Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
The novel was serialized in the Hamburg magazine Kristall in 1959 under the title Borrowed Life (German: Geborgtes Leben), and first published in book form in 1961.
The novel was serialized in the Hamburg magazine Kristall in 1959 under the title Borrowed Life (German: Geborgtes Leben), and first published in book form in 1961.
Zato kod nas postoje dva naslova istog izdanja
I ja sam se to uvijek pitala?
"Nebo ne zna za miljenike" i "Nebo nema miljenike"
Ima i ono za Trijumfalnu kapiju (još jedno Remarkovo djelo) - alternativni prijevod je Slavoluk pobjede. Ipak, tu se radi o esencijalno istom naslovu, prijevod tu negdje, ali ovdje su dva različita naslova - zahvaljujući samom Remarku
Ima i ono za Trijumfalnu kapiju (još jedno Remarkovo djelo) - alternativni prijevod je Slavoluk pobjede. Ipak, tu se radi o esencijalno istom naslovu, prijevod tu negdje, ali ovdje su dva različita naslova - zahvaljujući samom Remarku
Po meni su i ova dva prevoda upitna "ne zna" ne znaci da "nema" kao sto i "nema" ne znaci da "ne zna"...
ali eto...
o Trijumfalnoj kapiji/Slavoluku pobjede bi se dalo, doduse, vise progovoriti kada su u pitanju razliciti prevodi naziva jedne te iste knjige...
Zato kod nas postoje dva naslova istog izdanja
I ja sam se to uvijek pitala?
"Nebo ne zna za miljenike" i "Nebo nema miljenike"
Na mom famoznom spisku "za pročitati" pisalo je Nebo nema miljenike. Tražila sam knjigu u biblioteci i na sajmu i nakon početne zbunjenosti ispravljali su me govoreći da se knjiga ustvari zove Nebo ne zna za miljenike.
Sad vidim u čemu je stvar
Ostajem pri NEMA
Nije, ali jeste Nijemac Dva bestsellera, u USA prozvan duhovnim autorom nacije.
Edit: upravo zbog depresije studirao filozofiju, psihologiju i književnost. "Prelomni period" desio mu se u 29. godini. Jedne noći više nije vidio smisao svog postojanja, prošetao je i vratio se u krevet. Ujutro se rodio preporođen! Njegove najpoznatije knjige su pisane na osnovu ovog iskustva.