Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
astala_vistala

#1876 Re: Slike starog Sarajeva

Post by astala_vistala »

valterbranisarajevo wrote:Image

Nedostaje mi, pravo mi nedostaje...jebi ga, šta mogu.... :(
Prica mi stari da je na 4 spratu opasan javasluk bio kaze spavao doslovno imal malo starijih da potvrde to :D
jon_jovi

#1877 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jon_jovi »

Jos do prije 3 godine kada bih po internetu trazio stare slike Sarajeva nasao bih vrlo malo materijala. Sada sirenjem i duzenjem interneta materijala ima koliko hoces
dragonz

#1878 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Sarajevo i BiH nakon ubistva ferdinanda
maximilijana

#1879 Re: Slike starog Sarajeva

Post by maximilijana »

dragonz wrote: Image

:? :? :?
nosara

#1880 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

maximilijana wrote:
dragonz wrote: Image

:? :? :?
Razbacana roba iz "srpskih" radnji na carsiji...
maximilijana

#1881 Re: Slike starog Sarajeva

Post by maximilijana »

aHHHa
thnx
primitivno

#1882 Re: Slike starog Sarajeva

Post by primitivno »

jel ima neko sliku starih osmica na trebevicu i jos slika vidikovca ili opcenito trebevica ? :) zahvalan bih bio ako bi neko postao .. :)
DoradO

#1883 Re: Slike starog Sarajeva

Post by DoradO »

I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1884 Re: Slike starog Sarajeva

Post by I am Happy »

Svaka cast za slike jos jednom
dragonz

#1885 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

Image
dresdener78

#1886 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dresdener78 »

Sarajevski tramvaj - teretni i putnički jedan pored drugog, Marin Dvor, 1895. godina. Izuzetno rijetka fotografija.
Image

I jedna trolejbuska iz nedavne prošlosti, Donji Hotonj, 10. septembra 1990. godine.
Image
neki

#1887 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

dresdener78 wrote:Sarajevski tramvaj - teretni i putnički jedan pored drugog, Marin Dvor, 1895. godina. Izuzetno rijetka fotografija.
Image
Mislim da ovo nije Sarajevo...Marijin Dvor sigurno nije, bar ne prostor ispred crkve na koji podsjeca.
Eventualno bi ova zgrada u pozadini mogla biti hotel Zagreb sa orginalnom fasadom ali me opet bune ove zgrade desno od njega..
dresdener78

#1888 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dresdener78 »

neki wrote:
dresdener78 wrote:Sarajevski tramvaj - teretni i putnički jedan pored drugog, Marin Dvor, 1895. godina. Izuzetno rijetka fotografija.
Image
Mislim da ovo nije Sarajevo...Marijin Dvor sigurno nije, bar ne prostor ispred crkve na koji podsjeca.
Eventualno bi ova zgrada u pozadini mogla biti hotel Zagreb sa orginalnom fasadom ali me opet bune ove zgrade desno od njega..
Kolega, i ja sam prvo sumnjao, ali baš je ovo Sarajevo :) Na lijevoj strani ulaz u "restoran" u zgradi Marienhofa (Marin Dvora), ona zgrada koja je danas na prednjem mjestu još nije postojala.
Ustvari radi se o ovome mjestu:
Image
Meni jesu također nepoznate one zgrade na desnoj strani u pozadini stare slike, onda mislim da su bile u toku vremena srušene i zamijenjene stambenim zgradama.
Tramvaji jesu sto posto sarajevski - teretna tramvajska lokomotiva isto kao putnički tramvaji, odgovaraju garažni brojevi isto kao posebne okrugle oznake na prednjem dijelu krova tramvaja :) završavam knjigu o sarajevskom tramvaju i u Arhivu BiH sam otkrio neke zanimljive informacije, između ostalog upravo o onim signalnim tablicama uskotračnog tramvaja prije 120 godina.
U arhivnom dokumentu su bile slike čak ručno ofarbane, pa sam ih mogao precrtati:
Image
I na Marin Dvoru je postojao sljedeći raspored kolosijeka:
Image
neki

#1889 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

dresdener78 wrote:
neki wrote:
Image
Kolega, i ja sam prvo sumnjao, ali baš je ovo Sarajevo :) Na lijevoj strani ulaz u "restoran" u zgradi Marienhofa (Marin Dvora), ona zgrada koja je danas na prednjem mjestu još nije postojala.
Ustvari radi se o ovome mjestu:
Image
Meni jesu također nepoznate one zgrade na desnoj strani u pozadini stare slike, onda mislim da su bile u toku vremena srušene i zamijenjene stambenim zgradama.
Tramvaji jesu sto posto sarajevski - teretna tramvajska lokomotiva isto kao putnički tramvaji, odgovaraju garažni brojevi isto kao posebne okrugle oznake na prednjem dijelu krova tramvaja :) završavam knjigu o sarajevskom tramvaju i u Arhivu BiH sam otkrio neke zanimljive informacije, između ostalog upravo o onim signalnim tablicama uskotračnog tramvaja prije 120 godina.
U arhivnom dokumentu su bile slike čak ručno ofarbane, pa sam ih mogao precrtati:
Image
I na Marin Dvoru je postojao sljedeći raspored kolosijeka:
Image
U pravu si, ovo u sredini stvarno jeste danasnji hotel Zagreb prije dogradnje i izmjene fasade koju su napravili 30tih. Jako vrijedna slika, ne samo zbog tramvaja nego i zbog autenticnog izgleda zgrade Hotela koja je zasticena.. Cini mi se da je bas nedavno neko iz zavoda za zastitu spomenika govorio kako im nije poznat autentican izgled zgrade..
bachje

#1890 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bachje »

Sarajevo 1942. godine

dresdener78

#1891 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dresdener78 »

Evo malo novih slika koje sam skupio:
Image

Image

Image

Image

Image
dresdener78

#1892 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dresdener78 »

denole wrote:Svaka cast za sve slike :thumbup: :thumbup:

Ima li neko slike trebevica i zicare dok je oni anamo nisu srusili? ukupno sam ja vidio 5 razlicitih slika a sve po jedno 1000 puta volio bih naci malo vise slika iz drugacijih uglova :)
Kolega, odavno se trudim da neke skupim ali jesu očigledno veoma rijetke :( mada bi bilo izuzetno zanimljivo malo zajedno skupiti neku foto dokumentaciju žičare. Evo još dodajem jednu savremenu fotku, radi se o spomeniku žičare koji su napravili radnici u krugu GRAS-a.
Image

Nekoliko ovih kabina je još sačuvano u donjoj stanici i "glumile" su u filmu Duhovi Sarajeva, jedna kabina je služila zločincu Karadžiću za telefonske razgovore.

Od 04:10.

Samo još dodajem da dežurni tehničar žičare na gornjoj stanici, gospodin Ramo Biber, je postao 2. marta 1992. godine prva žrtva agresije na BiH iz kruga radnika GRAS-a, kada su oni "heroji" iz VRS uništili gornju stanicu do temelja i tehničara ubili.

Molim, ako ima neko u porodičnom albumu ili u kolekciji razglednica neku još neobjavljenu sliku žičare prije 1992. godine, može li nama ovdje postaviti?

Evo još nekoliko slika iz slovačke web stranice http://www.lanovky.sk/?page=rep&id=650 iz članka na češkom. Na starim slikama se vidi druga vrsta kabina, nove kabine su bile instalirane prije Olimpijade kada je žičara remontovana.
Image

Image
Na ovoj slici iz perioda izgradnje žičare je sa lijeve strane glavni majstor montaže Bohumír Hattan, projektant František Šup i troje njihovih kolega saradnika iz Sarajeva.

Image
Crtež gornje stanice žičare

Image
Pogled na "srce" žičare - jedinicu pogona.

Image

Image
I originalne kabine na gornjoj stanici, čekajuće svoje putnike.
sorcerer

#1893 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sorcerer »

ja sam ove dvije davno nasao na netu...

Image

Image
BHF_Manijak

#1894 Re: Slike starog Sarajeva

Post by BHF_Manijak »

dresdener78 wrote: Image
Nekako mi ovdje dzamija blize cesti nego li danas. Zid je uz samu cestu, dok danas tu i neke radnjice imaju, a dzamija je vise "unutra"?!
sorcerer

#1895 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sorcerer »

evo jos jedna

Image
Banksy

#1896 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

bachje wrote:Sarajevo 1942. godine

Kakav film ...!!! :thumbup:
Zokipfc

#1897 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Zokipfc »

Bas su mi gotivne ove slike iz 60/70/80ih, sve nekako mnogo lijepse izgleda nego sada.
sorcerer

#1898 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sorcerer »

Image
Image

dolac malta 1941.god.
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1899 Re: Slike starog Sarajeva

Post by I am Happy »

Zokipfc wrote:Bas su mi gotivne ove slike iz 60/70/80ih, sve nekako mnogo lijepse izgleda nego sada.
Pa ovaj tramvaj definitivno izgleda modernije od ovih danasnjih :lol:
johntra

#1900 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

evo, slike sa druge teme...slike sa samog početka rata, dok je sve još koliko-tolko bilo čitavo...maj/juni 1992...

Image
Image
Image
Image
Post Reply