Ja sam cula ( a neka i ove zene potvrde) da samo moras noge podignuti gore poslije jelte, toga, i valjda se primi takoFrida. wrote:hahaha ma zlostavljam ga dugo vecnadam se da mu nece dosaditi al' hajde nek' stisne pa nek' se pozali. Optimisticna sam ja, i nadam se da cete mi sto 'uskorije' pozeliti dobrodoslicu u ovo vase drustvence
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
Zoya
#1876 Re: Trudnjače i porodilje online
- male_okice
#1877 Re: Trudnjače i porodilje online
ako te bas toliko kopka uradi hcg test iz krvi. Ne znam gdje se radi u SA, ali kod nas u Prijedoru moze i u bolnici a moze i u privatnoj laboratoriji. Kosta 30 KM, ali on pokaze vec poslije 48h od rizicnog odnosa sta kako. Malo ti izvade krvi iz vene i poslije 2h dodjes po rezultat. Test je bas pouzdan za rano otkrivanje trudnoce pa eto sretno.Frida. wrote:hahaha ma zlostavljam ga dugo vecnadam se da mu nece dosaditi al' hajde nek' stisne pa nek' se pozali. Optimisticna sam ja, i nadam se da cete mi sto 'uskorije' pozeliti dobrodoslicu u ovo vase drustvence
- Irish
#1878 Re: Trudnjače i porodilje online
Hmm, meni je test, i to onaj najeftiniji bio pozitivan dva dana prije negoli sam trebala dobiti. Doduse, taj sam mjesec radila testove za utvrdjivanje ovulacije pa sam se imala cemu i nadati valjda. Znam jos slucajeva kada je test bio negativan kod trudnoce u toku..., moguce je da se oplodnja desila nesto kasnije, koji dan mozda prije slj. ciklusa i onda je logicno da je jos rano da pokaze..
Ako si u Sa., betu mozes raditi privatno u ordinaciji Al-Tawil (ovako nesto mi se cini), u Vilsonovom..Ukucaj na google-u za tacnu adresu..30 km kosta, ako se dobro sjecam
Sretno, i da nam se stzo prije pridruzis
Ako si u Sa., betu mozes raditi privatno u ordinaciji Al-Tawil (ovako nesto mi se cini), u Vilsonovom..Ukucaj na google-u za tacnu adresu..30 km kosta, ako se dobro sjecam
- wewa
#1879 Re: Trudnjače i porodilje online
ne postoji test koji 48 sati nakon odnosa pokazuje da li je doslo do trudnoce - beta HCG, odnosno hormon trudnoce, detektira se tek nakon implantacije oplodjene jajne stanice, a implantacija se desava 3-7 dana nakon oplodnje.male_okice wrote:ako te bas toliko kopka uradi hcg test iz krvi. Ne znam gdje se radi u SA, ali kod nas u Prijedoru moze i u bolnici a moze i u privatnoj laboratoriji. Kosta 30 KM, ali on pokaze vec poslije 48h od rizicnog odnosa sta kako. Malo ti izvade krvi iz vene i poslije 2h dodjes po rezultat. Test je bas pouzdan za rano otkrivanje trudnoce pa eto sretno.Frida. wrote:hahaha ma zlostavljam ga dugo vecnadam se da mu nece dosaditi al' hajde nek' stisne pa nek' se pozali. Optimisticna sam ja, i nadam se da cete mi sto 'uskorije' pozeliti dobrodoslicu u ovo vase drustvence
beta HCG ima smisla raditi u vrijeme ocekivane menstruacije, ranije bas i ne jer nalaz nije pouzdan do tog vremena, tj. implantacija moze kasniti pa nalaz bude dovoljno nizak (manji od 5) da se ne smatra trudnocom.
- 6.april
#1880 Re: Trudnjače i porodilje online
http://www.plivazdravlje.hr/zdravlje-on ... -ovulacije
Unesete podatke i tu su vam tačno dani kada možete raditi test krvi a kada urina, za trudnoću.
Unesete podatke i tu su vam tačno dani kada možete raditi test krvi a kada urina, za trudnoću.
- Alhemicarkaa
#1881 Re: Trudnjače i porodilje online
20 KM, i klinika se nalazi u Importane centru, nalaz gotov za 30 minuta.Irish wrote:Hmm, meni je test, i to onaj najeftiniji bio pozitivan dva dana prije negoli sam trebala dobiti. Doduse, taj sam mjesec radila testove za utvrdjivanje ovulacije pa sam se imala cemu i nadati valjda. Znam jos slucajeva kada je test bio negativan kod trudnoce u toku..., moguce je da se oplodnja desila nesto kasnije, koji dan mozda prije slj. ciklusa i onda je logicno da je jos rano da pokaze..
Ako si u Sa., betu mozes raditi privatno u ordinaciji Al-Tawil (ovako nesto mi se cini), u Vilsonovom..Ukucaj na google-u za tacnu adresu..30 km kosta, ako se dobro sjecam![]()
- wewa
#1882 Re: Trudnjače i porodilje online
zivjela konkurencija! ne tako davno placalo se 80 KM ako hoces nalaz isti dan...Alhemicarkaa wrote:20 KM, i klinika se nalazi u Importane centru, nalaz gotov za 30 minuta.Irish wrote:Hmm, meni je test, i to onaj najeftiniji bio pozitivan dva dana prije negoli sam trebala dobiti. Doduse, taj sam mjesec radila testove za utvrdjivanje ovulacije pa sam se imala cemu i nadati valjda. Znam jos slucajeva kada je test bio negativan kod trudnoce u toku..., moguce je da se oplodnja desila nesto kasnije, koji dan mozda prije slj. ciklusa i onda je logicno da je jos rano da pokaze..
Ako si u Sa., betu mozes raditi privatno u ordinaciji Al-Tawil (ovako nesto mi se cini), u Vilsonovom..Ukucaj na google-u za tacnu adresu..30 km kosta, ako se dobro sjecam![]()
- Alhemicarkaa
#1883 Re: Trudnjače i porodilje online
U dosta laboratorija je još uvijek 50 KM, mada, ko ima problema sa tankim venama ko ja, dao bi i sto da to urade kako treba. U Al Tawiv su mi bez problema našli venu i izvadili krv, u Vrazovoj rade najbolje (čak su me i ono čudno gledali kad sam rekla da mi je teško naći venu), a za nepovjerovati na transfuziologiji su najgori. Tek je treći tehničar uspio da mi izvadi krv - rezultat je bio da sam se onesvjestila. Doduše bila sam i trudna i imala mućnine, ali grozno iskustvo, skupili se oko mene i vječaju kako mi izvaditi krv

- wewa
#1884 Re: Trudnjače i porodilje online
bolje da ne pricam onda o svojim iskustvima kod tawilaAlhemicarkaa wrote:U dosta laboratorija je još uvijek 50 KM, mada, ko ima problema sa tankim venama ko ja, dao bi i sto da to urade kako treba. U Al Tawiv su mi bez problema našli venu i izvadili krv, u Vrazovoj rade najbolje (čak su me i ono čudno gledali kad sam rekla da mi je teško naći venu), a za nepovjerovati na transfuziologiji su najgori. Tek je treći tehničar uspio da mi izvadi krv - rezultat je bio da sam se onesvjestila. Doduše bila sam i trudna i imala mućnine, ali grozno iskustvo, skupili se oko mene i vječaju kako mi izvaditi krv![]()
![]()
- Alhemicarkaa
#1885 Re: Trudnjače i porodilje online
wewa wrote:bolje da ne pricam onda o svojim iskustvima kod tawilaAlhemicarkaa wrote:U dosta laboratorija je još uvijek 50 KM, mada, ko ima problema sa tankim venama ko ja, dao bi i sto da to urade kako treba. U Al Tawiv su mi bez problema našli venu i izvadili krv, u Vrazovoj rade najbolje (čak su me i ono čudno gledali kad sam rekla da mi je teško naći venu), a za nepovjerovati na transfuziologiji su najgori. Tek je treći tehničar uspio da mi izvadi krv - rezultat je bio da sam se onesvjestila. Doduše bila sam i trudna i imala mućnine, ali grozno iskustvo, skupili se oko mene i vječaju kako mi izvaditi krv![]()
![]()
![]()
na kraju su zvali anesteziologa...
Meni je najbolje bilo kad mi je na studentskoj sestra rekla vi nemate vene
- wewa
#1886 Re: Trudnjače i porodilje online
Alhemicarkaa wrote:
Ali da su na transfuzilogiji onakvi neandertalci, pa oni ništa drugo i ne rade nego vade krv, a ni to ne znaju
![]()
Meni je najbolje bilo kad mi je na studentskoj sestra rekla vi nemate vene, reko možete vi to meni napismeno, pa da bar budem vijest kao medicinski fenomen
dzaba, naidje takav dan. mislim, meni su pred operaciju iz 4. pokusaja uspjeli staviti braunilu
- yellow cat
#1887 Re: Trudnjače i porodilje online
Zoya wrote:Ja sam cula ( a neka i ove zene potvrde) da samo moras noge podignuti gore poslije jelte, toga, i valjda se primi takoFrida. wrote:hahaha ma zlostavljam ga dugo vecnadam se da mu nece dosaditi al' hajde nek' stisne pa nek' se pozali. Optimisticna sam ja, i nadam se da cete mi sto 'uskorije' pozeliti dobrodoslicu u ovo vase drustvence
- wewa
#1888 Re: Trudnjače i porodilje online
ako je maternica zavaljena, onda je ovo kontraproduktivno...yellow cat wrote:Zoya wrote:Ja sam cula ( a neka i ove zene potvrde) da samo moras noge podignuti gore poslije jelte, toga, i valjda se primi takoFrida. wrote:hahaha ma zlostavljam ga dugo vecnadam se da mu nece dosaditi al' hajde nek' stisne pa nek' se pozali. Optimisticna sam ja, i nadam se da cete mi sto 'uskorije' pozeliti dobrodoslicu u ovo vase drustvence
![]()
da se dobro sjeme primi..
- putujucidzindas
#1889 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala mery83mery83 wrote:Ja sam išla na carski u Vojnoj, bebac mi bio okrenut guzom pa smo morali. Porodio me dr. Mašić, što se mene tiče nema boljeg dr. Uvijek dođe , obiđe da vidi kako sam, ma samo riječi hvale za njega imam. Obično carski rade ujutro, prije toga klistiranje, pa se moraš "srediti" dolje, ako se nisi ti sredila one ti to urade. U sali te uspavaju, kad se probudiš, u sobu i lezi. Najgora mi je bila narkoza, nisam je povratila, pa sam stalno kašljucala, a svaki put imam osjećaj da će konci popucati. Bebača su donosili, on sit,malo žmirka, pa malo spava. Dolazi jedna žena pa ti pokaže kako da dojiš, ukoliko ti je prvo dijete. Sedmi dan ideš kući sa svojim švćomTo je ukratko koliko sam se ja mogla sjetiti.
ja sam se jucer bas bila stuzila
- wewa
#1890 Re: Trudnjače i porodilje online
a jesu ti mozda ponudili spinalnu anesteziju? prijateljica se tako porodila, kaze da je iskustvo neusporedivo s prethodnim carskim s punom narkozom.putujucidzindas wrote:Hvala mery83mery83 wrote:Ja sam išla na carski u Vojnoj, bebac mi bio okrenut guzom pa smo morali. Porodio me dr. Mašić, što se mene tiče nema boljeg dr. Uvijek dođe , obiđe da vidi kako sam, ma samo riječi hvale za njega imam. Obično carski rade ujutro, prije toga klistiranje, pa se moraš "srediti" dolje, ako se nisi ti sredila one ti to urade. U sali te uspavaju, kad se probudiš, u sobu i lezi. Najgora mi je bila narkoza, nisam je povratila, pa sam stalno kašljucala, a svaki put imam osjećaj da će konci popucati. Bebača su donosili, on sit,malo žmirka, pa malo spava. Dolazi jedna žena pa ti pokaže kako da dojiš, ukoliko ti je prvo dijete. Sedmi dan ideš kući sa svojim švćomTo je ukratko koliko sam se ja mogla sjetiti.
![]()
ja sam se jucer bas bila stuzilasve vrijeme mislim kako cu ici prirodno, bebac se namjestio, okrenuo davno, sve OK i onda me ovo bas iznenadilo. sutra cemo na pregled u bolnicu, pa cemo vidjeti sta ce oni reci. ma meni je od operacije koju sam imala zlo kad pomislim na narkozu, kasljenje i iskasljavanje, a sad imam jos i stotinu dodatnih razloga sto mi nije milo sto ide na carski
- putujucidzindas
#1891 Re: Trudnjače i porodilje online
ma spinalne se tek bojim, narocito zbog eventualnih posljedica i problema
- wewa
#1892 Re: Trudnjače i porodilje online
razumijem, totalno. ko je jednom operisan, zna sta ga ceka... mozes li doci do Masica?putujucidzindas wrote:ma spinalne se tek bojim, narocito zbog eventualnih posljedica i problema
- putujucidzindas
#1893 Re: Trudnjače i porodilje online
sutra kod Masica I idem na pregled, s nalazom od svog doktora (privatnika), koji preporucuje carski i koji kaze da Masic potpuno prihvata njegovo misljenje. Pa cemo vidjeti sta ce i on reci, ali mi je vjera u to da ja to mogu prirodno potpuno poljuljana 
-
suza81
#1894 Re: Trudnjače i porodilje online
No sikiriki!putujucidzindas wrote:sutra kod Masica I idem na pregled, s nalazom od svog doktora (privatnika), koji preporucuje carski i koji kaze da Masic potpuno prihvata njegovo misljenje. Pa cemo vidjeti sta ce i on reci, ali mi je vjera u to da ja to mogu prirodno potpuno poljuljana
Mene je doktorica oftamolog u domu zdravlja u osmom mjesecu rasplakala tvrdeci da cu zbog prevelike dioptrije morati na carski. Dr. Masic me onda poslao njihovom doktoru u opcoj na pregled zato sto su valjda dobili direktivu da priznaju samo nalaze svojih doktora, a on je ustanovio da ipak mogu prirodno
Ipak, u tvom slucaju ako je sigurnije da ides na carski trebas to prihvatit. Najbitnije je da sebe i bebaca ne dovodis u u opasnost i da sretno sve prodje na bilo koji nacin.
- Felidae
#1895 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam radila sekciju na Jezeru u spinalnoj....i dozivljaj je nezaboravan, ne bi ga mijenjala ni za sta na svijetu, vidjela sam bebaca cim ga je doktor izvadio iz tibe....pa kad su ga obrisali donijeli su mi da ga dotaknem...ma joooj, to se ne da opisati...a narkoza je katastrofa cista, i ne vidis svoje dijete, tek nekad poslije a osjecas se kao da te voz pregazio pa si se vratio iz mrtvih...uopste nije za tako lijep dogadjaj kakav je radjanje dijeteta. posljedica nema ako anesteziolog zna sta radi, samo sljedecih 12 sati moras provesti na ledjima....ali to inace radis iz narkoze, nije bas da hodas nekuda po intenzivnoj...ja bi spinalnu svima preporucila, jer si svjetan cijelo vrijeme sta ti se desava i nema nikakve zbunjenosti kao nakon narkoze....aBd sljedeci bebac definitivno ide pod spinalnomputujucidzindas wrote:ma spinalne se tek bojim, narocito zbog eventualnih posljedica i problema
- Alhemicarkaa
#1896 Re: Trudnjače i porodilje online
Našla sam se u neočekivanoj situaciji. Moj doktor inače preferira vojnu bolnicu i sva moja razmišljanja su išla u smjeru da ću se tamo i poroditi i suzila izbor na tri doktora, pa se mislila dogovoriti sa svojim doktorom. Međutim, saznam da se u Vojnoj povećao broj slučajeva zaraženih mrsom, i da trenutno predlaže Jezero, a ja nemam pojma koga bih gore izabrala, jednostavno nisam imala tu opciju u glavi
U utorak mi je pregled, htjela bih otići koliko toliko pripremljena, ako mi ih predloži par koga da izaberem? Ko je dobar?
@Felidae, koliko si bila u na Jezeru poslije carskog i je li muž moga ući da te vidi?
@Felidae, koliko si bila u na Jezeru poslije carskog i je li muž moga ući da te vidi?
-
LaCici
#1897 Re: Trudnjače i porodilje online
Odakle ti to za mrsu?
Je li provjerena informacija, ja nisam nista cula o tome?
- Alhemicarkaa
#1898 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa moj doktor rekao jednoj drugoj pacijentici. Kao u istom periodu u Vojnoj zabilježeno 11 slučajeva, a na Jezeru jedan (čini mi se da su ove brojke u pitanju, nisam sigurna na koji period se odnosi), i kao pratićemo epidemiološku situaciju pa ćemo vidjeti. Međutim, ona je u puno mlađoj trudnoći, ja sad u utorak treba da počnem pripreme za porod, s obzirom da ulazim u 37. Cijelu noć nisam spavala dumajući o ovome, u mojoj glavi je bila samo vojna. 
-
madame noire
#1899 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma ja ne bih pravila toliki bauk oko MRSA-e, nije MRSA tako strasna samo ima to neko ruzno ime
MRSA je grozna ako se zapusti kao i bilo koja druga bolest na kraju krajeva...
Znamo da je to bakterija koje ima u svim operacionim salama... i ranije je bilo slucajeva MRSA-e i iz Vojne i iz GAKa...
Ja sam se porodila na GAKu...nikad nisam razmisljala o MRSA-i... beba se nakon poroda tretira Plivaseptom, ukoliko se eventualno pojave osipi tretiraju se 70% alkoholom i Bivacinom.
Ukoliko se desi epiziotomija rana se takodjer tretira Plivaseptom...
Jedina primjedba vezana za GAK je OSOBLJE - jos uvijek
Napravili su krasne poradjaonice, sve je tip-top ali i dalje su ostali doktori i babice koje vrsite na porodilje...
Imala sam izuzetno lagan porod, hvala B, ali sam nazalost vidjela tretman porodilja koje su se poradjale satima - grozno
No ipak, i drugu trudnocu bih okoncala na GAKu...
Kontam svakako se sve zavrsi i sutradan se ide doma
Na GAKu ima divnih doktora... dr. Mutrezic, dr. Dekovic, dr. Godnjak,...
Sretno vam gdje god na svijet donosile vase bebacice
MRSA je grozna ako se zapusti kao i bilo koja druga bolest na kraju krajeva...
Znamo da je to bakterija koje ima u svim operacionim salama... i ranije je bilo slucajeva MRSA-e i iz Vojne i iz GAKa...
Ja sam se porodila na GAKu...nikad nisam razmisljala o MRSA-i... beba se nakon poroda tretira Plivaseptom, ukoliko se eventualno pojave osipi tretiraju se 70% alkoholom i Bivacinom.
Ukoliko se desi epiziotomija rana se takodjer tretira Plivaseptom...
Jedina primjedba vezana za GAK je OSOBLJE - jos uvijek
Napravili su krasne poradjaonice, sve je tip-top ali i dalje su ostali doktori i babice koje vrsite na porodilje...
Imala sam izuzetno lagan porod, hvala B, ali sam nazalost vidjela tretman porodilja koje su se poradjale satima - grozno
No ipak, i drugu trudnocu bih okoncala na GAKu...
Kontam svakako se sve zavrsi i sutradan se ide doma
Na GAKu ima divnih doktora... dr. Mutrezic, dr. Dekovic, dr. Godnjak,...
Sretno vam gdje god na svijet donosile vase bebacice
- putujucidzindas
#1900 Re: Trudnjače i porodilje online
hvala zene
sto se tice poroda, ja isto sve vrijeme imam u glavi vojnu. pitala sam svog doktora prije par dana sta on predlaze. rekao mi je da on trenutno preferira vojnu, posebno sto ne ocekujemo neke probleme s bebom. na Jezeru je pedijatrija bolja, ali zbog svega drugog on je ipak prije za vojnu. eto, ako ti nesto znaci
o MRSA-i sam cula bezbroj prica s bezbroj strana i stvarno niti bih da razmisljam mnogo niti bih da ih sirim ... samo bih zamolila ako iko zna gdje se moze nabaviti Plivasept da javi, ja sam, cini mi se, sve apoteke bezuspjesno obisla
sto se tice poroda, ja isto sve vrijeme imam u glavi vojnu. pitala sam svog doktora prije par dana sta on predlaze. rekao mi je da on trenutno preferira vojnu, posebno sto ne ocekujemo neke probleme s bebom. na Jezeru je pedijatrija bolja, ali zbog svega drugog on je ipak prije za vojnu. eto, ako ti nesto znaci
o MRSA-i sam cula bezbroj prica s bezbroj strana i stvarno niti bih da razmisljam mnogo niti bih da ih sirim ... samo bih zamolila ako iko zna gdje se moze nabaviti Plivasept da javi, ja sam, cini mi se, sve apoteke bezuspjesno obisla