Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#1876 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:
elcaliente wrote:Nemoj se naci uvredjen.
Mi dolazimo iz siromasne zemlje pa nam neke male stvari izgedaju velike.
Imas krov nad glavom, imao si ga i u Bosni.
Vjerovatno nikada neces imati svoj krov nad glavom nego nekome dajes 12 milja eura godisnje da bi zivio u njegovom stanu. Za 30 godina ce to biti bez inflacije 360 hiljada eur koje si nekome zaradio.
Imas da jedes, pijes, pusis i odes u osrednji restoran gdje ces platiti veceru max 100 eur jer sve preko ce ti biti udar na kucni budzet. Ljetovanje gdje: Turska, Bosna, Hrvatska?
Za 30 godina ces biti na istom nivou, to je samo prezivljavanje.
Pazi nekazem da ti je lose ali nije neki upgrade. Ja bi volio da ti makar dotaknes zivot srednje njemacke klase pa da vidis koliko drugacije ljudi zive i cime oni smatraju one cija se plata zavrsava na 4000 EUR netto po osobi.
Tek od te cifre ulazis u donju nizu srednju klasu i pamet ti raste pa onda kupijes hljeb u Hofpisterei od 12 eur i vidis koliko si se trovo sa hranom iz Lidla, pa onda odes na godisnji odmor da gledas polarna svjetla na norveskom kruzeru a neides da se guras ko stoka po turskim jeftinim all inclusive hotelima.
A vratiti ces se u to siguran budi, sta ti je maksimala? 1600 eur penzije brutto, odbi porez, zdravstveno i osiguranje za njegu eto te na 800-900 eur, neka imas dvosoban stan od 1000 eur znaci od penzije nemas ni krov nad glavom a 70 ti godina, kicmu Njemcima ostavio.
Al hvala im, dali su ti stan pod kiriju, auto na odplatu i jeftinu nekvalitetnu hranu u Lidlu, super nisi gladan, nisi zedan i u toplom si. Al sve sto si zaradio njima si i ostavio, Svabo je to sve izracuno, sistem funkcionise, masina melje a jeftine radne snage nikada dosta.
Uh, kako si ovo sjajno sročio.

Svaka čast. :sax:
Svaka cast za sta :mrgreen:, koji li je potomak begova i aga pisao ovaj post.
Na kraju balade, nije se zapitao a sta je alternativa :mrgreen:.
Mozda 3 stoje penzije koje ce jal biti ili nebiti i slomljena ledja od rada kod privatnika po 70-80 sati sedmicno :-) .
detroit-mercy

#1877 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

uglavnomja wrote:
mirsek wrote: Jel i za porodicu i za samca isti minimalac ?
:-)

pricamo o PLATI, ne o socijalnoj pomoci, djecijem dodatku i sl.

minimalac je toliko i toliko prema zakonu, sindikalnim dogovorima blabla

plata je ona koju ti potpises u ugovoru, najmanja moguca naravno

a ne po broju clanova domacinstva :jbt:

i ne zaposlajavaju oni radnike izvan eu sto ih vole i sto im bas trebaju nego zato sto ih mogu iskoristvati, davati minimalac i gdje trebaju imati vecu platu.
kapitalizam je na tome nastao, na izrabljivanju
i na tome opstaje
Narvno da zaposljavaju radnike izvan EU ne sto ih vole nego sto im ekonomija raste brze od rasta stanovnistva. Ostale gluposti, ne treba komentirati, raditi ces za onoliku platu kakve su ti kvalifikacije. Sta hoces da budes direktor sa srednjom ili sa diploma travnickog univerziteta. E to moze ali negdje drugo.
uglavnomja

#1878 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

detroit-mercy wrote:
uglavnomja wrote:
mirsek wrote: Jel i za porodicu i za samca isti minimalac ?

i ne zaposlajavaju oni radnike izvan eu sto ih vole i sto im bas trebaju nego zato sto ih mogu iskoristvati, davati minimalac i gdje trebaju imati vecu platu.
i na tome opstaje
Narvno da zaposljavaju radnike izvan EU ne sto ih vole nego sto im ekonomija raste brze od rasta stanovnistva. Ostale gluposti, ne treba komentirati, raditi ces za onoliku platu kakve su ti kvalifikacije. Sta hoces da budes direktor sa srednjom ili sa diploma travnickog univerziteta. E to moze ali negdje drugo.
ma ja, vi amerikanci strucnjaci za evropske ekonomske migracije :lol:

mislis da nema u jednoj firmi ljudi sa istim kvalifikacijama, ali franz ima puno vecu platu od aliabdulkadira ... ili pavela iz poljske ili muje iz bosne :?:

to je tako 'vamo u privatnim firmama.

cak i "oni" nemaju svi iste plate iako rade iste poslove sa istom skolom
dobijes ugovor, izgeda fino, svakako je jedan dio ljudi u situaciji daj sta das ... i naravno da nemas pojma kolika je ostalim plata
dok ne saznas jednog dana :zzzz: i to mozda

slazem se da im treba radna snaga, ali jeftina radna snaga, da oni zarade na njoj (i to mnogo vise nego da zaposljavaju domace)

ne pricam o par % strucnjaka, pricam o ovim: radio bih bilo sta, kurs za njegovatelje i sl.
mada i vrhunski doktori sa pogresnim imenom ne mogu dobiti mjesto u elitnim bolnicama i ambulantama po elitnim naseljima

niti sefovsko mjesto
(da ne biste izvlacili primjere - moguce je nakon 15-20 godina ili ako je neko rodjen, odrastao, skolovan tamo i sl. )

usput, o platama se ne prica u firmi :oops:
detroit-mercy

#1879 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

uglavnomja wrote:
detroit-mercy wrote:
uglavnomja wrote:

i na tome opstaje
ma ja, vi amerikanci strucnjaci za evropske ekonomske migracije :lol:

mislis da nema u jednoj firmi ljudi sa istim kvalifikacijama, ali franz ima puno vecu platu od aliabdulkadira ... ili pavela iz poljske ili muje iz bosne :?:

to je tako 'vamo u privatnim firmama.

cak i "oni" nemaju svi iste plate iako rade iste poslove sa istom skolom
dobijes ugovor, izgeda fino, svakako je jedan dio ljudi u situaciji daj sta das ... i naravno da nemas pojma kolika je ostalim plata
dok ne saznas jednog dana :zzzz: i to mozda

slazem se da im treba radna snaga, ali jeftina radna snaga, da oni zarade na njoj (i to mnogo vise nego da zaposljavaju domace)

ne pricam o par % strucnjaka, pricam o ovim: radio bih bilo sta, kurs za njegovatelje i sl.
mada i vrhunski doktori sa pogresnim imenom ne mogu dobiti mjesto u elitnim bolnicama i ambulantama po elitnim naseljima

niti sefovsko mjesto
(da ne biste izvlacili primjere - moguce je nakon 15-20 godina ili ako je neko rodjen, odrastao, skolovan tamo i sl. )

usput, o platama se ne prica u firmi :oops:[/quote]
Pa glede plate i iste skole postoji nesto i sto se zove godine iskustva prvedenog na radu. Majostor A i majstor B, imaju istu skolu, majstor A 2 godine iskustva majstor B dvadeset godina iskustva. Sta mislis cija je placa veca :mrgreen:
Ovo, treba im jeftina radna snaga da ne zaposljavaju domace :mrgreen: sta to znaci ako je u svim ovim zemljama nezapolenost na istorijski niskom nivou :mrgreen:. Da li to znaci da zaposljava Muju a Franc mu sjedi na socijali.Je li ti citas sta pises. Onda mu dodje skuplja pita od tepsije :mrgreen:.
Vrhunski dokotori uvijek rade u vrhunskim institucijama, nece vrhunski doktor raditi u nekom Zuzlingenu :mrgreen:. Pored toga, prisutan je trend da su doktorske plate u ruralnim podrucjima znatno vece (govorim za Zapad) jer dosta doktora radije zivi i radi u vecim centrima za manju platu, da ne nabrajam zbog cega. Na kraju, gdje postaje vrhunski doktor, u domu zdravlja u Bukovici Gornjoj ili u nekom univerzitetsko/klinickom centru :mrgreen:.
I sad slag na tortu, da postanes sef :mrgreen:. Pa sta bi ti da postanes sef samo sto izadjes sa fakulteta :mrgreen: . Pa jebem mu misa svugdje uzme vremena da dodjes do toga da budes "sef"/manager, jedino ako te stranka ne postavlja onda moze i bez fakulteta i dana radnog staza :mrgreen:.
Concord

#1880 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Concord »

detroit-mercy wrote: Svaka cast za sta :mrgreen:, koji li je potomak begova i aga pisao ovaj post.
Mozda 3 stoje penzije koje ce jal biti ili nebiti i slomljena ledja od rada kod privatnika po 70-80 sati sedmicno :-) .
Ja sam takodjer citao onaj post i nisam mogao da vjerujem sta je covjek sebi dao za pravo da pise. Sto je najgore niko nece da mu odgovori nego se javlja jedan da ga pohvali.

Interesantno je da su na ovoj temi glavni negatori odlaska vani upravo par ljudi koji godinama zive i rade u inostranstvu, ususkani i naviknuti na sistem normalne drzave, izgubljenog dodira sa realnoscu u Bosni i bez pojma sta ovdje stvarno znaci prezivljavanje, bezobrazno ljudima ubijaju ono malo volje sto su smogli da sa porodicama napuste ovu rupu osudjenu na propast.
reuf i minka

#1881 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by reuf i minka »

insomnia78 wrote:
reuf i minka wrote:I svaki od 100 ljudi koji odu dobije platu u skladu sa svojim poslom, a ne, kako on kaže, samo jedan. Pa tako i ljekar i medicinski tehničar bez priznate diplome dobiju platu u skladu sa svojim poslom i odgovornošću tj. puno manju od one koju bi imali ili koju će imati kada preuzmu 100% radne obaveze jednog radnog mjesta.
Pa to mi citavo vrijeme i pricamo. Ovi silni magacineri, njegovatelji, dostavljaci to sve minimalac il mrvicu iznad Samo sto neki vise vole povjerovati u bajke kako sa minimalcem uspijes poplacati sve, ljetovati, zimovati i jos ustedjeti.
Nisu svi na minimalcu. Veoma teško, skoro nemoguće je dobiti vizu/radnu dozvolu za jedno takvo radno mjesto. Nijemci imaju dovoljno, što svojih, što istočnoevropskih EU-državljana na socijali koji su dovoljno kvalifikovani za te poslove.
Medicinski tehničari, električari (zanimanja koja idu iz BiH za Njemačku) imaju skoro duplo veću platu od minimalca. I oni mogu poplaćati sve, ići na ljetovanje i još uštedjeti. 99% tih ljudi ne očekuje da će za pet godina zaraditi za auto od 100.000 €, stan u Sarajevu, ljetovati i zimovati par puta godišnje po svjetskim top destinacijama.
Postavio si priču lika koji je skoro penziju u Srbiji zaradio. Tamo je imao, za njihove uslove, solidnu karijeru, nije morao sigurno 8 sati dnevno raditi k'o crnac. U Njemačkoj su ga onda bacili na dno ljestvice i, s obzirom na njegove godine, tu bi i ostao do penzije i normalno je da sad priča to što priča. Za nekog mlađeg to nije nikakav problem. Ako ima imalo u glavi i skonta kako stvari funkcionišu, može napraviti sebi lijep život.
Bluemore

#1883 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

Jest vala bas sjediti van bih a kukati kako ne valja
Meni ukazuje na psiholoske probleme :-)
numersi

#1884 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Bad day :mrgreen:

DzordzHodzic

#1885 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

Sokici limunici morningenzi
numersi

#1886 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

detroit-mercy wrote: Pa sta bi ti da postanes sef samo sto izadjes sa fakulteta :mrgreen: .... jedino ako te stranka ne postavlja onda moze i bez fakulteta i dana radnog staza :mrgreen:.

:thumbup:
numersi

#1887 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

detroit-mercy wrote: Narvno da zaposljavaju radnike izvan EU ne sto ih vole nego sto im ekonomija raste brze od rasta stanovnistva. Ostale gluposti, ne treba komentirati, raditi ces za onoliku platu kakve su ti kvalifikacije. Sta hoces da budes direktor sa srednjom ili sa diploma travnickog univerziteta. E to moze ali negdje drugo.

numersi

#1888 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

animals wrote: Kad neko poredi zivot u Njemackoj I Bosni.. :-)
Pa Nijemci su uz Japan najdisciplinovaniji narod na svijetu.. Rade I imaju.. Kad je kod mene dosao u firmu glavni sef iz Njemacke. u kontrolu Austrijanci se usrali od straha..

numersi

#1889 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

_BataZiv_0809 wrote: ....uvijek je bilo i bice tipova koji idu grlom u jagode i srljaju kroz zivot.

zajeb..... :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1890 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

numersi wrote:
_BataZiv_0809 wrote: ....uvijek je bilo i bice tipova koji idu grlom u jagode i srljaju kroz zivot.

zajeb..... :thumbup:
Uvijek ce biti takvih likova. Imam tako komsiju, ozenio se ni on ni zena ne rade, tj. on neke poslice nesto sitno, nista stalno ali nista ni kriminalno. Dobiju dijete, zive pod kirijom, roditelji im daju pare, on posudjuje auta od poznanika kad treba nesto obavit...nedavno gledam objavjuju slike kao dan drzavnosti, odmor folovi....kakav ba odmor, od cega kad nista ne radis :lol: :lol: ali eto to je takakv nekakav zivot od danas do sutra, srljanje :-)
konjislav

#1891 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Concord wrote:
detroit-mercy wrote: Svaka cast za sta :mrgreen:, koji li je potomak begova i aga pisao ovaj post.
Ja sam takodjer citao onaj post i nisam mogao da vjerujem sta je covjek sebi dao za pravo da pise. Sto je najgore niko nece da mu odgovori nego se javlja jedan da ga pohvali.

Interesantno je da su na ovoj temi glavni negatori odlaska vani upravo par ljudi koji godinama zive i rade u inostranstvu, ususkani i naviknuti na sistem normalne drzave, izgubljenog dodira sa realnoscu u Bosni i bez pojma sta ovdje stvarno znaci prezivljavanje, bezobrazno ljudima ubijaju ono malo volje sto su smogli da sa porodicama napuste ovu rupu osudjenu na propast.
Tacno tako, nikako da shvate da je ljudi u Bosni nemaju neke velike prilike i nije im bas bajno.
Kao sto je i prije @detroit-mercy (a mozda je i neko drugi) govorio da je glavni razlog za odlazak pare.
Naravno da jeste najbitniji, ja npr. od kako znam za sebe prilikom promjene firme uvijek mi je rasla plata, uvijek. Sto ce reci da nisam ni htio preci na gore, nego uvijek na bolje, barem sto se plate tice, nekada drugi uslovi budu takodjer bolji, nekada gori, ali plata uvijek samo smije biti veca.
Npr. sa skorijim odlaskom u Njemacku je ista situacija. Iako imam ovdje solidnu platu, tamo cu imati haman istu, zapravo jos vecu, ali u eurima.
Sta mi je jos bitnije, je da cu tamo imati mnogo prilika i za rast i povecanje plate, kao i za pokretanje biznisa. Citavu ovu trenutnu godinu sam (pored normalnog rada) pokusavao pokrenuti biznis software developmenta u Bosni sa ljudima u Bosni i nije mi islo. Shvatio sam zasto. Ne mogu nasi ljudi da placaju plate koje bi trazili programeri, zato sve nase programerske firme imaju strance za klijente. Vecinom svabe (sto njemce, sto svicarce i austrijance), te amerikance, te onda skandinavce, i to tim redoslijedom.
Ja sutra kada budem u Njemackoj imati cu ogroman izbor potencijalnih klijenata, kao i firmi. Ista je stvar za realno bilo koju struku, i za druge ljude.
U njemackoj ce imati dosta vise prilika, pored normalnog sistema koji pruza sigurnost, itd.

Meni kao i mnogim drugima nije samo jasno zasto je nasim dijasporcima u interesu da mi ne odemo iz drzave. Hocemo li im time uzeti njihovu nafaku? Ili mozda oteti? Mozda ja nesto ne razumijem dobro?
moonca

#1892 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Ja sutra kada budem u Njemackoj imati cu ogroman izbor potencijalnih klijenata, kao i firmi. Ista je stvar za realno bilo koju struku, i za druge ljude.
U njemackoj ce imati dosta vise prilika, pored normalnog sistema koji pruza sigurnost, itd.

Meni kao i mnogim drugima nije samo jasno zasto je nasim dijasporcima u interesu da mi ne odemo iz drzave. Hocemo li im time uzeti njihovu nafaku? Ili mozda oteti? Mozda ja nesto ne razumijem dobro?
Tacno , no imaj na umu da si stranac i da neces biti placen kao Njemac.Bar ne u pocetku.

Ne osjeca svatko tu sigurnost. Moras dosta uciniti da se tako osjecas.

Pojedininci-dijaspora, su ljubomorni.
Nece biti on vise glavni 'baja u selu sa tkz.parama'.
Sretno, svima.
muha_sa

#1893 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

imal šta novo :?
Ommadawn

#1894 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

Evo friško iz dijaspore - ja nemam ništa protiv da mladi i sposobni ljudi dolaze u Zapadnu Evropu, zaposle se i započnu novi život.
Kamo sreće da ne moraju.
Ali da ih čeka med i mlijeko - ne čeka. A da ga mogu sebi napraviti - mogu. No i to je teško.
muha_sa

#1895 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote:Evo friško iz dijaspore - ja nemam ništa protiv da mladi i sposobni ljudi dolaze u Zapadnu Evropu, zaposle se i započnu novi život.
Kamo sreće da ne moraju.
Ali da ih čeka med i mlijeko - ne čeka. A da ga mogu sebi napraviti - mogu. No i to je teško.
moj je prijedlog da mladi masovno odu na zapad na mjesec dana--ono turusticki :D
da vide kako sve to tamo fercera i da se onda ovamo vrate da jebu dadu dadinu ovim što im buducnost handre
insomnia78

#1896 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Od kud pare
muha_sa

#1897 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:Od kud pare
ti primiš jednog

i tako redom--svak nadje donatora iliti domacina :D
insomnia78

#1898 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Jednu i nekako. Jednog nema sanse. Da me sutra pljuje kako sam los cojk
Boemica

#1899 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

:pisnula:

Kakav francuz, valjalo bi rižu jesti mjesec dana :lol:
insomnia78

#1900 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ma nece u Fr niko
Post Reply