Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
nokia6170

#1876 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

behavac: ne slazem se sa tvojom izjavom da je republika srpska mogla nastati i bez zlocina....to je laz i neistina i pokusaj humanizacije rs-a i usminkavanja historijskih cinjenica.

prvenstveno datum koji se slavi kao dan republike srpske 9. januar 1991. godine nije uopste dan kad je republika srpska nastala, niti naziv "republika srpska" datira od 9. januara 1991. godine.

ako cemo pravno gledati, republika srpska je nastala 1995. godine kao legalna administrativna jedinica...a ako cemo sustinski gledati, onda je rs pravni sljednik prethodne dvije antidrzavne tvorevine koje nose nazive: republika srpskog naroda bosne i hercegovine i srpska republika bosna i hercegovina. naziv republika srpska datira od septembra 1992. godine.

a šest "strategijskih ciljeva" srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, koji nisu nista drugo nego li cisti fasizam posebice prvi cilj koji govori o fizickom razdvajanju etnickih zajednica, su nastali u maju 1992. godine, prije samog naziva republika srpska.

1. Uspostaviti državne granice koje bi odvojili srpski narod od druga dva naroda.
2. Uspostaviti koridor između Semberije i Bosanske Krajine.
3. Uspostaviti koridor u Podrinju, što znači ukinuti stanje Drine kao granicu srpskih država.
4. Uspostaviti granicu na Uni i Neretvi.
5. Podijeliti Sarajevo u srpske i bošnjačke dijelove, te uspostaviti sposobne državne vlasti u oba djela.
6. Osigurati pristup moru

e ti meni reci behavac kako se mislilo ostvariti ovih 6 ciljeva, posebice prvi cilj ako ne zlocinom, etnickim ciscenjem (rasljevanjem, istjerivanjem sa predratnih prebivalista, zastrasivanjima, prijetnjama, izbacivanjima sa radih mjesta i na kraju samim genocidom?

usput da te pitam zar ne mislis da je republika srpska izvrsila genocid i etnicko ciscenje prema srpskom narodu insistirajuci svo vrijeme rata na prvom strateskom cilju, a sto je najbolje prikazano i nakon okoncanja rata 1996. godine kada je momcilo krajisnik i cijelo rukovodstvo rs-a javno putem medija pozivalo srpski narod da napusti sarajevo...i to upravo isticuci potrebnu dosljednosti prema prvom strateskom cilju-etnickom razdvajanju.
behavac

#1877 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

nokia6170 wrote: e ti meni reci behavac kako se mislilo ostvariti ovih 6 ciljeva, posebice prvi cilj ako ne zlocinom, etnickim ciscenjem (rasljevanjem, istjerivanjem sa predratnih prebivalista, zastrasivanjima, prijetnjama, izbacivanjima sa radih mjesta i na kraju samim genocidom?
Ja uopste ne smatram ove ciljeve pozitivnim niti ih podrzavam, cak sta vise neke smatram losim i za same Srbe.
Vidis ja ne podrzava politicare koji su bili na vlasti u ratu i mislim da nisu radili sta ja smatram najpametnijim pod datim okolnostima.
feral.tribune

#1878 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by feral.tribune »

behavac wrote:
nokia6170 wrote: e ti meni reci behavac kako se mislilo ostvariti ovih 6 ciljeva, posebice prvi cilj ako ne zlocinom, etnickim ciscenjem (rasljevanjem, istjerivanjem sa predratnih prebivalista, zastrasivanjima, prijetnjama, izbacivanjima sa radih mjesta i na kraju samim genocidom?
Ja uopste ne smatram ove ciljeve pozitivnim niti ih podrzavam, cak sta vise neke smatram losim i za same Srbe.
Vidis ja ne podrzava politicare koji su bili na vlasti u ratu i mislim da nisu radili sta ja smatram najpametnijim pod datim okolnostima.
Ih , sto si mi bistar ........pa zar mislis da oni danas smatraju da je sve napravljeno pametno ......i R and R duo bi puno toga promijenio danas . Umjesto cjelovite BiH gdje je Srba bilo svugdje osim u Listici i Grudama Srbi danas zive na 49 % . A sutra ce imati nula procenata jer genocidna rs ce nestati . 0 % BiH ce imati i oni politiciari i generali iz SDA koji su suroovali , kalkulirali dijeli sa agresorima . Prvo zatvor pa onda progon iz Bosne . Ko je god sanjao Bosnu manju od njenih prirodnih i medjunardno priznatih granica bice protjeran iz Bosne . Bilo mu ime Mujo ili Milorad ili Mate bio on Srbin , ili Bosnjak to je Bosancima svejedno .
dallton

#1879 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

behavac wrote:

To je po onoj staroj "nista ja to ne podrzavam, samo individualna odgovornost, ali nemoj slucajno ko da dira u moj pc atar koji je (gle cuda) upravo nastao na nacin koji ja inace ne podrzavam" :-) :D kao ono lopov kojeg slucajno poznajes a mozda ti je i prvi komsija ostavi kod tebe ukradene pare, nakon toga nestane ili pogine, pa ti lijepo kazes "ja nisam lopov, ali nemoj ko slucajno taj novac da mi uzme"....a demagogije
Abacija

#1880 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

U vezi vezanja zastava... :arrow:
Ništa lakše!
Piše: Josip Vričko
02/12/08

(T)ko je rek'o taj se vara, nije se teško složiti s liderom (?) Stranke demokratske akcije, da je baš on, dakle Sulejman Tihić nedavno u Bruxellesu, spasio eresovskoga vožda od smjene. Nije, naime, a možda i nažalost, tolika moć Izetbegovićeva nasljednika. A, niti su takve okolnosti.

Problem je, međutim, što predsjednik stožerne bošnjačke stranke misli kako se s Miloradom Dodikom najlakše posvađati. S banjolučkim je neprikosnovenikom, u biti, najlakše biti u ljubavi. I on, Tihić - izabrao je taj put. Ali, to je, ma koliko je o tomu osjećaju u politici deplasirano govoriti, ljubav čiji se gabariti diktiraju iz velebnog banjolučkog kremlja. Slijedom čega uopće nije teško zaključiti zašto su SNSD i SDA, baš kao i stožerna hrvatska i najjača srpska stranka gotovo sestre rođene, a da se prirodni saveznici Tihić i Haris Silajdžić, te Dragan Čović i Božo Ljubić ni u putu (više) ne vole sresti. Riječju, jedna, jer vežu se zastave gdje im mjesto nije, prilično neprirodna situacija.

Tihić tvrdi kako se s Dodikom može posvađati (i) budala. No, tko, pametan, nakon svega, može vjerovati da su znanje, strpljenje i trud dovoljni da srpskog entitetskog lidera vrate na stazu koja ga je nekada, sada se, doista, doima davno, baš (i) u Bruxellesu promovirala u alternativu Karadžićeve esdeesovske sljedbe?! I to baš dan-dva nakon što je Njegova vlada ukinula sve što je bosansko u tamošnjim gradovima. Pa, eto, i Tihićev - Šamac!

Oslobodjenje - http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46
:thumbup:
osa

#1881 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by osa »

feral.tribune wrote:
behavac wrote:
Ih , sto si mi bistar ........pa zar mislis da oni danas smatraju da je sve napravljeno pametno ......i R and R duo bi puno toga promijenio danas . Umjesto cjelovite BiH gdje je Srba bilo svugdje osim u Listici i Grudama Srbi danas zive na 49 % . A sutra ce imati nula procenata jer genocidna rs ce nestati . 0 % BiH ce imati i oni politiciari i generali iz SDA koji su suroovali , kalkulirali dijeli sa agresorima . Prvo zatvor pa onda progon iz Bosne . Ko je god sanjao Bosnu manju od njenih prirodnih i medjunardno priznatih granica bice protjeran iz Bosne . Bilo mu ime Mujo ili Milorad ili Mate bio on Srbin , ili Bosnjak to je Bosancima svejedno .
skužili i bosanci, kad ne ide drugčije može i fašističkim metodama, samo drastične metode daju rezultate, samo naprijed.
behavac

#1882 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

feral.tribune wrote: Ih , sto si mi bistar ........pa zar mislis da oni danas smatraju da je sve napravljeno pametno ......i R and R duo bi puno toga promijenio danas . Umjesto cjelovite BiH gdje je Srba bilo svugdje osim u Listici i Grudama Srbi danas zive na 49 % . A sutra ce imati nula procenata jer genocidna rs ce nestati . 0 % BiH ce imati i oni politiciari i generali iz SDA koji su suroovali , kalkulirali dijeli sa agresorima . Prvo zatvor pa onda progon iz Bosne . Ko je god sanjao Bosnu manju od njenih prirodnih i medjunardno priznatih granica bice protjeran iz Bosne . Bilo mu ime Mujo ili Milorad ili Mate bio on Srbin , ili Bosnjak to je Bosancima svejedno .
Ne znam sta oni kako smatraju ali moje poenta je da se ja ne slazem sa njima ni sa onim sta su oni radili.
A da li ce Republike Srpske sutra biti zavisice od njenih gradjana.
Sto se tice granica postojala je i granica Jugoslavije pa je neki narusise.
Al ja nemam namjeru narusavati granice BIH.
I ne sanjam nikakve granice, nisam lud da granice sanjam, vec neke zanimljivije stvari...
dallton wrote: To je po onoj staroj "nista ja to ne podrzavam, samo individualna odgovornost, ali nemoj slucajno ko da dira u moj pc atar koji je (gle cuda) upravo nastao na nacin koji ja inace ne podrzavam" :-) :D kao ono lopov kojeg slucajno poznajes a mozda ti je i prvi komsija ostavi kod tebe ukradene pare, nakon toga nestane ili pogine, pa ti lijepo kazes "ja nisam lopov, ali nemoj ko slucajno taj novac da mi uzme"....a demagogije
Opet ne kontas.
Srbi su imali pravo da ne prihvate preglasavanje i unitarnu RBIH gdje ce postojati mogucnost da postanu prakticno nacinalna manjina.
Reakcija je bila izdvanje il stvaranje autonomije unutar BIH.
Danas postoji Republika Srpska kao dio BIH tj postoji ta autonomiju.
Istina uz sve ovo bilo je i previse zlocina, sto ja licno osudjujem, al to ipak ne znaci da se Srbi trebaju odreci te autonomije.

Ocigledno je da se oko ovog necemo sloziti.
Ali ova tema se zvace od 95 i uvijek je na istom.
Jedni su za ukidanje Republike Srpske, drugi nisi, a vrijeme tece....
Ja imam pametnije posla a ko nema nek se bavi ovim...
Maraschino

#1883 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

ovako se radi koordinirano, ti napadaj ovdje:
Čađo optužio Sadovića da ignoriše problem terorizma

Ministar policije RS-a Stanislav Čađo optužio je danas ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića da minimalizuje i ignoriše problem terorizma u BiH i da je takvo ponašanje neodgovorno i nedopustivo.
On smatra i da je „u zabludi svako ko ignoriše pitanje terorizma u BiH, čak i kao potencijalnu opasnost, jer događaji iz prošlosti i oni u Mumbaiju, bez obzira na to što su geografski udaljeni od BiH, govore da ignorisanje takvog pitanja može da proizvede ogromne probleme“.

Tvrdi i da je neodgovorno ignorirati terorizam, u najmanju ruku, kao prijetnju, „kao što to čini ministar Sadović koji izjavljuje da terorizam ne postoji kao problem u BiH“.

"Žalosno je da kod nekih ljudi i agencija još ne sazrijeva svijest o opasnosti od terorizma“ rekao je Čađo u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Entitetski ministar policije je još naveo i da „MUP raspolaže određenim saznanjima i aktivnostima koje se tiču nekih pojedinaca i terorističkih grupa“ i tome "posvećuje ozbiljnu pažnju".

"Cilj možemo postići samo ako razmjenjujemo informacije i organizujemo aktivnosti sa svim sigurnosnim subjektima u regionu i to činimo“, kaže ministar Čađo.

Čađo je naveo i da intenzivno rade na tom pitanju i sarađuje sa svim sigurnosnim agencijama koje su spremne da sarađuju na otklanjanju te opasnosti.

Poručio je i da je BiH prostor opterećen i prošlošću i odnosima koji su umnogome determinirani iz ranijih vremena.

"Ali i danas svi čiji se posao dotiče ovog problema moraju da imaju određeni nivo senzibiliteta. Činjenica je da smo u skoroj prošlosti u BiH identifikovali lica, grupe i organizacije koje su na određeni način bile u vezi s nekim terorističkim grupama“, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

On je još kazao i da MUP RS-a nije učestvovao u pretresu kuće u kojoj živi Ljiljana Zelen-Karadžić, a koji su obavili pripadnici NATO-ovih snaga u BiH u ranim jutarnjim satima, ističući da je o akciji „saznao iz medija“.

Odbio je da komentarišući izjavu Sonje Karadžić-Jovičević da je u ovom slučaju riječ o političkom pritisku na RS i vraćanju haške priče u RS.

Na pitanje da li ima novih detalja u vezi s potragom za Željkom Milovanovićem, osumnjičenim za ubistvo suvlasnika zagrebačkog nedjeljnika "Nacional" Ive Pukanića i šefa marketinga Nike Franjića, rekao da može svaki dan da ponavlja isti odgovor, koji je jučer dao direktor policije RS-a Uroš Pena, a to je da je u toku lociranje Milovanovića i da se on najvjerovatnije nalazi u RS-u te da je policija do sada, na osnovu dobijenih informacija, provjerila petnaestak lokacija.
(FENA)
koji cinizam, bezobrazluk, ironija...

hajka je pocela, nije Dodik dzaba rekao : Sadovic je smijenjen samo to on ne zna :-)

a ja cu ovdje...

Rajko Kuzmanović

'Akcija NATO-a na Palama je bila nepotrebna'
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović smatra da je akcija NATO-ovih snaga u kojoj je rano jutros pretresena kuća u kojoj živi supruga haškog optuženika Ljiljana Zelen-Karadžić na Palama bila „nepotrebna, s obzirom na to da se ( gospodin -tako ga zove Kuzmanovic) Radovan Karadžić nalazi u Haagu, preuzeta je sva dokumentacija o njemu i ne zna šta više traže od porodice Karadžić“.
Komentarišući akciju, ali i izjavu Sonje Karadžić-Jovičević da je u ovom slučaju riječ o političkom pritisku na RS i vraćanju haške priče u RS, Kuzmanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da to "nije novi pritisak na RS, nego je to pritisak u kontinuitetu, koji je stalno prisutan“.

Kćerka haškog optuženika Sonja Karadžić-Jovičević je medijima u RS-u još rekla da su pripadnici NATO-ovih snaga izveli identičnu akciju koje su ranije provođene prije hapšenja Karadžića i njegovog odvođenja u Haag, ali su se pozvali da postupaju po mandatu NATO-a, a ne Tribunala u Haagu.

Ona tvrdi i da su pretres izvršili američki vojnici i italijanski karabinjeri, naoružani i većina je imala kape tzv. fantomke na glavi.

Kazala je i da su ih ispitivali na okolnosti eventualnog poznanstva i susreta s preostalom dvojicom haških bjegunaca Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem „i još nekim ljudima koji su poznati širokoj javnosti pa i nama“.

U akciji, dodala je, ništa nije izuzeto.
(FENA)
Dodik ima predah od prosle sedmice kada je jadnik udarao na sve pa se valjda umorio.

evo i odgovora Cadji...
Ministarstvo sigurnosti BiH

Reagovanje ministra Sadovića
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović zahtijeva od svih policijskih agencija da se efikasno suprotstave i spriječe svaku namjeru izvršenja krivičnog djela terorizma, tako što će prikupiti čvrste, neoborive dokaze i uhapsiti počinioce.
"Umjesto medijskog paradiranja čelni ljudi,odnosno direktori policija trebaju poduzimati efikasne policijske akcije u borbi protiv svih vrsta terorističkih prijetnji.

U službenim izvještajima u vezi sa stanjem sigurnosti u BiH koje su Ministarstvu sigurnosti dostavili MUP Republike Srpske i Federalna uprava policije uopće se ne spominju podaci u vezi s terorizmom, o čemu su gospoda Miletić i Čađo poslije davali izjave u medijima", izjavio je večeras ministar Sadović za Fenu.

On ističe da borba protiv terorizma uopće nije prioritet entitetskih MUP-ova jer se apsolutno ne navode bilo kakvi podaci o tome u službenim izvještajima. "Zašto njih dvojica kriju te podatke od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH to samo oni znaju, ali to sakrivanje podataka sigurno nije u skladu s propisima i obavezama koje imaju", ističe Sadović.
"Čađi bi bilo bolje da njegova policija uhapsi osumnjičenog Milovanovića za ubistvo zagrebačkog novinara Pukanića, koji im je 'pobjegao ispred nosa', iako su godinama znali da živi u RS-u i da su za njim raspisane brojne Interpolove potjernice. Čađo bi trebao da se pozabavi i brojnim neriješenim ubistvima širom RS-a koji po načinu izvršenja sliče terorističkim", smatra Sadović. ( ne treba ni Stankovica zaboraviti )

Sadović ističe i to da se ministar Čađo treba pozabaviti i kriminalnim radnjama zaposlenih u MUP-u RS-a koji su omogućili masovnu krađu identiteta, odnosno, zloupotrebu identifikacionih dokumenata, ličnih karata, koje su izdate opasnim kriminalcima u BiH, ali i u inozemstvu. "Ako Čađo misli da će neosnovanim napadima na druge odvući pažnju s vlastitih propusta onda se vara", izjavio je ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović za Fenu.
(FENA)
ko o cemu kurve o postenju :shock:
nokia6170

#1884 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

behavac wrote:
Ne znam sta oni kako smatraju ali moje poenta je da se ja ne slazem sa njima ni sa onim sta su oni radili.
I ne sanjam nikakve granice, nisam lud da granice sanjam, vec neke zanimljivije stvari...

Opet ne kontas.
Srbi su imali pravo da ne prihvate preglasavanje i unitarnu RBIH gdje ce postojati mogucnost da postanu prakticno nacinalna manjina.
Istina uz sve ovo bilo je i previse zlocina, sto ja licno osudjujem, al to ipak ne znaci da se Srbi trebaju odreci te autonomije.

samo dvije opaske u vezi sa boldiranim:

prvo boldirano: nece bas biti kao sto ti navodis, jer u skladu sa aktuelnim ustavom rs-a pise da je rs nastala voljom sva tri konstitutivna naroda i da rs cuvaju sva tri konstitutivna naroda...prema ustavu rs-a, vlasnici suvereniteta rs-a su konstitutivni narodi rs-a, a ne gradjani rs-a. ako laze koza ne laze rog.

a drugo boldirano manje bitno od prvog je moj komentar konstatacija...nisam znao da su srbi toliko strasljiv narod kad su se prepali "unitarne" bosne, kada se hrvati kojih je dalekoooo manje ne prepadose i pristadose na ustav rbih, kojeg opet ponavljam...proglasise pravnim aktom visokih pravnih standarda od strane cjelokupne medjunarodne zajednice.
ZZZlica

#1885 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ZZZlica »

skužili i bosanci, kad ne ide drugčije može i fašističkim metodama, samo drastične metode daju rezultate, samo naprijed.
Ko o čemu, osa o fašizmu :roll:
behavac

#1886 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

nokia6170 wrote: samo dvije opaske u vezi sa boldiranim:

prvo boldirano: nece bas biti kao sto ti navodis, jer u skladu sa aktuelnim ustavom rs-a pise da je rs nastala voljom sva tri konstitutivna naroda i da rs cuvaju sva tri konstitutivna naroda...prema ustavu rs-a, vlasnici suvereniteta rs-a su konstitutivni narodi rs-a, a ne gradjani rs-a. ako laze koza ne laze rog.

a drugo boldirano manje bitno od prvog je moj komentar konstatacija...nisam znao da su srbi toliko strasljiv narod kad su se prepali "unitarne" bosne, kada se hrvati kojih je dalekoooo manje ne prepadose i pristadose na ustav rbih, kojeg opet ponavljam...proglasise pravnim aktom visokih pravnih standarda od strane cjelokupne medjunarodne zajednice.
Pa pod gradjanima RS-a podrazumjevam sve konstitutivne narode a i ostale koji zive u RS.
Jer nece Srbin, Hrvat, Bosnjak koji zivi u FBIH, iako je pripadnik konstitutivnog naroda u BIH, odlucivati o RS vec ce Srbin, Hrvat, Bosnjak koji zivu u RS odlucivati o istoj.

A drugo.
Sad eto znas.
nokia6170

#1887 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

behavac wrote:
nokia6170 wrote: samo dvije opaske u vezi sa boldiranim:

Pa pod gradjanima RS-a podrazumjevam sve konstitutivne narode a i ostale koji zive u RS.
Jer nece Srbin, Hrvat, Bosnjak koji zivi u FBIH, iako je pripadnik konstitutivnog naroda u BIH, odlucivati o RS vec ce Srbin, Hrvat, Bosnjak koji zivu u RS odlucivati o istoj.

A drugo.
Sad eto znas.
nece ipak biti da je tako...jer evo ti jedan primjer koji ide u prilog da "gradjani" nisu isto sto i konstitutivni narodi u rs ili bosni i hercegovini.

primjer: vlada rs raspise referendum u rs-u (naravno zanemarimo sada cinjenicu legaliteta referenduma koji niti ustavom niti zakonski nije moguc niti bi bio legalan po pitanju samog raspisivanja).

gradjani rs-a izadju 80% glasaju za nezavisnost rs-a.

i sad tu nastupa ovo o cemu aj pricam ako cemo postivati najvisi pravni akt koji se zove ustav republike srpske.

bosnjaci i hrvati pred ustavnim sudom rs-a (dakle legalno pred institucijom rs-a prema ustavu rs-a) pokrecu pitanje zastite nacionalnog interesa i naravno ustavni sud jednostavno sudeci po pravu "mora" presuditi i reci da je odluka o raspisivanju protivustavna i nevazeca. to znaci da 10 % posto gradjana rs-a moze ponistiti demokratsku volju ostalih 90% gradjana rs-a, sto korespondira sa srpskom populacijom i sustinski voljom srba u rs-u.

dakle, ovo ti je ocit primjer da o sudbini rs-a odlucuje volja konstitutivnih naroda, a ne demokratska volja gradjana-drzavljana rs-a.

p.s. ja sam vec davno ovdje iznio to pitanje kao vrlo diskutabilno i rekao da sam ustav bosne i hercegovine dijeli svoje stanovnike-drzavljane na dvije kategorije "konstitutivne i ostale" i "gradjane"..paradoksalno, ali je tako kod nas, u nas :-)
behavac

#1888 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

nokia6170 wrote: A drugo.
Sad eto znas.
nece ipak biti da je tako...jer evo ti jedan primjer koji ide u prilog da "gradjani" nisu isto sto i konstitutivni narodi u rs ili bosni i hercegovini.

primjer: vlada rs raspise referendum u rs-u (naravno zanemarimo sada cinjenicu legaliteta referenduma koji niti ustavom niti zakonski nije moguc niti bi bio legalan po pitanju samog raspisivanja).

i sad tu nastupa ovo o cemu aj pricam ako cemo postivati najvisi pravni akt koji se zove ustav republike srpske.

bosnjaci i hrvati pred ustavnim sudom rs-a (dakle legalno pred institucijom rs-a prema ustavu rs-a) pokrecu pitanje zastite nacionalnog interesa i naravno ustavni sud jednostavno sudeci po pravu "mora" presuditi i reci da je odluka o raspisivanju protivustavna i nevazeca. to znaci da 10 % posto gradjana rs-a moze ponistiti demokratsku volju ostalih 90% gradjana rs-a, sto korespondira sa srpskom populacijom i sustinski voljom srba u rs-u.

dakle, ovo ti je ocit primjer da o sudbini rs-a odlucuje volja konstitutivnih naroda, a ne demokratska volja gradjana-drzavljana rs-a.

p.s. ja sam vec davno ovdje iznio to pitanje kao vrlo diskutabilno i rekao da sam ustav bosne i hercegovine dijeli svoje stanovnike-drzavljane na dvije kategorije "konstitutivne i ostale" i "gradjane"..paradoksalno, ali je tako kod nas, u nas :-)[/quote]

Sa ovim se slazem al to nije to bas takva podjela kako ti kazes.
Samo neko je rekao ne odlucuju gradjani vec narodi al moja poenta ja bila da su ti narodi takodje gradjani, jedno ne iskljucuje drugo.
Iako je u ustavu receno konstitutivni i ostali, i gradjana, pod tim drugim "i" se ne odvajaju gradjani od naroda i ostalih vec se podrazumjeva da su svi gradjani.

Vidis i u ustav Srbije je ovakav.
"Republika Srbija je drzava srpskog naroda i svih gradjana koji u njoj zive..." ali ovo ne znaci da Srbi u Srbiji nisu njeni gradjani.
Takva je jednostavno praksa da se pise u ustavima.
Istina da ima logicne protivrjecnosti i da bi bilo bolje ovako reci:
...konstitutivni narodi i nacionalne manjine, tj svi gradjani ove drzave.... ili
...konstitutivni narodi i nacionalne manjine, kao gradjani ove drzave...
Ali iako nije ovako receno tako se smatra jer inace ako imamo konst. narode i ostale ko je onda gradjanin ako bi ih razdvojili od drugih.
A i sama rijec gradjanin znaci svi oni koji zive tu, znaci obuhvata i konst. narode i nac. manjine.

Prema tome na referendum bi mogli izaci svi gradjani, znaci i konstitutvni narodi i nacionalne manjine, al bi predstavnici konstitutivnih naroda naravno imali pravo veta zbog zastite vitalnih nacionalnih interesa.
nokia6170

#1889 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

behavac wrote:
nokia6170 wrote: A drugo.
Sad eto znas.

p.s. ja sam vec davno ovdje iznio to pitanje kao vrlo diskutabilno i rekao da sam ustav bosne i hercegovine dijeli svoje stanovnike-drzavljane na dvije kategorije "konstitutivne i ostale" i "gradjane"..paradoksalno, ali je tako kod nas, u nas :-)
Sa ovim se slazem al to nije to bas takva podjela kako ti kazes.
Samo neko je rekao ne odlucuju gradjani vec narodi al moja poenta ja bila da su ti narodi takodje gradjani, jedno ne iskljucuje drugo.
Iako je u ustavu receno konstitutivni i ostali, i gradjana, pod tim drugim "i" se ne odvajaju gradjani od naroda i ostalih vec se podrazumjeva da su svi gradjani.

Vidis i u ustav Srbije je ovakav.
"Republika Srbija je drzava srpskog naroda i svih gradjana koji u njoj zive..." ali ovo ne znaci da Srbi u Srbiji nisu njeni gradjani.
Takva je jednostavno praksa da se pise u ustavima.
Istina da ima logicne protivrjecnosti i da bi bilo bolje ovako reci:
...konstitutivni narodi i nacionalne manjine, tj svi gradjani ove drzave.... ili
...konstitutivni narodi i nacionalne manjine, kao gradjani ove drzave...
Ali iako nije ovako receno tako se smatra jer inace ako imamo konst. narode i ostale ko je onda gradjanin ako bi ih razdvojili od drugih.
A i sama rijec gradjanin znaci svi oni koji zive tu, znaci obuhvata i konst. narode i nac. manjine.

Prema tome na referendum bi mogli izaci svi gradjani, znaci i konstitutvni narodi i nacionalne manjine, al bi predstavnici konstitutivnih naroda naravno imali pravo veta zbog zastite vitalnih nacionalnih interesa.[/quote]

naravno da ja znam da pojam gradjanin obuhvata pojam konstitutivnog naroda, ali bi se onda po tvojoj logici tim slijedom moglo reci za bosnu i hercegovinu da je gradjanska drzava, sto ona zasigurno nije...jer cim postoji mogucnost da jedna grupa gradjana, u ovom slucaju jedan od tri konstitutivna naroda, stavi svoju volju ispred volje ostale vecine gradjana...onda se tu ne radi o tipicnoj gradjanskoj drzavi, niti o tipicnoj definiciji gradjana.

to dodje na isto kao ono svi mudzahedini su muslimani, ali nisu svi muslimani mudzahedini....samo sto u nasem slucaju slikovito receno, pikaju se prava mudzahedina, a ne muslimana...tako i kod nas prava konstituivnih naroda su nadredjena klasicnim gradjanskim pravima.

zato smatram da je puno ispravnije u skladu sa ustavom rs-a i bih reci da sve u vezi rs-a i bih je stvar volje njenih konstitutivnih naroda, a ne volje gradjana rs ili bosne i hercegovine.

nadam se da se razumijemo.

p.s. i upravu si ti, ja tvoj stav podrzavam, i upravo ce bosna i herecgovine (analogno tome i rs i fbih) pasti u skorije vrijeme na testu upravo u pogledu zastite gradjanskih prava koja se u biti negiraju i na entitetskom nivou i na drzavnom nivou.
behavac

#1890 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

nokia6170 wrote: naravno da ja znam da pojam gradjanin obuhvata pojam konstitutivnog naroda, ali bi se onda po tvojoj logici tim slijedom moglo reci za bosnu i hercegovinu da je gradjanska drzava, sto ona zasigurno nije...jer cim postoji mogucnost da jedna grupa gradjana, u ovom slucaju jedan od tri konstitutivna naroda, stavi svoju volju ispred volje ostale vecine gradjana...onda se tu ne radi o tipicnoj gradjanskoj drzavi, niti o tipicnoj definiciji gradjana.

to dodje na isto kao ono svi mudzahedini su muslimani, ali nisu svi muslimani mudzahedini....samo sto u nasem slucaju slikovito receno, pikaju se prava mudzahedina, a ne muslimana...tako i kod nas prava konstituivnih naroda su nadredjena klasicnim gradjanskim pravima.

zato smatram da je puno ispravnije u skladu sa ustavom rs-a i bih reci da sve u vezi rs-a i bih je stvar volje njenih konstitutivnih naroda, a ne volje gradjana rs ili bosne i hercegovine.

nadam se da se razumijemo.

p.s. i upravu si ti, ja tvoj stav podrzavam, i upravo ce bosna i herecgovine (analogno tome i rs i fbih) pasti u skorije vrijeme na testu upravo u pogledu zastite gradjanskih prava koja se u biti negiraju i na entitetskom nivou i na drzavnom nivou.
Drago mi je da smo neke stvari razjasnili.
BIH nije u klasicnom smislu gradjanska drzava po uredjenju jer takva podrazumjeva da prosta vecina upravlja a to svakako ovdje nije slucaj.
Ali opet svi oni koji zivu u BIH, bilo da su konst. narodu il manjine jesu njeni gradjani.
Zato treba biti precizan u izrazavanju kad iovako imamo previse nejasnih i konfuznih stvari.
Mozemo reci volja konst. naroda ali isto tako i moze i gradjana uz napomenu da ti gradjani obuhvataju konst. narode koji imaju pravo veta.
A sto se tice zastite prava tu ce svakako morati doci do promjene.
A znajuci svatove svih mislim da bi najjednostavnije bili izvrsiti takve promjene da se omoguci da svi budu birani.
Znaci recimo predsjednik RS ce moci biti bilo koji njen gradjanin bez obzira na nacionalnost.
Takodje clan BIH predsjednista iz RS nece morati biti Srbin vec ce moci biti opet bilo koji gradjanin iste.
I tako za sve ostale.
zavrzlama

#1891 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

da se i ja upetljam :D ...ono pod zavrzlamino podjedostavim stvari..

velikosrbima smeta uredjenje rs-a da bi izvrsili legalnu secesiju od BIH....jer u rs-u zive tri konstutivna naroda,pa ako se izadje na nivou rs-a na referendum(iako je refeendum= rat) iako bi bilo 80% za secesiju dovoljno je da hrvati ili bosnjaci uloze veto i sve propada....pa se sad velikosrbi dosjetili da od konstutivnih naroda u rs-u naprave ravnopravne gradjanje jer znaju da u slucaju glasanja po gradjanskom sistemu (a srba je najvise u rs-u) bi srbi lako izglasali nezavisnost rs-a...to je ta smrdljiva politika koja nema ustavno uporiste da prodje..

e gospodo na to se trebalo misliti prije nego se klalo po Foci,Bijeljini,Visegradu,Vlasenici itd...sad se pokriti po usima i krepavat nazor,jer svaki pokusaj secesije od BIH je gubljenje i ovog sto se ima..
dallton

#1892 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

behavac wrote:
feral.tribune wrote: Ih , sto si mi bistar ........pa zar mislis da oni danas smatraju da je sve napravljeno pametno ......i R and R duo bi puno toga promijenio danas . Umjesto cjelovite BiH gdje je Srba bilo svugdje osim u Listici i Grudama Srbi danas zive na 49 % . A sutra ce imati nula procenata jer genocidna rs ce nestati . 0 % BiH ce imati i oni politiciari i generali iz SDA koji su suroovali , kalkulirali dijeli sa agresorima . Prvo zatvor pa onda progon iz Bosne . Ko je god sanjao Bosnu manju od njenih prirodnih i medjunardno priznatih granica bice protjeran iz Bosne . Bilo mu ime Mujo ili Milorad ili Mate bio on Srbin , ili Bosnjak to je Bosancima svejedno .
dallton wrote: To je po onoj staroj "nista ja to ne podrzavam, samo individualna odgovornost, ali nemoj slucajno ko da dira u moj pc atar koji je (gle cuda) upravo nastao na nacin koji ja inace ne podrzavam" :-) :D kao ono lopov kojeg slucajno poznajes a mozda ti je i prvi komsija ostavi kod tebe ukradene pare, nakon toga nestane ili pogine, pa ti lijepo kazes "ja nisam lopov, ali nemoj ko slucajno taj novac da mi uzme"....a demagogije
Opet ne kontas.
Cini mi se da si rekao istu stvar kao i ja gore, ali ovaj put svojim rijecima :D

btw. mozes ti nastaviti pricu kao i mnogi drugi "ja osudjujem ovo ja osudjujem ono" - to je sve suplja, nikoga ne zanima sta ti retoricki osudjujes ili ne, vidimo samo ponasanje koje govori o podrsci zlocinu...znaci osudjivao ti ili ne ili dozivljavao lazne katarze tipa "trebamo raditi na pomirenju, svi zlocini su za osudu blablablabl", koga briga, vecina srpskog naroda je davno prefurala cak i granice moralnog dna pa su zivi primjer da se i to moze postici - moralno dno, pa jos dublje, nesto kao podzemlje....kako god bilo, vrijeme je pred nama, zivot nije samo par godina, sve ce biti vraceno i placeno, ili ovoj generaciji ili narednoj
Šaner

#1893 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Šaner »

ĆIRO «SLOMIO» I DODIKA

Miroslav Ćiro Blažević ima recept i za Milorada Dodika koji će, bar tako je obećao, postati navijač fudbalske reprezentacije BiH u narednom periodu.

Šarmantni bh. selektor danas je u Banjaluci posjetio Premijera RS-a, a na prijem je stigao sa dresom «A» tima na kojem je napisan broj 11 i prezime Dodik.

"Šefu" RS-a Ćiro je poklonio i fudbalsku loptu, a nakon razmjene nekoliko kurtoaznih fraza Blažević i Dodik razgovarali su o aktuelnom trenutku našeg reprezentativnog i klupskog fudbala.
Ono što raduje je obećanje Dodika da će najboljih bh. tim imati podršku i u većem dijelu Republike Srpske, a nije nemoguće da reprezentacija BiH odigra jednu utakmicu u Banjaluci. Takođe, Dodik je potvrdio da će na narednoj utakmici bh. tima biti na tribinama.

U telefonskom razgovoru za SportSport.ba selektor Blažević nije krio zadovoljstvo razgovorom sa prvim čovjekom Vlade RS.
»Izuzetno cijenim Dodika i mislim da je naš današnji sastanak od velike koristi za bh. fudbal i državu BiH. Samo jedinstveni možemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričku republiku gdje nam je objektivno i mjesto», naglasio je Blažević koji je u Banjaluci predsjedavao žirijem Izbora najboljeg sportiste 2008. godine koje već osmu godinu zaredom uspješno organizuju «Nezavisne» novine i BHT, uz pokroviteljstvo Predsjedništva BiH.

:lol:
behavac

#1894 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

Šaner wrote: Ono što raduje je obećanje Dodika da će najboljih bh. tim imati podršku i u većem dijelu Republike Srpske, a nije nemoguće da reprezentacija BiH odigra jednu utakmicu u Banjaluci. Takođe, Dodik je potvrdio da će na narednoj utakmici bh. tima biti na tribinama.
Ko je ono rekao da bi bilo dobro da BIH igra u Banjaluci.
Za divno cudo mozda ce i biti uskoro !!!
Abacija

#1895 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

behavac wrote:
Šaner wrote: Ono što raduje je obećanje Dodika da će najboljih bh. tim imati podršku i u većem dijelu Republike Srpske, a nije nemoguće da reprezentacija BiH odigra jednu utakmicu u Banjaluci. Takođe, Dodik je potvrdio da će na narednoj utakmici bh. tima biti na tribinama.
Jeli ti to dojadilo gledati Naprijed? :lol:
Abacija

#1896 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

Šaner wrote:ĆIRO «SLOMIO» I DODIKA

Miroslav Ćiro Blažević ima recept i za Milorada Dodika koji će, bar tako je obećao, postati navijač fudbalske reprezentacije BiH u narednom periodu.

Šarmantni bh. selektor danas je u Banjaluci posjetio Premijera RS-a, a na prijem je stigao sa dresom «A» tima na kojem je napisan broj 11 i prezime Dodik.

"Šefu" RS-a Ćiro je poklonio i fudbalsku loptu, a nakon razmjene nekoliko kurtoaznih fraza Blažević i Dodik razgovarali su o aktuelnom trenutku našeg reprezentativnog i klupskog fudbala.
Ono što raduje je obećanje Dodika da će najboljih bh. tim imati podršku i u većem dijelu Republike Srpske, a nije nemoguće da reprezentacija BiH odigra jednu utakmicu u Banjaluci. Takođe, Dodik je potvrdio da će na narednoj utakmici bh. tima biti na tribinama.

U telefonskom razgovoru za SportSport.ba selektor Blažević nije krio zadovoljstvo razgovorom sa prvim čovjekom Vlade RS.
»Izuzetno cijenim Dodika i mislim da je naš današnji sastanak od velike koristi za bh. fudbal i državu BiH. Samo jedinstveni možemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričku republiku gdje nam je objektivno i mjesto», naglasio je Blažević koji je u Banjaluci predsjedavao žirijem Izbora najboljeg sportiste 2008. godine koje već osmu godinu zaredom uspješno organizuju «Nezavisne» novine i BHT, uz pokroviteljstvo Predsjedništva BiH.

Bolji naslov bi bio ĆIRO PEDER «NAGUZIO» I DODIKA :mrgreen:

Umjesto da leti po Evropi i ganja Subotica i ostale nase talente Ciro ovako bez veze gubi vrijeme. Jedina korist sto ce se Dodik veceras okupati jedno deset puta da sapere sa sebe miris dresa Bosne i Hercegovine. :bih: Vidjecete sutra kada Dodu uhvati novi napad bjesa.
ld

#1897 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ld »

upravo gledam snimak dodikovog predizbornog govora u foci
gdje proziva tadasnjeg i sadasnjeg nacelnika opcine da je dozvolio bosnjacima da sagrade 2 djamije u sutjesci,umjesto jedne djamije
dodik je otovreni fasista i nema nikakve razlike izmedju njega i karadjica i mladica
Maraschino

#1898 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

Dodik - Ciro :-) :D

U ovom trenutku on ce prihvatiti sve a vec sutra ne bi me iznenadilo da gazi po tom istom dresu. :?
Branković i Dodik
Dogovorena deblokada rada "Elektroprenosa BiH"
Premijeri Federacije BiH Nedžad Branković i RS-a Milorad Dodik dogovorili su danas na vanrednoj skupštini akcionara "Elektroprenos BiH“ deblokadu rada tog zajedničkog bh. preduzeća, detalje o isporuci gasa za BiH te precizirali pojedinosti o izgradnji hidroelektrane "Ugar", koja će biti zajedničko vlasništvo oba entiteta.Dogovoreno je i da će planiranje investicija biti definirano tehničkim zahtjevima te da će se niveliranje prema odnosu kapitala u kompaniji "Elektroprenos" vršiti svake dvije godine.

Radi deblokade rada kompanije, do izmjene unutrašnjih akata, dogovoreno je da se odluke Upravnog odbora donose konsenzusom. Uz to, definirano je i da se plan zapošljavanja donosi svake godine i da o njemu konačnu odluku daje skupština "Elektroprenosa".

Vođeni su i razgovori o unutrašnjoj organizaciji strukture kompanije, rukovodnim strukturama, izboru nezavisnih članova, operativinim područjima i telekomunikacijama, a resorni ministri zaduženi su da do slijedećeg sastanka pripreme prijedloge za konkretizaciju ovih pitanja.

Federalni premijer i predsjedavajući Skupštine akcionara ove zajedničke bh. kompanije Nedžad Branković je kazao da se ova prva vanredna skupština akcionara „Elektroprenosa“ morala da održi da bi se razmatrali problemi funkcioniranja kompanije i dogovor o principima deblokade rada.

„Nakon ovih proteklih godina dovedeni smo u situaciju da na ovakav način premijeri moraju deblokirati rad kompanije i želim naglasiti naše nezadovoljstvo Upravnim odborom i Upravom kompanije jer u principima i načinu dosadašnjeg rada su blokirali značajna sredstva koja su važna našoj privredi, posebno u vremenu kada nestaje investicija“, naglasio je premijer Branković.

Precizirao je da su iznašli određena rješenja i zadužili ministre da o svim pitanjima o kojima postoje slična stajališta pripreme sve što je potrebno da bi se održala redovna skupština „Elektroprenosa BiH“, a o još nekim detaljima će se još razgovarati.

Federalni premijer je ukazao i da se ne smije dozvoliti da javni novac bude deponovan u bankama, da javne kompanije zarađuju na kamatama, dok s druge strane taj novac nije aktiviran u investicije koje su neophodne domaćoj privredi.

Razgovarano je i o važnim pitanjima koja predstavljaju kokretne mjere za bh. ekonomiju, o načinu servisiranja duga za gas, načinu regulacije cijena derivata i uvođenju akcize od 10 feninga za autoceste i mjere za demotiviranje izvoza drvne sirovine.

Dogovoreno je i da se vrlo brzo održi novi sastanak s predstavnicima poslodavaca da bi se razgovaralo o drugim konkretnim temama da privreda BiH može lakše da prebrodi ekonomsku krizu koja predstoji.

Premijer RS-a Milorad Dodik kazao je i da je RS inicirala današnji sastanak i izrazio zadovoljstvo dogovorenim.

„Želimo da vidimo što više investicija u BiH i da održimo balans koji je vezan za kapital i odnos akcionara“, rekao je Dodik, koji predstavlja akcionare RS-a.

Kada je u pitanju način servisiranja starog duga za ruski gas, kako je konačno otpala varijenta da se stari dug kompenzira za klirinško potraživanje, tako će se po Brankovićevim riječima, na svakih hiljadu kubnih metara isporučenog gasa pet američkih dolara izdvajati za vraćanje duga.

S ovim su stečeni osnovi da se od 1. januara slijedeće godine produži ugovor o isporuci gasa BiH.
(FENA)
Ne iznenadjuje me laktaski traktorista sto zeli prste umociti i u drzavnu imovinu ali ovaj nas hinjo, pravo se ufur'o pa i on krcmi BH imovinu.

Gledam prije neki dan u kasani u Tuzli otvorena nova Neuro pshihijatriska klinika. Nista cudno i treba jer je stara bila u rusevinama ali me cudi da je Federalna vlada ustupila objekte bivse kasarne ? :? Znaci, ne trebamo se cuditi Dodiku sto zeli da raspolaze svom imovinom na teritoriji RS kada to i nasi rade ne pitajuci VM. Kada se podijeli sto se ima podijeliti, pitam se gdje ce biti BiH ? Jedino u par objekata u Sarajevu.

Samo naprijed valjda ce vas stici i zasluzena kazna...ako ne bude kasno.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#1899 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Dado dijasporitus »

Abacija wrote:
Šaner wrote:ĆIRO «SLOMIO» I DODIKA

Bolji naslov bi bio ĆIRO PEDER «NAGUZIO» I DODIKA :mrgreen:

Umjesto da leti po Evropi i ganja Subotica i ostale nase talente Ciro ovako bez veze gubi vrijeme. Jedina korist sto ce se Dodik veceras okupati jedno deset puta da sapere sa sebe miris dresa Bosne i Hercegovine. :bih: Vidjecete sutra kada Dodu uhvati novi napad bjesa.
Ja mislim da je upravo zbog ovoga se povecala mogucnost da Subotic zaigra za BiH. A Dodi nevjerujem ni slova. I prije je pricao kako ce navijati za BiH kad bude igrala sa Turskom pa ga je zabolio djon.
vee-jay

#1900 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

behavac wrote:
we shall see

iskreno, ja ovu posjetu ne vidim kao posjetu Dodiku nego Suboticu...
Locked