Identitet Bosnjaka

Post Reply
Dozer

#1876 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

A ja mislio da su popisni listici aMonimni :D

CPT...jesi ikad imao priliku vidjeti i procitati knjigu "Ko je ko u Bosnjaka"?
славянин

#1877 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Dozer wrote:A ja mislio da su popisni listici aMonimni :D

CPT...jesi ikad imao priliku vidjeti i procitati knjigu "Ko je ko u Bosnjaka"?
https://www.dw.com/bs/hrvat-srbin-ili-b ... a-46167618 :D
CPT

#1878 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: Obicno tako sto su oni prije tebe Bosnjaci i da prihvacas tradiciju, obicaje, itd, itd, itd. Onako ofrlje, preko noci ne mozes postati Bosnjak kao sto i ja ne mogu postati Kinez preko noci. Ili zbog komada papira.
Ne postoji komad papira kojim mozes dokazati da si Bosnjak. Ili BH Srbin, BH Hrvat :D
Ako ti imas takav, daj nam skeniraj, majka mu stara. Dokazi konacno :D

A ja cu na sljedecem popisu postati nacionalni Eskim. Tako cu se upisati. Hoces li mi moci to ikako osporiti?

Da li ti uopste trebam spomenuti da mi nisi odgovrio ni na jedno jedino konkretno pitanje vezano za temu...?
Koliko puta sam zapisao da je komad papira samo drzavljanstvo?! Nista drugo, nista vise, nista manje. Moze imati jedno, mozes 3. Mozes ga kupiti ili izgubiti. Nema nikakvog znacenje i ne govori nista o tebi osim da imas komad papira. Sve drugo je stvar jezika, krvi, obicaja, tradicije, ....
Znaci papire = dokaz drzavljanstva. Obicno to cak i pise na gornjem dijelu papira. Shvatili?!

Mislim, ako si na jednom bio nacionalni Bosanac mozes biti Eskim. Svakako ste u istoj grupi pod "Ostali" sa 17 ostalih grupa. Moze se izjasiti i kao Japanac ako ti je tako lakse?
славянин

#1879 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Nini Bukejlović, predsjednici Omladine SDS-a koja se u posljednje vrijeme izjašnjavala kao Bošnjakinja, propao je mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer je Sud BiH prihvatio žalbu gdje je dokazano da se prije dvije godine izjasnila kao Srpkinja, te će sada SIP BiH imenovati drugog kandidata iz reda bošnjačkog naroda na tu dužnost.

Slično je bilo i sa Harisom Plehom i Nerminom Bjelakom koji su u Skupštinu Kantona Sarajevo imenovani kao zastupnici iz reda 'ostalih', međutim, sada se obojica, zahvaljujući slobodi opredjeljenja, na kandidatskim listama izjašnjavaju kao Srbi.

Još zanimljiviji primjer je 'slučaj' Nerkeza Arifhodžića koji je kao Bošnjak po nacionalnosti bio veleposlanik BiH u Turskoj, kao Hrvat veleposlanik u Rimu, a u posljednje vrijeme izjašnjava se kao Bosanac.
Image
Dozer

#1880 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: Koliko puta sam zapisao da je komad papira samo drzavljanstvo?! Nista drugo, nista vise, nista manje. Moze imati jedno, mozes 3. Mozes ga kupiti ili izgubiti. Nema nikakvog znacenje i ne govori nista o tebi osim da imas komad papira. Sve drugo je stvar jezika, krvi, obicaja, tradicije, ....
Znaci papire = dokaz drzavljanstva. Obicno to cak i pise na gornjem dijelu papira. Shvatili?!
A drzavljanstvom dokazujes pripadnost politickoj/drzavnoj naciji :D Shvatio?!?!
Mislim, ako si na jednom bio nacionalni Bosanac mozes biti Eskim. Svakako ste u istoj grupi pod "Ostali" sa 17 ostalih grupa. Moze se izjasiti i kao Japanac ako ti je tako lakse?
Stvar je u tome da se - MOZES izjasniti kako god ti je qrcu cejf, i to je etnicko/narodno izjasnjavanje, ne nacionlano. Nacionalnost dokazujes papirom o drzavljanstvu. Kontas?!?!

Da li ti uopste trebam spomenuti da mi nisi odgovorio ni na jedno jedino konkretno pitanje vezano za temu...?

P.S. :lol: :lol:
Last edited by Dozer on 16/05/2019 15:16, edited 1 time in total.
Dozer

#1881 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

славянин wrote:
Nini Bukejlović, predsjednici Omladine SDS-a koja se u posljednje vrijeme izjašnjavala kao Bošnjakinja, propao je mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer je Sud BiH prihvatio žalbu gdje je dokazano da se prije dvije godine izjasnila kao Srpkinja, te će sada SIP BiH imenovati drugog kandidata iz reda bošnjačkog naroda na tu dužnost.

Slično je bilo i sa Harisom Plehom i Nerminom Bjelakom koji su u Skupštinu Kantona Sarajevo imenovani kao zastupnici iz reda 'ostalih', međutim, sada se obojica, zahvaljujući slobodi opredjeljenja, na kandidatskim listama izjašnjavaju kao Srbi.

Još zanimljiviji primjer je 'slučaj' Nerkeza Arifhodžića koji je kao Bošnjak po nacionalnosti bio veleposlanik BiH u Turskoj, kao Hrvat veleposlanik u Rimu, a u posljednje vrijeme izjašnjava se kao Bosanac.
Image
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
CPT

#1882 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
Obicno tako sto su oni prije tebe Bosnjaci i da prihvacas tradiciju, obicaje, itd, itd, itd. Onako ofrlje, preko noci ne mozes postati Bosnjak kao sto i ja ne mogu postati Kinez preko noci. Ili zbog komada papira.
Znaci koliko koljena prije tebe su ti se predci izjasnjavali kao Bosnjaci, - evo kod nas tradicija i obicaji osim vjerskih u 90% slucajeva isti u BiH. itd itd itd... u posljednje vrijeme sve vise itd. pises... ima li nesto konkretno osim itd.

Pa to te i pitam kako mozes postati.

Mozes li neobicno ?
Hoces jos neki uzorak krvi? Pitao si kako postajes? Sad treba da odredim tacno generaciju a onda idemo na sta tacno? Znaci pitao si kako postajes, rekao sam ti. Za ostalo postoji Google. Usput, bar za 5 generacija sam siguran ako to uopste nesto znaci.
славянин

#1883 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
славянин wrote:
CPT wrote:
Obicno tako sto su oni prije tebe Bosnjaci i da prihvacas tradiciju, obicaje, itd, itd, itd. Onako ofrlje, preko noci ne mozes postati Bosnjak kao sto i ja ne mogu postati Kinez preko noci. Ili zbog komada papira.
Znaci koliko koljena prije tebe su ti se predci izjasnjavali kao Bosnjaci, - evo kod nas tradicija i obicaji osim vjerskih u 90% slucajeva isti u BiH. itd itd itd... u posljednje vrijeme sve vise itd. pises... ima li nesto konkretno osim itd.

Pa to te i pitam kako mozes postati.

Mozes li neobicno ?
Hoces jos neki uzorak krvi? Pitao si kako postajes? Sad treba da odredim tacno generaciju a onda idemo na sta tacno? Znaci pitao si kako postajes, rekao sam ti. Za ostalo postoji Google. Usput, bar za 5 generacija sam siguran ako to uopste nesto znaci.
Kako de pojasni opet spor sam.

Znaci 5 generacija iza tebe tvoji predci se izjasnjavaju kao Bosnjaci :D
CPT

#1884 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Ne, ne pripadas. Cak i ni misljenju nacionalnog parlamenta. NE PRIPADAS Oficielno i 100% potvrdjeno. Toj zajednici pripadaju samo oni sa istim maternjim jezikom. Drzavljanstvo nema nikakve ama bas nikakve veze sa tim. Ni blizu, ni u teoriji, nikako. Pasosu ne zapisu X NACIONALNOST, PISE X DRZAVLJANSTVO.
Last edited by CPT on 16/05/2019 15:21, edited 1 time in total.
_Scarlett_

#1885 Re: Identitet Bosnjaka

Post by _Scarlett_ »

Dozer wrote: 1. Koga uopste briga za postojanje nekakve "ideje nacionalnog bosanstva"...? Politicka, ili drzavna nacija su cinjenica za svaku medjunarodno priznatu drzavu, a svi narodi/etnosi unutar te drzave automatski potpadaju pod tu drzavnu naciju/nacionalnost.

2. Popis u BiH se, u sovm pitanju br. 24. nije referisao na nacionalno izjasnjavanje u drzavnom smislu, nego na interno etnicko izjasnjavanje. Kao i CPT-a, i tebe upucujem da procitas BH Ustav. Ako tamo igdje nadjes jedan jedini dio u kojem se kaze da u BiH zive 3 konstitutivne nacije (ili termin nacija uopste), priznacu ti ovu glupost koju si izjavila.

3. Poznajem i ja gomilu ljudi vani, sirom svijeta, i razlicitih enitckih BH pripadnosti. Iogromna vecina njih za sebe kazu da su Bosanci. Ako se udje u dublju pricu, onda ce neki reci da su "po tim nasim kategorijama" Bosnjaci, Srbi ili Hrvati, "ali da ovdje (u zemlji u kojoj jesu) nikoga to ne zanima, niti ljudi imaju pojma sta je sta kad im se to prica". I ovo znam i licno, kroz razne primjere u raznim zemljama, u kojima sam domacim ljudima morao i rukama i nogama pojasnjavati sta je sta u BiH.
Pa kako mislis "koga briga za postojanje nacionalnog bosanstva" :lol: :lol: Pa ako zelis izgraditi drzavu (stabilnu), ljudi se moraju osjecati kao dio nacije u nacionalnom smislu. Nije dovoljno da kezis i kazes "haaaa koja ti nacionalnost stoji u pasosu klosaru" kad oni kazu da, osim ciste geografije, nemaju nikakvu povezanost sa Bosnom kao idejom.

Opet ponavljam: kad pitaju Srbe i Hrvate STA su, kad su vani, reci ce. ja sam Srbin / Hrvat.

Ako pitaju ODAKLE su, reci ce: iz Bosne, ALI sam Srbin / Hrvat.

To sto oni moraju, znaci sto su prinudjeni da kazu ime zemlje, to sto oni nisu glupi da misle da BiH ne postoji, ne znaci da je to ista vise nego cista geografska odrednica za njih.

Tebi je to mozda dovoljno, ali nikada, ni u sto godina, ni u 10000 ne mozes izgraditi drzavu u kojem se identitet temelji na "eto, ti si se slucajno rodio ovdje. Niti osjecas povezanost sa zemljom kao idejom, s bosanstvom kao nacionalnom teorijom ali eto, tu si se rodio".

Niko ziv ne negira da su Srbi i Hrvati iz Bosne Bosanci. Niti da su Srbi iz Banjaluke Krajisnici, Hrvati iz Osijeka Slavonci.

Opet, ove rasprave da vodite sa ljudima za koje tvrdite da ih poznajete (Srbi i Hrvati iz BiH), odjebali bi vas u skokovima. Rekli bi vas ga se gonite u pizdu materinu sa svojom Bosnom, bosanstvom.

Ali necete, jer ih ne poznajete. Ne poznajete ni njih ni njihove zelje.

A sebe ste proglasili multietniCarima.
CPT

#1886 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:Znaci 5 generacija iza tebe tvoji predci se izjasnjavaju kao Bosnjaci :D
Znaci da bar 5 generacija ima iste karakteristike (tradicija, obicaji, itd, itd).
славянин

#1887 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
славянин wrote:Znaci 5 generacija iza tebe tvoji predci se izjasnjavaju kao Bosnjaci :D
Znaci da bar 5 generacija ima iste karakteristike (tradicija, obicaji, itd, itd).
koje tradicije i obicaje koji te razlikuju od ostalih u bih. :D
CPT

#1888 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

_Scarlett_ wrote:Ali necete, jer ih ne poznajete. Ne poznajete ni njih ni njihove zelje.
Ovdje mislim da nisi u pravu. Bas zbog toga sto poznaju nastoje se "prilagoditi". Vrlo dobro znaju kako ce biti prihvaceni kao Bosnjaci i kao Bosanaci.
Ostalo :thumbup:
CPT

#1889 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
koje tradicije i obicaje koji te razlikuju od ostalih u bih. :D
https://akos.ba/vjerski-obicaji-bosnjak ... useljenje/
славянин

#1890 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Vjerski običaji

Opet dolazimo do onoga o cemu pricam... vjera je i tebi kao i scarlet,sadie... to je vama definicija naroda/nacije. To je centerpoint - sve se okrece oko toga.
CPT

#1891 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
Vjerski običaji

Opet dolazimo do onoga o cemu pricam... vjera je i tebi kao i scarlet,sadie... to je vama definicija naroda/nacije. To je centerpoint - sve se okrece oko toga.
znaci opet Islam smeta? :D pa rekoh ja da je to trn u oku :wink:
512MB

#1892 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

CPT wrote:Ne, ne pripadas. Cak i ni misljenju nacionalnog parlamenta. NE PRIPADAS Oficielno i 100% potvrdjeno. Toj zajednici pripadaju samo oni sa istim maternjim jezikom. Drzavljanstvo nema nikakve ama bas nikakve veze sa tim. Ni blizu, ni u teoriji, nikako. Pasosu ne zapisu X NACIONALNOST, PISE X DRZAVLJANSTVO.
Nationality = british :lol:

Image
Dozer

#1893 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote:Ne, ne pripadas. Cak i ni misljenju nacionalnog parlamenta. NE PRIPADAS Oficielno i 100% potvrdjeno. Toj zajednici pripadaju samo oni sa istim maternjim jezikom. Drzavljanstvo nema nikakve ama bas nikakve veze sa tim. Ni blizu, ni u teoriji, nikako. Pasosu ne zapisu X NACIONALNOST, PISE X DRZAVLJANSTVO.
NIje valjda... :D

A divi ovo - https://www.whatpassport.com/countries/ ... ationality
512MB

#1894 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Motaj kablove :lol:
Fudo387

#1895 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Fudo387 »

512MB wrote:
Nationality = british :lol:

Image
Pise, british citizen.
Dozer

#1896 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

_Scarlett_ wrote:...
Super je kad ti bolje od mene znas o ljudima o kojima pricam, a ti ih ne poznajes :D

Jesi primijetila da mi nisi odgovorila na ono pitanje? Da ponovim:

Da li su Bosnjaci do i od 19. vijeka isto, tj. da li je identitet ljudi koji se ovako nazivaju bio isti do i od 19. vijeka?
Isto pitanje se odnosi i za BH Srbe i BH Hrvate, cisto da ne nastavljas s identicnim sranjem koje CPT potura vec stranicama, tj. da je sva ova prica "protiv islama".
Last edited by Dozer on 16/05/2019 15:46, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#1897 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

_Scarlett_ wrote:bla bla
Kakve si ti samo gluposti navaljala :-)

Pricas ljudima o njihovim alternativnim ili fiktivnim identitetima....kao (po svemu sudeci) predstavnik naroda ciji se identitet mijenjao jedno 5 puta tokom zadnjih 150 godina. Blago receno komicno, da ne kazem tragicno.
Pricas o ljudima koji mijenjaju identitet tako ako su kod svojih ili kod tudjih, pa isto se desava sa hiljadama ljudi koji su primorani da se izjasnjavaju kao Bosnjaci upravo zbog pritiska nacionalista poput tebe.

I cuj 99% Bosanaca u vecinskim bosnjackim gradovima porijeklom Bosnjaci :lol: . Kojom si to naucnom metodom zakljucila, ispijanjem kafa i lizanjem prsta uz vjetar?

I ono naslo kao nekoga prcati :-) Koga boli kurac da li ga ti prihvatas ili ne?
Dozer

#1898 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Fudo387 wrote: Image

Pise, british citizen.
Evo i Fudare da brani bosnjastvo :D

Pise "British Citizen" u polju koje nosi naziv - "Nationality" :lol: :lol: :lol:
Fudo387

#1899 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:
Fudo387 wrote: Image

Pise, british citizen.
Evo i Fudare da brani bosnjastvo :D

Pise "British Citizen" u polju koje nosi naziv - "Nationality" :lol: :lol: :lol:
Pa sta znaci citizen?
Dozer

#1900 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

U konkretnom slucaju i na nacin kako pise, znaci - drzavljanin. :D

Samo mi nemoj reci da si ti to preveo kao 'gradjanin" :lol: :lol:
Valjda znas da pasos sluzi kao potvrda o pripadnosti drzavi, a ne nekoj NVO :D
Last edited by Dozer on 16/05/2019 15:49, edited 1 time in total.
Post Reply