Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Kwaheri

#1876 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kwaheri »

Jeedan nulaaaaaa masallah ;)
selam alejkum i merhaba... kad dodete ;)
istocnjak

#1877 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

BHF_Manijak wrote:
istocnjak wrote:
BHF_Manijak wrote: Slaba si sa kondicijom aa?! :mrgreen: nista,moras i ti na visinske prpreme,gdje je mene Istocnjak vodio :lol: (usput gdje je taj insan,rece danas nema spavanja a gledaj ga sad :mrgreen: )
Selam, rekoh da malo dremnem :sleep: oko jedanaest dok vi ne dodjete i prespavah druzenje. :D
Ti i tvoje drijemanje...to nije bilo vise da se malo u horizontalu smjestis,ti ga ugajgulio pravo... :mrgreen: hajde na hajr,bice bolje veceras, :thumbup:
Brate sto bi stari ljudi birivaktive rekli, zaljuljalo me sve u sesn'est. :sleep: Veceras bi a'npak trebal' biti on-line ali ti i zvjezdica malo sporije postirajte ko bi upratio te vase super sonicne i prije svega hiperaktivne ašik-muhabete. :-) :lol:
giordania

#1878 Re: Ramazan, opet ;)

Post by giordania »

Selam svim postacima :)

Kasno sam vas upratila ali nema veze,ima jos dana :-D
giordania

#1879 Re: Ramazan, opet ;)

Post by giordania »

[quote="dzemmo"]

i Tavle razbacit do sehura
Image

Ma nema komsija,ti se pravo adaptirao :D

za Inam :kiss: :kiss:
mrle

#1880 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mrle »

PET VRSTA KLANJAČA

Rekao je Ibnul-Kajjim El-Dževzijje:
Pet je vrsta klanjača:

1. onaj koji klanja namaz a sam sebi zulum čini, jer ne vodi računa o abdestu niti o namazu i njegovim vremenima i ruknovima;

2. onaj koji vodi računa o formi abdesta i namaza, ali se uopće ne bori protiv šejtanskih vesvesa i raznih misli koje mu dolaze u toku namaza, već se potpuno preda tim mislima;

3. onaj koji vodi računa o formi namaza i bori se protiv šejtanskih vesvesa i nadolazećih misli, i toliko je zauzet borbom da mu prokleti šejtan ne bi „ukrao“ što od namaza da je on istovremeno i u namazu i u džihadu;

4. onaj koji kad stane da klanja ispuni sve preduvjete, vodi računa o ruknovima namaza i svoje srce potpuno preda Allahu, subhanehu ve te'ala, u toku namaza;

5. i onaj čiji namaz ima sva svojstva onog iz četvrte skupine, ali pored toga on ima dodatnu osobinu i vrijednost. On naprosto stavi svoje srce ispred svoga Gospodara potpuno svjestan da ga Allah vidi i čuje, i obožava Allaha putem namaza kao da Ga vidi.
Što se tiče prve skupine, oni zaslužuju kaznu zbog nemarnog odnosa prema namazu, druga skupina zaslužuje obračun, treća oprost grijeha, četvrta oprost grijeha i nagradu, i peta skupina, osim oprosta i nagrade, zaslužuje bliskost Gospodara svjetova, jer njima pripada udio u nagradi onih kojima je namaz najveća radost. A onaj kome je namaz najveća radost na dunjaluku, Allahova subhanehu ve te'ala bliskost će mu biti najveća radost na Ahiretu. (Mevaizu zam'an li durusi zeman)
mrle

#1881 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mrle »

IslamBosna.ba- 11 mjeseci u godini neki od njih puše kanabis, piju alkohol ili rade nemoralna djela. Ali, kad stigne ramazan, mnogi mladi francuski muslimani doživljavaju promjenu i počnu izbjegavati sve ono što Allah, s.v.t., ne voli.

Pogledajte samo ove mlade ljude; oni koriste droge, piju alkohol i govore ružne riječi tokom skoro cijele godine, kaže Rachid Abu Zareaah, muslimanski daija u sjevernim djelovima Pariza, aludirajući na grupu mladih muslimana u predgrađu Des Quatre Vents. Ali, kad ramazan dođe, mnogi od njih se pretvaraju u anđele.

Širom ove zemlje veliki broj omladine napušta činjenje loših dijela i pokreću svoj rat protiv grijeha i raznih uživanja za vrijeme ramazana, koji je u Francuskoj počeo u subotu. Zareaah kaže da za vrijeme ramazana muslimanska omladina izbjegava svoje loše navike i postaje savjesnija. Oni za vrijeme ramazana postaju askete, kaže on.

Čak i oni koji trguju drogom napuste svoj posao i počnu prodavati parfeme ili nešto drugo umjesto toga. Ružne riječi koje koriste tokom godine također nestanu. Umjesto toga možeš ih čuti kako se mole i traže oprosta od Allaha.

Nedavna istraživanja su također potvrdila utjecaj ramazana na mlade francuske muslimane.U nedavnoj studiji centra CSA došlo se do podatka da 90% francuske muslimanske mladeži, starije od 18 godina, totalno paze na ramazan. IFOP centar za istraživanje u svojoj studiji je došao do podatka da 70% francuske muslimanske mladeži posti za vrijeme ramazana.

Muslimanske vođe potvrđuju da je fenomen poštovanje ramazana među omladinom vezan za osjećaj pripadnosti muslimanskim korjenima. Poštovanje i post u mjesecu ramazanu daje mladim francuskim muslimanima osjećaj pripadnosti koji oni očajno trebaju, kaže Mohammed Mousawi, šef Francuskog muslimanskog vijeća, oficijelnog predstavnika muslimana u Francuskoj. „On čini da osjećaju da imaju drugačije porijeklo i drugačije korijene od ostatka francuskog društva.“

Francuska je dom za preko 7 miliona muslimana, što je najveća muslimanska manjina u Evropi. Većina muslimana dolazi iz zemalja sjeverne Afrike i Turske. Mousawi primjećuje da mladi francuski muslimani pate od iste kulturalne, socijalne i ekonomske krize od koje pati i ostala zapadnjačka omladina. Ali, u ramazanu muslimani shvate da postoji razlika između njih i drugih mladih Francuza. Oni se prilijepe za tu razliku, za taj drugačiji identitet, makar jedan mjesec u godini.

Izvor: IslamOnline.net
Prijevod i obrada: IslamBosna
HomeArt

#1882 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeArt »

Esselamu alejkum virtuelni dzemamate i dobrodosli u jos jedno ramazansko druzenje :)
arzuhal

#1883 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Alejkumu selam we rahmetullahi, Kwaheri, giordania i sahane! :-D I merhaba vam!

A potom: esselamu alejkum, o vi koji pristižete :D

Baš k'o što Svemoćni Allah spusti kišu uoči Dana Bedra, te njome olakša san i okrijepi Najbolje Ljude Ikad, pred odlučujuću bitku, tako i nama danas kiša razgali dan i ramazansku noć. Pošto ništa nije slučajno, počeh u tome prepoznavat išaret da smo i mi u nekome dobru, inšaAllah :) Molim Svemilosnog da ukabuli naš post i dobra djela, da nam se smiluje, grijehe oprosti i pređe preko onog lošeg što On zna o nama, jer je On, uistinu, Plemeniti Gospodar, koji prašta :)

A onda: uknjižena još 3 boda. 3! Čekamo Turke da igramo viktorije :D inšaAllah.
giordania

#1884 Re: Ramazan, opet ;)

Post by giordania »

http://www.youtube.com/watch?v=Cuxgq7yzfrE

Al Afasy.... nasheed La illah ila AllAH
HomeArt

#1885 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeArt »

arzuhal wrote:Alejkumu selam we rahmetullahi, Kwaheri, giordania i sahane! :-D I merhaba vam!

Baš k'o što Svemoćni Allah spusti kišu uoči Dana Bedra, te njome olakša san i okrijepi Najbolje Ljude Ikad, pred odlučujuću bitku, tako i nama danas kiša razgali dan i ramazansku noć. Pošto ništa nije slučajno, počeh u tome prepoznavat išaret da smo i mi u nekome dobru, inšaAllah :) Molim Svemilosnog da ukabuli naš post i dobra djela, da nam se smiluje, grijehe oprosti i pređe preko onog lošeg što On zna o nama, jer je On, uistinu, Plemeniti Gospodar, koji prašta :)

Merhaba Arza, da mi puknemo po jednu dvicu dok se ne okupi drustvo?
Image
BHF_Manijak

#1886 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

We alejkumus-selam oo virtuelni dzema`ate moj...
volim brate ovog Arzuhala naseg,vidim covjek prati ovu Hloptu pravo...moj co`ek! :mrgreen: jes vidio moj dobri ahbabu sto saslusasmo Armence nam sa istoka...mada,ukupan moj dojam,tanki smo bili i bez elana,a sad da ne zamaramo ostle sa Hloptom,idemo dalje... :bih:

@Istocnjak,ma kakav asikluk bolan,nema ti Zvijezdice plaho nesto zadnjih dana,dok dodje sa Carsije uz Vratnik,dok odmori,(nema kondicije :mrgreen: )valja lec, pa onda ustrat sehur spremat,nema vakta za ove sejtanluke :lol:
Kwaheri

#1887 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kwaheri »

.. kako li im je bilo noc uoci Bedra... i koliko se vjerovali Resulu, salavat mu i selam... cemu su se nadali malobrojni... i kako im je bilo rame uz rame s Poslanima da budu uz njih... Selam alejkum ashabul-Bedr, sefaat ja Resulallah!

selam, merhaba foroombendije ;)
Kwaheri

#1888 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kwaheri »

sahan wrote:
arzuhal wrote:Alejkumu selam we rahmetullahi, Kwaheri, giordania i sahane! :-D I merhaba vam!

Image
sahane, gdje si sakrio cigare ;) i ako moze meni... espresso ;)
HomeArt

#1889 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeArt »

BHF_Manijak wrote:We alejkumus-selam oo virtuelni dzema`ate moj...
volim brate ovog Arzuhala naseg,vidim covjek prati ovu Hloptu pravo...moj co`ek! :mrgreen: jes vidio moj dobri ahbabu sto saslusasmo Armence nam sa istoka...mada,ukupan moj dojam,tanki smo bili i bez elana,a sad da ne zamaramo ostle sa Hloptom,idemo dalje... :bih:

@Istocnjak,ma kakav asikluk bolan,nema ti Zvijezdice plaho nesto zadnjih dana,dok dodje sa Carsije uz Vratnik,dok odmori,(nema kondicije :mrgreen: )valja lec, pa onda ustrat sehur spremat,nema vakta za ove sejtanluke :lol:
Ma 3 boda su 3 boda, jest malo nazor bilo ali protiv onakvih ekipa ispade teze igrati nego protiv jacih. Jos braci Turcima da upakujemo 2 komada za ponijet u somun onako ramazanski i dosta :lol:
HomeArt

#1890 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeArt »

Kwaheri wrote: sahane, gdje si sakrio cigare ;) i ako moze meni... espresso ;)
Evo postovana sestro i za tebe docekusa :-)
Image
Image
arzuhal

#1891 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

sahan wrote:

Ma 3 boda su 3 boda, jest malo nazor bilo ali protiv onakvih ekipa ispade teze igrati nego protiv jacih. Jos braci Turcima da upakujemo 2 komada za ponijet u somun onako ramazanski i dosta :lol:
Tako je! 3 su bobe u sehari tamam da su na kile dobili :D Al' kontam, da se neće Turci ljutit na nas..do sehura čak? :D
suspect_zero

#1892 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suspect_zero »

Maksuz selami.........evo stiže društvo :) ...saće i hadžinica sad sam je vidjela
Kwaheri

#1893 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kwaheri »

sahan wrote:
Kwaheri wrote: sahane, gdje si sakrio cigare ;) i ako moze meni... espresso ;)
Evo postovana sestro i za tebe docekusa :-)
Image
Image

dobri insanu, Bog ti dao ;) malo mi se zamanta od ovih cigara... kolike su, jednu mogu duhaniti do sehura ;)
suspect_zero

#1894 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suspect_zero »

arzuhal wrote:
sahan wrote:

Tako je! 3 su bobe u sehari tamam da su na kile dobili :D Al' kontam, da se neće Turci ljutit na nas..do sehura čak? :D

Još aBd u seharu da smjestimo 3 od Turske i onda :bih:
HomeArt

#1895 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeArt »

Kwaheri wrote:
dobri insanu, Bog ti dao ;) malo mi se zamanta od ovih cigara... kolike su, jednu mogu duhaniti do sehura ;)
Ma sitnica je ovo, hvala tebi na dovi ;-)

Nemoj samo pricati da sam ti ja dao cigare, psss, znamo ti i ja :D
giordania

#1896 Re: Ramazan, opet ;)

Post by giordania »

Kwaheri wrote:
sahan wrote:

Image
sahane, gdje si sakrio cigare ;) i ako moze meni... espresso ;)
Haj bujrum na jednu espresso :-D
ne pijem ni ja ovu bosansku puru :D
Image
HomeArt

#1897 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeArt »

giordania wrote:
Image
Ceka samo dok se svi skupe pripremio sam ja stereo dzezvu, nije pura taman je :)
Kwaheri

#1898 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kwaheri »

giordania wrote:
Image
e hvala ti nek vala nisam samai... meni za vecras tamam ;) Bog vam dobro dao
giordania

#1899 Re: Ramazan, opet ;)

Post by giordania »

Ja vakih jedno 5-6 ispijem,od iftara do sehura :-)
arzuhal

#1900 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Momak! De dvije bosanske, živ bio...Image
Locked