Idemedosumom wrote:piupiu wrote:
Šta se imaju javljati na forum? Ja od djetinjstva poznajem nekoliko sarajevskih homoseksualaca, u mojoj porodici to nije bio nikakav tabu oliti zabranjena tema. Neki su bili stariji ljudi i u medjuvremenu su umrli. Neki više ne žive u Sa. Zapravo, više njih više ne živi tu. Imali smo u srednjoj školi dva druga u generaciji koji su bili gay. Nije im bilo lako. Da ne pričamo o tome koliko na Balkanu ima pretvaranja i mimikrije, da bi se preživjelo... mislim, porodičnih ljudi, situacija, tajnih veza. To je isto kao kad kažu - kod nas nema incesta i zlostavljanja u porodici. How yes no! Ono, izbriši iz svijesti sve ono što ti se ne svidja i pretvaraj se da je svijet oko tebe ono što si ti zamislio u svojoj glavi.
Ima ih sigurno, vjerovatno i na forumu. Ali mi nije jasno, da se čak ni pod plaštom forumske anonimnosti ne usuđuju otvoreno razgovarati o ovim temama. Sreća pa imaju svoje forumske advokate, u obliku
čistokrvnih heteraša,
Btw, da sam ja usporedio lgbt s incestom i zlostavljanjem, Bloo i Sara bi mi uletjele klizeći, s obje noge

Slušaj ti mali....
Bez obzira na naše neslaganje kada dođe do nekih tema, ja poštujem tebe, tvoje mišljenje, tvoj stav, tebe kao forumaša, vjerovatno sasvim korektno ljudsko biće irl, vrijednog i poštenog čovjeka. Meme boya.
Ima tema na forumu na kojima čak ni ja ne iznosim svoj stav. Čak ni pod plaštom anonimnosti. Iz više razloga. Živimo u selendri od zemlje. Anonimnost je krhki privid. Dalje, aktivnih forumaša zapravo i nema puno ovdje i izražavanje mišljenja o nekoj osjetljivoj temi (ne samo LGBTQAI+itd) bi ti zalijepila etiketu do kraja forumskog života i određene spodobe bi je koristile u svakoj mogućoj prilici i na svim mogućim temama (čak i o 3D renderovanju) da to istaknu i pokušaju te diskreditirati kao sagovornika. I to na već predvidljiv način - pusti njega prima ga u pakaš. Pusti nju, nije penisa vidjela doći će tobe...et cetera et cetera. Ja sam na primjer salonska četnikuša ili ustaša povremeno. Seksualno neiživljena *insert red sočnih momenata* - i to za stavove koji su pomirljivi, zdravorazumski...
S toga, razumijem pripadnike bilo kojih manjina koje se teško diskriminišu u javnom i realnom prostoru što ne žele da učestvuju.
Riječi bole, a djela još više. Pogotovo ako su nasilna.
Zaboli i mene kada u pokušaju komunikacije na nama omiljenom PF-u umjesto neke intelektualno izazovne diskusije ja dobijem prijetnje džehenemom i raspadanjem i vječnim mukama, a moj stav nije baš bio u rangu Nelsona iz Simpsonsa tipa Nema Boga, ha ha!
Ja ne volim etikete. U okviru cisrodnosti ja ne želim da se identificiram kao žena. Ja sam po spolu žena. Imam mliječne žlijezde i vaginu. Po rodu...ne želim da izvršavam rodnu ulogu koju društvo smatra prikladnom za dat pol. Ali ja nisam transrodna.

Ja jednostavno želim da budem ljudsko biće sa svim karakteristikama koje imam. I ne želim da mi se govori - nemoj to to ne rade žene, to žene ne mogu (i da, ja ne mogu ponijeti trosjed niti ću pokušavati jer sam fizički slaba jedinka - da ne ulazimo u bespuća rasprava o biološkim razlikama).
Ali to sam ja.
Ljudi koji žele da se identifikuju kao cis muškarci/žene - fine with me.
Što se tiče seksualnosti - preferiram odrasla ljudska bića. Po mogućnosti muškarce.
I sve ove izraze koje gore navodim nisu ništa novo. Otkad je ljudske civilizacije bilo je raznih rodnih i seksualnih uloga. Sada nas je toliko (ljudskog roda) da je njihov broj znatno veći. Čak i u našem komšiluku ima fenomen društveno uvjetovane promjene rodne uloge - virdžine/tobelije- područja sjeverne Crne Gore, Kosova i sjeverne Albanije.
Ljudsko društvo, kada ga sagledaš iz antropološke perspektive, je veoma fluidno kada dođe do rodnih i spolnih uloga. I iznimno je fascinantno. Svaka kultura, a i vrijeme, imaju svoju definiciju normalnog. Ali moramo pripaziti kako koristimo taj pojam promatrajući iz vlastite vizure jer to može dovesti do stigmatizacije osoba, a jednom označeni kao neprihvatljivi, pojedinci mogu snositi različite nezaslužene posljedice.
Ne znam zašto me vidiš kao "advokata" za LGBTQIA zajednicu. Pripadnici te grupacije su ljudska bića i imaju sva prava zagarantovana Ustavom i svim poveljama. Razlog što se javljam na ovim temama je što kao i piupiu imam veliki doticaj sa tom grupacijom i reagujem na generalizacije koje se iznose.
To su obični ljudi koji rade, trude se, slušaju istu muziku, oblače se isto kao i mi "normalni". Neki imaju porodice i brinu se o djeci.
Neki su bračnim zajednicama i svim radostima koja ista donosi. Imaju političke stavove koji se ne slažu sa mojim stavovima. Neki su vjernici. Neki su ateisti. Neki imaju dobre poslove, neki rade na kasama u tržnim centrima za male plate.
Sasvim obični ljudi koji ne paradiraju okolo obučeni u tange i mašu ručicama ili hodaju okolo ko ženske motorističke bande.
Ništa divlje i dekadentno. Obični Bosanci i Hercegovci. Skoro pa dosadni. Ne hodaju okolo i govore ja sam gay, ja sam aseksualan, ja sam lezbejka, ja sam trans....
Neki od njih se isto zgražavaju na slike golih ćuna na onoj nudističkoj paradi koje je insomnia postavljao. Neki odobravaju one sado-mazo likove sa slike, neki ne. Neki žele potomstvo jer taj darvinistički momenat u homo sapiensu ne izumire u odnosu na seksualnu orijentaciju. Neki ne. Neki žele brak - kao vezu dvoje odraslih ljudi koji su odlučili da provedu život zajedno uz neki besmisleni papir.
Ali, nisam srela pripadnika te populacije (što ne kažem da ih nema, isto kao što imaš pripadnika hetero grupacije) koji odobrava parafilije odnosno prakticiranje parafiličkih sklonosti koje predstavlja kazneno djelo - zoofilija, nekrofilija, pedofilija, froterizam. S obzirom da su odrasli kao ja i ti u društvu koje to osuđuje kao nenormalno, to im je ugrađeno u moralni kod. To što je neko spoznao (a ne odlučio!) da voli žene, ne znači da je automatski postao odobravatelj pedofilije. To što ti osjećaš seksualno privlačnost prema ženama, ne znači da osjećaš isto prema djevojčicama ili penzionerkama (gerontofilija). Mada gerontofilija nije zabranjena - dvoje odraslih punoljetnih ljudi koji svjesno ulaze u vezu. Samo društvo na to ne gleda previše blagonaklono. S tim da i tu imaju varijacije. Dobro stariji muškarac i djevojka versus Dobro starija žena i mladić. Opet se vraćamo na ono - Svaka kultura, a i vrijeme, imaju svoju definiciju normalnog. Ali normalno se može definisati i kao ono što rade dvije ODRASLE, SVJESNE osobe uz pristanak obje strane.
Smatram da je nefer pokušati dovesti u istu ravan gay populaciju i pedofiliju, jer kako bi se ti osjećao kada bi jedan gay izvukao statističke podatke da su većina muškaraca pedofila koji zlostavljaju djecu heteroseksualni? Onda mora da i ti imaš zatomljene te porive.
Pedofilija kao parafilija je složena tema i smatram da ljudi trebaju više čitati o tome da ne bi padali u ovakve zamke. Gay ljudi prakticiraju analni seks - pedofili muškarci koji zlostavljaju dječake prakticiraju analni seks - mora da su svi gay ljudi pedofili ili odobravaju pedofiliju.
Ljudska (ali i životinjska) seksualnost je kompleksna tema. Fascinantna i kompleksna. I treba čitati i saznavati nove stvari kroz studije, druženja i komunikaciju. Kroz ljudski pristup.
Parada ponosa je istovremeno i parada prkosa ljudi koji su tu među nama stoljećima

. Običnih i neobičnih ljudi koji žele da budu i već jesu dio zajednice. Ljudi koji mogu otići da posjete bolesnog partnera u bolnici a da mu se ne negira pravo posjete. Ljudi koji žele da imaju onaj glupi papir o bračnoj zajednici. Ljudi koji žele da promijene prezime kada stupe u zajednicu sa nekim (npr. meni je to besmisleno iz više razloga i u "heteroseksualnim" brakovima). Da naslijede penziju od preminulog partnera. Da se drže za ruke kada šetaju ulicom jer tu osobu vole kao što ti voliš svoju ženu.
Oni predaju tvojoj djeci, naplaćuju ti artikle na kasama, to su tvoji liječnici, profesori, nastavnici, tete sa šaltera, TV voditelji, pizza majstori....
Pretpostavljam da tvoj vjerski svjetonazor tebi diktira stav prema određenim pojavama u društvu i prirodi, ali isto tako ti ljudsko biće obdareno razumom i slobodnom voljom. Iako nevoljko uvlačim religiju (versus vjera) u sve ovo, smatram da rečenica:...čitaj, u ime Gospodara tvoga koji je sve stvorio je zdravorazumska. Čitaj, edukuj se o bićima koje je i Gospodar stvorio.
Ja kao ljudsko biće i "advokat LGBTQIA zajednice" ću isto reagovati i kada tebe neko muslimana svrsta u pedofile (znaš već zbog koje besmislene diskusije), zatucane krvnike (zbog određenih političkih sistema ili pojedinaca ili grupacija).....jer svi muslimani su isti. Isto kao što imaš kršćane koji ne odobravaju abortuse i koji odobravaju.
Imaš ateiste nacionaliste i fašiste i neo naciste. Nisu ni svi ateisti isti

niti svi kršćani, budisti ili bilo koji drugi pripadnici neke religije, pokreta, grupacije. Nisu ni svi punkeri isti
Svaku sebi nađe grupu i/ili nišu koja odgovara njegovoj prirodi. Ali smatram da se treba voditi jednom univerzalnom maksimom - budimo dobri jedni prema drugima. Jer više je zlih ljudi i zla i nepravde u svijetu nego dobrote. I zašto oduzeti jednoj Ameli mogućnost da prošeta držeći se za ruke sa svojom voljenom ako nam to ne nanosi fizičku bol, ako nas to faktički ne ugrožava.
A djeca? Šta će djeca reći? Djeca bolje i iskrenije shvataju ovaj svijet dok ih mi odrasli ne iskvarimo našim zlom.