Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Nekako s proljeća

#1876 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Image

Defense force point guns at the Holiday Inn in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina on Monday, April 6, 1992, after a crowd of tens of thousands of peace protesters came under sniper fire from the hotel windows in Sarajevo. Five people were killed, and police said they arrested six Serb gunmen. (AP Photo/Tanjug)
Nekako s proljeća

#1877 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Image

Serbian snipergirl, Radenka Odzakovich, 22, cries in a prison cell in a military jail near Sarajevo, Saturday, July 18, 1992. She was captured in her apartment with a rifle and ammunition after allegedly killing some civilians, including women and children. The Bosnian authorities have convicted her of murder as a terrorist criminal. (AP Photo/Martin Nangle)
Nekako s proljeća

#1878 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Image

:D
The members of the radio programme ?Top hits of the Surreal? make their way through the bombed out T.V. building in Sarajevo, Saturday, July 25, 1992 which is situated in the notorious ?Sniper Alley? district in war torn Sarajevo, in order to produce Sunday morning?s program. The group makes satirical comments and black humour about war and conditions in the capital. (AP Photo/Martin Nangle)
The Patriot

#1879 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by The Patriot »

Pozz svima.
Imam jedno pitanje, ne znam gdje da ga "priturim". Odnosi se na mnogo tema kao sto je ova, pa onda "Dobrinja", "Grbavica, Vraca...", itd. Pitanje glasi: Kako su Srbi dobivali svo ono silno oruzje koje su onda nasi otkrivali nakon sto bi ovi pobjegli iz stanova (saksije, podrumi, kreveti...), a da mi nikada nismo znali da ga nose ispred nasih noseva!? Kako da niko nikada nije skontao ili je postojao neki, sta ja znam, nacin, a da je tesko shvatiti sta se desava!? Ipak, valjalo ga je prenijeti ispred komsija, nije to bio metkic, nego raznorazni PM-ovi, snajperi, PAP-ovke, AP-ovi i da ne nabrajam vise. Hajde sad, Repetitor, Dozer(mislim da najvise znas), PM, Ramzes, Woody. A volio bih i da cujem i sa druge strane one koji su izuzimali to oruzje, sta su mislili, sta im je obecano (Trokadero, mozda?).
Ja to ne vidjeh na ovim temama, a ako je bilo, sorry.
Nekako s proljeća

#1880 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Profesionalni sastav JNA i SUP (oficiri i službena lica ) su imali privilegovan status i u smislu posjedovanja ličnog naoružanja(revolveri) a od kraja 1991 g i tzv ''borbenog kompleta '' izvan radnog mjesta. Jedan dio njih je pogazio ''zakletvu'' i profesionalnu etiku početkom 1992 g.
Drugi dio naoružanja potiče od aktivista , prije svega Srpske Demokratske Stranke, koji su oružje dobili od tzv'' kriznih štabova'' koje je ta stranka formirala neposredno pred oružane sukobe.Obratiti pažnju na godinu osnivanja BORS-a.
Treći dio naoružanja potiče od tzv ''rezervista'' , odnosno onih koji su se odazvali pozivu za mobilizaciju u JNA ili u rezervni sastav SUP-a.
Evo, da dio koji potiče iz ''švercerskih kanala'' ne pominjem, jer on nije toliko izražen kod faktora ''S''...

Iz ličnog iskustva , plijenili smo pješadijsko oružje koje potiče iz II svjetskog rata, mahom ''ruski dobošari i njemački šmajseri'' oba su koristili istu municiju, kao i službeni pištolj ''tetejac... ;-)

Eto, ostali bi mogli koju napisati u korist pronađenih snajperskih pušaka , i tako se zadržati u okvirima teme.Mada je bilo o tome riječ već na njoj...
Dozer

#1881 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Poznate cinjenice, o kojima ima dosta detalja i slika na raznim temama ovog foruma, ali i informacije koje nisu bile neka tajna jos krajem '91, tacnije pocelo je jos oko jula, a onda septembra-oktobra '91 pa nadalje, jasno pokazuju kako je sve to islo.

Na Sokocu, u Han Pijesku, ali i na Palama, JNA je vec tada snabdijevala SDS kompletnim raspolozivim pjesadijskim arsenalom, ali ne otvoreno, nego prikriveno na nacin da je sve dovozeno civilnim, a ne vojnim sleperima. Nakon toga, SDS je svo to oruzje polako distribuirao civilnim vozilima prvo svojim clanovima, a onda su oni vrbovali ili pokusavali vrbovati Srbe koji nisu bili claovi SDS-a. Ta vrbovanja su isla od jaranske price, gdje je ona prolazila, preko suptilnog nametanja straha (silovace ti kcer, ubice ti dijete, mucice vas sve, itd.), pa do otvorenih raznoraznih prijetnji poput ostanka bez posla, maltretiranja rodbine negdje drugo, itd.
Primjer je bio u kuci mog dobrog tadasnjeg prijatelja, Srbina (za kojeg ja nisam imao pojma da je Srbin samo radi imena, jer u zivotu nisam razmisljao na taj nacin...), iako se za njega bas i ne moze reci da je Srbin posto mu je otac bio rodjeni Makedonac, a mati Bosanka-Srpkinja, a inace klasicni primjerci pacifista i ateista. Njemu su ti iz SDS-a dolazili u par navrata, iako on nije bio clan, a po pravilu je s njima uvijek dolazio i neko koga on poznaje. Prica je isla od klasicne jaranske miroljubive, kroz koju se provlace razne teze, prica o politici, dizanje tenzije, itd., da bi na kraju to preslo u otvorene prijetnje usmjerene na sina (mog jarana) koji je u septembru '91 otisao na odsluzenje roka u JNA (ovo pokazuje i koliko ljudi u BiH, a pogotovo u Sarajevu, nisu shvatali da im je rat na pragu).
Naravno, covjeka nisu uspjeli slomiti i ubijediti ga da uzme oruzje.
Kad je sve krenulo '92, nekad krajem marta dok su barikade po gradu i rafalanja bile regularne pojave, njega (oca) su ovi neki iz PL priveli u MZ (stab TO). Igrom slucaja pojavio sam se tu samo par minuta nakon toga, covjek je sjedio sav istraumiran, a ovi neki su histerisali na njega da kaze gdje mu je oruzje. Kako sam znao da nema sansi da on ima oruzje, garantovao sam za njega i rekao da cu ja licno odmah otici i pretrkeljati mu cijeli stan (koji sam znao napamet jer sam godinama boravio u njemu), a sa mnom moze ici ko hoce. On se s tim odmah slozio. Tako je i bilo, a naravno da nista nismo nasli. Nakon toga sam ovim mojim rekao da sjasu s njega jer bih ja mogao cijev tu i tamo okrenuti i tamo gdje joj nije mjesto.
Inace, do njega se doslo po prijavama komsija koji su upratili da su njemu dolazili ti neki komsiluku nepoznati likovi.
Jasno, s jedne strane opravdavam to sto se radilo tako i na taj nacin jer se u tim momentima zaista nije znalo ni ko pije ni ko placa, s druge strane ne odobravam jer je totalno neprirodno i nenormalno. Ali, to je ionako moj subjektivni osjecaj.
Ah, da - covjeka niko ni prstom nije takao ni prilikom privodjenja (provjerio sam s njim, a fakat sam bio spreman nekome hladno sprasit metak bar u nogu da je bilo drugacije), a ni kasnije mu vise niko nije ulazio u stan. Nazalost, mirni kakvi su bili, jednostavno nisu mogli podnijeti sva ta desavanja i pocetkom maja su se spremili, pozdravili sa svima, meni zahvalili i otisli u Makedoniju. Haver je nekad u junu zbrisao iz JNA i pridruzio im se dole.
Malo sam otisao od inicijalne teme, ali eto...mislim da je i ovo prica koja nesto vrijedi. Ne radi mene, nego radi cinjenice da ipak nismo svi isti, bez obzira cemu "pripadamo".

Ukratko, pored ovoga sto je @Nekako s proljeca vec rekao, naoruzavanje Srba u Sarajevu je teklo i na gore opisani nacin.
Jasno, puno je tu bilo onih koji su to oruzje uzeli da ne bi imali problema ako ga ne uzmu, ali vecina takvih ga je i ostavila u svojim kucama i stanovima (i hvala im na tome jer su tako nama bar malo pomogli da se naoruzamo), i razgulili ko zna gdje. Drugi su ga ponijeli sa sobom i onda koristili da pucaju na svoje dojucerasnje komsije.

Jos jedan primjer logistike SDS-a jeste poznata garaza nadjena na Kosevskom brdu u kojoj je bilo pravo malo skladiste - od pistolja, preko kasikara, AP-a i PASP-ova, pa do zolja i OSA. I, naravno, notes sa spiskom imena u naselju kojima se oruzje dalo, ali i onih koji su ga odbili (otac mog havera je bio medju njima), kao i onih koje jos treba posjetiti. Drugi na spisku onih koji ga jesu uzeli bio je moj skolski drug, tj. njegov 2-3 godine stariji brat, i to PASP, s kojim su onda par dana siljili po naselju i ranili 2 osobe. Danas je taj moj skolski drug nacelnik policije u Trebinju. Jebi ga, da mi je ova pamet bila onda, sve bih to slikao... Ukratko, po tom spisku je nadjeno stosta na tim adresama, na kojima vecinom nije bilo nikoga.

A kako je sve to prolazilo da niko ne vidi...? Lako. AP, sklopljena, stane u sportsku torbu, i to omanju. PASP u malo vecu (kad se skine kundak), auto udje u garazu i iz gepeka se hladno istovari rasklopljen tenk, 5 komada bilo cega zamotano u deku i ubaceno u vrecu za smece nikome nije sumnjivo - to je posmatracu ipak smece, itd. itd.
The Patriot

#1882 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by The Patriot »

Zahvaljujem na odgovoru, nisam mogao prije. Kao sto sam i pretpostavio, Dozer je napisao "Smrt Omera i Merime" po duzini, hehe. I tebi, proljetni, takodjer hvala, mada su i drugi mogli stogod da napisu, znam da iz svog bogatog iskustva mogu da izvuku kakvu pricu. Nadam se da nisam otisao u off sa pitanjem, mada sam pitao i za snajpere, pa se i to pika :) :) :)
goran16v

#1883 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Vezano @dozer komentar, sto je opet indirektno vezano za snajperiste, napisao je vrlo istinitu stvar a to je da se na pretresanje stanova ljudi jedne nacionalnosti moglo posmatrati iz 2 ugla i to oba ispravna.
Sa jedne strane to koliko je oruzja nadjeno i u koliko stanova ljudi jedne nacionalnosti je to oruzje nadjeno je bio dovoljano da svako stan ljudi te nacionalnosti predmet sumnje, bez obzira da li su savim normalni i neduzni ljudi (namjerno ne upotrebljavam za mene jako diskriminirajuce izraze tipa lojalni Srbi) ili su "na spiskovima".
S druge strane to je prilican sok i nelagoda za one neduzne jer sama cinjenica da stanovi ljudi druge nacionalnosti nisu bili pretresani na isti nacin i sa istim namjerama kao njihovi je vjerujem bila jako diskriminirajuca i da se u stanove ulazilo sa predpostavkom i pitanjem gdje ti je oruzje koje si dobio.
Dozer

#1884 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Nazalost, euforija tog vremena je jednostavno nalagala takvo ponasanje. Iako ja sve to nisam tada kontao (to nesto Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Muslimani, cetnici, ustase, balije, itd.), a nit' me zanimalo iskren da budem, kao sto me ne zanima ni dan-danas, ipak je bilo jasno da jedna tacno odredjena kategorija stanovnika ima zle namjere.
Opet nazalost, ali ako se ide cistom logikom, kada se u npr. 60 od 100 pretresenih stanova/kuca/objekata u vlasnistvu pripadnika te kategorije stanovnika nadje oruzje, sasvim je normalno da ce se tada krenuti redom sve dok se ne pregleda svaki objekat u vlasnistvu pripadnika te iste kategorije.

Medjutim, koliko god neko pokusavao prikazati da je prilikom tih desavanja radjeno sve i svasta, ipak to jednostavno ne ide jer se ne moze dokazati. Ne zato sto je nesto prikriveno, nego zato sto to za sta se nabacuju optuzbe nije ni radjeno.

Dok su nesrbi na Grbavici, Ilidzi, Nedaricima, Palama, Lukavici, ali i sirom BiH gdje su Srbi "polagali vjekovno pravo na vjekovnu srpsku zemlju", jednostavno nestajali po ko zna kakvim i kolikim stratistima, Srbi u Sarajevu, ali i u ostatku BiH koji nije potpao pod njihovu kontrolu, jednostavno nisu prolazili tako gadno i nesretno, nego su bili nakratko zatvarani, a onda ili pustani ili razmjenjivani.
Neki su bili prebijeni, cinjenicno, neki i ubijeni, opet cinjenicno, ali to su bili vrlo sporadicni slucajevi i nije bilo govora o organizovanom teroru i zlocinima kakvi su se desavali na drugoj strani.
Gojeni H

#1885 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Image

The Associated Press
January 13, 1993, Wednesday, PM cycle
Wounded and Resting, Sniper Realizes She's a 'Battle Junkie'
BYLINE: By TONY SMITH, Associated Press Writer
SECTION: International News
DATELINE: SARAJEVO, Bosnia-Herzegovina
The Bosnian army sniper known by the code name "Arrow" once longed for peace, "to spend a day just being bored."
Now, resting after a brush with death, the 20-year-old former journalism student who has killed more men than she
cares to remember is itching to get back to the front lines.
"I'm a battle junkie," she joked, putting on a nervous smile as she twisted uncomfortably on her military field bed in a
well-guarded base.
She was wounded in early December, hit in the back by a 7.62mm bullet fired from a tank light machine gun. The bullet
drove just past her spine and ripped out through her stomach, but missed her kidneys and spleen.
"I never thought for a split-second that I was dead, but I thought my spine had gone," she said. "I was more worried that
I couldn't walk and my two comrades would refuse to leave me there and they would be killed too."
She forced herself to stand and run another 250 yards to safety, after making sure one of her comrades had picked up
her rifle.
After two hours in a hospital, she was moved to the base for security reasons - "in the hospital I had one guard, here I
have three."
Arrow claims to be the Serb forces' third most-wanted "war criminal," after Sarajevo's special police chief Dragan
Vikic and Mustafa Hajrulahovic, Bosnian army commander for Sarajevo.
One reason is that she is an ethnic Serb killing Serbs, one of thousands who have put loyalty to their besieged city
before nationality.
Most of her fellow fighters, first with the Bosnian army, and now with a special police unit, are Muslim and Croat.
"There's a lot of cash on my head," she said. "Whoever shot me just missed getting a fortune."
But behind the bravado, Arrow obviously is struggling to come to terms with the war that transformed her from a
fun-loving student to a trained killer.
"Since I was shot, I can't sleep, thinking that I could have been dead," she said. "The war has changed people's attitude
toward death - it's come a lot closer to them, and it's not such a big deal."
But it is something that affects Arrow, who according to her commander had already killed "half a busload" of Serb
fighters by June. A policeman's daughter, she grew up accustomed to guns and had once hoped to win a spot on the
national shooting team.
"I don't count how many people I've killed," she said. "It makes it easier to live with."
To help her pull the trigger once she has sighted her target - usually a Serb sniper or soldier - she still conjures images
from early in the war of civilian sniper victims like an old woman or a child playing in the sand.
"I have a clear conscience, I have never shot a civilian," she said.
When first interviewed by The Associated Press in June, three months into Bosnia's war that has killed at least 17,000,
Arrow said she longed for peace.
"My dream is just to live a normal life, to spend a day just being bored," she said then.
Now, although she is not yet fit enough to fight and has doctors' orders not to walk far from bed, Arrow is already
visiting her fellow soldiers on the front.
"If I can't work, I'll just have to visit the troops, front after front, like a president."

Jel' ovo za prave, zna li neko?
Dozer

#1886 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Da. Ranjena u Otesu, 12/92, sijacem u lijevi kuk, tj. malo iznad bubrega. Nakon toga se nije vracala "na pos'o" nego je prebacena na kancelarijske poslove.
Gojeni H

#1887 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Krajem 1991 god. sam vodao jednu curicu ciji je tata bio rezervni kapetan JNA. Naravno da mi je tada najbitnije bilo da je ona Srpkinja a ne njeno poprsje i noge. :D

Uglavnom, prilikom regularne pratnje pred ulaz, nekoliko puta joj se pojavio otac kojeg bi tzv JNA dovezli pinzgauer-om ili sl. Nakon nekog vremena meni to sve postane interesantno i pitam je gdje joj je otac, sta radi.
Naravno, kaze mi da je rezervni oficir i da ide "na vjezbe". Naravno on se "navjezbavao" sa SDS-ovim kriznim stabom i oficirima JNA u tuzlanskoj kasarni.

Nakon onog sto ce se desiti kasnije, a pogotovo gledajuci sada, kao sto rece Dozer mogli su unijeti rasklopljen tenk u zgradu. Tad su, dobar broj njih, bili u rezervnom sastavu. U onom vojnom rancu su mogli unijeti barem AP s rapom.
Aktivisti SDS-a su davali oruzje svima (srpske nacionalnosti), cak i ljudima koji nisu ni sluzili vojsku, te ljudima koji su bili mentalno ograniceni (retardiran mi je fakat nikakva rijec).

A sta se sve nalazilo pod kadama, u kazanima za rakiju, dimnjacima, i sl. nije nikako za pricu jer nam mladji vjerovatno ne bi vjerovali.
Gojeni H

#1888 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:Da. Ranjena u Otesu, 12/92, sijacem u lijevi kuk, tj. malo iznad bubrega. Nakon toga se nije vracala "na pos'o" nego je prebacena na kancelarijske poslove.
Ziva i "prihvatljivo" zdrava, nadam se?
Dozer

#1889 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ja samo ovdje imam stalni problem sa terminologijom... Srpska nacionalnost (a preciznije je Srbijanska) podrazumijeva nekoga ko je drzavljanin Srbije, dok srpska narodnost podrazumijeva nekoga ko je pripadnik srpskog naroda/etnosa/etnije i moze biti i iz Srbije, i iz BiH, i iz Hrvatske, itd.

Ziva i potpuno zdrava :)
PM72

#1890 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Možemo mi pričati šta hoćemo ali nam je valjalo oružje SDS-a i četnički kukavičluk da isti upotrijebi.U zgradi u kojoj sam živio bilo je pola Srba.Od to pola Srba,pola se ispalilo na početku rata i ostavilo oružje.Bilo je ruskih dobošara (dva komada),jedan šmajser (sa prerezanom cijevi),jedna PAP-ovka i dvije AP.Municije dva sanduka,par pištolja,sanduk ručnih bombi...uglavnom,naoružali su lokalni TO.Hvala im na tome! Sjećam se dobro pušaka odbačenih po smetljarnicima,pobacanih sa prozora kad je neko provalio da dolaze Jukini u pretres stanova a kome nađu oružje "leti" kroz prozor.Tačno se čuo zvuk "fljaaaasss" u neka doba noći kad ujutro - tandžara u grmlju.Onda mi nagađamo čije bi moglo biti.Zgrada golema,15 spratova i hiljadu prozora.A kod Mlađena u istoimenom naselju...ma hajde.U lijehama luka sanduci mina 82 mm,PAT jednocijevac 20 mm,desetine zolja,dva minobacača ispod pijeska...

P.S.Druga polovina Srba je ostala da živi u zgradi do kraja rata.Nikom nije čvoka opaljena a samo je jedna porodica odselila poslije rata.
Dozer

#1891 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Sve nesto kontam...napisat' knjigu o svemu ovome, iz prve ruke... s detaljnim opisima...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1892 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by japin_mutapi »

ko zna više o britanskim specijalcima mislim da je bio SAS koji su bili u sarajevu `94 kao odgovor na snajpersko terorisanje grada od strane srpske vojske
sječam se da sam ih viđao u pofalićima sa onim amfibijskim vozilima kako osmatraju vraca i grbavicu

bilo je priča da su djelovali po snajperistima i da su neke i ubili
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1893 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

japin_mutapi wrote:ko zna više o britanskim specijalcima mislim da je bio SAS koji su bili u sarajevu `94 kao odgovor na snajpersko terorisanje grada od strane srpske vojske
sječam se da sam ih viđao u pofalićima sa onim amfibijskim vozilima kako osmatraju vraca i grbavicu

bilo je priča da su djelovali po snajperistima i da su neke i ubili
Šuplja, izviđali položaje ARBiH, dostavljali podatke preko rusa drugoj strani.
taxidriver

#1894 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by taxidriver »

Dozer wrote:Sve nesto kontam...napisat' knjigu o svemu ovome, iz prve ruke... s detaljnim opisima...
Ne pisi nesreco :D
Alive

#1895 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Alive »

Sto da ne... Ja bi je prvi kupio. Ali brate sa SVIM i svacim a ne ono "nije za pricu" Pricaj...kako drugacije saznati i prenijeti slijedecim generacijama sta su nam radili.
Tvrtko II Kotromanić

#1896 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tvrtko II Kotromanić »

treba pisati, zapisano ostaje, usmene price i predanja nestaju
ja sam 91. godiste, o ratu i desavanjima u njemu znam od starijih clanova moje porodice, ja mojoj djeci jednog dana mogu pricati sta je bilo ali nije to to, iz prve ruke

pogledajte samo kako i dalje radi cetnicka propaganda, mi smo istinu prihvatili zdravo za gotovo, misleci da je ne treba promicati i insistirati na njoj, pa evo imamo sada 20 godina nakon rata skupove i emisije u kojima se nadugo i nasiroko govori o progonima Srba u Sarajevu, haman pa genocidu nad Srbima u ist. Bosni ( :-) ) itd itd

zato vi borci, moji heroji i uzori, trebate vasa iskustva prenijeti na papir, pa da se za 50, 100 godina zna sta se ovdje desilo
Dozer

#1897 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Sto nesreco, i tebe cu ukljuciti u pricu :D :D :D
A mozemo je i zajedno sklepati... Poceo sam je ja nekad prije par godina, pa stao nakon 20 stranica :)

A ovi vani bi se mogli malo raspitati o izdavacima, a ovamo ce se uraditi prijevod :D
Ako imate kakvu info, na PP.
Nekako s proljeća

#1898 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Javi ako ti budem-o trebali... :wink: , pusti ložioničare, ozbiljan je to pos'o.
Dozer

#1899 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Samo za izdavaca... ovdje je to skupo, zara. I nista oni ne placaju, a uzimaju profit, dok je vani to drugacije
Alive

#1900 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Alive »

Nije loziona... treba to imati... Ali da je zeznuto jeste. Raspitam se malo oko toga ako si stvarno zainteresovan. Pozdrav
Post Reply