Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PeroVelikiZdero

#1876 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Procitaj moj post iznad pa odi do PU i upitaj kako nemas pravo priznanja rashoda ( licni odbitak nemas to ce ti reci i u oravu su ) od 20% po zakonu o porezu na dohodak clan 15 stavka 7 ( ako nisam fulio clan a msm da nisam, provjeri ) - ovo je u kontekstu povremen samostalne djelatnosti - a u javnom pozivu ( isprintaj obje stvari i predoci im ) nas upravo stavljaju u kos povremena samostalna djelatnost pa nam slobodno javi sta su ti rekli.

Edit: moras i 4% jer je u toj ams1035 formi navedeno jarane...uzas. ja sam u istom sosu samo meni rekli moras do petka ( a javni poziv lijepo pise u roku 30 dana )

Konkretno u mom primjeru su rekli da nemam jer sam fizicka osoba, samo obrti imaju pravo na rashode kakve sam ja imao.
JA ne mogu prikazati robu koju sam prodao pod rashode jer to samo mogu obrti i poduzeca. Ne mogu prikazati da mi je recimo eBay uzimao fee jer sam fizicka osoba.
Ali recimo da imam neko slanje novca od rodbine, to bih mogao prikazati kao dar ali s time da oni dokazu da su platili porez u zemlju iz koje su slali.

Inace meni je u plavoj kuverti doslo da trebam ispuniti formular GPD 1051 , nikakvi drugi nisu spominjani i zena u poreznoj koja mi je razgovarala sa mnom nije spominjala nikavih 4%, samo je spominjala 10% na cifru od 120 tisuca maraka.
Ne znam, ali mozda je to zato sto sam ja u radnom odnosu i vec placam zdravstveno osiguranje.

Postby boshniak » 24/07/2018 20:11

Ehh da su ljudi znali pa razgodili isplate sa paypala na razlicite racune u bankama, ili povlacili novac na druge osobe na oca, majku, brata, sestru, komsiju, druga...znam siva zona, ali i ovo sto drzava tj.porezna radi je u najmanju ruku siva zona.
Vec to rjesavam za ubuduce, cak sam vec otvorio racun u HR. Jer ovo nema smisla. Vljan sam placati poreze, ali oni ne omogucavaju nikakav obrt koji omogucava izvoz. Koda zivimo u 15 stoljecu

A otkad si zaposlen? Imas li prekida u stazu u 2015., 2016. i 2017.?
U 2016 i 2017 nisam imao prekid radnog odnosa, ali za 2015 mislim da sam imao prekid na 3 mjeseca ali nisam siguran.
kica

#1877 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

PeroVelikiZdero wrote:

U 2016 i 2017 nisam imao prekid radnog odnosa, ali za 2015 mislim da sam imao prekid na 3 mjeseca ali nisam siguran.
Salji emailove HDZ-u, samo stranke sada mogu pomoci, da se zaustavi retroaktivna naplata.

Samo trazi da se placa u buduce vrijeme, jer nemas para da placas u proslo!

Samo se jos SDA i HDZ nisu oglasili, jer su nam ovo oni i nametnuli.
rusmir.ba

#1878 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

crnoja wrote:
rusmir.ba wrote: Ovo ce biti bitno za ljude koji su prodavali stvari online (ne kupovali i dalje prodavali, i to se jasno vidi na paypalu) da bi dokazali da ne potpadaju u grupu oporezivih.
Molim te mozes li mi reci zasto ovi koji prodaju stvari online ne spadaju pod oporezive? Hvala
Nemam pojma, ja samo pročitao.

Ne znam kako neko moze napraviti 120.000KM profita online iskreno, ja sam mozda imao par hiljada netto u 3 godine, i to sa svim onim troskovima (postarina uzme oko 20-30% cijene npr).
Nisam nista kupovao preko ebay-a pa dalje prodavao, uglavnom svoje stvari po sistemu prodaj jedno da kupis drugo.
Naravno o svemu imam paypal izvode, cak i pise sta je prodato,sa ebaya se moze izvuci listing, uplate fizicka lica, veci broj, sitni iznosi. Ostalo slali poznanici da im kupim ovdje i onda posaljem, to cu naravno prikazati kao poklon jer ne vidim kako moze drugacije da se to vodi. Isto mali iznosi.

Treći dio je refund.
Ako zatraže iz porezne samo isprintam i odnesem, obrazložim i to je to. Mogu i popuniti onu prijavnicu ali na 0,00KM jer po zakonu ne vidim da potpadam i pod jedan da se oporezuje. Ja nisam pitao pravnike i advokate, ali par ljudi koje znam da to rade malo ozbiljnije jesu, i odgovor je isti- po zakonu nema osnova za oporezivanje. A cekam da vidim sta kazu iz Porezne. Cak ako budu i racunali poklone kumulativno (da sabiraju od istih lica) ni to nema u toku ove tri godine ni 500KM po jednom uplatiocu.

ZAKON
O POREZU NA DOHODAK

Članak 5.
Prihodi koji se, u smislu ovoga zakona, ne smatraju dohotkom su:

7) prihodi od prodaje imovine rabljene u osobne svrhe,

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH'', a primjenjivat će
se od 01. 01. 2009. godine.
rusmir.ba

#1879 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

AmirBaa wrote:pa sta bi, jeste vi sto ste dobili koverte imali prometa preko 10.000 u godini ili sveukupno ? Ili manje od 10.000 ?
Svima su banke dostavile kumulativne iznose za 3god bez razgadjanja, dakle mogao si u jednoj imati preko 10.000, ili u sve 3.
BadSanta

#1880 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by BadSanta »

Čini se da su ovi prvo krenuli na novce koji su išli preko paypala.
Sjećam se da sam jednom razmišljala o skrillu pa odustala zbog nekih njihovih provizija.

Ako ne paypal, šta onda?
Pišite u pp ako ne želite postati ovdje jer neko rješenje bar malo povoljnije
mora postojati.
kica

#1881 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Imal ikog iz manjeg entiteta ovdje ?

Prosle godine je kod njih krenulo, ali kako vidim po internetu, prijave su samo za 2018godinu.

Nisu nikom retroaktivno racunali.

Jbt gledaj kod ljudi zakona:

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i porezu na dohodak Republike Srpske (''Službni glasnik Republike Srpske'', br. 66/18)

Član 2.
Član 10. mijenja se i glasi:
„(1) Poreski obveznik ima pravo na odbitak od poreske osnovice iz člana 7. ovog zakona za:
1) iznos uplaćenog penzijskog doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje do 1.200 KM godišnje i
2) iznos uplaćene premije životnog osiguranja kod društva za osiguranje koje posjeduje dozvolu Agencije za osiguranje Republike Srpske, do 1.200 KM godišnje.
(2) Odbitak iz stava 1. ovog člana poreski obveznik ostvaruje putem poreske kartice na mjesečnom nivou prilikom uplate akontacije poreza na dohodak, a u slučaju da poreski obveznik plaća porez na dohodak samo putem godišnje poreske prijave, odbitak ostvaruje putem zahtjeva za povrat na godišnjem nivou.
(3) Poreski obveznik poreza na lična primanja ima pravo na sljedeće odbitke od poreske osnovice:

1) osnovni lični odbitak u iznosu od 6.000 KM godišnje,

2) lični odbitak za izdržavane članove uže porodice u iznosu od 900 KM godišnje po svakom izdržavanom članu i
3) lični odbitak po osnovu kamate plaćene na stambeni kredit.
(4) Poreski obveznik ostvaruje pravo na osnovni lični odbitak iz stava 3. tačka 1. ovog člana na mjesečnom nivou prilikom isplate ličnog primanja.
(5) Pravo na osnovni lični odbitak iz stava 3. tačka 1. ovog člana ostvaruje poreski obveznik poreza na dohodak od ličnih primanja za puno radno vrijeme, dok se osnovni lični odbitak srazmjerno smanjuje za nepuno radno vrijeme.
(6) Ukoliko poreski obveznik poreza na dohodak od ličnih primanja ostvaruje lično primanje kod više isplatilaca, pravo na osnovni lični odbitak ostvaruje srazmjerno vremenu provedenom kod svakog isplatioca ličnog primanja.
(7) Pravo na lični odbitak poreske osnovice iz stava 3. t. 2. i 3. ovog člana poreski obveznik ostvaruje na mjesečnom nivou na osnovu poreske kartice.
(8) Pod izdržavanim članovima uže porodice u smislu stava 3. tačka 2. ovog člana smatraju se supružnik, djeca i roditelji poreskog obveznika koji, u smislu ovog zakona, ne ostvaruju dohodak i čiji dohodak ne prelazi iznos od 3.000 KM godišnje, a ako više lica izdržava člana ili članove uže porodice, lični odbitak za ta lica ravnomjerno se raspoređuje na sva lica koja te članove izdržavaju, osim ako se ne dogovore drugačije.
(9) Pod kamatom iz stava 3. tačka 3. ovog člana podrazumijeva se kamata plaćena u poreskoj godini na stambeni kredit koji je poreski obveznik uzeo u cilju rješavanja svog stambenog pitanja i to za prvu nepokretnost.
(10) Pravo na lični odbitak iz stava 3. tačka 3. ovog člana ne može ostvariti poreski obveznik koji istovremeno ostvaruje pravo na subvenciju po istom osnovu iz budžeta Republike ili budžeta jedinica lokalne samouprave.
(11) Pravo na lični odbitak iz stava 3. tačka 3. ovog člana prestaje otplatom stambenog kredita za koji je pravo korišteno.
(12) Ministar finansija (u daljem tekstu: ministar) donosi pravilnik kojim se propisuju postupak, način obračuna i ostvarivanja prava na odbitak od poreske osnovice i prava na oslobađanje iz člana 8. ovog zakona.“
victom

#1882 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

PeroVelikiZdero wrote:Ja sam u 2015, 2016 i 2017 imao prihoda oko 120 tisuca maraka, medjutim od tih 120 tisuca mog profita je nekih 40 tisuca maraka.
Prodavao sam preko par servisa kao sto je eBay, i novce isplacivao na PayPal pa onda natrag u BIH banke.

U ponedjeljak sam isao u poreznu, da vidim o cemu je rjec i gospoda iz porezne uprave koja je bila sasvim ok je pokusala pomoci koliko je mogla.
Uglavnom, ja nemam mogucnost da odbijem ikakve troskove jer sam fizicka osoba. Znaci posto sam fizicka osoba, ja ne mogu prijaviti troskove, da bi mogao prijaviti troskove moram imati registriran obrt ali, koliko ja znam nisam ni mogao imati registriran obrt jer nasa glupa drzava ne dopusta obrtu da bude izvoznik.

Sada ja trebam platiti 12 tisuca maraka poreza (posto vec radim i placam zdravstveno mislim da ne moram 4% za zdravstveno.
Jos mi prijete, ako ne prihvatim i ne ispunim obrazac u roku 30 dana, jos ce mi uracunati kamate od 0.04% za svaki dan od 2015 godine na tih 12000 maraka.
Oni nisu nomalni.

Ja nemam nista protiv da placam porez, ali ne na ovaj nacin da se uniste svi koji nesto rade i pokusavaju preziviti samostalno.
Dajte napravite mogucnost da mozemo otvoriti obrt ili nesto sto ce nam omoguciti da mozemo biti mali izvoznici i rado cemo placati porez.
I dajte da platimo porez od 2017 godine, ljudi su potrosli nove za 2015 i 2016.

Ovo nema smisla vise.
ma ne daji im ništa. ovo je samo očajnički polušaj.
ja ako i dobijem kovertu, samo ću je arhivirat.
ako dobijem dodtanu kaznu, i nju ću arhivirat. I svaku narednu.
Jedini mehanizam koji imaju je blokada bankovnog računa, ali to je već hard core i ne ide brzo.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:14, edited 2 times in total.
Bavarian89

#1883 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Bavarian89 »

I meni je jedina nada ovo sto se zatalasalo pa se stranke kao dizu. Jasno mi je da njima nije stalo do nas, ali eto hoce da beru politicke poene, opet dobro po nas, dok god nam nesto rijese. Samo saljite mailove ljudi, i ja saljem.

Sto se tice placanja, necu placati nista, cekat cu sud u kranju ruku.

I da, ovi sto se doticu kao da je bilo nesto u zakonu po cemu se trebalo placati od ranije, to onda mi treba da tuzimo Poreznu, jer pri odlasku u poreznu prije godinu i kusur dana mi je receno da se nista placati ne treba.
Averus

#1884 Re: Freelancing

Post by Averus »

@drndalo: na to sam i mislio, na tu x proviziju... Mislio sam da postoje neki određeni procenti/iznosi koji se trebaju platiti pri takvom načinu uplate...

Helem, vrijedi pogledati/poslušati:
seoBIH

#1885 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

Imas li napismeno da ne treba nista placati?
Mis mekinjas

#1886 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Mis mekinjas »

PeroVelikiZdero wrote:
Zato si prvi isplivao za kaznu. Drugi dohodak se oporezuje, a ovo ce ti biti upravo to.
sandra01

#1887 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

sandra01

#1888 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

Spisak poreznih obveznika dužnika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada preko 50.000,00 KM, na dan 30.06.2018. godine.

http://pufbih.ba/v1/public/upload/files ... _2018_.pdf
kica

#1889 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Perfekt !!!! SALJITE OVO SVIM STRANKAMA I SVIM MEDIJIMA U BIH!!!!

Saljite i na klix oni najmanje pisu: https://www.klix.ba/dojavi-vijest
kraljezak

#1890 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kraljezak »

Za ovih par koji hejtaju da objasnim par stvari:
1. Ne bježim od plaćanja poreza (ma koji ce ga uhljeb potrošiti)
2. Problem nije zakon, problem je pravilnik (koji su oni promijenili u nemogućnosti da promijene zakon zbog političkih igara)
3. Ja sam išao u poreznu da prijavim svoj porez 2015, 2016 i odbili su me u mom kantonu, tj. nisu znali šta će sa mnom.
4. Problem je ovih 4% što ću objasniti dole

Gdje su problemi, problem je taj sto odbitak se ne moze provoditi retroaktivno, tj ovih 20% ili 320 KM ne mozemo iskoristiti po novom obrascu. Znaci direktno poreska je mene oštetila za odbitak u prijasnjim godinama iako su me odbili da platim porez (ovo je za stari obrazac)
Po novom obrascu se uzima 4+10%, ali tih 4% je dodano u pravilniku i ne moze se retroaktivno traziti nesto sto je doneseno 2018. godine. Supruga koja je certificirani računovodja je danas pričala sa profesorom jednim koji je vlasnik konsultantske kuće (kuće koje vrse edukaciju racunovodja i tumače zakone) te on kaze da je nezakonito traziti ovih 4% za 2015, 2016, 2017 godinu, te prvih 3-4 mjeseca 2018. godine.
Znaci oni su se malo poigrali, zakon koji je na snazi govori sasvim drugo od pravilnika (zakon je uvijek iznad pravilnika)
Porez planiram platiti, ali cu se krvnicki boriti za ove njihove igrice, znaci danas jednoj osobi govore i jednoj PU da ima pravo na odbitak, drugoj da nema, trecoj da mora platiti 10+4% za 2015,2016, 2017.
kica

#1891 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Porezna uprava FBiH: Oporezivat će se prihodi iz inostranstva veći od 10 hiljada KM
Novinska agencija PATRIA

Novinska agencija Patria tražila je od Porezne uprave FBiH odgovore na oporezivanje prihoda iz inostranstva. Iz te institucije istiću da trenutno obrađuje podatke za prilive dohotka preko 10.000 KM, ali će u budućnosti svi prihodi iz inostranstva bez obzira na visinu biti predmet obrade.

Porezna uprava Federacije BiH namjerava oporezovati usluge rezidenata u Federacije koje daju u inostranstvu kao frilenseri iz oblasti informacionih tehnolologija, zatim djelatnost trgovačkih putnika, umjetnika, novinara itd. Možete li nam objasniti detaljnije ovu namjeru FPU? Koliki je procenat poreza u pitanju?

– Porezna uprava Federacije BiH trenutno obrađuje podatke za prilive dohotka preko 10.000 KM. Međutim, cilj Porezne uprave Federacije BiH je poštivanje načela pravednosti prema svim poreznim obveznicima, što znači da će svi prihodi iz inostranstva bez obzira na visinu biti predmet obrade od strane Porezne uprave Federacije BiH.

Porezna uprava Federacije BiH je sa ovom aktivnošću započela prije pola godine kada je svim bankama na teritoriji Federacije BiH upućen poziv da dostave podatke o fizičkim licima koja su tokom 2015, 2016. i 2017. godine putem PayPal sistema plaćanja ostvarili prilive na transakcijski račun u ukupnom iznosu od 10.000 KM i više u toku jedne godine. Postupajući po navedenom zahtjevu banke su dostavile tražene podatke.

Analizom dostavljenih podataka konstatovano je da su 843 fizička lica sa prebivalištem na području Federacije BiH putem PayPal sistema plaćanja u iznosima od 10.000 KM i više u toku jedne godine u periodu od 2015-2017. godine ostvarili prihod u iznosu većem od 37 miliona KM. Porezna uprava Federacije BiH se prvo opredjelila za kontrolu građana koji imaju prilive iz inostranstva na godišnjem nivou veće od 10.000 KM, iz razloga što se prednost za kontrolu uvjek daje velikim poreznim obvezncima, gdje se očekuje da će se utvrditi veće obaveze.

Nakon toga Porezna uprava Federacije BiH je u cilju poštivanja odredbi Zakona o porezu na dohodak („Službene novine Federacije BiH“, broj: 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13), uputila poziv svim fizičkim licima – rezidentima Federacije BiH koja ostvare prihod iz inostranstva po osnovu dohotka i priliva novca da prijave i plate porez na dohodak. U Zakonu o porezu na dohodak članovima10.,12 i 20 definisane su vrste dohotka koji se oporezuje.

Međutim, u pozivu koji je uputila Porezna uprava Federacije BiH navedeni su dohoci koji se najčešće ostvaruju preko PayPal, i drugih servisa. Također, i sva lica koja su u periodu od 2015-2017. godine ostvarili prihod iz inostranstva dužna su da u roku od 30 dana Poreznoj upravi Federacije BiH prijave i plate porez na dohodak po osnovu ostvarenih prihoda u navedenom periodu.

Porezna uprava Federacije BiH navodi u svom pozivu i nesamostalne djelatnosti sa radnim odnosom u inostranstvu. Šta ako su ta primanja na bilo koji način oporezovana u inostranstvu? Mislimo na izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, koje je BiH potpisala sa brojnim državama.

– Shodno odredbama člana 25. Zakona o porezu na dohodak ako fizička osoba iz Federacije stekne dohodak u stranoj državi ili u Republici Srpskoj, ili u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, ostvareni prihod se oporezuje i u Federaciji i u stranoj državi ili na drugom teritoriju Bosne i Hercegovine. U tom slučaju porez na dohodak koji je plaćen u stranoj državi ili na drugom teritoriju Bosne i Hercegovine odbija se od poreza na dohodak u Federaciji.

Umanjenje poreza na dohodak u Federaciji za plaćene poreze u inozemstvu ili na drugom teritoriju Bosne i Hercegovine u poreznom razdoblju ne može prijeći visinu poreza na dohodak izračunatog primjenom stopa poreza na dohodak Federacije za poreznog obveznika za to porezno razdoblje.

Obvezniku poreza na dohodak u Federaciji može se umanjiti porez na dohodak za iznos poreza koji je platio u stranoj državi ili na drugom teritoriju Bosne i Hercegovine isključivo na osnovi pravovaljane dokumentacije ovjerene od mjerodavnih tijela strane države ili drugog teritorija Bosne i Hercegovine.

Analogno navedenim odredbama Zakona o porezu na dohodak ukoliko je porez plaćen u inostranstvu porezni obveznici građani dužni su da uz poreznu prijavu, nadležnoj poreznoj ispostavi dostave dokaz o plaćenom porezu u inostranstvu, a u cilju izbjegavanja dvostrukog oporezivanja. Lista sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja može se pronaći na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH.

Šta podrazumijeva oporezivanje „poklona u novcu“.? Da li je riječ o doznakama iz inostranstva? Da li je određen iznos od kojeg će se oporezivati „pokloni u novcu“?

– Oporezivanje poklona u novcu podrazumijeva priliv novca po osnovu poklona što je propisano Zakonom o porezu na nasljeđe i poklon u određenim kantonima i po osnovu Zakona o porezu na dohodak.

Poklon u novcu ne podrazumijeva samo doznake iz inostranstva, ali pozivom su obuhvaćene poduzete aktivnosti po doznakama iz inostranstva.

S obzirom na veliko interesovanje građana i veliki broj upita koji je dostavljen Poreznoj upravi, Porezna uprava Federacije BiH očekuje da će nakon upućivanja ovog poziva građani u najvećem broju sami dobrovoljno prijaviti i platiti porez na dohodak.
PeroVelikiZdero

#1892 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Mis mekinjas wrote:
PeroVelikiZdero wrote:
Zato si prvi isplivao za kaznu. Drugi dohodak se oporezuje, a ovo ce ti biti upravo to.
Ma najzalije je sto sam ja voljan platiti porez, ali da mi se osigura legalan i pravedan nacin.
Osigurajre mi neku vrstu obrta kojem mogu prodavat u inozemstvu, gdje mogu odbiti svoje troskove. Trenutno obrt ne moze izvoziti.
Averus

#1893 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Averus »

.
Last edited by Averus on 24/07/2018 23:05, edited 1 time in total.
Averus

#1895 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Averus »

Ako nije već postavljeno

Nebitno sad stranka ova, stranka ona, bitno je je*ati sve po spisku uhljebima koji preko sirotinje hoće da pune predizborne budžete.

Izvolite - Alemku na vrata, Kemalu Čauševiću na vrata, Keljmendiju i ostaloj "KREMI", pa se onda meni obratite!
Indigont

#1896 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Može li neko naći link do tog novog pravilnika po kojem deru i 4% za zdravstveno i datum kad je izašao? Znači to 4% nije postojalo na papiru prije tog pravilnika koji je izašao ove godine?
drndalo

#1897 Re: Freelancing

Post by drndalo »

Postoje % u odnosu na visinu uplate, sa minimumom nekim za male sume, i nije kod svih banaka isti...
sarajlija120

#1898 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sarajlija120 »

Znači ako kupim nešto ONLINE pa mi oni odrade REFUND zbog XY razloga to ovi smatraju PRIHODOM ...

Treba vidjeti koje su to face iz Porezne i kojoj stranci pripadaju da se to adekvatno kazni sada na izborima.
drndalo

#1899 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by drndalo »

Nisu iz Stranke peMzionera sigurno... Srecom... :mrgreen:
NikolaKZ91

#1900 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

kica wrote:Imal ikog iz manjeg entiteta ovdje ?

Prosle godine je kod njih krenulo, ali kako vidim po internetu, prijave su samo za 2018godinu.

Nisu nikom retroaktivno racunali.

Jbt gledaj kod ljudi zakona:

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i porezu na dohodak Republike Srpske (''Službni glasnik Republike Srpske'', br. 66/18)

Član 2.
Član 10. mijenja se i glasi:
„(1) Poreski obveznik ima pravo na odbitak od poreske osnovice iz člana 7. ovog zakona za:
1) iznos uplaćenog penzijskog doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje do 1.200 KM godišnje i
2) iznos uplaćene premije životnog osiguranja kod društva za osiguranje koje posjeduje dozvolu Agencije za osiguranje Republike Srpske, do 1.200 KM godišnje.
(2) Odbitak iz stava 1. ovog člana poreski obveznik ostvaruje putem poreske kartice na mjesečnom nivou prilikom uplate akontacije poreza na dohodak, a u slučaju da poreski obveznik plaća porez na dohodak samo putem godišnje poreske prijave, odbitak ostvaruje putem zahtjeva za povrat na godišnjem nivou.
(3) Poreski obveznik poreza na lična primanja ima pravo na sljedeće odbitke od poreske osnovice:

1) osnovni lični odbitak u iznosu od 6.000 KM godišnje,

2) lični odbitak za izdržavane članove uže porodice u iznosu od 900 KM godišnje po svakom izdržavanom članu i
3) lični odbitak po osnovu kamate plaćene na stambeni kredit.
(4) Poreski obveznik ostvaruje pravo na osnovni lični odbitak iz stava 3. tačka 1. ovog člana na mjesečnom nivou prilikom isplate ličnog primanja.
(5) Pravo na osnovni lični odbitak iz stava 3. tačka 1. ovog člana ostvaruje poreski obveznik poreza na dohodak od ličnih primanja za puno radno vrijeme, dok se osnovni lični odbitak srazmjerno smanjuje za nepuno radno vrijeme.
(6) Ukoliko poreski obveznik poreza na dohodak od ličnih primanja ostvaruje lično primanje kod više isplatilaca, pravo na osnovni lični odbitak ostvaruje srazmjerno vremenu provedenom kod svakog isplatioca ličnog primanja.
(7) Pravo na lični odbitak poreske osnovice iz stava 3. t. 2. i 3. ovog člana poreski obveznik ostvaruje na mjesečnom nivou na osnovu poreske kartice.
(8) Pod izdržavanim članovima uže porodice u smislu stava 3. tačka 2. ovog člana smatraju se supružnik, djeca i roditelji poreskog obveznika koji, u smislu ovog zakona, ne ostvaruju dohodak i čiji dohodak ne prelazi iznos od 3.000 KM godišnje, a ako više lica izdržava člana ili članove uže porodice, lični odbitak za ta lica ravnomjerno se raspoređuje na sva lica koja te članove izdržavaju, osim ako se ne dogovore drugačije.
(9) Pod kamatom iz stava 3. tačka 3. ovog člana podrazumijeva se kamata plaćena u poreskoj godini na stambeni kredit koji je poreski obveznik uzeo u cilju rješavanja svog stambenog pitanja i to za prvu nepokretnost.
(10) Pravo na lični odbitak iz stava 3. tačka 3. ovog člana ne može ostvariti poreski obveznik koji istovremeno ostvaruje pravo na subvenciju po istom osnovu iz budžeta Republike ili budžeta jedinica lokalne samouprave.
(11) Pravo na lični odbitak iz stava 3. tačka 3. ovog člana prestaje otplatom stambenog kredita za koji je pravo korišteno.
(12) Ministar finansija (u daljem tekstu: ministar) donosi pravilnik kojim se propisuju postupak, način obračuna i ostvarivanja prava na odbitak od poreske osnovice i prava na oslobađanje iz člana 8. ovog zakona.“
Mislim da se to oslobodjenje od 6000 KM godisnje odnosi samo na zaposlene na ciju su platu vec uplaceni dopronosi, jer ovo prvenstveno uredjuju status onih ljudi koji su zaposleni ovde da bi imali taj minimalac od 440 KM pa im stoga zakonodavac ostavlja to 6000 KM neoporezivo. Za frilensere sumnjam da ovo vazi.
Post Reply