Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ambrozija

#1876 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

Ovo sam vec davno pitala ali niko mi nikad nije odgovorio :D nadam se da ce sad...:D
Zanima me koliko se krece cijena stanova na Mejtasu? Odnosno nije tacno Mjetas, stan je u blizini Medicinskog fakulteta i Stomatologije....A radi se o potkrovnom stanu, 75 m2 uknjizena plus nekih dvadeset-trideset dodatnih u vidu galerije...Znam samo da je lokacija jedna od boljih u gradu, jedino sto je vrlo mala potraznja za potkrovnim stanovima :( iako je jako visoko potkrovlje i promijenjeni su svi prozori (VELUX prozori koji su jos 9 godina pod garancijom - ovo govorim jer znam koliko su krovni prozori vazni prilikom kupovine jednog ovakvog stana jer su dosta skupi)..:Stan je trostrano orijentisan, veoma svijetao i ima jedan "normalan" prozor. Parking je uvijek dostupan....Ispred zgrade je cak i mala basta samo za stanare zgrade...
Vjerovatno treba uloziti novac u njega, mada sam manje prepravke ili ukoliko potencijalni kupac zeli renovirati kupatilo i kuhinju koji su u solidnom stanju, eventualno novi pod. Inace vrlo je svijetao i prozracan stan...Rijec je o zgradi iz austrougarskog perioda, ali u vrlo dobrom stanju, zgrada ima samo 3 sprata (stan je upravo na trecem) a naselje je veoma mirno.....
Pokusavala sam ga sama prodati bez fiksirane cijene, samo da vidim koliko bi ljudi ponudili, medjutim gotovo da nije bilo zainteresovanih, u nekoliko mjeseci, javilo se svega dvoje ljudi pa sam se odlucila za agenciju za nekretnine ali nakon pola godine niti jednom me nisu kontaktirali...
Uglavnom, koliko bi se kretala cijena jednog ovakvog stana, na ovoj lokaciji?
Hvala unaprijed
starii

#1877 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

imam stan u toj blizini cijena ti je oko 2500KM,samo mana je sto je austrougarska zgrada i sto je potkrovlje,mozda se spusti cijena malo..
Novi_Nick

#1878 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

starii wrote:imam stan u toj blizini cijena ti je oko 2500KM,samo mana je sto je austrougarska zgrada i sto je potkrovlje,mozda se spusti cijena malo..
Zasto je mana sto j e austrougarska gradnja i sto je podkrovlje, ako mozes objasni malo podrobnije?
Ambrozija

#1879 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

Iako je austrougarska zgrada vec sam rekla da je u dosta dobrom stanju, a unutrasnjost je potpuno obnovljena, dakle od potpuno novih interfona, postanskih sanducica preko novih zidova i slicno a uz to se redovno odrzava.....
A sto se tice toga da je potkrovlje rekli su mi da ce vjerovatno najvise biti zainteresovani mladi ljudi, mladi bracni parovi eventualno s manjom djecom, ili neki umjetnici i slicno i da je potraznja jednaka kao i za ostale stanove medjutim polako se i ja uvjeravam da bas i nije tako...
Comrad

#1880 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Novi_Nick wrote:
starii wrote:imam stan u toj blizini cijena ti je oko 2500KM,samo mana je sto je austrougarska zgrada i sto je potkrovlje,mozda se spusti cijena malo..
Zasto je mana sto j e austrougarska gradnja i sto je podkrovlje, ako mozes objasni malo podrobnije?
Pa zar ti rijec austrougarska ista ne znaci. Znas li uopste kad se ta monarhija raspala... Al naravno lokacija ce uvijek drzati visoke cijene.
starii

#1881 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

Novi_Nick wrote:
kakva je izolacija stana,koliko trosis plina zima?prije par mjeseci cuo sam da ce u buducnosti biti trazeniji energetski stedljivi stanovi a ne jel lokacija centar il alipasino...
mikilauda76

#1882 Re: Cijene stanova All about

Post by mikilauda76 »

Ambrozija wrote:Ovo sam vec davno pitala ali niko mi nikad nije odgovorio :D nadam se da ce sad...:D
Zanima me koliko se krece cijena stanova na Mejtasu? Odnosno nije tacno Mjetas, stan je u blizini Medicinskog fakulteta i Stomatologije....A radi se o potkrovnom stanu, 75 m2 uknjizena plus nekih dvadeset-trideset dodatnih u vidu galerije...Znam samo da je lokacija jedna od boljih u gradu, jedino sto je vrlo mala potraznja za potkrovnim stanovima :( iako je jako visoko potkrovlje i promijenjeni su svi prozori (VELUX prozori koji su jos 9 godina pod garancijom - ovo govorim jer znam koliko su krovni prozori vazni prilikom kupovine jednog ovakvog stana jer su dosta skupi)..:Stan je trostrano orijentisan, veoma svijetao i ima jedan "normalan" prozor. Parking je uvijek dostupan....Ispred zgrade je cak i mala basta samo za stanare zgrade...
Vjerovatno treba uloziti novac u njega, mada sam manje prepravke ili ukoliko potencijalni kupac zeli renovirati kupatilo i kuhinju koji su u solidnom stanju, eventualno novi pod. Inace vrlo je svijetao i prozracan stan...Rijec je o zgradi iz austrougarskog perioda, ali u vrlo dobrom stanju, zgrada ima samo 3 sprata (stan je upravo na trecem) a naselje je veoma mirno.....
Pokusavala sam ga sama prodati bez fiksirane cijene, samo da vidim koliko bi ljudi ponudili, medjutim gotovo da nije bilo zainteresovanih, u nekoliko mjeseci, javilo se svega dvoje ljudi pa sam se odlucila za agenciju za nekretnine ali nakon pola godine niti jednom me nisu kontaktirali...
Uglavnom, koliko bi se kretala cijena jednog ovakvog stana, na ovoj lokaciji?
Hvala unaprijed
Prijatelj je prije 15 dana prodao stan samo 3 godine star sa namjestajem (koji je isto relativno nov) za cijenu od 2.900KM/m2. Mislim da se radi o 65m2. Ulica Cekalusa, blizu Avlije. Godinu dana je prodavao stan i od rijetkih koji su dosli da vide stan su bili iz dijaspore. Poceo je sa 4.000KM, kleo se da ga nece dati ispod 3300KM a prodao ga za 2.900KM. Tako da ako bas hoces da prodas moras dobro spustiti cijenu i naoruzati se strpljenjem.

Nadam se da sam ti pomogao.
Ambrozija

#1883 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

@mikilauda76
Moj stan je takodjer u ulici Cekalusa i dvije minute od te zgrade, znam na koju zgradu mislis....Cak znam i kojem stanu je rijeci, vidjala sam taj stan u oglasima na internetu...Ne znam, mislila sam da je ova lokacija jedna od najboljih i najtrazenijih u gradu, pogotovo cinjenica da je zgrada u kojoj je stan tvog prijatelja jedna od boljih novogradnji u gradu, cinilo mi se da ce stan "otici" za par sedmica, ali prosli su mjeseci od kako ja prodajem i svega troje-cetvero ljudi je doslo pogledati i odustali....Hvala ti u svakom slucaju, pomogao si mnogo....
nera18

#1884 Re: Cijene stanova All about

Post by nera18 »

Zna li neko sta je sa stanovima na dobrinji 5? jel tu sve puno? (jer mi se s polja ne cini tako) ko je investitor bio?
sta je sa c5 i onim stanovima takodjer za mlade i invalide?
gdje to mogu provjeriti?

i ko je investitor, opet dobrinja, stanova koji se grade u ispod gimnazije dobrinja?
vidjela sam da je jedan od investitora Ridere, jel zna neko nesto vise?
SarajVox

#1885 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

Comrad wrote:
Novi_Nick wrote:
Pa zar ti rijec austrougarska ista ne znaci. Znas li uopste kad se ta monarhija raspala... Al naravno lokacija ce uvijek drzati visoke cijene.
smatram da je dobra austrougarska kuca daleko vise vrijedna nego ove novogradnje. Podrazumjeva se da su vrsene kompletno sve renovacije. To znaju biti biseri od vila koje novogradnja nemoze ni primirisati. Niti kvalitetom (uzmi samo cinjenicu da su vanjski zidovi obicno oko 80cm debljine), niti stilom stime sto su naravno te gradnje danas neobicne i ne efekasne ali kao ocuvani objekti na dobrim polozajima pruzaju posebnu atrakciju.
madner

#1886 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Posebnu atrakciju traze oni koji imaju posebno love :D

Vecinu stanova ipak kupuju oni koji zele da rjese stambeno pitanje. Tu austrougarska gradnja i nije neki plus, osim sto je teze zagrijati veci volumen :D
jyqan

#1887 Re: Cijene stanova All about

Post by jyqan »

ev ja tražim stanove po oglasima

reći ću samo da AU zgrade redovno preskačem u oglasima, između ostalog zbog priča o žoharima koje je nemoguće istrijebiti, memli podrumima, i sl.

većina onih sa kojima sam razgovarao dijeli to mišljenje. Potkrovlje također, jer vuče eventualne probleme sa izolacijom itd.

Ovo je možda i mit kao sa golfom 2...
Ambrozija

#1888 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

@jyqan

Ja zivim u ovoj zgradi vec skoro 14 godina i nikad u tih 14 godina nisam vidjela niti jednog insekta niti ijednu "baju" kako ih mi u narodu zovemo a jos manje zohara (fuj)..A stan ima super izolaciju (a vec sam spomenula veliku investiciju u vidu VELUX prozora koji su jos pod garancijom), zimi gotovo i ne grijem, a iako u stanu imam klima uredjaj, ljeti je gotovo i ne palim jer naprosto nemam potrebu, bude sasvim ugodno :)
Predrasude, ciste predrasude....
Ali i dalje se u neku ruku slazem s tobom, i sama bih, da mogu birati, prije kupila novogradnju nego austrougarsku zgradu...
madner

#1889 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Koliko te kosta to negrijanje mjesecno?
jyqan

#1890 Re: Cijene stanova All about

Post by jyqan »

meni se čini da bi tržište bilo puno življe da cijene padnu za 20-ak posto

ovako je sve ko močvara, nit ko kupuje puno nit ko prodaje
blue tabu

#1891 Re: Cijene stanova All about

Post by blue tabu »

nera18 wrote:Zna li neko sta je sa stanovima na dobrinji 5? jel tu sve puno? (jer mi se s polja ne cini tako) ko je investitor bio?
sta je sa c5 i onim stanovima takodjer za mlade i invalide?
gdje to mogu provjeriti?

i ko je investitor, opet dobrinja, stanova koji se grade u ispod gimnazije dobrinja?
vidjela sam da je jedan od investitora Ridere, jel zna neko nesto vise?

Imas temu Dobrinja stanovi za mlade-problemi..pitaj,mozda neko zna...
SarajVox

#1892 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

madner wrote:Posebnu atrakciju traze oni koji imaju posebno love :D
i ta ti je namjestu 8-)
Comrad

#1893 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

jyqan wrote:meni se čini da bi tržište bilo puno življe da cijene padnu za 20-ak posto

ovako je sve ko močvara, nit ko kupuje puno nit ko prodaje
Hm...jesi siguran da niko ne kupuje i prodaje. Otidji do prvog notara u komsiluku, pa ga pitaj ima li posla.

To sto 70% stanovnistva sebi ne moze priustiti taj luksuz (tj. ne radi, nema uslova za dizanje kredita itd itd), ne mora znaciti da to ne moze i ovih 30%. Plus tu je i dijaspora.

Pa valjda i ove nove zgrade nesto pokazuju. Pa onaj tibra sam je gotovo rasprodao dva velika objekta (u buca potoku i ovaj sad na stupu) i sad krece sa izgradnjom nove zgrade. Zasto bi to radio da se stanovi ne prodaju...

prodaju se, itekako...
madner

#1894 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Tibra je 1200 km sa PDVom, jest da imas osjecaj da si u mahali ali haj. :D
Ma.Le.Na

#1895 Re: Cijene stanova All about

Post by Ma.Le.Na »

:D nije ni mahala svo zlo :razz: :D
sabanss

#1896 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Comrad wrote: Pa valjda i ove nove zgrade nesto pokazuju. Pa onaj tibra sam je gotovo rasprodao dva velika objekta (u buca potoku i ovaj sad na stupu) i sad krece sa izgradnjom nove zgrade. Zasto bi to radio da se stanovi ne prodaju...

prodaju se, itekako...
Jah... Lako mi je za Tibru, pitaj Bosmal, Duljevica ili Pionirsku proda li se sta :D
Haris.ba

#1897 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Teško je generalizovati, ali ja što sam imao doticaja sa kupcima Tibre, uglavnom su to krediti muža koji sam radi u porodici. Ono od plate do plate. I to mlađi ljudi, oko 30 godina. Ima i dijaspore i onih sa kešom, ali ja ih puno nisam vidio.
mpodrug

#1898 Re: Cijene stanova All about

Post by mpodrug »

mislim u svakom slucaju da je bolje opet uzeti 50m2 u tibri nego nesto polovno, AU i tako to...u svakom slucaju po mogucnosti novogradnja...ako nista radi koncetriranja samo na vracanje krede hbg... :run:...i btw....kakva su iskustva sa tom Tibra firmom ?!?...cini mi se da su iz Kiseljaka i da su uradili i na Buca Potoku neku zgradu... :?
Comrad

#1899 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

sabanss wrote:
Comrad wrote: Pa valjda i ove nove zgrade nesto pokazuju. Pa onaj tibra sam je gotovo rasprodao dva velika objekta (u buca potoku i ovaj sad na stupu) i sad krece sa izgradnjom nove zgrade. Zasto bi to radio da se stanovi ne prodaju...

prodaju se, itekako...
Jah... Lako mi je za Tibru, pitaj Bosmal, Duljevica ili Pionirsku proda li se sta :D
Pa onaj iznas napisa da se slabo prodaje, a tibra gotovo rasprodo dva povelika projekta i sad ce pravit treci. Prodat ce se i bosmal, polako, samo dok ona dva lopova otjeraju, skontat ce se i tu nesto. Tu je jedini, naravno problem visoka cijena, ali fakat unutra je luksuz i po. Tu su se zeznuli, jer takvih kupaca nema u cijeloj bih. Al valjda ce i oni skontati da je bolje ista, nego nista.

Pa isto vazi i za pionirsku, mogu drzat cijene dok im ne zagusti, cim se cijene prilagode trzistu rasprodat ce se i to. Tibra je jos najpametniji ispo. Ima dobre veze, gradi stanove za sire mase, ekonomija obima. Kvalitet nije bog zna sta, ali jbg koliko para toliko i muzike. Da se razumije, ono ruglo na stupu bih odmah srusio. Od stupa se moglo napraviti bas fino, urbano i uredjeno naselje, ali vec sada je kasno.
SarajVox

#1900 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

ma od stupa nemas sta pravit neke vanredne projekte, nego bas za radni narod.
tu je promet prejak da bi bilo interesantno za malo bolje stojece sa dubljim dzepom.
mislim da su demografiju dobro skontali
Post Reply