neznam koga pljackaju ali znam da meni za 4 godine studija nisu ni marke uzeli
izuzev 0,25 eura za prijavu za svaki ispit plus 50 eura kad sam diplomu trebao dobiti.
Ako je to pljacka neznam sta nije, al svakako o tome ne razmisljam (mislim o ispitnim rokovima) tako da tu moj stav ne mora biti relevantan za temu o protestima studenata.
Samo generalno znam da se u ovom slucaju studenti bore samo za vlastite interese, npr ne bore se da drzava obezbjedi besplatan magistarski studij (sto bi bilo normalno i u korist svih mladih ljudi) vec se bore za dodatni ispitni rok... pa yebote istu imaju pricu evo 10 godina. nauce li ti studenti ista novo.
Ja sam pripadao generaciji studenata na ekonomiji koja jrva nakon rata osnovala studentsko vijece ili neznam kakva sranja. Tad je to studentsko vijece (valjda se tako zvalo) pored toga sto smo organizovali prvi brucosku vece, druga stvar je bila u vezi dodatnih ispitnih rokova. I eto 10 godina nakon toga opet studentske vodje pricaju istu pricu od prije 10 godina - novi ispitni rokovi.
Novina je u ovih 10 godina sto se pojavio 'dosta' koji im pruza podrsku u demonstracijama kako bi dobili novi ispitni rok...
napredujemo svaka cast.,.....
S teoretske strane:
Ako se pokret civilnog drustva koji okuplja ljude kojima je prioritet
opšti interes udruze da podrže oportunističku grupu (grupu koja se bori samo za interes grupe) onda ovaj prvi pokret ili
a. koristi proklamovanje opšteg interesa kako bi ostvarili svoj oportunistički interes ili
b. koriste nesrecu određene grupe kako bi poboljšali šanse za ostvarivanje svog vlastitog interesa
jer pravi pokret ovakvog tipa 'dosta' moze biti samo vjerodostojan (imati kredibilitet da zastupa javni interes) samo u slučaju ako bi podržavao interes određene grupe u slučaju da je interes grupe zaista i interes cijelog drustva odnosno opsti interes.
E sad ako je opsti interes svih građana BiH novi ispitni rok, u ovakvoj trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi ovaj narod yebaji ga, odnosno pokret ima pravo losu predpostavku sta je zajednicki inters svih stanovnika Bosne i Hercegovine.
Sto se prije ovo razumije tim bolje, jer prije ili kasnije iz guzice dodje u glavu
b. koriste nesrecu ugrozene grupe