Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#1876 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
To je od milja. Odmah misliš da nipodaštavam. :D
Ne zna se ko je slađi od nas dvoje :lol: :lol: :lol:

Nisam navikla da mi se obraćaš od milja. :mrgreen:
Tito_i_Partija

#1877 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Tito_i_Partija »

Bloo wrote: Poznavajući prosječnog srednjoškolca (em bila jedan, em imam prednost iskustva od godinu dana kao profesor u srednjoj školi :mrgreen: painful experience imho)
Haha, mogu samo zamislit'. :-D

Image

A sto se tice teme: slazem se i sa tobom i sa Nihom. Mislim da vecina srednjoskolaca nije u stanju da skonta malo tezu literaturu (cak ih prosto boli kurac za istom), al' opet ne treba generalizirat', jer ima srednjoskolaca koji su...wise beyond their years, so to speak. :-D

Mene licno je u srednjoj skoli najvise impresionir'o Gogol. Cak toliko da sam poslije skole is'o u gradsku biblioteku i kroz period od nekoliko sedmica iznajmio i procit'o sve sto sam od njega mog'o nac'. :)
johnnykola

#1878 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by johnnykola »

Kad smo kod zbouenja, mislim da je ponovno došlo vrijeme za antologiju (pronađen ispravak pismene vježbe početkom nultih ispred Tehničke škole na Pofalićima u Sarajevu):

Image

Image

:lol: :lol: :lol: :lol:
dale cooper

#1879 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:
Solaris nije pretjerano idejno ili stilski kompleksan. Svakako da stoji kao jedno od kompleksnijih djela SF žanra, ali to je mahom zbog toga što je većina napisanog u žanru petparačko smeće koje samo Komi može neumorno čitati. :oops: Dakle, smatram da recepcija Solarisa može biti spot on od strane srednjoškolca.

Tvoja pitanje se zapravo svodi na to da li srednjoškolac može biti dovoljno zreo i/ili imati dovoljno iskustva, znanja i interesa da mu recepcija djela ne bude površna. Smatram da može, odnosno da je pitanje individualno. Možda si u pravu da u prosjeku to neće biti slučaj. Međutim, čak i tada, dobro je izložiti osobu književnosti jer će se na taj način duhovno i kulturno baždariti i ranije doseći nivo o kojem govoriš.

Meni je bibliotekarka u srednjoj školi pokušala odvratiti od iznajmljivanja Geteovog Fausta baš tvrdeći da sam previše mlad. Glupost. Daj tog Fausta 'vamo.
:D

Dovraga, ovo mi je tako cute. :oops: :D
arzuhal

#1880 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by arzuhal »

:lol:

Sad se opet moram vratiti da nađem post @irca...
Bloo
Globalna šefica

#1881 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

Tito_i_Partija wrote:
Bloo wrote: Poznavajući prosječnog srednjoškolca (em bila jedan, em imam prednost iskustva od godinu dana kao profesor u srednjoj školi :mrgreen: painful experience imho)
Haha, mogu samo zamislit'. :-D

A sto se tice teme: slazem se i sa tobom i sa Nihom. Mislim da vecina srednjoskolaca nije u stanju da skonta malo tezu literaturu (cak ih prosto boli kurac za istom), al' opet ne treba generalizirat', jer ima srednjoskolaca koji su...wise beyond their years, so to speak. :-D

Mene licno je u srednjoj skoli najvise impresionir'o Gogol. Cak toliko da sam poslije skole is'o u gradsku biblioteku i kroz period od nekoliko sedmica iznajmio i procit'o sve sto sam od njega mog'o nac'. :)
Ne možeš zamisliti :lol: Meni 26 godina, mlada (relativan pojam), puna prosvjetiteljskih ideala :D
Čak sam pokušala da im približim Šekspira objašnjavajući da sve što gledaju i danas - seks, horor, drama, prevara, incest, gore...sve to ima i kod Viljema :D sam nek bace pogled na Tit Andronika :D
Ne gledaju filmove (da valja), serije (da valja), igre - naka konzolaška sranja... mali donio Rise of the Argonauts, ja pitala znaju li ko su Argonauti.. :mrgreen: i tak...

Elem, traume :|

Ja ne smijem ni nabrojati šta sam čitala u osnovnoj :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1882 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
ExNihilo wrote:
Solaris nije pretjerano idejno ili stilski kompleksan. Svakako da stoji kao jedno od kompleksnijih djela SF žanra, ali to je mahom zbog toga što je većina napisanog u žanru petparačko smeće koje samo Komi može neumorno čitati. :oops: Dakle, smatram da recepcija Solarisa može biti spot on od strane srednjoškolca.

Tvoja pitanje se zapravo svodi na to da li srednjoškolac može biti dovoljno zreo i/ili imati dovoljno iskustva, znanja i interesa da mu recepcija djela ne bude površna. Smatram da može, odnosno da je pitanje individualno. Možda si u pravu da u prosjeku to neće biti slučaj. Međutim, čak i tada, dobro je izložiti osobu književnosti jer će se na taj način duhovno i kulturno baždariti i ranije doseći nivo o kojem govoriš.

Meni je bibliotekarka u srednjoj školi pokušala odvratiti od iznajmljivanja Geteovog Fausta baš tvrdeći da sam previše mlad. Glupost. Daj tog Fausta 'vamo.

A tamo ispod kaputa nosao Patnje mladog Vertera kao zakletvu :D
arzuhal

#1883 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by arzuhal »

irac300 wrote:
arzuhal wrote:Pogledah 6. epizodu The Crossinga, serija se odlično razvija, dobra dinamika nema meljanja, od 5. epizode se počinje zakuhavat :mrgreen: :thumbup:
Ja nakon prve, krenuo drugu da gledam i nešto nisam imao volje. Možda se natjeram opet nekada. Nisam ljubitelj ovih serija iza kojih stoje tv kuće, previše cenzurišu zbog fine američke publike. :D Kablovske su zakon. Inače, Lost in Space meni sasvim solidna, ono, serija je rađena za sve uzraste, klasična porodična serija, zbog toga je malo k'o limunada, ali meni najbitnije, mogu je gledati, ne uspava me. Krypton pratim, nije aman zaman, ali kao što rekoh, čim me ne uspavljuje, ima kod mene prolaz. :D
A ja prestao s Kryptonom na trećoj, a Lost in Space sam sve odgledao :thumbup:
ExNihilo

#1884 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:
ExNihilo wrote:

A tamo ispod kaputa nosao Patnje mladog Vertera kao zakletvu :D
Radimo mi Vertera na času. Javlja se jedna cura. Hoće da podijeli iskustvo s nama.

Kaže, završila knjigu, zora sviće, a ja plačem kao godina. Ulazi mama i pita: "Sine, što plačeš?". A ja joj kroz suze kažem: "Mama, on je UMRO!".

Bloo
Globalna šefica

#1885 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

ExNihilo wrote: Radimo mi Vertera na času. Javlja se jedna cura. Hoće da podijeli iskustvo s nama.
Kaže, završila knjigu, zora sviće, a ja plačem kao godina. Ulazi mama i pita: "Sine, što plačeš?". A ja joj kroz suze kažem: "Mama, on je UMRO!".
I fuckin hate Geteovu romanticnu fazu. :mrgreen:
dale cooper

#1886 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by dale cooper »

Bloo
Globalna šefica

#1887 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

Ok, no off topic :mrgreen:

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII on topic :D

jeste svi prisutni pogledali Ready player one :D
dale cooper

#1889 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by dale cooper »

Bloo wrote:Ok, no off topic :mrgreen:

Nope. Vidim da se pojavio neki hd rip sa onim korejanskim subtitlovima. :D Pričekaću još malo na pristojan snimak.
Tito_i_Partija

#1890 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Tito_i_Partija »

Aj hef betr tings tu du. :)

Bjezi ba, Spielberg skroz pao kurcu za usi. A i onaj mali u glavnoj ulozi je iritirajuci, definitivno nije leading man material.
Tito_i_Partija

#1891 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote:

Nope. Vidim da se pojavio neki hd rip sa onim korejanskim subtitlovima. :D Pričekaću još malo na pristojan snimak.
Zato imas Gone Baby Gone u odlicnom snimku. :-D
Bloo
Globalna šefica

#1892 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

Here we go again
dale cooper

#1893 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:
dale cooper wrote:

Zato imas Gone Baby Gone u odlicnom snimku. :-D
Nemoj zezat? :mrgreen: :skoljka:
Bloo
Globalna šefica

#1894 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

Tito_i_Partija wrote:
Bjezi ba, Spielberg skroz pao kurcu za usi. A i onaj mali u glavnoj ulozi je iritirajuci, definitivno nije leading man material.
:roll:
Znam da si ti jedno tvrdoglavo opinionated stvorenje, ali eto daj filmu sansu. Jest da ima plot holes i mana, ali mislim da ce ti reference i fazoni izmamiti osmijeh na licu.
dale cooper

#1895 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Znam da si ti jedno tvrdoglavo opinionated stvorenje, ali eto daj filmu sansu. Jest da ima plot holes i mana, ali mislim da ce ti reference i fazoni izmamiti osmijeh na licu.
Ja mislim da on nije pogledao ni Twin Peaks, što smatram gotovo kao ličnu uvrijedu. :roll: I da mu ja gledam Gone Baby Gone. :twisted:

Neće moći Betty, jesi li me čula? :twisted:

:mrgreen:
Tito_i_Partija

#1896 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Tito_i_Partija »

Bloo wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Sta ti je bona, pa ja sam ti coj'k blizu cetrdesete, ne prodajem se jeftino kroz djecije reference i nostalgiju, ja trazim nesto egzistencijalno i intelektualno ispunjavajuce.

Image
Tito_i_Partija

#1897 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote: Ja mislim da on nije pogledao ni Twin Peaks, što smatram gotovo kao ličnu uvrijedu. :roll: I da mu ja gledam Gone Baby Gone. :twisted:

Care, ja nisam pogled'o ni originalni Twin Peaks, a kamoli ovaj sad. :-D

Image
dale cooper

#1898 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:
dale cooper wrote: Ja mislim da on nije pogledao ni Twin Peaks, što smatram gotovo kao ličnu uvrijedu. :roll: I da mu ja gledam Gone Baby Gone. :twisted:

Care, ja nisam pogled'o ni originalni Twin Peaks, a kamoli ovaj sad. :-D

Image
Pa o tome i govorim. :roll: :| Zaboravi na Blade Runnera, imaš kod mene ban za preporuke dok ne odgledaš cijeli Twin Peaks. :napoleon:
To uključuje i Fire Walk With Me zajedno sa Missing Pieces. Znači gore na vrh tog svog spiska za gledanje izbriši sve i upiši Twin Peaks pa onda
Blade Runner. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1899 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Truba »

moj savjet svima vama

kad pišete gluposti ( dakle većinu vremena)

probajte to što kraće raditi

i s proredima da neko to pročita
Bloo
Globalna šefica

#1900 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

Tito_i_Partija wrote: Sta ti je bona, pa ja sam ti coj'k blizu cetrdesete, ne prodajem se jeftino kroz djecije reference i nostalgiju, ja trazim nesto egzistencijalno i intelektualno ispunjavajuce.
Image
Image
Post Reply