Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
opa22

#1876 Re: Pravni fakultet

Post by opa22 »

ma apliciraj odma za vanredne, nemoj ni pokusavati za RS, primit ce te kao vanrednog studenta, doci ces na studentsku i ponudit ti paralelni studij, uplatis 200KM vise i eto ga RS student si, tako je meni bilo prije tri godine, mada bih ti ja savjetovao da ostanes vanredan student, prvo iz razloga sto 200KM ostaje tebi, a drugo sto u slucaju da ides na predavanje i aktivan si imas iste privilegije kao redovni sutdenti
ama_sa

#1877 Re: Pravni fakultet

Post by ama_sa »

Kako se sabiraju bodovi za fakultet i koliko treba za Pravni ?Da budes redovan samonfinasirajuci ? :)
opa22

#1878 Re: Pravni fakultet

Post by opa22 »

pa upravo sam ti napisao nemoj ni aplicirani za RS jer ovisi kakve su ti ocjene u srednjoj bile, ako su bile prosjecne neces upasti u RS studente, zato odma apliciraj za vanredne studente, pa je proces da budes paralelan taj sto uplatis 200KM vise, i bit ces redovan samofinansirajuci student, a kriterij bodovanja ti je slijedeci
ODLUKA O KRITERIJIMA I MJERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDOSLIJEDA PRIJEMA
KANDIDATA ZA UPIS U PRVU GODINU PRVOG CIKLUSA STUDIJA NA UNIVERZITETU
U SARAJEVU
U ŠKOLSKOJ 2009/2010. GODINI

Član 2.
Rangiranje kandidata i prijem studenata u prvu godinu studija vršit će se u zavisnosti od broja bodova
koje kandidat osvoji:
1. Ukoliko je predviđeno polaganje prijemnog ispita, na osnovu:
- općeg uspjeha,
- uspjeha iz maternjeg jezika i pojedinih predmeta značajnih za odgovarajući studij
- rezultata postignutih na prijemnom ispitu,
- rezultata ostvarenih na takmičenjima iz predmeta relevantnih za određeni studij i
- posebnog priznanja “Učenik generacije”.
2. Ukoliko nije predviđeno polaganje prijemnog, ispita na osnovu:
- općeg uspjeha,
- uspjeha iz maternjeg jezika i pojedinih predmeta značajnih za odgovarajući studij,
- rezultata ostvarenih na takmičenjima iz predmeta relevantnih za određeni studij i
- posebnog priznanja “Učenik generacije”. 4
Član 3.
Broj bodova po osnovu općeg uspjeha iznosi maksimalno 40, a utvrđuje se tako da se prosječna ocjena iz
svih predmeta u svim razredima, zaokružena na dvije decimale, pomnoži sa 8.
Član 4.
Broj bodova po osnovu uspjeha iz pojedinih predmeta značajnih za odgovarajući studijski program,
iznosi maksimalno 20.
Spisak predmeta značajnih za odgovarajući studijski program po odsjecima i način bodovanja po ovom
osnovu organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu će istaći na svojim oglasnim pločama.
Član 5.
Vrednovanje rezultata na osnovu uspjeha postignutog na prijemnom ispitu, kao i spisak predmeta
značajnih za odgovarajući studijski program iz kojih se polaže prijemni ispit po odsjecima i način
bodovanja po ovom osnovu, visokoškolske ustanove će istaći na svojim oglasnim pločama i web
stranicama, pri čemu maksimalan broj bodova koje kandidat može postići po ovom osnovu, iznosi 40.
Član 6.
Za jedno od osvojenih mjesta na lokalnom (općinsko,gradsko) takmičenju učenika srednjih škola, dobije
se slijedeći broj bodova:
- za osvojeno prvo mjesto 2 boda;
- za osvojeno drugo mjesto 1 bod;
- za osvojeno treće mjesto 0,5 bodova
Za jedno od osvojenih mjesta na kantonalnom takmičenju učenika srednjih škola, dobije se slijedeći broj
bodova:
- za osvojeno prvo mjesto 3 boda,
- za osvojeno drugo mjesto 2 boda i
- za osvojeno treće mjesto 1 bod.
Za jedno od osvojenih mjesta na takmičenju učenika srednjih škola na nivou entiteta i Bosne i
Hercegovine dobije se slijedeći broj bodova:
- za osvojeno prvo mjesto 4 boda,
- za osvojeno drugo mjesto 3 boda i
- za osvojeno treće mjesto 2 boda.
Za jedno od osvojenih mjesta na međunarodnom takmičenju učenika srednjih škola dobije se slijedeći
broj bodova:
- za osvojeno prvo mjesto 5 bodova,
- za osvojeno drugo mjesto 4 boda i
- za osvojeno treće mjesto 3 boda.
Ukupan broj bodova, a koje kandidat dobije po osnovu takmičenja navedenih u ovom članu, formira se
na osnovu zbira bodova po svim rezultatima, s tim da se boduju samo takmičenja koja su zvanično
organizirana na nivou općine, grada, kantona, entiteta i Bosne i Hercegovine i to iz predmeta:
matematika, fizika, strani jezik, informatika, a za umjetničke akademije i takmičenja iz okvira te struke.
Za tehničke fakultete, pored navedenog, boduju se i rezultati u okviru takmičenja pod nazivom “Smotra
tehničkog stvaralaštva” koje je organiziralo Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo. Na 5
Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja boduju se i rezultati postignuti u vrhunskom sportu, na osnovu kriterija
koje utvrdi Fakultet.
Za kandidate iz država nastalih raspadom bivše SFRJ bodovanje za ostvarene rezultate na takmičenjima
će se primjenjivati odredbe utvrdjene u stavovima 1.2. i 3 ovog člana, uz primjenu principa ekvivalencije
(lokalno=općinsko,gradsko;kantonalno=županijsko/regionalno;(regije unutar države)
entitetsko=pokrajinsko i ostalo; državno=državno).
Član 7.
Kandidat koji je nosilac posebnog priznanja “Učenik generacije” dobija 10 bodova.
vriskica

#1879 Re: Pravni fakultet

Post by vriskica »

od koliko do koliko radi studentska sluzba za predaju papira za upis u prvu godinu. :-D
opa22

#1880 Re: Pravni fakultet

Post by opa22 »

od 12-14 cini mi se da je to novo radno vrijeme studentske sluzbe
nuki_cika

#1881 Re: Pravni fakultet

Post by nuki_cika »

El saik
Nisam gledao konkurs za upis,ali to je ono bas niđe veze ako su prepolovili broj redovnih studenata na 50 :-)
Pa više redovnih prime dislocirana odijeljenja u srebrenici i goraždu,
A taj limit od 150 redovnih SF i i vjerovatno isto toliko vanrednih ce biti uveliko rekoracen,tako da ce kad krene faks biti upisano oko 500,a možda i više na prvu.Njima je samo bitna lova,a to što oni napišu tamo da primaju nap.150 vanrednih je samo formalnost :thumbup:
opa22

#1882 Re: Pravni fakultet

Post by opa22 »

steta sto na pravnom faxu nema prijemnog ispita
vriskica

#1883 Re: Pravni fakultet

Post by vriskica »

opa22 wrote:od 12-14 cini mi se da je to novo radno vrijeme studentske sluzbe

hvala.... :-) ..ev dobila sam svjedodzbe jedan od narednih dana dolazim na upis. :roll: ...valjda ce me primit :kravata:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1884 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

jedna interna...

kako se zove erekcija u pravnika?

dospjelost obaveze :mrgreen:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1885 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Chmoljo wrote:jedna interna...

kako se zove erekcija u pravnika?

dospjelost obaveze :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
vriskica

#1886 Re: Pravni fakultet

Post by vriskica »

ee je li sigurno da studentska sluzba radi od 12- 14? hitno :?
Chmoljo

#1887 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

jest.

ako bude zatvoreno, vrisni koji put. :mrgreen:
vriskica

#1888 Re: Pravni fakultet

Post by vriskica »

Chmoljo wrote:jest.

ako bude zatvoreno, vrisni koji put. :mrgreen:
:P hvala puno... treba mi da tocno znam od koliko radi jer covjek koji me vozi radi trecu smjenu pa hcoe malo odspavat.pa da ima vremena....hvala jos jednom..:)
Chmoljo

#1889 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

;-)
hurmasica

#1890 Re: Pravni fakultet

Post by hurmasica »

studentska sigurno radi od 12 do 14h, nemoj se brinuti
nuki_cika

#1891 Re: Pravni fakultet

Post by nuki_cika »

:lol: :lol:
Pa ja ne znam ima li iko da je položio ustavno,a da mu on nije popio mozak :D
VenomousV

#1892 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

meni vala duvnjak zakon :D
Lakat Jebić

#1893 Re: Pravni fakultet

Post by Lakat Jebić »

VenomousV wrote:meni vala duvnjak zakon :D
gigant :D
Eborg

#1894 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Nigdje nisam bio relaksiran na usmenom ispitu kao kod njega. Pegla brate, pegla, ali ako si naučio znaš da je samo do tebe. :thumbup:

Lav! :D
Chmoljo

#1895 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

Eborg wrote:Nigdje nisam bio relaksiran na usmenom ispitu kao kod njega. Pegla brate, pegla, ali ako si naučio znaš da je samo do tebe. :thumbup:

Lav! :D
jest, ali je baš peglo ljude na Upravi. pričali smo već o tome, baš na ovoj temi :roll: potpuno mi je jasan njegov bijes što Uprava kotira nisko po 'težini'... ali to je uber dosadan ispit (pored porodičnog, meni najdosadniji ubjedljivo) i onda ljudi polažu po 20 strana :roll: mislim :roll:
Eborg

#1896 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Ne znam ide li mu u Sarajevu sada iko na ispit, sada se koncentrisao na Tuzlu. :)
Chmoljo

#1897 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

ne, Ajanović je na Upravi bio. bar kad ja položih u februaru nekad. ma, šta ja znam, ok je to. i lijepo kada ti nešto ostane u glavi, i onome ko nije nešto dobar student.

al jaraneeeeee, upravni akti su dosadni sami od sebe. a tek teorija o njima :lol:
Eborg

#1898 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Obojica su oni na upravi, možeš birati kod kojeg ćeš polagati, samo niko više neće kod Nećka. :D
Chmoljo

#1899 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

nisi ti bio kad se mogao Rim kod Imamovića polagati. :lol: samo vidiš Mustafu, vuče se bolestan hodnikom, a kondori ga salijeću. ninašta je davo šestice :mrgreen: ono, pita historijat Rima, i kaže: dobro je to, položili ste :-) :lol:

al ga je samo par uspjelo premuntati, salijećući ga tako na hodniku :mrgreen:
Eborg

#1900 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Čovjek pomisli da je raj biti vanredni student starog sistema čega se sve nasluša. :lol: Fleksibilni profesori, vanredni rokovi, bezuslovni upisi, bez guranja na studentskoj, majko draga! :D
Post Reply