Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

mamba

#1876 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mamba »

VjecitiStudent wrote:Moze li ko gospodji direktorici poslati ovaj clanak
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7798480.stm

Priest 'ruins Christmas' for kids

A Catholic priest has been criticised by parents in a city in northern Italy for telling their children that Father Christmas does not really exist.

Father Dino Bottino, the parish priest of the Sacred Heart Catholic Church in Novara, let out the secret at a children's mass earlier this month.

A local paper published complaints from dozens of parents. "You've ruined my children's Christmas," said one mother.

But an unrepentant Fr Bottino called it his duty to set the record straight.

"I told the children that Father Christmas was an invention that had nothing to do with the Christian Christmas story," he said.

"And I would repeat it again, if I had the chance," he added.

But Father Dino could not have imagined the scorn that would be heaped upon him after he told children at mass that neither Father Christmas - nor the kindly witch called the Befana who provides presents on 6 January to Italian children - really exist.

The priest said he had never intended to hurt anyone, but it was his duty to distinguish the reality of Jesus from the story of Father Christmas which was a fable just like Cinderella or Snow White.
Bravo, ocigledno je ljudima i tamo jako teško razlučiti neke stvari, eto i ta djecica u Italiji povezuju Djeda Mraza sa Božićem, zato što je to vrijeme darivanja, tada dobijaju poklone, pa se to dvoje s vremenom srodilo. Ako je jadni svećenik i povrijedio djecu razglabajući o Isusu u pogrešno vrijeme, nije njegova krivica. Po meni su krivi roditelji što djeci pogrešno predstavljaju stvari.
A Arzija vrlo dobro zna gdje je cemu mjesto, al je jadna pod pritiskom :lol:
Abacija

#1877 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Abacija »

mamba wrote: Bravo, ocigledno je ljudima i tamo jako teško razlučiti neke stvari, eto i ta djecica u Italiji povezuju Djeda Mraza sa Božićem, zato što je to vrijeme darivanja, tada dobijaju poklone, pa se to dvoje s vremenom srodilo. Ako je jadni svećenik i povrijedio djecu razglabajući o Isusu u pogrešno vrijeme, nije njegova krivica. Po meni su krivi roditelji što djeci pogrešno predstavljaju stvari.
De pojasni ovo boldirano.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1878 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

seln wrote:
Plavih_11 wrote:
seln wrote:Jesi li ti meni dobro? Jesi li naspavan? Bioritam u redu?
Ako ne razumijes smisao poruke, ne odgovaraj.
Dobro je Bogu hvala. Naspavan nisam evo vec 13 godina a za bioritam ne znam, nije los ... 8-)

Mozes li mi objasniti "smisao" poruke i uputit me u svoje razmisljanjem pa da znam za ubuduce ... :roll: :)
Evo, za efendije na jeftinijim minderima:
kao sto ni Barcic nije urnek bosanskog muslimana, isto tako nisi ni ti.
A ja stavljam moju osunecenu kitu u opkladu da bi vecina onih koji svaku drugu recenicu pocinju sa "Alllaha mi" ne bi propustilo priliku da ga malo pristavi sa strane.
Da ne bi bilo odsijecanja iste, de malo kontrolisi svoj post pšrije nego ga postiras.
Hvala

Image
sarajevac071

#1879 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by sarajevac071 »

gdje nađe ovo šuriken
vrlo zanimljivo i ima smisla
svima koji imaju imalo znanja o islamu sada je jasno zašto muslimani neče djeda mraza

p.s. imam utisak da su ipak smjestili djedici i to žestoko ...
moram biti iskren pa reči da mi ga nije žao
mIRCerka

#1880 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

shuriken wrote:djed mraz je samo posljednja generacija zlikovaca:

Image
shega ziva
Image
mamba

#1881 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mamba »

Abacija wrote:
mamba wrote: Bravo, ocigledno je ljudima i tamo jako teško razlučiti neke stvari, eto i ta djecica u Italiji povezuju Djeda Mraza sa Božićem, zato što je to vrijeme darivanja, tada dobijaju poklone, pa se to dvoje s vremenom srodilo. Ako je jadni svećenik i povrijedio djecu razglabajući o Isusu u pogrešno vrijeme, nije njegova krivica. Po meni su krivi roditelji što djeci pogrešno predstavljaju stvari.
De pojasni ovo boldirano.

Božić je vjerski praznik i u ovom slucaju logicnije mi je sto je fratar reagovao, ali mi nisu jasni roditelji koji optužuju fratra da je djeci upropastio Božic. Valjda bi oni trebali bolje poznavati zvanične stavove hrišćanske crkve. Ipak su oni pogriješili kada su predstavljajući ga djecici povezali sa jednim katoličkim svetkovanjem rođenja Isusa Krista. Jadni fratar je samo pokušao braniti Isusa od Djedice koji hoće da je svugdje prisutan :lol: . Negdje na početku ove teme pročitah da i ovdje ima ljudi koji Djeda Mraza povezuju sa katoličkim simbolom, 'katoličkim trendovima'. Moje dijete ako bude htijelo vjerovati u bajke, samo neka, ali moje je da ga uputim da bajka o Deda Mrazu nema veze sa drugim bajkama, cisto da ne dodje do placa poslije :wink: .
mIRCerka

#1882 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

AKO NEKO ZELI BITI DEDA MRAZ SVOJOJ DJEVOJCI ILI MOMKU, POKLONITE MU ILI JOJ MALOG PINCHA
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p2345006

Beba, djecak, ceka da mu neko sveze masnu oko vrata i nekoga usreci :D
tech10

#1883 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by tech10 »

Image
mIRCerka

#1884 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

tech10 wrote:Image
Vickast si
Image
mamba

#1885 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mamba »

mIRCerka wrote:AKO NEKO ZELI BITI DEDA MRAZ SVOJOJ DJEVOJCI ILI MOMKU, POKLONITE MU ILI JOJ MALOG PINCHA
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p2345006

Beba, djecak, ceka da mu neko sveze masnu oko vrata i nekoga usreci :D
Miš mali, presladak, rado bih u ovom slucaju bila sama sebi Bakica Mrazica :) , ali nemam uslova, nadam se da ce naci dobar dom:sad:
_veleposlanik

#1886 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by _veleposlanik »

A Catholic priest has been criticised by parents in a city in northern Italy for telling their children that Father Christmas does not really exist.

Father Dino Bottino, the parish priest of the Sacred Heart Catholic Church in Novara, let out the secret at a children's mass earlier this month.

A local paper published complaints from dozens of parents. "You've ruined my children's Christmas," said one mother.

"I told the children that Father Christmas was an invention that had nothing to do with the Christian Christmas story," he said.

But Father Dino could not have imagined the scorn that would be heaped upon him after he told children at mass that neither Father Christmas - nor the kindly witch called the Befana who provides presents on 6 January to Italian children - really exist.

The priest said he had never intended to hurt anyone, but it was his duty to distinguish the reality of Jesus from the story of Father Christmas which was a fable just like Cinderella or Snow White.
i ovo je, po vama primjeran clanak?

zar nikom ovdje nije jasno da covjek vjeran sebi i Bogu, zeli da ukaze na prevaru, odnosno samo da kaze istinu, kako "Santa" ne predstavlja nikakav simbol krsanstva?
ljudi, to je naprava, izmisljotina da bismo trosili vise para u ovo doba godine. svaka tradicionalna konnotacija je perverzna laz, svaki napad na protivnika ovog djedice koji "usrecava djecu" biva ovako medijski eksponiran upravo iz razloga jer se isti zeli ochuvati netaknutim, prihvacenim i ne diskutabilnim... izmislila ga je Coca Cola, to vise nije kompanija bezalkoholnog pica vec korporacija koja odredjuje nase stope, koja nam skicira buducnost svima... ne mozete se ovako jeftino braniti uzimajuci u obzir "djeciju iluziju", jer je pozadina strahovito veca, ozbiljnija od lazne i prolazne djecije srece.

mi smo toliko postali ovisni o potrosnji-kupovini, da i ne chudi ovakav bunt u korist dede. shvatate li da za djecu to predstavlja, od malih nogu, olicenje "srece, radosti" - materijalizam koji se kasnije razvija u egoizam, umjesto nauciti zdrav suzivot sa prirodom koja ispusta svoj posljednji dah? nije ovde jadni Deda Mraz kriv, ali on jeste dio mnogo vece masinerije koja nas je ovakve uoblicila... ne znam vise ni kako da se izrazavam, toliko je prosto i ocigledno... ali u isto vrijeme i nevjerovatno da ama bash niko ne razmislja o ovom na shire staze, da je samo bitno zadovoljiti guzici, biti ponosna karika u bolesnom sistemu.............

vjerovatno ce sve doci na svoje, i vjerovatno ce tad biti kasno... pozdrav DM-u i trojici kraljeva koja ce uskoro i ovdje doci da dijele jos poklona...
atko

#1887 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by atko »

_veleposlanik wrote:

zar nikom ovdje nije jasno da covjek vjeran sebi i Bogu, zeli da ukaze na prevaru, odnosno samo da kaze istinu, kako "Santa" ne predstavlja nikakav simbol krsanstva?
ljudi, to je naprava, izmisljotina da bismo trosili vise para u ovo doba godine. svaka tradicionalna konnotacija je perverzna laz, svaki napad na protivnika ovog djedice koji "usrecava djecu" biva ovako medijski eksponiran upravo iz razloga jer se isti zeli ochuvati netaknutim, prihvacenim i ne diskutabilnim... izmislila ga je Coca Cola, to vise nije kompanija bezalkoholnog pica vec korporacija koja odredjuje nase stope, koja nam skicira buducnost svima... ne mozete se ovako jeftino braniti uzimajuci u obzir "djeciju iluziju", jer je pozadina strahovito veca, ozbiljnija od lazne i prolazne djecije srece.

mi smo toliko postali ovisni o potrosnji-kupovini, da i ne chudi ovakav bunt u korist dede. shvatate li da za djecu to predstavlja, od malih nogu, olicenje "srece, radosti" - materijalizam koji se kasnije razvija u egoizam, umjesto nauciti zdrav suzivot sa prirodom koja ispusta svoj posljednji dah? nije ovde jadni Deda Mraz kriv, ali on jeste dio mnogo vece masinerije koja nas je ovakve uoblicila... ne znam vise ni kako da se izrazavam, toliko je prosto i ocigledno... ali u isto vrijeme i nevjerovatno da ama bash niko ne razmislja o ovom na shire staze, da je samo bitno zadovoljiti guzici, biti ponosna karika u bolesnom sistemu.............

vjerovatno ce sve doci na svoje, i vjerovatno ce tad biti kasno... pozdrav DM-u i trojici kraljeva koja ce uskoro i ovdje doci da dijele jos poklona...
:roll: joj suplje ...

Zar tebi nije jasno da religije (a sve su one iste) gaze preko djecijih osmjeha za rad svojih guzica ... kontas?

DM je radost za djecu ... svakako sa 8-9 godina i djeca skuze da je izmisljotinja kao i svaka bajka ... a potrosacki momenti koji idu uz DM su vezani za odrasle i djeca nemaju nista s tim ... ali lakse je lagat samog sebe pa sve druge redom ... ali ljudi skontajte vise jednom, vjera u Boga je vasa licna/osobna/privatna/personalna stvar ... religije su opijum za narod i stake za lose drzavne institucije ;)
JThomas

#1888 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by JThomas »

i mene živo interesuje, gdje su sad oni koji su govorili da deda mraz nije zabranjen i da mi napadamo direktoricu samo zato što je pokrivena?

ma nije on zabranjen, samo će se komisija iz ministarstva formirati tek u februaru :-)

komisija iz ministarstva odlučuje da li će se dopustiti tako delikatna i osjetljiva stvar, potencijalno pogubna po osjetljivu dječju psihu...kao što je, pazi sad - dodjela paketića :-) pa ovoga se ni kafka ne bi sjetio.
gradska toplana

#1889 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by gradska toplana »

Prsti prsti bijela staza h... onog ko nevoli Dedu Mraza.
:run:
Vozdra raja :-)

#1890 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Vozdra raja :-) »

Me razumijem zasto se d mraz zeli nametnuti silom... :?
Ko hoce ko nece!!
Abacija

#1891 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Abacija »

Vozdra raja wrote:Me razumijem zasto se d mraz zeli nametnuti silom... :?
Ko hoce ko nece!!
:-)
Koji si ti demagog, pozavidjeli bi ti svi salonci svijeta.
Zox

#1892 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Zox »

Ko hoce ko nece!!
Citaj malo iznad. Ko hoce, ne moze.
chuchumbamayumbe

#1893 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

Ko hoce ko nece!!
Dobar si momak, ali ti je glupa prica.
Izvini, ali moram ti to reci.
MokeQc

#1894 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by MokeQc »

E pa stvarno mi je pun k(ufer) !
Nemojte nas samo branit' od DM materijalizma ! DM decenijama postoji u BiH kao simbol cice koji dijeli poklone za Novu Godinu (vjerski ne obojenu). Cinjenica je da je to materijalizam i trosak ali zbog toga niko nije propao, ubio se, pao u depresiju jer se to obiljezava jednom godisnje i ne trose se stotine ili hiljade maraka na to.
Koliko je ljudi SVAKODNEVNO optereceno materijalizmom koji nikom ne smeta, vec se jos i velika vecina takmici u tome. Mislim prvenstveno na sepurenje raznim markama sata, tena, cipela, majice, mobitela, auta, sata, foto aparata, laptopa, itd... lista je duga, preduga. Lafo protiv DM i materijalizma, al' bi mnogi mater prodali da raju obore s nogu necim sto su kupili - naravno mora biti original i skupo !
"Nosi mi deda Mraza, to je cisti materijalizam, nego da vidis kakvu kameru imam na mobitelu !!"
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1895 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by pici »

Image
Image
JThomas

#1896 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by JThomas »

Ko hoce ko nece!!
pošto tebi po običaju treba sve crtati...
inoć je na dnevniku FTV bio prilog o svemu ovome. Njihovi novinari su također potvrdili da su roditelji u jednom vrtiću tražili Deda Mraza za djecu. Zahtjevu nije udovoljeno nego bi se trebala formirati "komisija" koja bi zahtjev razmotrila. Komisija - 7 dana prije nove godine...
znači ima ko hoće - ali ne može. komisija da razmatra zahtjev da s eorganizuje dodjela paketića? koga vi je*ete?
HAVANA

#1897 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by HAVANA »

_veleposlanik wrote:

ljudi, to je naprava, izmisljotina da bismo trosili vise para u ovo doba godine. izmislila ga je Coca Cola, to vise nije kompanija bezalkoholnog pica vec korporacija koja odredjuje nase stope, koja nam skicira buducnost svima... ne mozete se ovako jeftino braniti uzimajuci u obzir "djeciju iluziju", jer je pozadina strahovito veca, ozbiljnija od lazne i prolazne djecije srece.

Nije tebi lako.
Šta tebe briga gdje ću ja trošiti svoje pare?
Najbolje i kolu ukinite a evo čitam i ova hidzretska nova godina neradna u HNK kantonu a nova godina radna.
Pozadina svega ovoga što se radi ovde je strahovito veća ,ozbiljnija i štetnija od svega što može izmamiti samo jedan osmijeh djeteta .A djeciju sreću nazivati lažnom i prolaznom :zzzz:
Za sve što moje dijete učini sretnim pa makar i na trenutak i sve što ga makar i na tren nasmije ja ću se potruditi da mu to i priuštim a zauzvrat dobijem najljepši i najiskreniji osmijeh na svijetu.A čiji je deda libo me rac..
fixer

#1898 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by fixer »

JThomas wrote:
Ko hoce ko nece!!
pošto tebi po običaju treba sve crtati...
inoć je na dnevniku FTV bio prilog o svemu ovome. Njihovi novinari su također potvrdili da su roditelji u jednom vrtiću tražili Deda Mraza za djecu. Zahtjevu nije udovoljeno nego bi se trebala formirati "komisija" koja bi zahtjev razmotrila. Komisija - 7 dana prije nove godine...
znači ima ko hoće - ali ne može. komisija da razmatra zahtjev da s eorganizuje dodjela paketića? koga vi je*ete?
majko moja drzave. jos ce ukinuti crtane koji nisu u skladu sa tradicionalnim duhovnim vrijednostima stale. :x
mamba

#1899 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mamba »

_veleposlanik wrote:

Ako se uzme u kontekstu ove naše bosanskohercegovacke stvarnosti itekako je primjeran. Jer on razdvaja vjerska pitanja od drugih u gornjem tekst bajkovitih, ŠTO NIJE SLUCAJ U OVOJ ZEMLJI. Ako Djedicu razmatramo u kontekstu kapitalizma: mogu se samo donekle složiti s tobom, vjerujem da su ljudi u toj državi gdje ti ziviš ogorceni kapitalističkim djedicom, pa obzirom da nemaju pametnijih stvari uzivotu, ogorceni naglom svjetskom ekonomskom krizom, više zbog price nego stvarnih pokazatelja, pokušavaju Djedicu prikazati kao simbolom kapitalističkog zla i svakom djetetu racionalno objasniti da je smijesni cikica zapravo pokvaren i hoce samo pare. Vjerujem da si pod tim vecinskim utjecajem, ali onda brate otvori novu temu. Ja ti opet ponavljam, ne znam da li si shvatio, da u BiH postoji drugaciji problem gdje se djedica pokušava izbaciti kako bi se među djecom napravile što vece razlike, uvodi se VJERONAUK u DRZAVNIM vrticima mislim HELLO ima li toga u tvojoj državi Djedica je ovdje vjernik postao. PONAVLJAM: JEDNOGA DANA KADA OVO DRUŠTVO BUDE POSTALO GRAĐANSKO/CIVILNO DRUŠTVO. JEDNOGA DANA KADA SE FORMIRA HOMOGEN BOSANSKOHERCEGOVAČKI IDENTITET, MOZDA BUDEMO IMALI VREMENA RASPRAVLJATI I OPTUZIVATI DJEDA MRAZA ZATO ŠTO KAPITALISTA. A kakvo je stanje to se realno nikada nece desiti. Tvoja mi prica i prica vecine u tvojoj Zemlji nikako ne štima, uskracujete djeci jednu po meni pozitivnu car djetinjstava, a sta radite ostatak godine u kapitalistickom svijetu. Djeci se kupuju igracke basloslovnih cijena, zivimo u svijetu kladionica , velikih trgovackih centara, bilborda koji na svakom koraku izmamljuju pare nama potrošacima, ali ne uzmimo mi Djeda Mraza nesto sto djeci predstavlja stvarnu radost i okacimo ga na kapitalisticki stub srama. Po tom razmišljanju treba bojkotovati citav kapitalisticki svijet. Zasto se ta kapitalisticka potrosacka populacija svega i svacega koja se tako okomila na Djedicu cikicu koji je postao simbol za djeciju radost, ne povuce onda u planine i jede korijenje.(hvala sto si nam rekao da je Djedica marketinski trik osmišljen od strane Coca Cole, eto mi to nismo znali :wink: )
_veleposlanik

#1900 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by _veleposlanik »

s duznim postovanjem @HAVANA i ostali, problem je sto igramo u razlicitim ligama... vjerovatno vas je vecina na ovom forumu sretnih pojedinaca, imate sretne zivote, uzivate u ljepoti istog... svaka cast i ja vam od srca zelim da tako ostane.

ja sam "uvidio" sta je i kako funkcionise ovaj svijet, i naravno, kosi se sa svim mogucim etickim, moralnim i pravednim nacelima. potraga za zdravijim zivotom nije niposto mjerilo stagnacije ili povratka u proslost, niti su to duhovne vrijednosti shtale... da sam bogdo akademik da to umijem malo bolje pojasniti...

sve dok "ne dobijemo po guzici", necemo zeljeti nikakve promjene, nastojacemo da ocuvamo ovo nama poznato i prihvaceno. kada pravo zagusti, kada svijet shvati da sve ide u krivom pravcu, krenuvsi od osnovnih nacela nasih shvatanja, nasih zivota, vjerovanja i dr. tek tada ce covjek, prema svojim antropoloskim svojstvima teziti ka izmjeni, trazice ispravnije metode, uvjerenja, znanje...

danas smo duboko uronili u najmizerniji oblik drustvenih uredjenja, usudicu se reci ikada, u historiji covjecanstva, gdje je svak svakom potencijalni "neprijatelj". gdje vlada materijalno a gubi se ono osnovno, sto je prirodno svakom zivom bicu na ovako savrsenoj planeti - a to je harmonija i zdrav suzivot. mozda moje vizije zvuce kao utopija, ali sa ovakvim shvatanjima smo daleko od samih nas, nikada udaljeniji nismo bili... kroz vjeru se moze upotpuniti ta praznina, medjutim, danas je i to prodano, religije odavno ne vrse funkciju zbog koje su nastale, danas se nema kome vjerovati, samo gledaj na sebe... danas je sve postalo rob materijalnog, svi smo na nekoj skali materijalne vrijednosti - a proizvod toga je svijet u kojem zivimo i nachin tog zivota ----> za nekog, opet ponavljam, ispravan i sretan, a za nekog ne bas takav...

veliki pozdrav i sretni praznici
Locked