Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Melami

#1876 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Melami »

lasakad wrote:
Melami wrote:
lasakad wrote:Moj pas sjedne na svoju cijenjenu i vrti se u krug ko mahnit,zna li neko zbog cega??
Ima ''crve'' ili sta vec. Odvedi ga veterinaru odmah.

Analna žlijezda je bila u pitanju.Sad je sve u redu :)
Super da je sve udure.
hell30

#1877 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by hell30 »

Ma narucio sam psa,ali vec dve vecri od nervoze ne mogu da spavam,jer me uhvatila panika,'ocu li ja to moci sve sprovesti u praksi kako sam zamislio...Do sad nisam imao psa,jer se nikad nisam mogao odluciti.
Rjec je o NJO 3 mjeseca ,papiri uredni,provjereni,sve ok,placeno,ali me uhvatila neopisiva nervoza,jer pas uskoro treba da stigne u moj stan od prodavca.
Ne mogu zvati veterinara i reci upomoc,pod nervozu sam,nego pitam Vas iskusnije ...kako prevazici tu nervozu,tremu,sta li je vec i ne znam zasto me odjednom sve to snaslo,mislim ta nervoza.
Znam da ce nekima biti smijesno,ali bar malo mi pomozite nekim savjetom,predlogom...ps."nemoj neko da spominje da odem psihijatru"..:), i to sam mislio.
"hiljadu" pitanja mi se vrti po glavi munjevito,tako reci zbunilo me sve.
Uh,sta da radim.
pakica_

#1878 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

hell30 wrote:Ma narucio sam psa,ali vec dve vecri od nervoze ne mogu da spavam,jer me uhvatila panika,'ocu li ja to moci sve sprovesti u praksi kako sam zamislio...Do sad nisam imao psa,jer se nikad nisam mogao odluciti.
Rjec je o NJO 3 mjeseca ,papiri uredni,provjereni,sve ok,placeno,ali me uhvatila neopisiva nervoza,jer pas uskoro treba da stigne u moj stan od prodavca.
Ne mogu zvati veterinara i reci upomoc,pod nervozu sam,nego pitam Vas iskusnije ...kako prevazici tu nervozu,tremu,sta li je vec i ne znam zasto me odjednom sve to snaslo,mislim ta nervoza.
Znam da ce nekima biti smijesno,ali bar malo mi pomozite nekim savjetom,predlogom...ps."nemoj neko da spominje da odem psihijatru"..:), i to sam mislio.
"hiljadu" pitanja mi se vrti po glavi munjevito,tako reci zbunilo me sve.
Uh,sta da radim.
kad malac dodje kod tebe, znat ces tacno sta uraditi :D i nema boljeg apaurina od stenaca :D
samo ti imaj spremnu hranu za stenad, zdjelu za hranu i vodu, povodac i krevetac gdje ce spavati, kao i par igracaka, ostalo ce samo doci :D
ja kontam ne daj Boze neki ozbiljan problem, a ono samo nervoza :D ne brini, sve ce proci kako treba kad ti dodje sa onim poludignutim smotanim usima i kad te pogleda i lizne po ruci, zaboravit ces na nervozu ;)
sretno s malcem i cim dodje, postavi nam sliku da ga vidimo!
Pasiflora

#1879 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Ma i ja mislila, nedaj Boze, kakva gadna bolest. Hajde, prezivjeces :-) , svi smo kroz to prosli.
Surfaj, citaj, razgovaraj sa ljudima koji imaju pse i sve ce biti ok :-D
I za pocetak - sasvim je dovoljno da uradis ovo sto ti je @pakica rekla. Sretno sa malenim i javljaj se redovno.
Cata

#1880 Pregled pasa

Post by Cata »

Pozz svima :-D

Zanima me pregled kukova kod pasa. Koliko je KM u Sarajevu i gdje ima?
hell30

#1881 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by hell30 »

Ipak sam popio jedan besedin,da se malo smirim...:)He,vi ste kao sto kazete prosli te faze,a mene tek sledi...sve to.
Ma ,spemio sam sve kao ...kao da pravim kolac,pa po receptu....;)
Hrana,te zdjelice,par povodaca,neke ogrlice,neke cetke za povrsinsko i dubinsko navodno cetkanje,neku pasu sto se kaze vet. daje po dva cent psu da polize...u koje svrhe nisam zapamtio.Igracke spremne,ima lopticu,neke kengure komada dva ,papuce,jer sam cuo da to obozavaju grickatii krevet poker mog,da budem iskreniji odmah uz moj...:)
Ima par mali jastucica,dusek,na krevetu,par dekica i trazio sam da se sa obe strane namontira ona ogradica drvena.
Ocekujem ga za par dana kako dobavljac pise...i nabraja xxx stvari:
Kaze da ce uz njga doci jos neka radna knjizica,rodovnim,neki pasos,nisam znao da i pi imaju pasos...:) :-) i da je cipovanje zavrseno.
E,kad sve saberem i oduzmem,pa bolje da sam usvojio neku bebu koja je ovo procedura...:)
I sta mu dodje taj cip,kad o tom nismo razgovarali.
LJUDI MOJI ,PA JA SMA TRAZIO PSA,A NE ROBOTA,pakica iz tvojih usta onom gore,da sve to na dobro izadje.
Sve na net sto iscakam su neki uopsteni odgovori tipa priznao od neke FCI organizacije,implantuje se navodno u uho,te spominju se neke muliti vitaminske inekcije...zbunjen sam skroz...citajuci vase postove skontao sam da sam beja koja koja je narucila psa ,a ne zna ni osnovne stvari.... :? :? :?
pakica_

#1882 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

hell30 wrote:Ipak sam popio jedan besedin,da se malo smirim...:)He,vi ste kao sto kazete prosli te faze,a mene tek sledi...sve to.
Ma ,spemio sam sve kao ...kao da pravim kolac,pa po receptu....;)
Hrana,te zdjelice,par povodaca,neke ogrlice,neke cetke za povrsinsko i dubinsko navodno cetkanje,neku pasu sto se kaze vet. daje po dva cent psu da polize...u koje svrhe nisam zapamtio.Igracke spremne,ima lopticu,neke kengure komada dva ,papuce,jer sam cuo da to obozavaju grickatii krevet poker mog,da budem iskreniji odmah uz moj...:)
Ima par mali jastucica,dusek,na krevetu,par dekica i trazio sam da se sa obe strane namontira ona ogradica drvena.
Ocekujem ga za par dana kako dobavljac pise...i nabraja xxx stvari:
Kaze da ce uz njga doci jos neka radna knjizica,rodovnim,neki pasos,nisam znao da i pi imaju pasos...:) :-) i da je cipovanje zavrseno.
E,kad sve saberem i oduzmem,pa bolje da sam usvojio neku bebu koja je ovo procedura...:)
I sta mu dodje taj cip,kad o tom nismo razgovarali.
LJUDI MOJI ,PA JA SMA TRAZIO PSA,A NE ROBOTA,pakica iz tvojih usta onom gore,da sve to na dobro izadje.
Sve na net sto iscakam su neki uopsteni odgovori tipa priznao od neke FCI organizacije,implantuje se navodno u uho,te spominju se neke muliti vitaminske inekcije...zbunjen sam skroz...citajuci vase postove skontao sam da sam beja koja koja je narucila psa ,a ne zna ni osnovne stvari.... :? :? :?
moram ti priznati da je to prilicno neodgovorno s tvoje strane.. trebao si prvo citati i citati i citati, uopsteno o psima, zatim o ovcarima, upoznati nekliko pasa, druziti se s njima, pitati vlasnike sta i kako, pa tek onda nabaviti psa, no, sta je tu je..
cip ti nije nista strasno.. to je komadic metala najcesce u psecem vratu koji se skenira i tu ti je njegov broj, tj. dokaz da je to taj pas iz pasosa, a pasos je knjizica u koju se upisuju vakcine (nadam se da znas da se pas mora vakcinisati) i bez toga ne moze preko granice.. uglavnom, mi smo tu, ako ti sta treba, reci, a u medjuvremenu ti preporucujem da ganjas ljude po ulici i osmatras ponasanje pasa, jer mi se cini da bas ne znas puno :-) :-)
Pasiflora

#1883 Re: Pregled pasa

Post by Pasiflora »

Mislis na rentgen? Imas ga na veterini. Prof Milosevic je jedan od vecih strucnjaka u BIH na tu temu. Kad smo zadnji put radili pregled i snimanje imali smo srece da on bude tamo.
Nisam sigurna, zaboravila sam (radnja se dogadjala prije 3 godine), ali mislim da je RTG oko 50KM. Nazovi veterinu i pitaj.
damirc_sa

#1884 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by damirc_sa »

Prvenstveno kad dobijes psa, pogleaj mu knjizicu dakle da li je uredno vakcinisan i revakcinisan, ako nije prvo otiđi veterinaru da ga vakcinises.
Poslije toga prepusti se uživanju.
Pošto je riječ o NJemačkom ovčaru vlasnik sam jednog strog dvije godine, to je rasa za poželiti, iako sam prije imao tornjaka ali Njemački ovčar je nešto posebno.
Dakle posveti se malo "odgoju2 psa imaš dosta foruma gdje mozes saznati dosta korisnih informacija, o ishrani i odgoju, takođe ovdje ima dosta raje koja ti može pomoci.
U principu sada je sve na tebi kako ces odgojiti to štene, ali moj ti je savjet d aposeban akcenat stavis na ishranu pogotovo dok je štene, dakle forsiraj ga sto više vitaminima zbog kostiju i imuniteta, kako bi izbjegao bolesti kao sto su štenečnjak i parva,koje u većini slučajeva imaju katastrofalne posljedice.
pakica_

#1885 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

upravo tako :D
i obzirom da imunitet pada poslije vakcine na jedno 2 do 7 dana, nemoj ga nakon vakcine voditi na povrsine na kojima su boravili psi, niti ga nemoj pustati sa drugim psima, dok se boca "ne primi" :D
uglavnom, tu smo, pa izvoli, pitaj sta god ti je nejasno ;)
inch-yy

#1886 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by inch-yy »

moim vas zna li netko koliko kosta rendgenski snimak na veterini za male pse...?
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#1887 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Admir_1984 »

pakica_ wrote:
Admir_1984 wrote:vezano za te krpelje, ako se kod cuke nadje krpelj jel to definitivno znaci bolest i hitno reagovanje, ili ako se izvadi može biti kao da ništa nije bilo. pošto naš tornjak na vikendici puno boravi na otvorenom i igra se sa drugim cukama strah me da ne fasuje krpelj, a od zaštite ima samo onu ogrlicu od 10maraka protiv krpelja. Cesto ga precešljamo al pravo je teško kod njih naci krpelj ko kad su vuneni :-D
znaci hitno reagovanje, ne znaci uvijek bolest.. nisu svi krpelji zarazeni.. ali u svakom slucaju, redovno pregledaj messija za ne daj Boze.. a vise nijedna zastita nije ziher.. meni se sirce pokazalo najboljim, vjerovali vi to ili ne.. i upravo te "jeftine" ogrlice.. vitakraft ogrlica tito! smrdi k'o hala, al' meni je valjala!
i nauci kako se pravilno vadi krpelj, ako se ne daj Boze uhvati, jer ako ostane glava, nisi nista uradio..
i cesljem se moze zakaciti, pa da mu ostane glava, prema tome redovno generalka s pipanjem, pa onda cesljanje :D
a teoretski koliko dugo nakon što se krpelj zakaci za psa pocinju simptomi i koji su to simptomi najocitiji tada na psu
pakica_

#1888 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Admir_1984 wrote:
pakica_ wrote:
Admir_1984 wrote:vezano za te krpelje, ako se kod cuke nadje krpelj jel to definitivno znaci bolest i hitno reagovanje, ili ako se izvadi može biti kao da ništa nije bilo. pošto naš tornjak na vikendici puno boravi na otvorenom i igra se sa drugim cukama strah me da ne fasuje krpelj, a od zaštite ima samo onu ogrlicu od 10maraka protiv krpelja. Cesto ga precešljamo al pravo je teško kod njih naci krpelj ko kad su vuneni :-D
znaci hitno reagovanje, ne znaci uvijek bolest.. nisu svi krpelji zarazeni.. ali u svakom slucaju, redovno pregledaj messija za ne daj Boze.. a vise nijedna zastita nije ziher.. meni se sirce pokazalo najboljim, vjerovali vi to ili ne.. i upravo te "jeftine" ogrlice.. vitakraft ogrlica tito! smrdi k'o hala, al' meni je valjala!
i nauci kako se pravilno vadi krpelj, ako se ne daj Boze uhvati, jer ako ostane glava, nisi nista uradio..
i cesljem se moze zakaciti, pa da mu ostane glava, prema tome redovno generalka s pipanjem, pa onda cesljanje :D
a teoretski koliko dugo nakon što se krpelj zakaci za psa pocinju simptomi i koji su to simptomi najocitiji tada na psu
prije si im'o makar koji dan dok ne skontas, sad ga smanta u dan-dva.. letargija, baljenje, krvava mokraca, ne jede, ne pije, nije mu do zivota.. e tad se treba zabrinuti..
zvrk

#1889 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zvrk »

inch-yy wrote:moim vas zna li netko koliko kosta rendgenski snimak na veterini za male pse...?
ja sam za velikog platila 35 snimak tj film
+ 35 strucno misljenje
tj specijalisticki pregled
a nakantali su mi na to i opci pregled
sve skupa 100 KM :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1890 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Truba »

koliko je kvadrata dovoljno da pas ne skonta kako je zarobljen :D
pakica_

#1891 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Black swan wrote:koliko je kvadrata dovoljno da pas ne skonta kako je zarobljen :D
moji imaju boks od jedno 10 kvadrata i njima dvoma je to sasvim dovoljno.. doduse, u njemu samo spavaju :D po vazdan su u avliji :D
Truba

#1892 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Truba »

možda 3-4 dunuma :?
pakica_

#1893 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

hajde ne prdi :D ako ima gdje, i pod uslovom da ce biti redovno izvodjen, mislim da je jedno 2x3m sasvim dovoljno.. ja sam imala srecu sto mi je stari finansir'o boks, pa sam se mogla kurcit s velicinom i oblikom hehe :D
Truba

#1894 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Truba »

ne kontas sta pitam

pas u boxu zna da je zatvoren bio on 10 ili 30 metara
koliko "box" mora biti velik da pas ne skonta kako je zarobljen
PurpurHazel

#1895 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by PurpurHazel »

.
Last edited by PurpurHazel on 08/02/2013 07:57, edited 1 time in total.
Truba

#1896 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Truba »

odustajem :D
PurpurHazel

#1897 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by PurpurHazel »

ti si u svakom slučaju zaključio da će biti zarobljen, kolike god da su boksu dimenzije, pa šta sad da ga sad idem mjerit po ovoj mrzloći :-D , ne bi vala da ćeš tri pravit.. :D
pakica_

#1898 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Black swan wrote:ne kontas sta pitam

pas u boxu zna da je zatvoren bio on 10 ili 30 metara
koliko "box" mora biti velik da pas ne skonta kako je zarobljen
upravu si, ne kontam sta pitas :-)
Truba

#1899 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Truba »

pa zamisli da je oko kantona visoka žica
nijedan pas ne bi shvatio da je zarobljen
eh sad kad bi skraćivali tu ogradu i smanjivali promjer
do kojeg momenta bi to išlo da jedan pas skonta kako nema potpunu slobodu :D

ja mislim da je u slučaju mog malog psa to 2-3 dunuma zemlje...

obično filozofsko pitanje :D
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#1900 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by bordo gandalf »

Pokusao sam na netu da nađem kako izgleda stene zenke rottwailera i muzijaka argentinske doge ali nisam nasao nista konkretno, jeli neko imao priliku da vidi licno ili slucajno naletio na netu?
Post Reply