sjever76 wrote:
da se razumijemo.mene kao oca malog djeteta srce boli kad gledam patnje druge dječice.za sigurnost svoga djeteta bih učinio ama baš sve.dušu bih svoju đavolu prodao ako treba.pokorio bih se najvećem tiraninu samo da mi djete bude sigurno.
zbog toga nikad, ama baš nikad neću podržati ono što radi hamas tj. lideri palestinskog naroda zadnjih 60 godina.svi vi koji ovde navijate za neku borbu ste najveći licemjeri na svijetu.iz topline svojih domova pozivate da se goloruki narod suprotstavi 1000 puta jacem protivniku.i tako 60 godina.pa ima li iko pametan da shaviti da je ta borba uzaludna i da apsolutno nikakava korist o toga.evo da pitam ove drčne ovde na forumu da li ste svi vi u životu uvijek tako zajebani kad se suočite sa nekim ko je toliko jači od vas.pretpostavljam da se nikad niste povukli i da ste uvijek učestvovali u borbi bez obzira što ste dobili po glavi svaki put.jašta ste.pozivate na pravdu. koju crnu pravdu na kugli zemaljskoj? pa sve i jedna država i nacija na svijetu je nastala na sili, nepravdi i nečijim suzama.
na japan se sručila sva sila ovog svijeta svojevremeno i oni su kleknuli i pokorili se napadaču.20 godina poslije toga radom i disciplinom su ušli među 5 ekonomskih sila svijeta jer su istim tim napadačima prodavali televizore.
palestinci 60 godina nisu odmakli jedan pedalj u razvoju sopstvene nacije.pa zar niko da postavi pitanje "a da probamo nešto drugo".
Početkom izraelskog napada sam pokušavao provući ovakvo razmišljanje, ovdje na ovom forumu. Međutim, zagovornici rata, zagovornici "navijanja iz toplih fotelja" su ovdje u množini, i mnogo su jači. Na insinuaciju da su djeca najveće žrtve, dobijam pitanja da li sam uopće i bio u Sarajevu u ratno vrijeme
Potpuno se slažem s stavovima @sjever76; politički ciljevi ranije, a mir danas, se nikad neće, ne može, postići ratnim opcijama. samo pregovori, stalni pregovori i razgovori mogu doprinjeti izlasku iz krize. Hamas, Hezbolah i slične organizacije su samo žrtve kukavičkih sirijskih, jordanskih, egipatskih, iračkih ili iranskih režima, protivnika Izraela.
Zašto danas ti režimi šute, zašto danas ti režimi ne iniciraju nove mirovne pregovore, zašto se ne trude da i one postignute dane mira ne održe dugotrajnijijm ... Pa i ovdje imaju zagovornike svoje ratnohuškačke politike, ali i širom svijeta.
Palestinski narod može u dogovoru sa Izraelom za sebe postići mnogo više samo pregovorima. Pregovorima, ali i obostranim ustupcima, može postići ulazak u vlast svojih predstavnika, može postići širu, značajniju autonomiju svojih područja, može zajedno sa Izraelom ojačati privredu, mogu biti najjača država regiona ... da hoče
Međutim, lakše je kukati, plakati i pokazivati krv pred kamerama, da bi se svijet smilovao i sakupio ppomoć, da bi svijet osudio Izrael, ili da bi se zanemarili drugi razlozi rata, ili mogućnost mira.