Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#1876 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

konektovan wrote:
NediM17 wrote:Sta odabrati izmedju ovih low cost 205/55-16 pneumatika?

Sava Intensa HP, Barum Bravuris 3 ili Sportiva Performance?
Ja sam odabrao savu hp, u dimenziji 205/55 r16 H. Na suhom nisam primijetio nikakvu manu, tiha, udobna, na mokrom, tek pokvašenom asfaltu, malo bjezi auto, al' nista strasno. Kocenje ok. :mrgreen:
Hvala Konektovani. :D

Samo jos koji dan dok prstenovi za felge dodju pa cu kupiti i gume. Javim utiske.
beco

#1877 Re: Ljetne gume

Post by beco »

Citao sam dosta dobre komentare za Barum bravius 3 HM da je dobra i dugovjecna guma za tu cijenu.
ovajonaj

#1878 Re: Ljetne gume

Post by ovajonaj »

Hvala na savjetu. Uzeo sam goodyear. Na kisi su za sada dobre, ali prerano je jos za neke zaključke.
inspiron

#1879 Re: Ljetne gume

Post by inspiron »

Presao oko 20.000 sa GY efficient grip performance u dimenziji 195/65/15. Ja licno kupio i birao, pravio se pametan.

Poslije 20.000 dubina profila maltene nepromijenjena. Kontam ja "joj jbte, al sam ubo, pa ova guma ima da sahrani ovo auto". Ali, ujutro sam redovno proklizavao (znam, hladna guma, ali daj mi brate bilo kakvu trakciju) prilikom "uvaljivanja na desno" iz sporedne na vecu ulicu. Takodje, bile su dosta ispucale u kanalima uzduznim na gaznom sloju.

Poprilicno sam siguran da je to zelena guma, jer ova koju sam ja imao je imala A ocjenu za potrosnju goriva i A za mokro, meni to ko fol bilo vazno. Takodje, dosta su tihe.

Sad imam Michelin Primacy HP (doduse drugi auto i dimenzija) sa C ocjenom potrosnje i razlika nebo-zemlja. Lijepi za cestu, ali se i trosi i obavlja ono za sta sam je stavio na auto - daje mi dobru trakciju. Ja i zelene gume: bye-bye. :run:

Ne znam kakva je ta sava, al evo, za GY sam napisao moje iskustvo.
condy

#1880 Re: Ljetne gume

Post by condy »

:thumbup:
NediM17

#1881 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

inspiron wrote:Presao oko 20.000 sa GY efficient grip performance u dimenziji 195/65/15. Ja licno kupio i birao, pravio se pametan.

Poslije 20.000 dubina profila maltene nepromijenjena. Kontam ja "joj jbte, al sam ubo, pa ova guma ima da sahrani ovo auto". Ali, ujutro sam redovno proklizavao (znam, hladna guma, ali daj mi brate bilo kakvu trakciju) prilikom "uvaljivanja na desno" iz sporedne na vecu ulicu. Takodje, bile su dosta ispucale u kanalima uzduznim na gaznom sloju.

Poprilicno sam siguran da je to zelena guma, jer ova koju sam ja imao je imala A ocjenu za potrosnju goriva i A za mokro, meni to ko fol bilo vazno. Takodje, dosta su tihe.

Sad imam Michelin Primacy HP (doduse drugi auto i dimenzija) sa C ocjenom potrosnje i razlika nebo-zemlja. Lijepi za cestu, ali se i trosi i obavlja ono za sta sam je stavio na auto - daje mi dobru trakciju. Ja i zelene gume: bye-bye. :run:

Zelene gume su tesko smece. Moj auto sa cca. 320NM momenta klize i iz trece na punom gasu na Michelin Energy Saver-u. Na oko su gume kao nove, ali kada ih probas shvatis da su teski qrac. I skoro se nikako ne trose, a to je jasan pokazatelj koliko su tvrde.

Continental PremiumContact2 je za ovaj Michelin Amerika.

Ja cu na kraju vjerovatno ici na Hankook Ventus Prime 3 205/55-16.
condy

#1882 Re: Ljetne gume

Post by condy »

NediM17 wrote:
inspiron wrote:Presao oko 20.000 sa GY efficient grip performance u dimenziji 195/65/15. Ja licno kupio i birao, pravio se pametan.

Zelene gume su tesko smece. Moj auto sa cca. 320NM momenta klize i iz trece na punom gasu na Michelin Energy Saver-u. Na oko su gume kao nove, ali kada ih probas shvatis da su teski qrac. I skoro se nikako ne trose, a to je jasan pokazatelj koliko su tvrde.

Taj Continental je dobra guma, tri seta potrošio, troši se normalno ali vremeno se počne naglo plastificirati. Već poslije 3 godine, osjetno oslabe i počnu kliziti. Michelin Primacy 3 je definitivno bolja guma doduše i novija, i imam najbolja iskustva sa primacy 3 i sa primacy hp, tako da razmisli i o njima.
ranger

#1883 Re: Ljetne gume

Post by ranger »

ja zimus koristio GY ultra grip 9 - odlicna
sad uzeo GY eagle f1 neki dan sam je malo cepio uz bradinu po mokrom - djeluje dosta sigurna ali nisam je jos pravo gazio pa ne mogu reci...jedino sto je malo bucnija od npr.dunlopa ali navikao sam vec.
NediM17

#1884 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

condy wrote:
NediM17 wrote:

Taj Continental je dobra guma, tri seta potrošio, troši se normalno ali vremeno se počne naglo plastificirati. Već poslije 3 godine, osjetno oslabe i počnu kliziti. Michelin Primacy 3 je definitivno bolja guma doduše i novija, i imam najbolja iskustva sa primacy 3 i sa primacy hp, tako da razmisli i o njima.
Ma da hocu da se uvaljujem kupio bih Primacy3 ili Conti SportContact5.

Gledam najbolji omjer ulozeno-dobijeno, a ovaj Hankook je po svemu sudeci najbolji kompromis.
Qler

#1885 Re: Ljetne gume

Post by Qler »

ranger wrote:ja zimus koristio GY ultra grip 9 - odlicna
sad uzeo GY eagle f1 neki dan sam je malo cepio uz bradinu po mokrom - djeluje dosta sigurna ali nisam je jos pravo gazio pa ne mogu reci...jedino sto je malo bucnija od npr.dunlopa ali navikao sam vec.
Imam ja te GY eagle F1, asymetric 2. Imao na proslom autu u 215/45 R17 dimenziji i sad na ovom u 225/45 R17... super guma, drzi odlicno i po mokrom i suhom, ali tek kad se zagrije. Ako nisi upratio index brzine joj je Y sto je za brzine od 300km/h :D sto je kod nas nemoguce :D tako da su bas nekako "klizave" dok se ne zagriju... ali onda drze ko' lude :D
condy

#1886 Re: Ljetne gume

Post by condy »

Zašto odstupati od preporuka proizvođača... :?

Kupovina gume koja je skuplja i ima veći brzinski indeks ili veću nosivost, ne znači istovremeno i pravilan izbor gume.
ranger

#1887 Re: Ljetne gume

Post by ranger »

Qler wrote:
ranger wrote:ja zimus koristio GY ultra grip 9 - odlicna
Imam ja te GY eagle F1, asymetric 2. Imao na proslom autu u 215/45 R17 dimenziji i sad na ovom u 225/45 R17... super guma, drzi odlicno i po mokrom i suhom, ali tek kad se zagrije. Ako nisi upratio index brzine joj je Y sto je za brzine od 300km/h :D sto je kod nas nemoguce :D tako da su bas nekako "klizave" dok se ne zagriju... ali onda drze ko' lude :D
ove su nove As.3, i jeste velik brzinski index jbg nije bilo drugog... ali dobro po gradu ne jurcam tako da ne bi trebalo biti frke
Qler

#1888 Re: Ljetne gume

Post by Qler »

predpostavljao sam da su as3 zato sam naglasio da je kod mene as2 :D samo pazi kad tek kreces sa autom, i OK je, jer bas lako slajdradju kad su haldne...
ranger

#1889 Re: Ljetne gume

Post by ranger »

Qler wrote:predpostavljao sam da su as3 zato sam naglasio da je kod mene as2 :D samo pazi kad tek kreces sa autom, i OK je, jer bas lako slajdradju kad su haldne...
zadnja vuca je u pitanju :izet:
Qler

#1890 Re: Ljetne gume

Post by Qler »

onda jos pazljivije kad je hladan :D ali kad se ugrije :D blago tebi :D
NediM17

#1891 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm

Oppp... Sada bez dileme kupujem Ventus Prime 3. :thumbup:
amar1994

#1892 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

amar1994

#1894 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

uzimaj, extra cijena :wink:
i sta ja rece za michelin, mnogo precijenjen :oops: :mrgreen:
NediM17

#1895 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Ne znam za ove normalne gume, ali ovom Michelin zelenom (Michelin Energy Saver) sam razocaran, bar na suhom. Inace ove zelene gume mi se cine kao jedna velika rinaka.

Na suhoj podlozi hoce klizat iz trece (auto ima cca. 320NM momenta) :-) . Ali sjecam se isto tako da sam ga jednom ubijao uz Bradinu, pljusti kisa iz neba i iz zemlje, i samo na jednoj krivini je guzicu bogdu bacilo. Isto se dobro sjecam da sam na izlazu iz medene drugom poklopio pun gas, i nije puno klizala. Uglavnom, cini mi se da je na mokrom ta guma puno bolja, a mozda i grijesim.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1896 Re: Ljetne gume

Post by Truba »

jbt ljetne jedva izadjoh na vikendici preko trave...minimalni nagib
a jes mokro sve padao i grad nekoliko sati ranije
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1897 Re: Ljetne gume

Post by Truba »

Image
Qler

#1898 Re: Ljetne gume

Post by Qler »

Black swan wrote:jbt ljetne jedva izadjoh na vikendici preko trave...minimalni nagib
a jes mokro sve padao i grad nekoliko sati ranije

Ista stvar juce :) trava, nece da mrdnu...
mirza_15

#1899 Re: Ljetne gume

Post by mirza_15 »

ovajonaj wrote:Hvala na savjetu. Uzeo sam goodyear. Na kisi su za sada dobre, ali prerano je jos za neke zaključke.
Kod mene su 175/65/R14. Uzeo sam continental. Platio ih 89 KM (20% popusta). Za sada sam prezadovoljan. Bila je dilema izmedju ovih i goodyear. Mozda je mom utisku doprinjelo i to sto sam do sada vozio uglavnom na jeftinijim gumama.
NediM17

#1900 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Legao Hankook Ventus Prime 3 u Maji. Prezadovoljan uslugom, i gumama. Najbolji odnos ulozeno-dobijeno 100%. :thumbup:
Post Reply