Pitanje ateistima
-
KREMEN
#1876 Re: Pitanje ateistima
Pa vjera je ok, mora se u nesto vjerovati..ljubav u svakom obliku, to je jedina religij..
Znate kako je Matan iz serije "Prosijaci i sinovi" rekao svojoj Nusi..-moje je sve ovozemlajsko a tvoje onozemaljsko-
Tako i religije..
Znate kako je Matan iz serije "Prosijaci i sinovi" rekao svojoj Nusi..-moje je sve ovozemlajsko a tvoje onozemaljsko-
Tako i religije..
- Ateista
#1877 Re: Pitanje ateistima
Znam da se sa ovim neces sloziti, nece vjerovatno ni jedan vjernik, ali evo kako to izgleda iz mog ugla:avicena wrote:U prilog cega je isla ova argumentacija? Pricalo se kako vjerujuci na dunjaluku propustaju ovaj zivot. Iz svjedocenja ovih ljudi ne bi se reklo niti je smisao vjere to. Ustvari, ja ne znam u cemu sam hendikepiran u odnosu na tebe ili onog koji je prvi tu tezu postavio ovdje?Ateista wrote:
Ponovo losi pokusaji koristenja potpuno nebitnih stvari kao argumente...
Moze njih koliko hoces konvertirati u islam, ali to ne znaci da su oni u pravu. Izvlacis iz statistike samo stvari koje ti odgovaraju, a kada statistika govori u korist ateistima onda t se sigurno ne sivdja...
Rabbena atina fiddunja haseneten ve fil- ahireti haseneten ve kina azabennar.
"Gospodaru nas, daj nam dobro na ovom svijetu i dobro na Ahiretu i sacuvaj nas dzehennemske vatre." (El-Bekare,201)
Svaki musliman koji obavlja namaz prouci ovu dovu vise puta na dan u kojoj trazi prvo dobro na ovom svijetu pa onda i na onom.
-Kao prvo, mislim da ne postoji bog, pa tako ni raj ni pakao, te da nema nagrade i kazne nakon smrti.
-Posto nema nagrade i kazne, a smatram da je to glavni razlog obavljanja vjerskih duznosti (znam da to niko nece prznati), onda one postaju besmislene i bespotrebne.
-Zbog pokoravanja bogu, vjernici trose jako puno vremena na molitve, odlaske u dzamiju/crkvu, na citanje kur'ana/biblije, na mnoge druge aktivnosti koje n ovom svijetu nemaju nikakvu svrhu (pod pretpostavkom da bog ne postoji naravno
-Postoje mnoge zabrane i odricanja za koje ne postoje prakticni razlozi (ne sve, ali mnoge nemaju smisla ako bog ne postoji) a koje smanjuju kvalitet zivota.
O svemu ovome sam iznosio i detaljnije argumente na raznim temama. Znam da se neces sloziti sa mnom i da ces reci kako nista ne prroustas u zivotu, ali vjeruj mi, ako se stvarno drzis vjerskih propisa onda definitivno propustas.
-
istocnjak
#1878 Re: Pitanje ateistima
Uzviseni Gospodaru, Allahu dz.s koji odrzavas svemir u harmoniji i skladu kao i ono sto je izvan naseg poimanja, hvala ti sto si mi se smilovao i podario mi razum da spoznam da Ti zaista postojis.
Hvala ti Uzviseni Gospodaru Allahu dz.s. sto si me uputio na pravi put, pored svih onih kojima si zbog samo Tebi znanih razloga i njihovih grijeha stavio pecate na srca a zastore na vid i sluh pa pored tako jasnih dokaza Tvoga postojanja ne mogu da nista da shvate jer "oni su pored svoga vida i sluha (dusevno, nematerijalno) slijepi i gluhi" kao sto si ih Ti opisao u Kur'anu.
Hvala ti Uzviseni Gospodaru Allahu dz.s. sto si me uputio na pravi put, pored svih onih kojima si zbog samo Tebi znanih razloga i njihovih grijeha stavio pecate na srca a zastore na vid i sluh pa pored tako jasnih dokaza Tvoga postojanja ne mogu da nista da shvate jer "oni su pored svoga vida i sluha (dusevno, nematerijalno) slijepi i gluhi" kao sto si ih Ti opisao u Kur'anu.
-
salter071
#1879 Re: Pitanje ateistima
Vjernici i nevjernici?
Vjernici VJERUJU da postoji.
Nevjernici NE VJERUJU da postoji.
I jedni i drugi u nesto VJERUJU.
Ako je ukljucen akt vjere, kako onda postoje nevjernici?
Ako postoji, a i jedni i drugi vjeruju, jedni pozitivno, drugi negativno, opet je ukljucen akt vjere u oba slucaja.
Isto vrijedi, ako ne postoji.
Ko su onda nevjernici?
Onda nam ostaje samo jedno pitanje- koji su to drustveno prihvatljivi vjernici i u kojoj formi bi se to manifestiralo?
A ko je i pozvan u tom slucaju da to kaze?
I vjernici i nevjernici u nesto vjeruju.
Vjerovanja im se razilaze.
Kome od njih vjerovati da moze utvrditi ko je od njih pravi vjernik?
Svaki od njih vjeruje da je odabrao pravo vjerovanje, pozitivno ili negativno.
Svaki od njih ne vjeruje onom drugom.
Ko je onda pozvan da od obe varijante vjernika ustvrdi koji je od njih pravi?
I ko su onda nevjernici?
Jesu li to oni koji nisu ni jedni od ove dvije varijante vjernika?
Ako ne mozemo vjerniku, pozitivnom ili negativnom vjerovati da moze odrediti ko je pravi vjernik, a kako ce onda odrediti ko je nevjernik, za kojeg smo vec utvrdili da nepostoji?
Zanimljivo je da obe varijante vjernika u nesto vjeruju.
Time smo uspostavili da nevjernici ne postoje, jer oba slucaja ukljucuju akt vjere.
Kako onda vjernici vjeruju da postoje nevjernici?
Bas jutros imam vremena na bacanje, a ne znam sta cu s njim.
Ako je ukljucen akt vjere, kako onda postoje nevjernici?
Ako postoji, a i jedni i drugi vjeruju, jedni pozitivno, drugi negativno, opet je ukljucen akt vjere u oba slucaja.
Isto vrijedi, ako ne postoji.
Ko su onda nevjernici?
Onda nam ostaje samo jedno pitanje- koji su to drustveno prihvatljivi vjernici i u kojoj formi bi se to manifestiralo?
A ko je i pozvan u tom slucaju da to kaze?
I vjernici i nevjernici u nesto vjeruju.
Vjerovanja im se razilaze.
Kome od njih vjerovati da moze utvrditi ko je od njih pravi vjernik?
Svaki od njih vjeruje da je odabrao pravo vjerovanje, pozitivno ili negativno.
Svaki od njih ne vjeruje onom drugom.
Ko je onda pozvan da od obe varijante vjernika ustvrdi koji je od njih pravi?
I ko su onda nevjernici?
Jesu li to oni koji nisu ni jedni od ove dvije varijante vjernika?
Ako ne mozemo vjerniku, pozitivnom ili negativnom vjerovati da moze odrediti ko je pravi vjernik, a kako ce onda odrediti ko je nevjernik, za kojeg smo vec utvrdili da nepostoji?
Zanimljivo je da obe varijante vjernika u nesto vjeruju.
Time smo uspostavili da nevjernici ne postoje, jer oba slucaja ukljucuju akt vjere.
Kako onda vjernici vjeruju da postoje nevjernici?
Bas jutros imam vremena na bacanje, a ne znam sta cu s njim.
Last edited by salter071 on 15/09/2009 12:03, edited 4 times in total.
-
KREMEN
#1880 Re: Pitanje ateistima
Ma nije stvar jel oni propustaju od zivota nesto, vecina ih i ne zna zasto zive i sta je svrha zivota..
Svrha zivota nisu molitve i namazi vec ljubav..ali ko ce to njima objasniti..
Oni ce ionako svi u raj..
Svrha zivota nisu molitve i namazi vec ljubav..ali ko ce to njima objasniti..
Oni ce ionako svi u raj..
-
salter071
#1881 Re: Pitanje ateistima
Ako tvrdim istinu kada kazem da lazem, da li onda lazem ili govorim istinu?
Ako govorim istinu, onda ne mogu lagati.
Ako lazem, ne mogu govoriti istinu.
Jedno iskljucuje drugo, zar ne?
Onda ne mogu govoriti istinu da ja lazem.
Sta je onda u recenici:"Ja lazem" istina, odnosno laz?
Kako utvrditi sta je sta?
Eh, a kazu lako je spoznati istinu od lazi.... jah!
-
salter071
#1882 Re: Pitanje ateistima
Ma bolje je da ja prekinem prije nego sto dobijem zulj na mozgu. 
- Ateista
#1883 Re: Pitanje ateistima
Jasnih dokaza, pa zasto nam ne izneses neki od tih jasnih dokaza pa da i mi pocnemo da vjerujemo?istocnjak wrote:Uzviseni Gospodaru, Allahu dz.s koji odrzavas svemir u harmoniji i skladu kao i ono sto je izvan naseg poimanja, hvala ti sto si mi se smilovao i podario mi razum da spoznam da Ti zaista postojis.
Ili imamo razlicitu definicju rijeci "dokaz".
-
istocnjak
#1884 Re: Pitanje ateistima
Recimo ... da su ljudi poput tebe opisani u Kur'anu ... pametnom je to dovoljno.Ateista wrote:Jasnih dokaza, pa zasto nam ne izneses neki od tih jasnih dokaza pa da i mi pocnemo da vjerujemo?istocnjak wrote:Uzviseni Gospodaru, Allahu dz.s koji odrzavas svemir u harmoniji i skladu kao i ono sto je izvan naseg poimanja, hvala ti sto si mi se smilovao i podario mi razum da spoznam da Ti zaista postojis.
Ili imamo razlicitu definicju rijeci "dokaz".
- dr.Gonzo
#1885 Re: Pitanje ateistima
U podebljanoj recenici si dosao do pogresnog zakljucka, i to je greska na kojoj se bazira ostatak tvog rezonovanja.Vjernici i nevjernici?
Naime, postoji veoma razlika izmedju "ne vjerovanja da nesto postoji" i "vjerovanja da nesto ne postoji". Ovo prvo nije vjerovanje, vec nedostatak istog. Ateisti se uglavnom ne zamaraju aktivnim vjerovanjem da Bog ne postoji. Isto kao sto ti vjerovatno aktivno ne vjerujes u to da ne postoje gremlini koji po noci iznose lijeve carape iz tvog ormara. Uopste nema razloga da se zamaras tim pitanjem.
- avicena
#1886 Re: Pitanje ateistima
Ateista wrote: Znam da se sa ovim neces sloziti, nece vjerovatno ni jedan vjernik, ali evo kako to izgleda iz mog ugla:
-Kao prvo, mislim da ne postoji bog, pa tako ni raj ni pakao, te da nema nagrade i kazne nakon smrti.
-Posto nema nagrade i kazne, a smatram da je to glavni razlog obavljanja vjerskih duznosti (znam da to niko nece prznati), onda one postaju besmislene i bespotrebne.
-Zbog pokoravanja bogu, vjernici trose jako puno vremena na molitve, odlaske u dzamiju/crkvu, na citanje kur'ana/biblije, na mnoge druge aktivnosti koje n ovom svijetu nemaju nikakvu svrhu (pod pretpostavkom da bog ne postoji naravno)
-Postoje mnoge zabrane i odricanja za koje ne postoje prakticni razlozi (ne sve, ali mnoge nemaju smisla ako bog ne postoji) a koje smanjuju kvalitet zivota.
O svemu ovome sam iznosio i detaljnije argumente na raznim temama. Znam da se neces sloziti sa mnom i da ces reci kako nista ne prroustas u zivotu, ali vjeruj mi, ako se stvarno drzis vjerskih propisa onda definitivno propustas.
Pa naravno da se ne mogu sloziti iz sasvim jednostavnog razloga sto ja o vjeri pisem a posteriori, a ti a priori. To bi bilo kao da neka zena bez sexualnog iskustva prica sa drugom zenom koja ima ta iskustva svakodnevno o razlici vaginalnog i klitoralnog orgazma, o snazi i ljepoti na ovaj ili onaj nacin. .
Musliman u namazu i postu uziva koliko god tebi to cudno zvucalo. Ucenje Ku'rana unosi mir u dusu i oslobadja od dnevnih stresova koje ovaj tempo zivota stvara. Svi ti ibadeti ponaosob su poseban dozivljaj u kojima se uziva. Ja mogu biti isto sto si ti, ali meni ovako razumnije i ljepse.
Ako je tebi hedonizam smisao zivota, zar nuzno mora biti i meni i da i ja moram funkcionisati po matrici koja je tebi prihvatljiva. Bog mi ne brani da imam najvecu kucu u gradu, da imam najbolji auto, da obilazim razne zemlje u vrijeme odmora, da nosim Armanija, da imam sav moguci hi tech...itd, ako sam kupio novcem koji je zaradjen na halal nacin. I dalje ne kontam tvoju teoriju o hendikepiranosti vjerujucih u odnosu na nevjerujuce. Da li zato sto sam se potrudio i dosao do spoznaja koje su nekima bile daleke i po osamdeset godina dok nisu skontali jednog dana kao doticni....
- Ateista
#1887 Re: Pitanje ateistima
Jesi se zadao...salter071 wrote:Ako tvrdim istinu kada kazem da lazem, da li onda lazem ili govorim istinu?
Ali za nevjernike grijesis. Ja dok nije poceo rat i dok odjednom nisu svi postali "vjernici", ne znam da sam cuo uopste za pojam boga, religije i slicno. Da je ostalo tako, dali bih ja nevjerovao u boga? Ne bih ni znao za to da neki u to vjeruju i ne bih uopste o tome razmisljao. Samom pojavom religije i price o bogu, ja sam o tome razmislio, shvatio da su to samo price, i nastavio sa svojim prirodnim stanjem. To sto ja ne vjerujem u boga ne znaci da vjerujem u nesto drugo, jednostavno ne prihvatam ni jednu od ko zna koliko stotina ili hiljada religija koje postoje.
- dr.Gonzo
#1888 Re: Pitanje ateistima
Price o licnim "konverzijama" razlicitih ljudi smatram krajnje neproduktivnim argumentom. Da ne kazem pateticnim. Da li to treba nesto da dokaze?
Da li bi vjernicima bilo znimljivo da neko temu zatrpava pricama ljudi koji su odbacili vjeru? Bolje se koncentrisati na konkretne argumente.
Da li bi vjernicima bilo znimljivo da neko temu zatrpava pricama ljudi koji su odbacili vjeru? Bolje se koncentrisati na konkretne argumente.
Rekao bih da previse generaliziras individualna iskustva. Nit su svi vjernici takvi kao sto si opisao, niti su svi ateisti takvi kakvim ih dosta ljudi na ovoj temi zamislja.Musliman u namazu i postu uziva koliko god tebi to cudno zvucalo. Ucenje Ku'rana unosi mir u dusu i oslobadja od dnevnih stresova koje ovaj tempo zivota stvara. Svi ti ibadeti ponaosob su poseban dozivljaj u kojima se uziva. Ja mogu biti isto sto si ti, ali meni ovako razumnije i ljepse.
Ako je tebi hedonizam smisao zivota, zar nuzno mora biti i meni i da i ja moram funkcionisati po matrici koja je tebi prihvatljiva. Bog mi ne brani da imam najvecu kucu u gradu, da imam najbolji auto, da obilazim razne zemlje u vrijeme odmora, da nosim Armanija, da imam sav moguci hi tech...itd, ako sam kupio novcem koji je zaradjen na halal nacin. I dalje ne kontam tvoju teoriju o hendikepiranosti vjerujucih u odnosu na nevjerujuce. Da li zato sto sam se potrudio i dosao do spoznaja koje su nekima bile daleke i po osamdeset godina dok nisu skontali jednog dana kao doticni....
-
bianconero
#1889 Re: Pitanje ateistima
Ateista wrote:Znam da se sa ovim neces sloziti, nece vjerovatno ni jedan vjernik, ali evo kako to izgleda iz mog ugla:avicena wrote:U prilog cega je isla ova argumentacija? Pricalo se kako vjerujuci na dunjaluku propustaju ovaj zivot. Iz svjedocenja ovih ljudi ne bi se reklo niti je smisao vjere to. Ustvari, ja ne znam u cemu sam hendikepiran u odnosu na tebe ili onog koji je prvi tu tezu postavio ovdje?Ateista wrote:
Ponovo losi pokusaji koristenja potpuno nebitnih stvari kao argumente...
Moze njih koliko hoces konvertirati u islam, ali to ne znaci da su oni u pravu. Izvlacis iz statistike samo stvari koje ti odgovaraju, a kada statistika govori u korist ateistima onda t se sigurno ne sivdja...
Rabbena atina fiddunja haseneten ve fil- ahireti haseneten ve kina azabennar.
"Gospodaru nas, daj nam dobro na ovom svijetu i dobro na Ahiretu i sacuvaj nas dzehennemske vatre." (El-Bekare,201)
Svaki musliman koji obavlja namaz prouci ovu dovu vise puta na dan u kojoj trazi prvo dobro na ovom svijetu pa onda i na onom.
-Zbog pokoravanja bogu, vjernici trose jako puno vremena na molitve, odlaske u dzamiju/crkvu, na citanje kur'ana/biblije, na mnoge druge aktivnosti koje n ovom svijetu nemaju nikakvu svrhu (pod pretpostavkom da bog ne postoji naravno)
za koje to zabrane u Islamu ne postoje prakticni razlolzi? npr. svinjetina je zabranjena Islamom prije 1500 godina a nauka tada nije mogla ponuditi prakticne razloge. Tako postoje razlozi zasto je zabranjen i alkohol i blud itd....
-
bianconero
#1890 Re: Pitanje ateistima
kazes "Nauka postavlja teorije, u skladu sa nivoom znanja i tehnoloskih dostignuca"Ateista wrote:Ima jedna ogromna razlika izmedju naucnih i vvjerskih tvrdnji:boletus67 wrote:Pitanje je vrlo dobro, ali mislim da je pogresno formulisano.
Naime svi oni koji su protiv vjere i kazu da nema dokaza da Bog postoji
argumentiraju dokazima i teorijama nauke.
Sa jedne strane Islam nam nudi odgovore na sva pitanja: odakle smo dosli , gdje idemo , koji je smisao zivota, kako se ponasati ispravno za dobrobit cijelog umeta itd..
Sa druge strane se ovo sve pobija argumentima nauke.
Zato vas sada pitam:
-kako je nastao svijet? ok big Bang ali kako je doslo do njega , sta je bilo prije Big Banga, kako je uopste doslo do uslova za big Bang, odgovora milion ali su sve same teorije odgovora znaci nema jer se na moze DOKAZATI. Ali uprkos svemu vi vjerujete u to.
- kako je nastao zivot ? je li nauka dokazala kako nastaje ziva materija? nije i ne moze! ali vi opet u to vjerujete
- kako je nastao covjek ? jeli nauka dokazala da postoji lanac razvoja od jednocelijskog bica do covjeka? ne mora, hajde recimo od jednog glodara slicnom misu koji je navodno predak svim sisarima pa do covjeka. NIJE ! ali vi u to vjerujete.
itd.itd.
Znaci vi pobijate sve argumente vjere ali nemate DOKAZA. Mislite li stvarno da ce nauka jednog dana sve objasniti? Makrokosmosu je granica BIG BANG, mikrokosmosu je granica Heiseberg .
jedan poznati njemacki astrofizicar je rekao (otprilike):
Mi mozemo da spoznamo slova kojima je pisna knjiga naseg postojanja , ali mi necemo biti nikad u stanju sloziti recenicu od njih, a pogotovo shvatiti smisao citave knjige. Tamo gdje prestaje nauka , nastavlja religija.
sto se tice dokaza u Islamu , ne mogu da odolim.
Mi imamo do sada dovoljno dokaza. Ko se islamom pozabavio, osjeti ce da to nije mogao izmisliti covjek. Pa i ako citate bibliju osjeticete da takva univerzalna poruka nije mogla da nastane od jednog covjeka. Jer je savrsena.
Zamislite da svi dobiju neki dokaz da Bog postoji. koliko bi od vas pomislilo da je to neki trik ? recimo 20%, u slijedecoj generaciji bi jos 20 % odbilo dokaz jer nisu vidjeli svojim ocima.itd. dosli bi u principu do sadasnjeg stanja. Bog je svemoguc i sveznajuci, ali nam je ostavio mogucnost IZBORA. Pa izvolite
-Religija svoje tvrdnje uzima kao apsolutnu istinu koja se ne smije dovoditi u pitanje i koja se ne treba dokazivati. Pri tome, ima ih jako puno nelogicnih i naucno pobijenih.
-Nauka postavlja teorije, u skladu sa nivoom znanja i tehnoloskih dostignuca. Nauka apsolutno nista ne uzima kao apsolutnu istinu, vec daje teorije koje dokazuje. Ako neko postavi bolju teoriju i da dovoljno dokaza i argumenata za to - ona se prihvata.
Znaci, niko od naucnika ne tvrrdi 100% kako je nastao svijet, vjerovatno to nikad necemo ni saznati. Istina je da nemamo dokaze za sve, ali je istina i da nema nista u sta SLIJEPO VJERUJEMO KAO VJERNICI. Mi samo vjerujemo u ono sto ima vise logike, za sta imamo vise dokaza, a trenutno je nauka dogurala puno iznad religije i nije tacno da religija pocicnje tamo gdje nauka zavrsava, cak sta vise, odavno je dokazala da puno stvari nije tacno iz biblije/kurana.
Nadam se da razumijes sta hocu da kazem. Nije tacno da i mi u nesto "vjerujemo" i ako nema dokaza, na nacin na koji vi vjerujete. Ogromna je razlika izmedju vaseg slijepog vjerovanja i naseg "kritickog".
znaci, da bi nauka u nekom buducem vremenu "u skladu sa nivoom znanja i tehnoloskih dostignuca" mogla dokazati postojanje Boga. Ali kazem MOZDA.
- dr.Gonzo
#1891 Re: Pitanje ateistima
Recimo da je i ovo zamislivo. Na primjer, moguce je okriti odredjene pravilnosti, tako reci poruke, u matematickim zakonima koje bi se tesko mogle objasniti bez Tvorca. Pada mi na pamet kraj knjige Kontakt, Carla Sagana, ko je citao sjetit ce se o cemu se radi.znaci, da bi nauka u nekom buducem vremenu "u skladu sa nivoom znanja i tehnoloskih dostignuca" mogla dokazati postojanje Boga. Ali kazem MOZDA.
- dr.Gonzo
#1892 Re: Pitanje ateistima
Zanimljivo, nisam znao da ovo pise u Kur'anu.To je vrhunac tvoje inetligencije,gluh,nijem,slijep,kao sto kaze Allah dz.s u Kur'anu:Oni koji neće da vjeruju slični su stoci na koju se viče, ali ona čuje samo zov i viku. Gluhi, nijemi i slijepi, - oni ništa ne shvaćaju. (Al-Baqara: 171)
Pade mi bas na pamet prica o seksu van braka. Ja ne vidim apsolutno nista nemoralno u vanbracnom seksu. Naprotiv, smatram da je prinudna apstinencija veoma stetna. Stetan je i pritisak da treba stupiti u brak, jer su odluke pod prtiskom lose. To je samo jedan od primjera kako vjernici mogu biti uskraceni za neke stvari.
- avicena
#1893 Re: Pitanje ateistima
Pa doktore, ako je neko sav svoj zivot posvetio borbi i pisanju knjiga protiv Boga kao sto je to gore spomenuti Antony Garrard Newton Flew sa najvecom akademskom titulom koju covjek moze imati i doci nakon 80 godina zivota i svih tih supljiranja da li Ga ima ili nema do zakljucka da Ga zaista ima, onda to treba da ima tezinu bar da se zamisli i nije uporedivo sa tvojim iskustvom. On je naveo u vise intervjua razloge zasto je morao priznati Njegovo postojanje.dr.Gonzo wrote:Price o licnim "konverzijama" razlicitih ljudi smatram krajnje neproduktivnim argumentom. Da ne kazem pateticnim. Da li to treba nesto da dokaze?
Rekao bih da previse generaliziras individualna iskustva. Nit su svi vjernici takvi kao sto si opisao, niti su svi ateisti takvi kakvim ih dosta ljudi na ovoj temi zamislja.Musliman u namazu i postu uziva koliko god tebi to cudno zvucalo. Ucenje Ku'rana unosi mir u dusu i oslobadja od dnevnih stresova koje ovaj tempo zivota stvara. Svi ti ibadeti ponaosob su poseban dozivljaj u kojima se uziva. Ja mogu biti isto sto si ti, ali meni ovako razumnije i ljepse.
Ovo gore citirano je bilo u svrhu razbijanja stereotipa o tome da vjerujuci nemaju skoro nista od ovog zivota, nego se vecinu vremena zamlacuju 'bezveznim stvarima'. A posteriori konkluzija nasuprot ateisticke a priori. Sasvim jednostavno.
- dr.Gonzo
#1894 Re: Pitanje ateistima
Radi se o argumentima, a ne o onome ko ih iznosi. Njegovi argumenti u ovome interview-u ni po cemu nisu novi. O njima se na ovoj, i slicnim temama pisalo bezbroj puta.
- avicena
#1895 Re: Pitanje ateistima
Na video clipu nisu detalji argumenata koje je on inace naveo, nego samo javno priznanje pred kamerama jer ateisti su poslije prve njegove izjave bili u soku pa su na razne nacine, a po obicaju, pokusali svu pricu relativizirati.dr.Gonzo wrote:Radi se o argumentima, a ne o onome ko ih iznosi. Njegovi argumenti u ovome interview-u ni po cemu nisu novi. O njima se na ovoj, i slicnim temama pisalo bezbroj puta.
A sto se tice jednostavnosti u spoznajnom putu, ona takva i jeste pa medju vjerujucima ima i onih koji nikada nisu naucili ni slova niti su citali, a ta spoznaja im nije bila nedostupna. Samo onima sto citaju i proucavaju je taj put mnogo laksi. Ne mislim samo na Božije Objave.
-
bianconero
#1896 Re: Pitanje ateistima
vidis li ista lose u sidi, sifilisu, gonoreji, hepatitisu, klamidiji itd? a ne moram ti valjda objasnjavat kako se te bolesti prenosedr.Gonzo wrote:Zanimljivo, nisam znao da ovo pise u Kur'anu.To je vrhunac tvoje inetligencije,gluh,nijem,slijep,kao sto kaze Allah dz.s u Kur'anu:Oni koji neće da vjeruju slični su stoci na koju se viče, ali ona čuje samo zov i viku. Gluhi, nijemi i slijepi, - oni ništa ne shvaćaju. (Al-Baqara: 171)
Pade mi bas na pamet prica o seksu van braka. Ja ne vidim apsolutno nista nemoralno u vanbracnom seksu. Naprotiv, smatram da je prinudna apstinencija veoma stetna. Stetan je i pritisak da treba stupiti u brak, jer su odluke pod prtiskom lose. To je samo jedan od primjera kako vjernici mogu biti uskraceni za neke stvari.
- dr.Gonzo
#1897 Re: Pitanje ateistima
Korist i zadovoljstvo koje pruza seks prevazilaze rizik od spolno prenosivih bolesti. Pogotovo u 21. vijeku, uz sve metode zastite i modernu medicinu koja je pobdjedila, ili ce uskoro pobijediti, sve te bolesti.
Taj argument je kao da kazes "ne valja koristiti auto (osim u veoma ogranicenim okolnostima), jer je voznja uzrok svih saobracajnih nesreca".
Taj argument je kao da kazes "ne valja koristiti auto (osim u veoma ogranicenim okolnostima), jer je voznja uzrok svih saobracajnih nesreca".
- Butcher
#1898 Re: Pitanje ateistima
Ovo je tvoj licni stav. A to sto milioni ljudi godisnje obole od spolno prenosivi bolesti, ne ide ti bas u korist. Dok medicina pronađe rjesenja, trebat ce puno vremena, barem po dosadanjim iskustvima. Ove zabrane, ne samo da imaju preventivne koristi kod splno prenosivi bolesti, nego i kod drustvenih bolesti, kao sto su prostitucija i slicne stvari. A sad to sto je tebi licno, uzitak bitniji od zdravlja i vlastitog zivota, to je uglavnom stav vecine, jer nitko ne racuna da bi se bas njemu to moglo desiti, ali desava se. Stara izreka kaze ''bolje sprijeciti nego lijeciti'', a ovo je najlaksi, najjeftiniji i najefikasniji nacin borbe protiv ovakvih bolesti. Islamski nacin zivota opcenito je zdrav i nudi konkretna rjesenja. Npr. mozda ovo nisi znao, ali po islamu je zabranjeno odlaziti u mjesta gdje se pojavila neka epidemija bolesti, a ako si se vec zatekao u mjestu gdje se pojavila ista, onda ti je zabranjeno da napustas to mjesto dok takvo stanje ne prestane, da se nebi desilo da se bolest prenese i van tog podrucja. Samo jedan primjer. Ovo su ti konkretna rjesenja.dr.Gonzo wrote:Korist i zadovoljstvo koje pruza seks prevazilaze rizik od spolno prenosivih bolesti. Pogotovo u 21. vijeku, uz sve metode zastite i modernu medicinu koja je pobdjedila, ili ce uskoro pobijediti, sve te bolesti.
Voznja automobila nije zarazna. Sve u svemu, smjesna usporedba.Taj argument je kao da kazes "ne valja koristiti auto (osim u veoma ogranicenim okolnostima), jer je voznja uzrok svih saobracajnih nesreca".
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1899 Re: Pitanje ateistima
Butcher wrote:Ovo je tvoj licni stav. A to sto milioni ljudi godisnje obole od spolno prenosivi bolesti, ne ide ti bas u korist. Dok medicina pronađe rjesenja, trebat ce puno vremena, barem po dosadanjim iskustvima. Ove zabrane, ne samo da imaju preventivne koristi kod splno prenosivi bolesti, nego i kod drustvenih bolesti, kao sto su prostitucija i slicne stvari. A sad to sto je tebi licno, uzitak bitniji od zdravlja i vlastitog zivota, to je uglavnom stav vecine, jer nitko ne racuna da bi se bas njemu to moglo desiti, ali desava se. Stara izreka kaze ''bolje sprijeciti nego lijeciti'', a ovo je najlaksi, najjeftiniji i najefikasniji nacin borbe protiv ovakvih bolesti. Islamski nacin zivota opcenito je zdrav i nudi konkretna rjesenja. Npr. mozda ovo nisi znao, ali po islamu je zabranjeno odlaziti u mjesta gdje se pojavila neka epidemija bolesti, a ako si se vec zatekao u mjestu gdje se pojavila ista, onda ti je zabranjeno da napustas to mjesto dok takvo stanje ne prestane, da se nebi desilo da se bolest prenese i van tog podrucja. Samo jedan primjer. Ovo su ti konkretna rjesenja.dr.Gonzo wrote:Korist i zadovoljstvo koje pruza seks prevazilaze rizik od spolno prenosivih bolesti. Pogotovo u 21. vijeku, uz sve metode zastite i modernu medicinu koja je pobdjedila, ili ce uskoro pobijediti, sve te bolesti.
Voznja automobila nije zarazna. Sve u svemu, smjesna usporedba.Taj argument je kao da kazes "ne valja koristiti auto (osim u veoma ogranicenim okolnostima), jer je voznja uzrok svih saobracajnih nesreca".
Tvoje konkretno rijesenje je konzervacija drustva. Ja s nadam da necu vise medju zivima biti ako ikad svijet pocne slusati sta im religija nalaze. Porediti tvoje rijesenje protiv aidsa sa zabranom vozenja automobila (osim po parkingu) je upravo najbolja usporedba.
Sva ta "konkretna" rijesenja koja si naveo su plitka i ne bave se sustini problema nego rezu samo malu povrsinu i to na pogresan nacin
- dr.Gonzo
#1900 Re: Pitanje ateistima
Naravno da je to moj licni stav. Isto kao sto je ovo gore tvoj.
Sto se tice prevencije, mozda je najbolje da se covjek ni ne rodi. Tako se ne bi izlagao nikakvom riziku u ovome zivotu.
I jos za prostituciju - zabrana je zabijanje glave u pijesak. Najlakse se praviti da problem ne postoji.
Sustina bolesti je da je ona stetna, a ne da je prenosna. Evo da ti nacrtam. Voznja automobila, kao i seks, najcesce nemaju nikakve negativne posljedice, uz normalne mjere zastite. Cak naprotiv, izuzetno su korisni. E sad, nekad mozes fasovati bolest. Isto tako, nekad mozes nastradati u saobracaju.Voznja automobila nije zarazna. Sve u svemu, smjesna usporedba.![]()
Sto se tice prevencije, mozda je najbolje da se covjek ni ne rodi. Tako se ne bi izlagao nikakvom riziku u ovome zivotu.
I jos za prostituciju - zabrana je zabijanje glave u pijesak. Najlakse se praviti da problem ne postoji.
Sta te briga, vidimo se u paklu. Tamo je rajaTvoje konkretno rijesenje je konzervacija drustva. Ja s nadam da necu vise medju zivima biti ako ikad svijet pocne slusati sta im religija nalaze.