugima kao uvod kako funkcionise gradski saobracaj.
Upravo ovu knjigu 1 trazim vec dugo doba, nazalost ne mogu naci - ima samo u nub.ba ali ne uspijevam da dodjem i procitam tamo. Veoma bi zelio da vidim nivou ove knjige jer autor je taj bivsi direktor GRAS-a Jusufranic koji je zapravo od para "ispumpiranih" iz GRAS-a izgradio svoj Travnicki univerzitet. Navodno je njegov doktorski rad na temu "Elektronski ponistivaci u vozilima javnog prevoza" vec po naslovu recimo komedijalna stvar... ali bas bi zelio da se licno uvjerim.
Preko allbooks ne moze se kupiti, "We're sorry. The Web address you entered is not a functioning page on our site". Barem kopija bila bi meni bas korisna!
Nazalost nemam nijednu knjigu na raspolaganju. Vjerovatno se moze naruciti preko Fakultet za saobracaja u Sarajevu.
Ovdje se moze naci novija KNJIGA istog autora.
palamuda

#1879 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by palamuda »

Centrotrans nikad neće vozit dalje od glavne ceste tako da oni kao ozbiljan partner u poslu oko gradskog prevoza otpadaju.
Himzanija i kompanija su izum stranaka i nek sad kubure sa njima.
Dozer

#1880 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dozer »

Ne vidim da je iko napravio bar ovlas analizu njihovog poslovanja, pa evo onako, od oka sto bi se reklo...

Po njihovim informacijama koje plasiranju, GRAS dnevno preveze od 200-300.000 putnika, na svim mogucim linijama i svim prijevoznim sredstvima koja posjeduju.
Dakle, koliko je tacno karta? Fakat ne znam, ne koristim njihove usluge vec 20 i kusru godina... Ali, hajde, neka bude da je 1KM ( a mislim da je vise).

Pa tako prostom racunimo dodjemo do toga da GRAS svaki dan inkasira 200-300.000 KM. Hajde da uzmemo minimalu pa da kazemo da je to 200.000. Naravno, u ovo su uracunate i mjesecne karte koje se ionako placaju unaprijed.

30 dana u mjesecu pomnozeno sa 200.000 = 6.000.000 KM. Ne znam koliko GRAS ima zaposlenih, ali recimo da je to 1.000 i da im je prosjecna plata 1.000 KM + cca. 70% za doprinose i poreze = 1.700.000 mjesecno za plate i dadzbine (ako je veca od ovoga, onda i neka propadaju, ali mislim da nije).
Sta bi s ostatkom od 4.300.000? Hajde, neka ih je i 2.000 zaposlenih, sta je onda sa ostatkom od 2.600.000? To nije dovoljno mjesecno za servisiranje vozila i mreze? Pricamo o mjesecnim iznosima. Ako se ovo prikaze na godisnjem nivou, onda je sve jos porazavajuce:
6.000.000 x 12 = 72.000.000 - plate 1000 zaposlenih (20.400.000) = 51.600.000
Ako je 2.000 zaposlenih, onda je godisnji ostatak nakon njihovih plata = 31.200.000 KM

Hajde da odbijemo jos recimo 10% na one koji se sveraju, to je opet = 28.080.000
Ako znamo da novo vozilo nisu nabavili zadnjih deset godina, jer svi vidimo da i dan-danas voze od japanaca donirane autobuse i minibuse, logicno pitanje je - gdjejelova.ba?!
Znaci, kako god da se racunica izvede, GRAS jednostavno mora poslovati u plusu. Ali, to nije tako. I naravno da nije kada je SDA/SBiH menadzment to poklopio i rukama i nogama, i kada su troskovi odrzavanja svega i svacega napumpani za vise od 10 puta.

Tamo treba pod hitno napraviti kvalitetnu reviziju uposlenih (pod uslovom da to ostaje drzavno vlasnistvo), otpustiti evidentan visak radnika, staviti na papir + i -, i krenuti lagano.
Privatizacija je druga opcija, i sigurno bi se time napravila dobra stvar jer tada vise ne bi bilo prostora za pljacku posto niko nece sam sebe krasti privatno. Ali...
dresdener78

#1881 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Dozer wrote:Ne vidim da je iko napravio bar ovlas analizu njihovog poslovanja, pa evo onako, od oka sto bi se reklo...
Po njihovim informacijama koje plasiranju, GRAS dnevno preveze od 200-300.000 putnika, na svim mogucim linijama i svim prijevoznim sredstvima koja posjeduju.
Dakle, koliko je tacno karta? Fakat ne znam, ne koristim njihove usluge vec 20 i kusru godina... Ali, hajde, neka bude da je 1KM ( a mislim da je vise).

Pa tako prostom racunimo dodjemo do toga da GRAS svaki dan inkasira 200-300.000 KM. Hajde da uzmemo minimalu pa da kazemo da je to 200.000. Naravno, u ovo su uracunate i mjesecne karte koje se ionako placaju unaprijed.
Nazalost tvoja kalkulacija nije tacna. Ukoliko GRAS preveze dnevno recimo 200 000 putnika, samo 40 % ovih putnika bi platilo redovan tarif. 60 % onih koji placaju imaju razlicite povlastice (porodice Sehida, penzioneri, studenti, djeca itd.).

Sto se tice svercera vrlo realisticni podaci govore o tome da 25 % putnika se vozi bez karte. To ti je takodjer ogromna rupa u budzetu.

Ukoliko imas na kraju rezultat plus nekih 28 miliona KM, ove bi se odmah topile u:
- redovnom odrzavanju voznog parka koji kosta velike pare da se ne vozi rusevinama kao sada u GRAS-u,
- redovnom odrzavanju tramvajske pruge (prosjecna cijena rekonstrukcije 1 km je oko 1 milion EUR najmanje)
- kupovini novih tramvaja (jedno vozilo najmanje 1,5 miliona EUR), trolejbusa i autobusa (150 000-300 000 EUR/komad).

Situacija u okviru Europe je sljedeca: Cak i saobracajna preduzeca sa odlicnom kontrolom poslovanja koja kalkuliraju svaki euro su sposobna da prodajom karata i sličnim aktivnostima zarade samo za tekuće troškove. Velike investicije (kupovina vozila, rekonstrukcija pruga i kontaktne mreže) su tako skupe da uvijek mora placati svoj dio regionalna ili gradska uprava.

U Njemackoj standardno saobracajna preduzeca zarade samo oko 67 % potrebnih para za svoje djelovanje.

U Pragu izgleda situacija ovako: prodajom karata se godisnje zaradilo oko 352 miliona KM. Uz to je prasko saobracajno preduzece moralo dobiti 267 miliona KM iz gradskog/drzavnog budzeta kao subvenciju, i oko 40 miliona KM iz fondova EU (pretezno za rekonstrukciju pruga, infrastrukture i kupovinu novih vozila).
Naravno sta se tice Praga situacija bas lici na Sarajevo, majka bivseg generalnog direktora praskog saobracajnog preduzeca je "u sumnjivim okolnostima" kupila nekretnine u cijeni preko 5 miliona KM... nismo slucajno braca Slaveni. :thumbup:
JThomas

#1882 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

e pa, nemoguće da je on jedini koji se rastalio, to uvijek mora biti grupa i organizacija da se ukradu toliki iznosi.

što nas opet dovodi do zaključka da bi minus bio neuporedivo manji da se normalno, savjesno i pošteno radi. istina je, svugdje na svijetu država pomaže javni saobraćaj, ali ovakvi minusi kakvi su kod nas su neoprostivi i nepogrešiv znak da je riječ o lopovskom preduzeću od vrha do dna.
Dozer

#1883 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dozer »

Cek, cek...

Sve je to OK, povlastice i to, ali koliko ja znam sve te povlastene kategorije (porodice sehida, penzioneri, invalidi i sl.) su pokriveni subvencijama, a te subvencije, tj. razliku GRAS-u namiruje kantonalni budzet, tako da taj argument bas i ne pije vode.

200.000-300.000 prevezenih putnika mjesecno je podatak koji su iz GRAS-a objavili prije neki dan. Uz to, tramvajska i autobuska karta su skuplje od 1KM, pa tako cak i ako umanjimo sve za dodatnih 15% onih koji se svercuju, opet cemo nekako doci na pribliznu cifru koju napisah, ako ne i vecu...

O servisiranju bilo cega iz GRAS-a je totalno suvisno pricati ako znamo kako je Bimo nabavljao dijelove i po kojim cijenama. Pored toga sto je nabavljao nepostojece dijelove (tipa mjenjaca za tramvaj, sto je, kada je sve provaljeno, pravdao "pogresno zavedenom stavkom u rashodima"...), te dijelove je placao vise nego papreno. Cak su mu i sarafi za bilo sta bili i do 10x skuplji nego sto stvarno kostaju.
dresdener78

#1884 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

zonbirile wrote:za početak konfiskovati kriminalomstečenu imovinu Bime i uplatiti Gras-u,otpustiti višak i dovesti pravi menađment,ma šta to značilo.
BAS TAKO!!!! potpisujem. :bih:

Sto drugi put ponavljam: Privatizacija NIJE rjesenje. Javni gradski saobracaj u Europi u ovakvom formatu NE MOZE DA ZARADJUJE PARA. Nijedna prestonica nema privatno saobracajno preduzece - Beč, Berlin, Budimpešta, Paris, Madrid, Zagreb, Moskva. Znaju oni dobro iz kakvih razloga.

Mene fascinira ovo kako neki ponavljaju "privatizacija nas ce spasiti" kao budhisti svoju mantru.

Privatizacija na "nas" istocnoeuropski nacin bi znacila:
- ukidanje tramvaja,
- ukidanje trolejbusa,
- ukidanje povlastica za vecinu grupa stanovnika,
- redukciju autobuskog prijevoza tako da ostaju samo najprofitabilnije linije.
i dobro došli u neki grad na kraju Indije.
To se vec desilo u puno mjestima.

Svakako, malo konkurencije bi bilo dobro - onda nek Centrotrans dobije kroz konkurz prigradske i neke druge linije (autobuske).
ALI: nek se uvede zajednicka pretplatna i vremenska(dnevna) karta za putnike koja se moze koristiti za oba prevoznika. To je osnovni uvjet.
Pa Centrotrans morace biti dobar da ne gubi svoje linije i GRAS morace biti dobar da mu nece prijetiti odvajanje daljnjih linija.
dresdener78

#1885 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Dozer wrote:Cek, cek...

Sve je to OK, povlastice i to, ali koliko ja znam sve te povlastene kategorije (porodice sehida, penzioneri, invalidi i sl.) su pokriveni subvencijama, a te subvencije, tj. razliku GRAS-u namiruje kantonalni budzet, tako da taj argument bas i ne pije vode.

200.000-300.000 prevezenih putnika mjesecno je podatak koji su iz GRAS-a objavili prije neki dan. Uz to, tramvajska i autobuska karta su skuplje od 1KM, pa tako cak i ako umanjimo sve za dodatnih 15% onih koji se svercuju, opet cemo nekako doci na pribliznu cifru koju napisah, ako ne i vecu...

O servisiranju bilo cega iz GRAS-a je totalno suvisno pricati ako znamo kako je Bimo nabavljao dijelove i po kojim cijenama. Pored toga sto je nabavljao nepostojece dijelove (tipa mjenjaca za tramvaj, sto je, kada je sve provaljeno, pravdao "pogresno zavedenom stavkom u rashodima"...), te dijelove je placao vise nego papreno. Cak su mu i sarafi za bilo sta bili i do 10x skuplji nego sto stvarno kostaju.
Nisam siguran jel istinito ali citao sam u proslim godinama da kanton ne ispunjava svoje obaveze i ove subvencije vise manje ostaju na papiru...

OK naravno tvoja kalkulacija odgovara ako uzmemo u obzir samo najpotrebnije investicije (plate zaposlenika, struja, nafta).
Govorio sam o odrzavanju i servisiranju na "redovan" nacin, nisam mislio onaj legendarni "Bimin" nacin. 8-) U jednom clanku u Slobodnoj Bosni se spominje da je Bimo navodno vec krajem 80tih bio "sklonjen" zbog saucestva u mahinacijama pri prodaji godisnih karata pa se jednog dana pojavio kao generalni direktor na celu GRAS-a... pripremam mali clanak za medjunarodnu javnost nek se zna kakav je on "strucnjak i menadzer". Podataka imam puno iz dnevne stampe i drugih materijala proslih godina.

Svakako ukoliko pricamo o modernim vozilima i infrastrukturi, vjeruj da redovno odrzavanje kosta stotine hiljada mjesecno bez "Bime" i njegovih dzepova, cak i kada sve pare idu gdje im je treba... recimo ovako, takva vozila su naravno vecinom pouzdana i jednostavna za odrzavanje, ali moras imati super skuplju dijagnostiku i osoblje, ovdje vec ne valja neki "ciko sa cekicem"... znaci fiksni troskovi su bas visoki. Covjece kada sam vidio unutar remizu tramvaja u Dresdenu to je vise licilo na operacionu salu u bolnici. Ali 95 posto vozila su ispravna i voze gradjane. Na dvoristu samo rezervna vozila za slucaj saobracajnih problema, nema tamo "groblje rusevina".
Dozer

#1886 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dozer »

Naravno, apsolutno je tacno da svako odrzavanje kosta i s tim se ja apsolutno slazem. Medjutim, sa ekonomske tacke gledista svako odrzavanje je jeftinije ako se vrsi redovno, po propisima i kvalitetno. Svako odstupanje od ovoga dovodi do povecanja troskova, kako fiksnih tako i varijabilnih.

Cinjenica je i da Kanton svoje obaveze ne ispunjava ni redovno ni u obimu u kojem bi trebalo da bude, ali tu se onda dolazi do cinjenicnog stanja koje funkcionise po principu spojenih posuda, a iz kojeg se onda nadolazi na novi problem, pa onda na jos jedan ispod njega, i tako u nedogled.

Poenta je da sistem ovdje jednostavno ne funkcionise, bez obzira o kojem nivou da se prica. A kada sistem ne funkcionise, bez obzira o kojem je sistemu rijec, onda svi elementi sistema trpe i podlozni su laganom habanju, lomovima i konacno - gasenju ili prekidu rada.
Isto je tako i sa GRAS-om, na sta je uticalo puno faktora:
- Nesposoban menadzment (slucajno ili namjerno, to je vrlo upitno. Ja mislim da je vise nego namjerno),
- koji je podredjen isto tako nesposobnoj i nekompetentnoj upravi (vlast),
- koja je prvo vrsila masovno zaposljavanje radi povecanja glasacke baze,
- a onda i potpuno zanemareni osnovni postulati uspjesnog poslovanja (odrzavanja, servisi, unapredjenja, obnove, itd.).
Sve ovo je neminovno moralo dovesti do ovakvog srozavanja i konacnog propadanja. Patetika se ogleda i u tome sto cemo sada svi mi, kroz raznorazne poreze i namete, dijelom placati i tu katastrofu od minusa koji iznosi 125 miliona KM. Htjeli, ne htjeli.

Cinjenica je i da isti ovakav princip upravljanja vazi i za sve nivoe vlasti ove blesave drzave, a ne samo javna preduzeca.
dresdener78

#1887 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Dozer wrote: - Nesposoban menadzment (slucajno ili namjerno, to je vrlo upitno. Ja mislim da je vise nego namjerno),
- koji je podredjen isto tako nesposobnoj i nekompetentnoj upravi (vlast),
- koja je prvo vrsila masovno zaposljavanje radi povecanja glasacke baze,
- a onda i potpuno zanemareni osnovni postulati uspjesnog poslovanja (odrzavanja, servisi, unapredjenja, obnove, itd.).
Sve ovo je neminovno moralo dovesti do ovakvog srozavanja i konacnog propadanja. Patetika se ogleda i u tome sto cemo sada svi mi, kroz raznorazne poreze i namete, dijelom placati i tu katastrofu od minusa koji iznosi 125 miliona KM. Htjeli, ne htjeli.

Cinjenica je i da isti ovakav princip upravljanja vazi i za sve nivoe vlasti ove blesave drzave, a ne samo javna preduzeca.
Definisao si ove tacke, nazalost, super precizno. Upravo tako jeste. Takodjer ja sam uvjeren da se ovo sve desava namjerno. Ukoliko si cuo price npr. o "planiranom izmjestanju minibuske remize i trolejbuske remize" - radi se o skupocjenim zemljistima. To je samo jedna od stotine prljavih stvari i planova koji se radjaju u glavama politicara i drugih lopova.

Ovakva patologicna situacija je tipicna za sve nase ex-socijalisticke zemlje. Zamisli, u Pragu su potrosili preko 100 miliona KM za elektronsku cip-kartu koja je trebala da zamijeni papirne kupone i iskaznice i koja - kakvo cudo - NE RADI kako treba (i nikad nece). Ima hiljadu takvih slicnih situacija. U gradu gdje ja zivim najnoviji direktor saobracajnog preduzeca je bivsi direktor ZOO-vrta (od majmuna do putnika, takva je to karijera) koji je naravno veliki prijatelj gradonacelnika. Vozila se raspadaju na ulicama, nekoliko trolejbusa je unistio pozar jedva su putnici uspjeli da izlaze vani, nova kupljena imaju vecinom slab motor za brdovit teren naseg grada... sta vise da kazem. Nekako osjecam da se priblizava slom u nasoj regiji od Sjevernog mora do Jadrana.
Dozer

#1888 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dozer »

Hm...i pored svega toga, ne mogu nama Cesi ni opepeliti. Mi smo, ipak, nenadjebivi :)
Innovation

#1889 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

Dobili su u januaru 2 place /novembarsku i decembarsku/, a sada traze topli obrok i regres. Zar gubitasi na to imaju pravo? :?
mahalas505

#1890 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

Innovation wrote:Dobili su u januaru 2 place /novembarsku i decembarsku/, a sada traze topli obrok i regres. Zar gubitasi na to imaju pravo? :?
U pravu si, ne treba im isplatiti plate, ali ipak hajde da budemo realni ne bi onda trebali ni onima koji su vlasnici tog poduzeca. Jel tako?!

Takodjer, opet stojim treba privatizovati gradski saobracaj, jer tek kad dostignemo apsolutno dno, onda mozemo pricati o necemu. Nismo mi jos na dnu, moze se jos izvuci dosta sredstava od naroda.
r_faruk

#1891 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by r_faruk »

mora li se taj regres ispatiti i zar se isplacuje u preduzecima koja su u gubitku......... ili ja imam pogrsnu viziju regresa :)
Dozer

#1892 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dozer »

Regres, po zakonu, mogu isplatiti sve firme, bez obzira da li su javne ili privatne, samo ukoliko to zele i ukoliko imaju sredstava da to urade.

Regres, opet po zakonu, nije obavezna stvar nigdje i zavisi iskljucivo od raspolozivih sredstava, sto budzetskih sto privatnih, a onda i, naravno, od volje onoga ko odlucuje.
Iz ovoga proizilazi da GRAS-ovci nemaju ama bas nikakvih prava da zahtijevaju isplatu regresa. Firma nema para, duzni su 125 milki, i para za regres jednostavno nema.
The Realist

#1893 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Kažu da po zakonu mora uvijek 75% vozila biti u opticaju, te generalni štrajk sam po sebi ne drži vodu.

Zanima me šta je onda sa onim štrajkom od 2 dana. Da li se vodi kakav postupak protiv njih, jer očito su nezakonito postupili? Hoće li iko odgovarati za to?
r_faruk

#1894 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by r_faruk »

po ovih 75% oni su u strajku odavno :)
Holms

#1895 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Holms »

uskoro karta 2 KM a kupon 60 KM.... :x
sve se mijenja samo GRAS ostaje isti.
StupskaBitanga

#1896 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Holms wrote:uskoro karta 2 KM a kupon 60 KM.... :x
mogu sanjat
r_faruk

#1897 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by r_faruk »

zar ce se stvarn na ovaj nacin popraviti stanje u grasu?
mahalas505

#1898 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

Holms wrote:uskoro karta 2 KM a kupon 60 KM.... :x
Ovo je ocekivano,pa nisam ja djaba preporucio neke knjige u predhodnim stranicama. Ipak sadasnji menadzment se dobro pripremio, imali li su od koga da nauce.
kokuz_sa

#1899 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

jesul nasi grasovi cistiji :D :D :D

wewa

#1900 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by wewa »

izuzetno je zadovoljstvo cekati trolu 15 min na -16 :x
Post Reply