Narod je imao i dalje ima podanicki mentalitet. Glasali smo za nezavisnost silom prilika jer nismo htjeli biti uvuceni u rat protiv Hrvatske i da nam Milosevic kroji kapu. Ali nigdje nikakve slobodarske svijesti, drzavotvorne svijesti, politicke zrelosti,... - narod je stvarno mislio da ce poslije nezavisnosti svijet intervenisati i zavesti red u BiH. I dan danas - zna se koji narod jedino u BiH priziva, prizeljkuje vlast stranaca,.. direktni protektorat, okupaciju,... samo da je kruha i igara. U dijaspori ista stvar - najintegrisaniji od svih stranaca jer smo poslusni i volimo tapsanje po ramenu - samo daj kruha i igara. Vjerujemo svakom drugom osim svom a mahalska zavist i carsijanerska gordost nam postala dijagnoza.Vizionar 1985 wrote:Pa glasali su. Ali mislili su da je demokratska stranka. Glasali su i za Fikreta. Vise je glasova od Alije, Fikret dobio. Cak su i za Biljanu glasali. Primjerice moja stara glasala za nju, onu koja nas je htjela istrijebiti i koja je rekla da smo genetski otpad. Likom se tada svidila staroj Biljana i mislila stara da je neka pjevacica.General War wrote:Sad niko nije glasao za SDA![]()
Jedno je istina da Tuzlaci imaju tu cinjenicu za pojasom, i hvala bogu sa komunjarama na celu najmanje fasovali...sacuvali i grad i obraz.
Kod nas ti je Generale ako nisi znao narod plaho neuk. Pogotovo u tadasnje vrijeme je bio kad nije bilo Gugla i interneta, pa i sada je i sa tim. Dokaz sam ja toga. Blage veze recimo sa tehnikom skoro nemam.
Znaci polupismen sam. Tako je i narod i sada i tada bio.
Danas - kada bi ponovo sproveo referendum o nezavisnosti i ponudio opciju da se vrati AU, ili da budemo dio Njemacke, Amerike,... siguran sam da bi slavna nezavisnost pala ko kruska.
Hebiga - dogadjaji su tekli previse brzo, prije nego sto smo bili spremni na nova iskusenja.