Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
mrav_

#1876 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mrav_ »

Imam jedno pitanje, u mene se macka omacila i imam sada 4 macica. 3 sam pripitomila ali ovo jedno samo bjezi od mene, a preslatko je. Ne znam sta da radim. :roll:
simbabimba

#1877 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by simbabimba »

Nista. Takve je tipe :)
luna09

#1878 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

mrav_ wrote:Imam jedno pitanje, u mene se macka omacila i imam sada 4 macica. 3 sam pripitomila ali ovo jedno samo bjezi od mene, a preslatko je. Ne znam sta da radim. :roll:
Imaš mace koje ne izlaze iz krila a isto tako mace koje ni za živu glavu neće da se maze,čak draže im je grebati. Ako mače budeš na silu mazio bježat će još više .Pusti ga da dođe kad hoće i tad ga milki.
mrav_

#1879 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mrav_ »

Hvala ti na prijedlogu. Ove 3 su ok, valjda ce se i ovaj upotpunosti pripitomiti.
luna09

#1880 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Image
Image
Ovo malo društvo živi skoro pa na ulici.Mama ih je rodila ispod stepenica u hrpi starih stvari.Jedna dobra gospođa ih je sklonila u svoj podrum koji je hladan(beton) i nema prozora. Tu su jedino zaštićeni od cuka , ali šta će biti kad požele izaći na sunce. Dok smo ih slikali prvi put su izašli vani. Ako želite da spasite neko od ovih ljepotana javite se na pp. :-D
Usrećit će te sebe i spasiti jedan život.
kaimija

#1881 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kaimija »

Našao sam persijsku mačku prije par dana,šta S njom radit? Ne treba mi,jer je nemam gdje čuvati,al bilo mi je žao gledati kako se davi u potoku i moro sam joj pomoć,dajem joj mlijeko i ništa više....pomagajte
globosa

#1882 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

kaimija wrote:Našao sam persijsku mačku prije par dana,šta S njom radit? Ne treba mi,jer je nemam gdje čuvati,al bilo mi je žao gledati kako se davi u potoku i moro sam joj pomoć,dajem joj mlijeko i ništa više....pomagajte

U svakoj prodavnici imaš veliki izbor hrane za mačke. Samo mlijeko nije dobro zbog proljeva, a i nedovoljno je.

Osim hrane u kesicama imaju i vrećice suhe hrane pa možeš kombinirati.

Obavezna je i posuda sa pijeskom gdje može vršti nuždu.
Nadam se da ćeš je zavoljeti i ostaviti.
U suprotnom možeš je udomiti preko portala pik.ba
Samo oprez kome poklanjaš životinju!
blesava

#1883 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by blesava »

kaimija wrote:Našao sam persijsku mačku prije par dana,šta S njom radit? Ne treba mi,jer je nemam gdje čuvati,al bilo mi je žao gledati kako se davi u potoku i moro sam joj pomoć,dajem joj mlijeko i ništa više....pomagajte
daj je meni :)

mene interesuje slijedece, pronadjoh (vjerovatno) rusku plavu macku (tako bar izgleda) i pokusah je udomiti- Medjutim ta macka je mahnita. Da li iko zna kakvog su karaktera ovve macke?
Ova skace na mene i ujeda me iz cista mira, tj. kad got pokusam proci pred nje. Je li to normalno?
BadSanta

#1884 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BadSanta »

Molim za savjete i vašu pomoć.

Našla sam ženku macu (mislim da je stara oko godinu dana) i željela bih da joj nekako pomognem jer skupina mačaka oko ulice "nasrće" na nju. Prvo me zanima možete li mi preporučiti nekog dobrog veterinara da je u potpunosti pregleda: da li je bolesna, trudna... Također me zanima koja je cijena steriliziranja ženke i da li veterinari dolaze na kućnu adresu. Da napomenem živim u predgrađu Sarajeva.
globosa

#1885 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

BadSanta wrote:Molim za savjete i vašu pomoć.

Našla sam ženku macu (mislim da je stara oko godinu dana) i željela bih da joj nekako pomognem jer skupina mačaka oko ulice "nasrće" na nju. Prvo me zanima možete li mi preporučiti nekog dobrog veterinara da je u potpunosti pregleda: da li je bolesna, trudna... Također me zanima koja je cijena steriliziranja ženke i da li veterinari dolaze na kućnu adresu. Da napomenem živim u predgrađu Sarajeva.
Preporučujem dr Amar Popović
061-397-178
Dolazi kući.

Sterilizacija ženke 60 KM
plavooka

#1886 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by plavooka »

Molim iskusne mačkoljupce za pomoć, za par dana idem po malu macu (curicu) koju namjeravam držati u stanu, eh sad pošto nikad nisam imala macu i ne znam mnogo o njima voljela bih da mi date par savjeta : kako da ju naučim na pijesak, koji hranu da joj dajem, kad je najranija dob u kojoj je mogu odvesti vetu na sterilizaciju i uopšteno šta bih sve trebala da znam kako bi i njoj i meni bilo dobro zajedno :)
luna09

#1887 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Sterilizaciju planiraj kad navrši 6 mjeseci otprilike. I ne bi bilo loše da joj daješ ponešto i od druge hrane, ja sam svojoj davala wiskas kesice, krekere, kuhanu samo u vodi pileću džigaricu ili bijelo meso, moja voli i grašak.Ponekad i malo svježeg jajeta zbog dlake. Ovo stoga da se navikne na različitu hranu. Igračke i ne moraš kupovati loptice od folije, papirne kese, kutije , mali klupčići vune, trakice. Ma igre bez kraja.
plavooka

#1888 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by plavooka »

hvala vam puno cure, javim se još kad mala stigne :)
mrav_

#1889 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mrav_ »

Imam jedan problem,

moj mačak je imao povrijeđenu nogu, jučer sam namjeravala da ga odvedem veterinaru, međutim kada sam ga probala dozvati njega nije bilo. Tražila sam ga 1h. Danas ga tražim a i dalje ga nema. Posebno sam zabrinuta jer svakog jutra on bude ispred vrata. Šta mislite da li je ovo vrijeme tjeranja i da li je to mogući razlog? U susjedstvu ima jedan mačak koji ga ne podnosi i stalno ga napada, danas taj mačak što ga napada proizvodi čudne zvukove pa sam pomislila ga je ubio, pa da su ti zvukovi efekat toga. Da li znate slucaj da je jedna mačka drugu ubila na smrt.
Molim vas da mi odgovorite da li ste se nasli u slicnoj situaciji,svaka pomoć je dobro dosla.

Hvala unaprijed :roll:
luna09

#1890 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

mrav_ wrote:Imam jedan problem,

moj mačak je imao povrijeđenu nogu, jučer sam namjeravala da ga odvedem veterinaru, međutim kada sam ga probala dozvati njega nije bilo. Tražila sam ga 1h. Danas ga tražim a i dalje ga nema. Posebno sam zabrinuta jer svakog jutra on bude ispred vrata. Šta mislite da li je ovo vrijeme tjeranja i da li je to mogući razlog? U susjedstvu ima jedan mačak koji ga ne podnosi i stalno ga napada, danas taj mačak što ga napada proizvodi čudne zvukove pa sam pomislila ga je ubio, pa da su ti zvukovi efekat toga. Da li znate slucaj da je jedna mačka drugu ubila na smrt.
Molim vas da mi odgovorite da li ste se nasli u slicnoj situaciji,svaka pomoć je dobro dosla.

Hvala unaprijed :roll:
Iskreno nikad nisam čula da je jedan mačak drugog baš ubio. Jedina mogućnost po mom mišljenju je da ga je jako povrijedio pa se tvoj macan negdje sklonio. Ali ako sumnjaš i na to pokušaj pratiti tog agresivca jer će on sigurno ponovo pokušati da napadne tvog macana. U mom komšiluku postoji jedan takav lola i ma šta radili da mu"objasnimo" da ne napada ne pomaže. Pokušaj tražiti po podrumima, u žbunju po čoškovima jer se tvoj macan sigurno negdje sklonio .Sretno
bachje

#1891 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bachje »

imam macka kojeg ne drzim u kuci, i povrijedio se prije 15ak dana, ili ga je napao neki jaci macak ne znam tacno. zadnja sapa je u pitanju. ne moze da se osloni na nju. ne znam jel mu slomljena ili uganuta ili sta vec. ali takav hoda na tri noge vec dugo. ne znam sta da radim. jel ima neki besplatni veterinar da ga mogu odnijeti ili da on dodje kod mene. bas mi ga je zao gledati onako na tri noge kako sepa. hvala na odgovorima
VenomousV

#1892 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

besplatni veterinar? mora da se zezas :-)

zovi amara on je super i nije skup, ako je slomljena on ce mu stabilizirat' nogu i pokazat ti kako da je kasnije previjas... s tim da ako je avlijaner moraces mu na to kesicu neku svezat ili nesto, da ne bude mokro i da on to ne rascopa kao sto to mace obicno rade...
plavooka

#1893 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by plavooka »

Nina je kod mene već pet dana sad, jede Whiskas junior mokru i suhu hranu i Gourmet kesice. Ne pije vodu nikako (?!?) Jučer sam joj dala mrvicu kuhanog krompira pomješanog s malo mlijeka i kajmaka, pojela je u slast ali je od toga dobila proliv.

Ali ono što me najviše brine - ne uspjevam je nikako naučiti na pjesak. Tačnije prvo nije htjela uopšte a sad hoce jedino ako je ja uzmem kad vidim da joj se ide i odnesem je, onda to tamo i obavi ( ali ne zatrpava uopste) a inace vrši nuždu po kući i to gdje stigne... I tako već pet dana. Ja radim i nisam s njom do 16 sati a onda čim dođem kući ubijem se tražeći po stanu gdje se pokakila i upiškila a po pravilu su to teško dostupna mjesta i iskilavim dok sve počistim.

Nemam pojma vise sta da radim, kad je dosla odmah sam ju stavila u pijesak, par puta pokazivala sto se tice zatrpavanja i to, grebala njenom šapicom,probala trikove s papirom, guranjem njuskice, pohvalama, odnosila sam izmet u pijesak, ma probala sam sve sto sam igdje procitala da pali ali ona i dalje radi po svom. Molim vas dajte mi neki prijedlog. Pjesak je iz DMa, kutija je mala i niska i ona može bez problema sama ući tamo, sve što je obavila po kući sam čistila i sprejala osvježivačem a ona naredni put samo nađe novo mjesto i sve po starom :roll:

Je li moguce da je to zbog toga sto je jos tako malena (mjesec i po) i da ce se nauciti i naviknuti za neko vrijeme ili šta već ?
luna09

#1894 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Pokušaj promjeniti vrstu pjeska :dance: :roll: :roll: Iako to nama izgleda beze mojoj maci je bitno da je "njen" pjesak u kadici. Kupovala sam natusan i neke vrste u mercatoru.Natusan joj je odgovarao a ove druge je obilazila (kakila u kadu) .
plavooka

#1895 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by plavooka »

Vidiš, to još nisam probala, vidjela sam taj Natusan u obližnjem marketu pa ću danas pokušati s njim
držite nam fige :)
luna09

#1896 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

plavooka wrote:Vidiš, to još nisam probala, vidjela sam taj Natusan u obližnjem marketu pa ću danas pokušati s njim
držite nam fige :)
Sretno :-D :-) još samo malo strpljenja sa bebicom sve će ona naučiti :thumbup:
VenomousV

#1897 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

kako sam ja sretna :D i zahvalna majci svojih macica, odmah ih je naucila gdje da obavljaju nuzde :D

sretno plavooka, i hocemo slicicu bebare :D
plavooka

#1898 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by plavooka »

Nasula sam joj Natusan i to u četiri kutije raspoređene po cijelom stanu jer sam skužila da možda još uvijek ne zna sama stići do kupatila pa ćemo vidjeti kako će funkcionisat. Vodila sam ju vetu jer su joj okice bile crvene, krmeljave i svrbilo je, stalno se češala šapicama i napravila rane. On kaže da ima neku infekciju, čistio joj je oči i dao kapi, antibiotik i vitamine. Nisam smjela biti unutra, kad je izvadio injekcije zamantalo mi se :D
Kaže da je ona još uvijek premala da zna sama ići na pijesak :? i da nema veze što nikako ne pije vodu

Image

Image

Ona je bukvalno bebača i vjerovatno konta da sam joj ja mama jer stalno hoda za mnom i trazi da ju nosim i mazim :)
VenomousV

#1899 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

a maloooo bebce...
naucice ona, nista se ne sekiraj ;)

samo mislim da je jos niste trebali od mame odvajati, ali ako su bili neki losi uslovi...

sto se vode tice, i ove moje jednom u sto godina pridju da se napiju :D
Mantis

#1900 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mantis »

Pozdrav :) ,

kontam uzeti 2 mačića uskoro pa me zanima ako neko zna tačno koliko košta vakcinacija i kastracija kod vet. Amara Popovića. Hvala :-D
Post Reply