Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
flag

#1876 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:
flag wrote:Gdje je onaj smajli koji se klanja??? Skidam kapu.... Svaka čast majstore
Prećera ti. :)
Nisam Boga mi :) .
Mu'min wrote:Šta vi sa viška paradajzom, kojeg nemožete pojesti kod dnevnih obroka?
Mi kao što napisa u sos.
Image
Prošle godine slikano
Kod mene još nije bilo viška, dosta tog podjelimo. Volim se hvaliti... vidi kakav mi je paradajz, a još nije prskan :D
Nadam se da će ove godine biti viška za preradu
vrtlar

#1877 Re: Paradajz 2012

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Dragi moji agro-jarani, evo 1 slikice za oči.
Do sada je bilo po kesica ili gajba al ovo je prva već berba u 2012.
Šta reći no El-hamdulillah. 8-)

Image

Ko zna zna a jos vrijeme malo zezalo ali sve super izaslo. :thumbup: :thumbup:
vrtlar

#1878 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Šta vi sa viška paradajzom, kojeg nemožete pojesti kod dnevnih obroka?
Mi kao što napisa u sos.
Image
Prošle godine slikano

Ja isjecem na sitno paradajz ne gulim ga i stavim morsku so ulje ,persun i bosiljak i sve kuham da izgubi trecinu i stavim u tegle i eto dodatak za sosove i djuvec,spagete itd
vrtlar

#1879 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
vrtlar wrote:
Da sad ne trazim a meni se cini da si ti trebala ove godine napraviti plastenik dok ti dragi skloni neke daske grede.On samo sklanja snijeg kad ne treba. :mrgreen: ;-) :razz:
Pa ti si mi predložio da je bolje da to uradim na jesen. ABD biće i plastenik, samo dok mi "nikne" krov na kući. Za muža si u pravu...grede još stoje na istom mjestu...sklanja samo ono što ne treba i kad ne treba :lol: :lol: :lol: Moram ja tu malo :x da bi se to sklonilo i uradilo.

Pa ja samo napominjem da se to uradi da ne zaboravis.Znam ja sta sam savjetovao.
Oticon

#1880 Re: Bášča

Post by Oticon »

Lako je Vrtlaru i Muminu isprobavati i razmjenjivati recepte...kod mene nikad nema viška...sve se pojede...podjeli...ili mu nešto prije dozrjevanja "dohaka" pa propadne. A već duže vrijeme imam namjeru napraviti onaj obični ukuhani paradajz u flaše...bez začina , bez aditiva...kao što su nekad naše nane spremale.
Oticon

#1881 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Pa ja samo napominjem da se to uradi da ne zaboravis.Znam ja sta sam savjetovao.
Neću ja zaboraviti...ali mi nešto muž zaboravan u zadnje vrijeme :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#1882 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Kod mene još nije bilo viška, dosta tog podjelimo. Volim se hvaliti... vidi kakav mi je paradajz, a još nije prskan :D
Nadam se da će ove godine biti viška za preradu
Ma svi smo mi takvi. Volimo kad nas neko pofali, što jes jes.
Al ja namjerno posadim više da ima viška, jer mi bez ovog našeg sosa više ne možemo zamisliti kuhinju. :)
vrtlar wrote:Ko zna zna a jos vrijeme malo zezalo ali sve super izaslo. :thumbup: :thumbup:
Hvala jarane.
bilo je i još je kao fatanje ribe.Sve dok ribu ne dovučeš na suho, sve je moguće.
Mu'min

#1883 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote: Ja isjecem na sitno paradajz ne gulim ga i stavim morsku so ulje ,persun i bosiljak i sve kuham da izgubi trecinu i stavim u tegle i eto dodatak za sosove i djuvec,spagete itd
Pa mi u biti pravimo isto. :)
OK ne stavljam morsku so. Zašto so i zašto baš morsku stavljaš?
A ulje stavim samo na vrh, da drži zrak. Peršun i bosiljak obavezno idu kao i luk.
To poslije u tegle i kad se otvori miri ko gulaš.
Mi čitavu godinu imali (ima još 3-4 flaše) od prošle godine imali svoje + dijelil + snadbijevu svilu.
Al jesmo i napravili po moje preko 10 gajbi :D
Mu'min

#1884 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Lako je Vrtlaru i Muminu isprobavati i razmjenjivati recepte...kod mene nikad nema viška...sve se pojede...podjeli...ili mu nešto prije dozrjevanja "dohaka" pa propadne. A već duže vrijeme imam namjeru napraviti onaj obični ukuhani paradajz u flaše...bez začina , bez aditiva...kao što su nekad naše nane spremale.
Zato Mu'min umjesto 8 posadio 98 sadnica paradajza.
I nek svaki dan po 1kg to je 100 kg paradajza :D
A oko 2-3kg ide na sadnicu od oka, neki prosjek.

I nek ti ne bude mrsko probati ovo flaširanje i ukuhavanje itd.

Ja koristim pasirku (zaboravi gor napisati).
Zlata vrijedna spravica. Sama odvaja kožicu i sjeme na 1 stranu, a paradajz meso na drugu.
Image
vrtlar

#1885 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Lako je Vrtlaru i Muminu isprobavati i razmjenjivati recepte...kod mene nikad nema viška...sve se pojede...podjeli...ili mu nešto prije dozrjevanja "dohaka" pa propadne. A već duže vrijeme imam namjeru napraviti onaj obični ukuhani paradajz u flaše...bez začina , bez aditiva...kao što su nekad naše nane spremale.

Ma bice i kod tebe viska ne brini i ja pravim sosove bez konzervansa.I to pravim velikom kazanu lozim drva skoro cijeli dan pravim. Paprike isprzim na rostilju stavim u najlon kesu i ogulim onda u kese i u zamrzivac. Ja stavim uvijek puno paradajza i ostalog da ima da se pravi zimnica i da se jede i podijeli.
kerima1

#1886 Re: Bášča

Post by kerima1 »

masAllah na ljetini da i nama ostalima dragi Bog da.kod mene jos zelen raste,dobar je sad za sad.
zelim postacima ugodan i lahak post :)
Mu'min

#1887 Post i bašča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:zelim postacima ugodan i lahak post :)
dova i sa moje strane.
Fala Bogu pa insan ima lijep posao, inače postit i po ovim temperaturama raditi tj. baviti se poljoprivredom nije lahko.
Zato ba treba cijeniti i one visoke cijene, nije samo zarada u pitanju već i način kako neki seljak to privredi.
Govorim o direktni kupovini i ne ovim supermarketima koji to iskoristavaju.
kerima1

#1888 Re: Bášča

Post by kerima1 »

bas ne cijenim ko kad znam sta je motika.ja narucila za citavu zimu crvenog luka zena nasla oko sto kg.masallah.mogu kupovnih paprika i paradajza sem luka ono ni na sto ne lici mirisom i ukusom. :cry:
ja z avrijeme posta koristim domaci razevi ili psenicni kruh koji daje sitost jako dugo evo ured je sest i nemam gladi jos.bijeli kruh nema u sebi nista koliko ga god pojedes.kad spomenu luk domaci ko posti evo ideje za iftar crna psenicna maslenica i salata luk nasjeckan,posoljen,nauljen 8)
safran

#1889 Re: Bášča

Post by safran »

Evo i mene ravno sa juga. E ljudi moji da mi je neko rekao da u drugoj polovini u jula u Trebinju neću naći paradajz dostojan svoga imena rekla bih mu da nije normalan. A taman tako bi. Od tezge do tezge, na pijaci, uz cestu kupih paradjze kojim se možeš kuglati, šušte kad ih režeš i u sredini imaju panj. Čudno je i to da sam vidjela dosta stabljika paradajza ali plodovi na njima zeleni ko u mene. Paradajz pojedoh popodne ubran iz vlastite bašče. Danas popodne svratismo u naše selo, paradajza ko u priči ali žuti je tek počeo da žuti, crveni ponegdje :x , onaj flagov lud ko u flaga - bonsai sa 15-20 plodova. Nabrah tikvice i patlidžane, odokativno ocijenih obim posla (uhhhh) pred nama. Dočekalo nas je i iznenađenje - obišli nas lopovi, provalili u mutvak i u kuću (nije useljiva ali ima vrata i puna je kutijetina, kanti, košnica i sl.). Nešto su tražili, sve su ispreturali ali alat i šlauf su na mjestu. I naložili su mi pritke :x koje nismo stigli pobosti. Valja mi sutra s djecom nekako organizovati zalijevanje i pljevidbu, bar malo. Muž ode na posao a meni ostaje zabava. Eto, ali sam se barem pipuna najela.
Mu'min

#1890 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Zar i u tebe lopovi... :twisted:
safran wrote: Eto, ali sam se barem pipuna najela.
Uvijek treba naći bar 1 svijetlu tačku u svemu. :D
flag

#1891 Re: Bášča

Post by flag »

Sve umorni, sve nešto rade u baštama... spava li iko ovdje? :D :D :D
Komsinice, ona vikendica iznad mene, e njima su obili (valjda prije dva dana) podrum i garažu- oni se probudili i nisu smjeli da izađu da vide šta se dešava, valjda su se lopovi derali da slučajno ne izlaze van i da ne zovu policiju.... Odnijeli im neki alat, plinsku bocu itd. U mojoj mahali šest vikendica obili. :x

Mu'mine koje su ti ovo sorte?
Image

Ne prestajem se diviti ovom tvom paradajzu!!!
Last edited by flag on 21/07/2012 01:09, edited 2 times in total.
safran

#1892 Re: Bášča

Post by safran »

To je ta ekipa - izgleda da su plijen kod mene palili.

A i mene zanima ova pirgava sorta paradajza.
flag

#1893 Re: Bášča

Post by flag »

Žalosno, žalosno i žalosno. Ja države i ....a. U sred noći banda ti rovi po podrumu i ne smiješ nos proviriti vani, da vidiš šta se dešava. Ja bi ih odležo... pa kud puklo da puklo.
Nego safran, vidiš li ludog paradajza, minijatura a onako rađa :)
Mu'min

#1894 Re: Bášča

Post by Mu'min »

FLAG

što reko moj rođak ja bi izletio vani pred lopove pa nek me pojedu i izaseru ko trešnju ako nisam jači.
Pa ovo je žalost da te ljudi pljačkaju i da ne smiješ izaći vani, da braniš svoje.
Gdje tu država, gdje je policija i pravda.

Što se tiče sorte:
- onaj crveni-špricani žutom bojom je REC CAVERN
Image

a ovaj žuti je sjeme od moje rahmetli nene, kojeg sijemo oko 30 godina zaredom.
Sorta je pod imenom ŽUTI BOSANSKI (Bosnian Yellow).
Evo slike iz bliza od prošle godine što sam sadio.
Image
Image
kerima1

#1895 Re: Bášča

Post by kerima1 »

kod nas kod mojih i mene paradajz dostigao velicinu sake,pobijelio,a nece da zrije valjda zbog previsokih temperatura :cry: imal kakva metoda za brze zrijenje ?
butterfly_01

#1896 Re: Bášča

Post by butterfly_01 »

Gdje se ima kupiti ova sprava?
Zato Mu'min umjesto 8 posadio 98 sadnica paradajza.
I nek svaki dan po 1kg to je 100 kg paradajza :D
A oko 2-3kg ide na sadnicu od oka, neki prosjek.

I nek ti ne bude mrsko probati ovo flaširanje i ukuhavanje itd.

Ja koristim pasirku (zaboravi gor napisati).
Zlata vrijedna spravica. Sama odvaja kožicu i sjeme na 1 stranu, a paradajz meso na drugu.
Image[/quote]
Mu'min

#1897 Re: Bášča

Post by Mu'min »

butterfly_01

to sam kupio u Italiji, 20 EUR.
Inače ukuhajemo mi paradajze za sos tj. salsu kako to mi zovemo.

ms
Mu'min
Gaia

#1898 Re: Bášča

Post by Gaia »

diivna vam je ova tema; osvježava pravo i sadržaj i fotke.
želim podjeliti sa vama moj omiljeni recept za paradajz. možete ga koristiti kao sos za tjesteninu, a može i sa ribom, povrćem riżom, krompirom, ma dobar je uz sve! možete napraviti i u večim količinama pa u staklene tegle i u frižider. može stajati tako duže vremena. kod mene uglavnom plane za čas. :)

ovako:

za 2-3 osobe
oguliti 4 veća paradajza
4-5 češanja bijelog luka
paradajz (cijele), ništa rezati)staviti u pouljenu vatrostalnu zdjeli ili ceramičku zdjelu
po paradajzu poredati cijele čeśnjeve bijelog luka
pouljiti, posoliti, pobiberiti
( ja volim dodati i mljevenih čili papričica, mljac!)
i dodati začine po vašem ukusu
ja obicno stavim malo vegete i bosioka, nekad i malo ružmaina ili oregana
staviti u zagrijanu rernu na 200-220C i peci nekih 20-ak minuta ili dok paradajz i luk odozgo porumene.
kad je paradajz pečen izvadite zdjelu, pustite da se malo ohlai, nekih 5 minuta i izmiksate smjesu u sos, a možete i viljuškom izgnječiti smjesu. ako nećete sos odmah koristiti, saspite ga u tegle, zalijte odozgo uljem i zatvorite vruće tegle. kad se ohlade stavite ih u frižider.

eto, nadam se da će vam se dopasti koliko i meni.

lijep vam pozdrav svima koliko vas ima. :)
Miss D

#1899 Re: Bášča

Post by Miss D »

@Gaia,
ovo predobro zvuci. Mljac.
Jos ja pravo volim i cesto kuham tjesteninu, ovo bi mi super doslo :thumbup:
Mu'min

#1900 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Gaia
a šta kad bi ti uz svoj recept stavila i bar jednu slikicu. Bar na kraju kad izvadiš iz rerne? :)
Post Reply