Internet kupovina iz inostranstva
Moderator: anex
-
Android Knego
#1876 Re: Internet kupovina iz inostranstva
da slucajno neko nije kupovao na sajtu gdje se prodaju anatomske cipele za djecu?
-
motorola01
#1877 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Vecinom je free shipping iz Kine(ako su ove sitne stvari).Stigne u rasponu od 15-50 dana.Kako se zalomi..AdoSS wrote:holowey wrote:zuti papiric ti ne znaci automatski da placas za carinski pregled... mozda nije moglo stati u sanduce? mozda je poslano preporuceno a nije moglo biti uruceno licno (recimo, zivis na 12 spratu i postaru se nije dalo penjati)? spusti loptu, otidji da podignes posiljku pa ako bude naplacen carinski pregled na nesto vrijednosti 2-3 dolara, onda cemo zajedno pljuvati po njima...motorola01 wrote:Danas mi je po prvi put stigao zuti papiric od postara za stvar koja mi je stigla iz Hong Konga.Vrijednost te stvari je maximalno 7 dolara(neki sat),a moguce je i da je za nesto od drugih sitnih stvarcica sto sam narucio za 2-3 dolara.Pazite apsurda.Sutra mi valja platiti posti najmanje 3,5 KM za nesto sto vrijedi nekoliko maraka
.Bio bi jos veci fol da mi pokusaju naplatiti porez i carinu
Koliko vremena je trebalo da pket stigne iz Hong Konga-a, i preko koje si agencije dostavljao?
-
eliksir
#1878 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Cao raja!
Htio bih da narucim sa www.bookdepository.co.uk knjigu od 20 eura, pa ako sam dobro procitao iz prethodnih postova na kraju nece biti dodatnih troskova osim cijene knjige?! Neka me neko ispravi ako nisam u pravu. Sta mislite koliko cu dugo cekati?
Htio bih da narucim sa www.bookdepository.co.uk knjigu od 20 eura, pa ako sam dobro procitao iz prethodnih postova na kraju nece biti dodatnih troskova osim cijene knjige?! Neka me neko ispravi ako nisam u pravu. Sta mislite koliko cu dugo cekati?
- vaučer
#1879 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Nema dodatnih troškova i dosatva je besplatna sa te stranice.eliksir wrote:Cao raja!
Htio bih da narucim sa http://www.bookdepository.co.uk knjigu od 20 eura, pa ako sam dobro procitao iz prethodnih postova na kraju nece biti dodatnih troskova osim cijene knjige?! Neka me neko ispravi ako nisam u pravu. Sta mislite koliko cu dugo cekati?
Čekat ćeš 2-3 sedmice, nisu baš najbrži.
-
eliksir
#1880 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Hvala na brzom odgovoru. Zaboravih da dodam da sam planirao platiti putem Raiffeisen banke Visa karticom i da je to OK.vaučer wrote:Nema dodatnih troškova i dosatva je besplatna sa te stranice.eliksir wrote:Cao raja!
Htio bih da narucim sa http://www.bookdepository.co.uk knjigu od 20 eura, pa ako sam dobro procitao iz prethodnih postova na kraju nece biti dodatnih troskova osim cijene knjige?! Neka me neko ispravi ako nisam u pravu. Sta mislite koliko cu dugo cekati?
Čekat ćeš 2-3 sedmice, nisu baš najbrži.
-
admir adooo hodzic
-
amko76
#1882 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Stavio si na milion tema i nigdje se ne može otvoriti stručnjak. Uzalud ti trud.
-
pijacarka
#1883 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pitance.....Kupila sam sitkere na zid od firme iz Srbijeee preko interneta, narucila prije dva mjeseca i tad sam i platila, jos uvijek mi nisu stigli.....javila mi se gospodze preko maila kaze da budem strpljiva i da nije do njih(rok isporuke je 14 dana) , a ja mislim da me zavlace.....smaram ih stalno ali nista ...
imal ko kavu ideju, kako ih natjerat da mi vrate pare ili posalju te stikere?..a fanozna stranica sa koje ne treba narucivati je www.nalepnica.rs
pozzz i hvala
imal ko kavu ideju, kako ih natjerat da mi vrate pare ili posalju te stikere?..a fanozna stranica sa koje ne treba narucivati je www.nalepnica.rs
pozzz i hvala
- chengaba
#1884 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ako su prošla dva mjeseca, možeš im samo dosađivati mailovima.pijacarka wrote:Pitance.....Kupila sam sitkere na zid od firme iz Srbijeee preko interneta, narucila prije dva mjeseca i tad sam i platila, jos uvijek mi nisu stigli.....javila mi se gospodze preko maila kaze da budem strpljiva i da nije do njih(rok isporuke je 14 dana) , a ja mislim da me zavlace.....smaram ih stalno ali nista ...
imal ko kavu ideju, kako ih natjerat da mi vrate pare ili posalju te stikere?..a fanozna stranica sa koje ne treba narucivati je http://www.nalepnica.rs
pozzz i hvala
A ubuduće, možeš direktno kupiti ovdje (imaju radnju u Sarajevu)
http://rukom.net/bos_deko_stiker.html
-
pijacarka
#1885 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Znam...kasno sam vidjela
...sta je tu je
(((((
- novi.dan.nova.nafaka
#1886 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Evo da citiram malo stariji post - ima li se gdje naći ovakve kupaće gaće:manki wrote:Ja naručih danas kupaće gaćke sa Aussiebum-a, baš me zanima na šta će ličiti čitav proces odavde pa dok ih ne dobijem.
Nema gdje nisam tražio, ali ništa...- adis.p
#1887 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Samo da se upisem xd zagubit ce mi se tema

- fwh
#1888 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Uh, ja sam se zajjj...frko pravo oko narudžbe iz GER.
Naime naručio sam neke instrumente i muzičku opremu iz Njemačke, vrijednost robe sa šipingom oko 470€, međutim kako je roba kabasta raspoređena je u tri paketa, jedan je stigo DHL-->BH POŠTA, a druga dva je preuzela - pazi sad - Ruska pošta!?
Uglavnom, traking kaže da je je roba još uvijek u Moskvi...
Eh sad ono država i te cake. Na UINO piše da je tarifa za muzičke instrumente i opremu O(nula)%, međutim kada sam otišao da podignem paket čekale su me 4 uplatnice za robu iz ovog paketa:
- carina 10%
- PDV 17% (obračunato tako da je carina dodana na vrijednost robe i na to obračunat PDV)
- taxa 10KM
- usluge carine/špedicija 8.5 KM
i 4,5 km na uplatince-provizija...
Matematika koju sam ja imao je bila oko 920KM a ako bude ovako i sa naredna dva paketa, pogotovo ako bude carinjeno odvojeno pa na svaki paket odvojene taxe i špediterske usluge - povećaće se ukupni troškovi za oko 140KM
Ovdje me carina pravo uhakala, ali hajde se ti sad sa nekim dokazuj da je prema njihovim propisima za moju robu carinska stopa 0%. Kad ti ispostave uplatnicu na tvoje ime - nema tu storno! Ako ima neko neki savjet ili iskustvo da podijeli - može odmah i unaprijed zahvaljujem.
Naime naručio sam neke instrumente i muzičku opremu iz Njemačke, vrijednost robe sa šipingom oko 470€, međutim kako je roba kabasta raspoređena je u tri paketa, jedan je stigo DHL-->BH POŠTA, a druga dva je preuzela - pazi sad - Ruska pošta!?
Eh sad ono država i te cake. Na UINO piše da je tarifa za muzičke instrumente i opremu O(nula)%, međutim kada sam otišao da podignem paket čekale su me 4 uplatnice za robu iz ovog paketa:
- carina 10%
- PDV 17% (obračunato tako da je carina dodana na vrijednost robe i na to obračunat PDV)
- taxa 10KM
Matematika koju sam ja imao je bila oko 920KM a ako bude ovako i sa naredna dva paketa, pogotovo ako bude carinjeno odvojeno pa na svaki paket odvojene taxe i špediterske usluge - povećaće se ukupni troškovi za oko 140KM
Ovdje me carina pravo uhakala, ali hajde se ti sad sa nekim dokazuj da je prema njihovim propisima za moju robu carinska stopa 0%. Kad ti ispostave uplatnicu na tvoje ime - nema tu storno! Ako ima neko neki savjet ili iskustvo da podijeli - može odmah i unaprijed zahvaljujem.
- poznanik
#1889 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Nije te carina "uhukala", već je isporučilac glavni krivac, jer ti robu šalje sukcesivno, i, vjerovatno, bez pripadajuće i adekvatne trgovačke dokumentacije.fwh wrote:Uh, ja sam se zajjj...frko pravo oko narudžbe iz GER.
- carina 10%
- taxa 10KM
Matematika koju sam ja imao je bila oko 920KM a ako bude ovako i sa naredna dva paketa, pogotovo ako bude carinjeno odvojeno pa na svaki paket odvojene taxe i špediterske usluge - povećaće se ukupni troškovi za oko 140KM![]()
Svu trgovačku dokumentaciju koju imaš iz kupoprodajne korespodencije sa prodavcem, uključujući i bankovnu transakciju, prikupi i odnesi odmah na Poštu carinjenja na Željezničkoj stanici u Sarajevu (pretpostavljam da si iz Sarajeva?), i sa šeficom Carinske ispostave utvrdi sukcesivnu isporuku kao jedinstvenu. To isto dogovori i sa poštanskom službom u prostorijama do carinskih.
Koji instrument je u isporuci?
Koja je država porijekla tog isntrumenta?
- fwh
#1890 Re: Internet kupovina iz inostranstva
@Poznanik hvala na odgovoru...
"Nažalost" nisam iz Saraj'va, TK je na vezi
Nema šanse da se roba pošalje integralno, jer su kabasti paketi i relativno teški, u ovom paketu što je stigao je CASIO sintisajzer, set mikrofona, kablovi za mikrofone, stalak za sinti, stalak za električnu gitaru, 3 paketa žica za gitaru, sredstvo za poliranje gitara. Težina oko 16kg i vrijednost oko 360KM.
U jednom od paketa je samo kombo pojačalo težina preko 16kg - vrijednost oko 230KM
I u trećem, set električna gitara sa futrolom, kaišem, pojačalom, kablom, štimerom, trzalicama i alatom za nju. Težina 12kg i vrijednost oko 170KM
Sve cijene su bez dadžbina i šipinga...
Vjerovatno će i preostala dva paketa stići odvojeno, i sve dadžbine valja plaćati odvojeno...
Ima li kakav mail da iskomuniciram dole sa carinom?
Nema šanse da se roba pošalje integralno, jer su kabasti paketi i relativno teški, u ovom paketu što je stigao je CASIO sintisajzer, set mikrofona, kablovi za mikrofone, stalak za sinti, stalak za električnu gitaru, 3 paketa žica za gitaru, sredstvo za poliranje gitara. Težina oko 16kg i vrijednost oko 360KM.
U jednom od paketa je samo kombo pojačalo težina preko 16kg - vrijednost oko 230KM
I u trećem, set električna gitara sa futrolom, kaišem, pojačalom, kablom, štimerom, trzalicama i alatom za nju. Težina 12kg i vrijednost oko 170KM
Vjerovatno će i preostala dva paketa stići odvojeno, i sve dadžbine valja plaćati odvojeno...
- poznanik
#1891 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ne znam, nejasno mi je kako si dobio obračun carine po stopi od 10%, kad je stopa za muzičke instrumente i njihove dijelove mahom 0%fwh wrote:@Poznanik hvala na odgovoru...
Pretpostavljam da je i kod tebe problem u neadekvatnoj ili nepostojanju ikakve trgovačke dokumentacije, iz koje carinik može pouzdano utvrditi pojedinačni proizvod i njegovu pojedinačnu vrijednost, što čini osnov za formiranje ispravne carinske osnovice i stope carine na osnovi toga.
Kad sam te uputio kod Šefa, nisam znao da nisi u Sarajevu. No, ipak pokušaj telefonom dogovoriti, pozovi Carinski referat Pošta Sarajevo:
Tel/Fax: 033 659 837 ; 033 659 276
Radno vrijeme: 08 - 19 sati - subota: 09 - 15 sati
Šedica referata: Sejda Hatibović
i postupi po instrukciji iz mog prethodnog posta.
-
sneki712
#1892 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ne znam, nejasno mi je kako si dobio obračun carine po stopi od 10%, kad je stopa za muzičke instrumente i njihove dijelove mahom 0%poznanik wrote:Zao mi samo takvih kao sto su karana koji je pokusavao da se uvede konzistetnost placanja carine a ne od oka po sirotinji da udare.Jedva ceakam da vlada BiH uvede pdv na slanje novca iz dijaspore u western union bankama a ima ih najvise bas tu. Od koga ce onda otimati porez mozda od EU...........Dijaspora vas gleda na svim kanalima bivse Juge, divimo vam se,,,,,,,,,,,,,fwh wrote:@Poznanik hvala na odgovoru...
Sve cijene su bez dadžbina i šipinga...[quotepozdrav poznaniku i vladi Bih koja pravi divna pravila za svoj narod
kako vidim sintisijzer najobicniji $200.00 , gitara fender usa $
50.00 se ne carini, a krpice tezina 2 kg, za neku djecu sa urednom njemackom etiketom artikla zalijepljena na povrsini paketai shippinga naplatise ko da si atomsku uvezo. Svaka cast BiH samo naprijed navijamo za te
Pretpostavljam da je i kod tebe problem u neadekvatnoj ili nepostojanju ikakve trgovačke dokumentacije, iz koje carinik može pouzdano utvrditi pojedinačni proizvod i njegovu pojedinačnu vrijednost, što čini osnov za formiranje ispravne carinske osnovice i stope carine na osnovi toga.
Kad sam te uputio kod Šefa, nisam znao da nisi u Sarajevu. No, ipak pokušaj telefonom dogovoriti, pozovi Carinski referat Pošta Sarajevo:
Tel/Fax: 033 659 837 ; 033 659 276
Radno vrijeme: 08 - 19 sati - subota: 09 - 15 sati
Šedica referata: Sejda Hatibović
i postupi po instrukciji iz mog prethodnog posta.[/quote]
-
sneki712
#1893 Re: Internet kupovina iz inostranstva
greska u koracima neiskusno koristenje comp text je trebao da ide na kraju, hvala na razumjevanju.
-
T-pain
#1894 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pozz forumasi, da li je neko narucivao mobitele sa Ebay.com, da li ih nasi carinici pustaju da udju u BIH ? ima li carine.... ako neko ima slicno iskuto nek odg pls hitno mi je, unaprijed hvala 
- fwh
#1895 Re: Internet kupovina iz inostranstva
ima tema ebay iskustva:
http://www.klix.ba/forum/ebay-vasa-iskustva-t81292.html
-
T-pain
#1896 Re: Internet kupovina iz inostranstva
hvalafwh wrote:ima tema ebay iskustva:
-
T-pain
#1897 Re: Internet kupovina iz inostranstva
stranica za parfeme ? ima li neko da je provjerena ?
-
mexicorn
#1898 Re: Internet kupovina iz inostranstva
www.fragrancex.com samo se dugo ceka, jer salju iz USA (cca. mjesec dana).
Sent from my Desire S using Tapatalk 2
Sent from my Desire S using Tapatalk 2
- zgiba
#1899 Re: Internet kupovina iz inostranstva
http://www.feelunique.com sa besplatnom postarinom i za BiHT-pain wrote:stranica za parfeme ? ima li neko da je provjerena ?
- casper_
#1900 Re: Internet kupovina iz inostranstva
koliko ce me sve kostati ako narucim leviske od ovog prodavaca?
http://stores.ebay.com/thegreatamericanjeancompany
http://stores.ebay.com/thegreatamericanjeancompany