CARINA U BiH
Moderator: anex
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#1876 Re: CARINA U BiH
Pratim ovu temu vec par mjeseci jer sam pikiro da kupim sebi kameru za auto.
Posto je ovdje postalo kao u Rusiji,manijaka i idiota na cesti koliko hoces dobro je imati
ovako nesto da u slucaju nesrece mozes dokazati da nisi kriv.Serviser sam,samostalni
obrtnik i prelazim godisnje 30-35 hiljada kilometara i dosta toga sam dozivio na cesti
pa sam odlucio da to dokumentujem.
Posto su ove kamere(ako hoces ful HD)prilicno skupe mogu reci da sam bio u nedoumici
da li da narucim iz Kine.Nasao sam malu kamericu da bude sto neprimjetnija a da snima
kvalitetan video materijal.
Sa svim dodatcima dosla me je 87 dolara pretvoreno u KM na paypalu 137 KM
Ovo mi je prvi put da nesto narucujem preko ebaya i nisam imao nikakva iskustva sa
ovakvim nacinom kupovine.
Kameru sam narucio 17/10 i cijelo vrijeme kontam koliko cu carine morati da platim,
citajuci prijasnje postove vec sam bio spreman da platim.Pripremio sam izvode iz banke i ebaya
i cekao da mi traze da im to posaljem na carinu.
Preko TN vidio sam da je juce stigla u Sarajevo,jutros rano bila u Bihacu a za nekoliko sati kod mene.
Postar otvorio vrata i stavio na sanduk za obucu u hodniku(nije se ni javio)nista nisam morao da platim.
Paket vidi se niko nije ni otvorio,a vjerovatno zato sto je kinez koji je slao znao kako
se to radi:poslao je u maloj papirnoj vreci napisao da je unutra jeftinija verzija ove kamere
koja joj jako slici i napisao vrijednost 14,6 dolara.
Eto to je moje iskustvo,vjerovatno sam imao srece.
Posto je ovdje postalo kao u Rusiji,manijaka i idiota na cesti koliko hoces dobro je imati
ovako nesto da u slucaju nesrece mozes dokazati da nisi kriv.Serviser sam,samostalni
obrtnik i prelazim godisnje 30-35 hiljada kilometara i dosta toga sam dozivio na cesti
Posto su ove kamere(ako hoces ful HD)prilicno skupe mogu reci da sam bio u nedoumici
da li da narucim iz Kine.Nasao sam malu kamericu da bude sto neprimjetnija a da snima
Ovo mi je prvi put da nesto narucujem preko ebaya i nisam imao nikakva iskustva sa
Kameru sam narucio 17/10 i cijelo vrijeme kontam koliko cu carine morati da platim,
citajuci prijasnje postove vec sam bio spreman da platim.Pripremio sam izvode iz banke i ebaya
Preko TN vidio sam da je juce stigla u Sarajevo,jutros rano bila u Bihacu a za nekoliko sati kod mene.
Postar otvorio vrata i stavio na sanduk za obucu u hodniku(nije se ni javio)nista nisam morao da platim.
Paket vidi se niko nije ni otvorio,a vjerovatno zato sto je kinez koji je slao znao kako
se to radi:poslao je u maloj papirnoj vreci napisao da je unutra jeftinija verzija ove kamere
-
daramo
#1877 Re: CARINA U BiH
Imamo najveće namete u regiji, nek uvedu kao u Hrvatskoj i ja bi bio zadovoljan tamo se do 300KM ne plaća carina samo PDV, nas gule kao najveće budale.un1ted wrote:Nije boljebolje se izboriti da nema visokih nameta, bolje se izboriti da udjemo u EU i da narucujemo bez carine i PDV-a iz Evropskih zemalja.
- Kofer
#1878 Re: CARINA U BiH
Oni obično ne gledaju ako je tako mala koverta,samo veće gledaju.haso hasic wrote:Pratim ovu temu vec par mjeseci jer sam pikiro da kupim sebi kameru za auto.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1879 Re: CARINA U BiH
I kod njih je ista situacija bila dok nisu usli u EUdaramo wrote:Imamo najveće namete u regiji, nek uvedu kao u Hrvatskoj i ja bi bio zadovoljan tamo se do 300KM ne plaća carina samo PDV, nas gule kao najveće budale.un1ted wrote:Nije boljebolje se izboriti da nema visokih nameta, bolje se izboriti da udjemo u EU i da narucujemo bez carine i PDV-a iz Evropskih zemalja.
-
BJB
#1880 Re: CARINA U BiH
Je li na 197KM carina 67KM bez one lopovske postanske takse na vrijednosnu posiljku?
-
diinnoo
#1881 Re: CARINA U BiH
Da li ako se dogovorim sa kinezima da mi napišu cijenu umjesto 145 dolara 130 dolara i ako bi carni bilo nešto sumnjivo i zatraže mi paypal račun a na računu 145 dolara da li dolazi do nekih komplikacija dodatnih troškova ili nekih sutskih postupaka ?
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#1882 Re: CARINA U BiH
U njih je bilo jos gore nego u nas, u njih se nije carinilo do 160kn, cca 40KM, a sada se ne carini do 150€, a ne placa se PDV na robu vrijednosti do 160kn ako robu salje pravna osoba(firma) i do 330kn ako robu salje privatna osoba.un1ted wrote:I kod njih je ista situacija bila dok nisu usli u EUdaramo wrote:Imamo najveće namete u regiji, nek uvedu kao u Hrvatskoj i ja bi bio zadovoljan tamo se do 300KM ne plaća carina samo PDV, nas gule kao najveće budale.un1ted wrote:Nije boljebolje se izboriti da nema visokih nameta, bolje se izboriti da udjemo u EU i da narucujemo bez carine i PDV-a iz Evropskih zemalja.
Kada se uzme u obzir da je u njih PDV 25%, onda nisu puno bolji kada narucuju iz Kine, ali zato kada narucuju iz UK ili iz neke druge zemlje clanice EU, e tu im nema prepreka...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1883 Re: CARINA U BiH
Tako nekako dodjeBJB wrote:Je li na 197KM carina 67KM bez one lopovske postanske takse na vrijednosnu posiljku?
Dolazi ako utvrde da si falsikovao racun ili nesto slicno. Oduzimanje robe i sudska prijava.diinnoo wrote:Da li ako se dogovorim sa kinezima da mi napišu cijenu umjesto 145 dolara 130 dolara i ako bi carni bilo nešto sumnjivo i zatraže mi paypal račun a na računu 145 dolara da li dolazi do nekih komplikacija dodatnih troškova ili nekih sutskih postupaka ?
-
BJB
#1884 Re: CARINA U BiH
Tako nekako dodjeun1ted wrote:BJB wrote:Je li na 197KM carina 67KM bez one lopovske postanske takse na vrijednosnu posiljku?
A kako posta izracuna onu svoju lopovsku taksu?
- un1ted
#1885 Re: CARINA U BiH
Ma ne bi trebalo da je vise od 70KM na 200KM 
10% carina, 17% PDV, taksa 10KM, i jos 5KM nekih dazbina.
10% carina, 17% PDV, taksa 10KM, i jos 5KM nekih dazbina.
-
denis007
#1886 Re: CARINA U BiH
Ne razumijem zasto je raji za robu od 300km problem plaiti 100km drzavi? Pa ako imas da dajes 300 na uglavnom stvari koje ti ne trebaju u zivotu red je da i drzava nesto zakaci. Ne branim nikog, ali ne vidim razlog zasto se neko buni za takve stvari. Ono sto je kod nas katastrofa je sto za 60km robe mozes platiti 40km dazbina i sto nije regulisano elektronsko slanje dokumentacije.
-
daramo
#1887 Re: CARINA U BiH
Da je točno fiksirano na 30% mogao bi nekako pretrpiti ali i to je previše, zašto bi mi plaćali više nego Nijemci koji imaju 100 puta bolji standard?denis007 wrote:Ne razumijem zasto je raji za robu od 300km problem plaiti 100km drzavi? Pa ako imas da dajes 300 na uglavnom stvari koje ti ne trebaju u zivotu red je da i drzava nesto zakaci. Ne branim nikog, ali ne vidim razlog zasto se neko buni za takve stvari. Ono sto je kod nas katastrofa je sto za 60km robe mozes platiti 40km dazbina i sto nije regulisano elektronsko slanje dokumentacije.
Svugdje u EU se samo plati pdv, da je kod nas tako znači pdv + carinski troškovi to bi bilo oko 20% i prihvatljivo.
- dinooh
#1888 Re: CARINA U BiH
Ali nismo u EU i to je velika razlika. Ali opet mislim da i oni placaju na carinu izvan EUdaramo wrote:Da je točno fiksirano na 30% mogao bi nekako pretrpiti ali i to je previše, zašto bi mi plaćali više nego Nijemci koji imaju 100 puta bolji standard?denis007 wrote:Ne razumijem zasto je raji za robu od 300km problem plaiti 100km drzavi? Pa ako imas da dajes 300 na uglavnom stvari koje ti ne trebaju u zivotu red je da i drzava nesto zakaci. Ne branim nikog, ali ne vidim razlog zasto se neko buni za takve stvari. Ono sto je kod nas katastrofa je sto za 60km robe mozes platiti 40km dazbina i sto nije regulisano elektronsko slanje dokumentacije.
Svugdje u EU se samo plati pdv, da je kod nas tako znači pdv + carinski troškovi to bi bilo oko 20% i prihvatljivo.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#1889 Re: CARINA U BiH
Placaju i u Njemačkoj, ali im je donja granica dosta veca, ako se ne varam 100€(nisam 100% siguran) je granica ispod koje ne placaju uvozdinooh wrote: Ali nismo u EU i to je velika razlika. Ali opet mislim da i oni placaju na carinu izvan EU
-
daramo
#1890 Re: CARINA U BiH
U EU se plaća samo carina na velike iznose iznad 150€, pa dobro nismo EU ali barem mogu sniziti carinu na 5% jer ovo je sada užas.
- dinooh
#1891 Re: CARINA U BiH
ma za njemacki standard 150 eura je ko za nas 50KM. to je logika nase carine izgleda
-
almir90
#1892 Re: CARINA U BiH
Da li ima neko na forumu ko je zaposlen na carini, trebal mi je neka informacija, moze i na pp?
-
Eniac
#1893 Re: CARINA U BiH
Mozda je odgovoreno, ali ako je forumas poznanik jos aktivan ili neko ko zna propise o carini kao i on da mi odgovori:
Kada se softver kupi tako da se downloaduje sa web stranice i plati karticom, kako se tehnicki obavlja postupak caninjenja? Da li carina dobija obavjestenje od nekoga (te web stranice) o tome pa na adresu kupca salje uplatinice za placanje carine i PDV-a, ili kupac treba sa dokazom o kupnji otici na carinu i to prijaviti. Ako je tako, sta su dokazi o kupnji (izvadak iz banke ili nesto drugo?).
Hvala.
Kada se softver kupi tako da se downloaduje sa web stranice i plati karticom, kako se tehnicki obavlja postupak caninjenja? Da li carina dobija obavjestenje od nekoga (te web stranice) o tome pa na adresu kupca salje uplatinice za placanje carine i PDV-a, ili kupac treba sa dokazom o kupnji otici na carinu i to prijaviti. Ako je tako, sta su dokazi o kupnji (izvadak iz banke ili nesto drugo?).
Hvala.
-
tigar_sareni
#1894 Re: CARINA U BiH
Da li usluga Track & Trace BH pošte radi? Mobitel je prema Singapurskoj pošti pristigla u BH 01.11. a još uvjek ne mogu da izlistam stranici BH pošte.
-
daramo
#1895 Re: CARINA U BiH
Ovdje gledaj http://www.17track.net/index_en.shtml na post.ba je tek vidljiva kad dođe u Sarajevo.tigar_sareni wrote:Da li usluga Track & Trace BH pošte radi? Mobitel je prema Singapurskoj pošti pristigla u BH 01.11. a još uvjek ne mogu da izlistam stranici BH pošte.
- Kofer
#1896 Re: CARINA U BiH
S Njemačkom se nemožemo po ničemu uspoređivati,jer njihov narod se više bori za svoja prava,a mi svašta dopuštamo pa rade od nas šta hoće.Da se imalo borimo nebi to tako bilo.dinooh wrote:ma za njemacki standard 150 eura je ko za nas 50KM. to je logika nase carine izgleda
- un1ted
#1897 Re: CARINA U BiH
Zamisli da DHL u njemackoj iznednaci namete za fizicka i pravna lica kao sto je uradio u BIH

-
bull21
#1898 Re: CARINA U BiH
Pa
bi im najmilije. Al' kod nas sve može. Računam i prema ovome, uz ove takse i klince na kraju me knjiga od 66 km dođe 100 km... samo kod nas.
-
tigar_sareni
#1899 Re: CARINA U BiH
daramo wrote:Ovdje gledaj http://www.17track.net/index_en.shtml na post.ba je tek vidljiva kad dođe u Sarajevo.tigar_sareni wrote:Da li usluga Track & Trace BH pošte radi? Mobitel je prema Singapurskoj pošti pristigla u BH 01.11. a još uvjek ne mogu da izlistam stranici BH pošte.
Na ovoj stranici i stranici Singapurske pošte stoji
01-11-2013, Despatched to overseas (Country code: BA)
Da li ovo znači da je stiglo u Sarajevo 01.11., ako je stiglo zasto nema trackinga na stranici BH pošte?
Već me lagano hvata panika.
- un1ted
#1900 Re: CARINA U BiH
Zasto te fata panika ? Znas li sta znaci "Despatched" ?
Kada mobitel udje u bih biti ce ocitanje na trackingu bhposte. Toliko.
Kada mobitel udje u bih biti ce ocitanje na trackingu bhposte. Toliko.