Procitaj moj post iznad pa odi do PU i upitaj kako nemas pravo priznanja rashoda ( licni odbitak nemas to ce ti reci i u oravu su ) od 20% po zakonu o porezu na dohodak clan 15 stavka 7 ( ako nisam fulio clan a msm da nisam, provjeri ) - ovo je u kontekstu povremen samostalne djelatnosti - a u javnom pozivu ( isprintaj obje stvari i predoci im ) nas upravo stavljaju u kos povremena samostalna djelatnost pa nam slobodno javi sta su ti rekli.
Edit: moras i 4% jer je u toj ams1035 formi navedeno jarane...uzas. ja sam u istom sosu samo meni rekli moras do petka ( a javni poziv lijepo pise u roku 30 dana )
Konkretno u mom primjeru su rekli da nemam jer sam fizicka osoba, samo obrti imaju pravo na rashode kakve sam ja imao.
JA ne mogu prikazati robu koju sam prodao pod rashode jer to samo mogu obrti i poduzeca. Ne mogu prikazati da mi je recimo eBay uzimao fee jer sam fizicka osoba.
Ali recimo da imam neko slanje novca od rodbine, to bih mogao prikazati kao dar ali s time da oni dokazu da su platili porez u zemlju iz koje su slali.
Inace meni je u plavoj kuverti doslo da trebam ispuniti formular GPD 1051 , nikakvi drugi nisu spominjani i zena u poreznoj koja mi je razgovarala sa mnom nije spominjala nikavih 4%, samo je spominjala 10% na cifru od 120 tisuca maraka.
Ne znam, ali mozda je to zato sto sam ja u radnom odnosu i vec placam zdravstveno osiguranje.
Vec to rjesavam za ubuduce, cak sam vec otvorio racun u HR. Jer ovo nema smisla. Vljan sam placati poreze, ali oni ne omogucavaju nikakav obrt koji omogucava izvoz. Koda zivimo u 15 stoljecuPostby boshniak » 24/07/2018 20:11
Ehh da su ljudi znali pa razgodili isplate sa paypala na razlicite racune u bankama, ili povlacili novac na druge osobe na oca, majku, brata, sestru, komsiju, druga...znam siva zona, ali i ovo sto drzava tj.porezna radi je u najmanju ruku siva zona.
U 2016 i 2017 nisam imao prekid radnog odnosa, ali za 2015 mislim da sam imao prekid na 3 mjeseca ali nisam siguran.A otkad si zaposlen? Imas li prekida u stazu u 2015., 2016. i 2017.?