Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
King Theoden

#1876 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by King Theoden »

Bloo wrote:Zapravo zaboravi.
Gađenje je prevladalo
Razdvoji privatno od poslovnog.
I nisam ti ja smrle pa da me uzmeš tim jeftinim manevrom.
Ovo gore te diskbalifikovalo iz svake ozbiljne diskusije o islamu.
Pa majka mu stara, ono su osnove :mrgreen:
Budući da rado čitaš i učiš, predlažem da se neku godinu dana posvetiš aktivnom izučavanju tematike, pa onda dođi da promijenimo par postova o brojčanim čudima u kur'anu.
Bloo
Globalna šefica

#1877 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Eto ti brat Smrle :mrgreen:
Taman da zajedno masakrirate etimologiju svih semitskih jezika.

Go for it, tiger!
nivla

#1878 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nivla »

Smrcak15 wrote:vidis li kolioko ne znas, koliko si ne upucen u ovu temnatiku, ti covjece izvini ali stvarno ne znas o ovoj temi o kojoj pisem i knjigu da bi ti meni iz svog neznanja objasnio da nema nista...hajmo onda pogledati ovo

kao dokaz koliko si nepoucuen u tu temu i koliko si lupio stvari sad kad su u pitanju harfovi, kada ima brojcanih cuda sto uopste se ne treba uzimati ni jedan harf a kamoli rijec ili recenica.

evo ovaj primjer ovdje

hajde molim te nadji mi jedan harf u ovoj sorti brojcanog cuda ako toliko bolje znas ovu temu od mene, i siguran si u sto pricas
Image

ne zalijecis se grlom u jagode druze, ulijes mi u minsko polje bez imalo znanja o terenu... :kiss: ziv mi bio i svako dobro.
kakvo bolan minsko polje i padobranstvo, ovo sto si postavio ne predstavlja nista, kako nepismen covjek zna sta je ajet, kako neko ko ne poznaje arapski moze znati granicu izmedju dvije rijeci, ovo je uzeo neko i prebrojao onako kako mu je odgovaralo, kakav bolan zlatni rez, uzmes dio broja koji oznacava omjer koji ti odgovara i to je zlatni rez
ako uzmemo da je ovo sto je pobrojano u ovoj tabeli koja sama po sebi nepismenom (a ni pismenom ne znaci nista), ja cu sad podijeliti ove brojeve za zlatni rez i dobiti 1.6184237... sto nije ako govorimo o preciznosti ni blizu u polju realnih brojeva 1.618033... sto oznacava odnos zlatnog reza, ovdje je uzeto ono sto odgovara i to je 1.618 a ostalo smatras nebitnim jer opovrgava zlatni rez, ja tebi jos nijednom nisam napisao da si prolupao, sto bi se prije za tebe moglo reci, jer si svakako u ravni sa vrsnim "naucnikom" semirom osmanagicem koji je otkrio piramide u visokom od kojih osim price nema nista
Smrcak15

#1879 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

nivla wrote:
Smrcak15 wrote:vidis li kolioko ne znas, koliko si ne upucen u ovu temnatiku, ti covjece izvini ali stvarno ne znas o ovoj temi o kojoj pisem i knjigu da bi ti meni iz svog neznanja objasnio da nema nista...hajmo onda pogledati ovo

kao dokaz koliko si nepoucuen u tu temu i koliko si lupio stvari sad kad su u pitanju harfovi, kada ima brojcanih cuda sto uopste se ne treba uzimati ni jedan harf a kamoli rijec ili recenica.

evo ovaj primjer ovdje

hajde molim te nadji mi jedan harf u ovoj sorti brojcanog cuda ako toliko bolje znas ovu temu od mene, i siguran si u sto pricas
Image

ne zalijecis se grlom u jagode druze, ulijes mi u minsko polje bez imalo znanja o terenu... :kiss: ziv mi bio i svako dobro.

kakvo bolan minsko polje i padobranstvo, ovo sto si postavio ne predstavlja nista, kako nepismen covjek zna sta je ajet, kako neko ko ne poznaje arapski moze znati granicu izmedju dvije rijeci, ovo je uzeo neko i prebrojao onako kako mu je odgovaralo, kakav bolan zlatni rez, uzmes dio broja koji oznacava omjer koji ti odgovara i to je zlatni rez
ako uzmemo da je ovo sto je pobrojano u ovoj tabeli koja sama po sebi nepismenom (a ni pismenom ne znaci nista), ja cu sad podijeliti ove brojeve za zlatni rez i dobiti 1.6184237... sto nije ako govorimo o preciznosti ni blizu u polju realnih brojeva 1.618033... sto oznacava odnos zlatnog reza, ovdje je uzeto ono sto odgovara i to je 1.618 a ostalo smatras nebitnim jer opovrgava zlatni rez, ja tebi jos nijednom nisam napisao da si prolupao, sto bi se prije za tebe moglo reci, jer si svakako u ravni sa vrsnim "naucnikom" semirom osmanagicem koji je otkrio piramide u visokom od kojih osim price nema nista
ovo sto si postavio ne predstavlja nista, kako nepismen covjek zna sta je ajet,
o kome ti ovdje pricas??
ovo je uzeo neko i prebrojao onako kako mu je odgovaralo
cuj kako mu je odgovaralo a ne kako je autor Kurana kodirao :-)

kako neko ko ne poznaje arapski moze znati granicu izmedju dvije rijeci,
ko ovdje prica o rijecima, ovo nema nista ni sa rijecima ni sa slovima ikakve veze :-)

kakav bolan zlatni rez, uzmes dio broja koji oznacava omjer koji ti odgovara i to je zlatni rez
sta ba kako mi odgovara

nego vidim da ti to ne razumijes uopste kako je izvucen zlatni rez iz tabele, hajde objasni kako je izvucen, sta se dijelilo sa cim, da cujem, da vidim koliko si uopste se potrudio da saznas kao sto si se potrudio da opalis paljbu bez imalo studiranja ove tematike.
za zlatni rez i dobiti 1.6184237... sto nije ako govorimo o preciznosti ni blizu u polju realnih brojeva 1.618033
poznato je da se u zlatnom rezu uzimaju samo 3 decimala, ostalo nije vazno, uzimati neki drugi veci broj je preseravanje jer zlani omjer je iracionalan broj.
ja tebi jos nijednom nisam napisao da si prolupao
izvinjavam se ako sam te svojim rijecnikom uvijredio nekako, nije mi to namjera bila, ali ne djelujes ozbiljno kad apristupas ovoj temi, jer umjesto da kazes, sta su dokazi prije nego opalis paljbu a ti odmah rafal bez da pogledas cijelu situaciju.
nivla

#1880 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nivla »

Smrcak15 wrote:
poznato je da se u zlatnom rezu uzimaju samo 3 decimala, ostalo nije vazno, uzimati neki drugi veci broj je preseravanje jer zlani omjer je iracionalan broj.
P: Ko je odredio da se uzimaju samo tri decimale covjek ili Bog?
O: Covjek odredio jer mu je lakse raditi sa aproksimacijom nego iracionalnim brojem
zato ti i kazem da ne mozes uzeti sta ti odgovara, a na pokazanoj slici je bas dio aproksimacije koja odgovara autoru uzeta relevantnom
Smrcak15

#1881 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

nivla wrote:
Smrcak15 wrote:
P: Ko je odredio da se uzimaju samo tri decimale covjek ili Bog?
O: Covjek odredio jer mu je lakse raditi sa aproksimacijom nego iracionalnim brojem
zato ti i kazem da ne mozes uzeti sta ti odgovara, a na pokazanoj slici je bas dio aproksimacije koja odgovara autoru uzeta relevantnom
Ko je odredio da se uzimaju samo tri decimale covjek ili Bog?
znas li ti uopste sta znaci to uzimanje samo 3 decimale??

da to nije samo puko uzmi sta ti pase a ostalo sta briga...

Te 3 decimale znace koliko blizu si zlatnog rez, na koojem nivou

naprimjer, ako trazis zlatni rez na kilometarsku duzinu

to znaci

1 kilometar , 618 metara

ili 1 metar, 61 cm i 8mm

jer da se vise decimala uzme to bi znacilo da idemo na mikroskopski i nano nivo, a niko to ne gleda zlatni rez na takom detaljnom nivou jer je nebitno.

znaci tebi nista nije neobicno to sto

Suma svih brojeva sura je 6555 = Suma svih parnih totalnih brojeva iz tabele je 6555
Suma svih brojeva ajeta je 6236 = Suma svih neparnih totalnih brojeva iz tabele je 6236
Suma sura sa parnim brojem ajeta iz tabele totalnih brojeva je 3303 = Suma ajeta sa neparnim brojem iz tabele totalnih brojeva je 3303

Je li ovo tebi slucajnost ili namjerno kodiranje da 3 velika broja 6555, 6236 i 3303 se podudaraju Ovako?
Bloo
Globalna šefica

#1882 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

:jbt:
Bloo
Globalna šefica

#1883 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Wtf su totalni brojevi
nivla

#1884 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nivla »

Bloo wrote:Wtf su totalni brojevi
valjda total zvani saldo
Bloo
Globalna šefica

#1885 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

nivla wrote:
Bloo wrote:Wtf su totalni brojevi
valjda total zvani saldo
TReba mi vremena da provarim> Suma svih parnih totalnih brojeva
Smrcak15

#1886 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote::jbt:

pogledaj tabelu na engleskom
Maxxtro

#1887 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Maxxtro »

Smrcak15 wrote: znaci tebi nista nije neobicno to sto

Suma svih brojeva sura je 6555 = Suma svih parnih totalnih brojeva iz tabele je 6555
Suma svih brojeva ajeta je 6236 = Suma svih neparnih totalnih brojeva iz tabele je 6236
Suma sura sa parnim brojem ajeta iz tabele totalnih brojeva je 3303 = Suma ajeta sa neparnim brojem iz tabele totalnih brojeva je 3303

Je li ovo tebi slucajnost ili namjerno kodiranje da 3 velika broja 6555, 6236 i 3303 se podudaraju Ovako?
Ovo je jedan od najzornijih primjera u izuzetno zestokoj konkurenciji koji pokazuje koliko si ti jedan tragicno nepismen i neinteligentan lik i ovo tvrdim bez ikakve zlobe nego kao puko ocitovanje cinjenicnog stanja.
U ove tri jednakosti, samo se jedna moze uopste kvalifikovati kao interesantna, ili ako vec hoces cudnovata (mada je apsurd koristiti tu rijec, al hajde). Ostale dvije NUZNO slijede iz te jedne elementarnim aritmetickim operacijama. Drugim rijecima, cak i ako prihvatimo da je recimo ovo
interesantna cinjenica, onda ove ostale dvije
to apsolutno nisu jer su ekvivalentne prvoj, sto se dokazuje elementarnom matematikom. Dakle, radi se o iskljucivo jednoj koincidenciji koja je prepakovana na tri razlicita nacina.
Smrcak15

#1888 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:
Smrcak15 wrote: znaci tebi nista nije neobicno to sto

Ovo je jedan od najzornijih primjera u izuzetno zestokoj konkurenciji koji pokazuje koliko si ti jedan tragicno nepismen i neinteligentan lik i ovo tvrdim bez ikakve zlobe nego kao puko ocitovanje cinjenicnog stanja.
U ove tri jednakosti, samo se jedna moze uopste kvalifikovati kao interesantna, ili ako vec hoces cudnovata (mada je apsurd koristiti tu rijec, al hajde). Ostale dvije NUZNO slijede iz te jedne elementarnim aritmetickim operacijama. Drugim rijecima, cak i ako prihvatimo da je recimo ovo
to apsolutno nisu jer su ekvivalentne prvoj, sto se dokazuje elementarnom matematikom. Dakle, radi se o iskljucivo jednoj koincidenciji koja je prepakovana na tri razlicita nacina.
manje palamudi na moj licni racun a vise se koncetrisi da osporis argumentovano dokazima, razumski...a mani se supljaka.

to apsolutno nisu jer su ekvivalentne prvoj, sto se dokazuje elementarnom matematikom. Dakle, radi se o iskljucivo jednoj koincidenciji koja je prepakovana na tri razlicita nacina

Dakle, radi se o iskljucivo jednoj koincidenciji
kakvoj crnoj koincidenciji, sta to pricas junace...prisaberi se.

kako moze da da se potrefi da je

Suma svih sura = Sumi parnih brojeva
Suma svih ajeta = Sumi neparnih brojeva
i plus onaj zadnja koinicdencija
sa brojevima 3303 = 3303

Ovako veliki brojevi na logicke raspodjele tipa par nepar ne mogu biti slucajnost jer se radi o velikim brojevima u 3 slucaja
ko god kaze da je ovo slucajnost mora da daje argument, jer ova cinjenica sama posebi ukazuje da je namjerno kodiranje jer3 ogromne covjece cifre se podudaraju, nije ti ba ovo 10 ili 5 na jedno strani 5 na drugoj 5 tj. 5=5

nego 6555 = 6555 , 6236 = 6236 i 3303=3303
reci da je ovo slucajnost je laganje samog sebe, osoba koja kaze da to je kodiranje ali ne vjerujem da je od Boga nego su to ljudi nekako uradili, daleko vise postujem takvu osobu jer djeluje iskreno, barem potvrdi ocitu stvar, a sta da kazem za osobu koja negira ocitu stvar, kazes mu löpta je okrugla on kaze ma to je slucajnost, nista specijalno , kao eto neka logicka kontra protiv razuma i logike :-)
Bloo
Globalna šefica

#1889 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote::jbt:

pogledaj tabelu na engleskom
Gledam je već 3 godine.
Niti jednom da postaviš legendu, mada nemoj.
Maxxtro

#1890 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Maxxtro »

Image

Iz tvoje slike:

A = Suma brojeva u prvoj koloni (brojevi sura)
B = Suma brojeva u drugoj koloni (brojevi ajeta)

=> A + B = Suma ajeta i sura

C = Suma brojeva u trecoj koloni (parni sabirci u sumi ajeta i sura) Edit: u stvari ovo je cetvrta kolona na slici, nisam brojao ovdje chapter+verses kolonu
D = Suma brojeva u cetvrtoj koloni (neparni sabirci u sumi ajeta i sura)

=> C + D = parni sabirci u sumi ajeta i sura + neparni sabirci u sumi ajeta i sura = suma ajeta i sura = A + B

A = C = 6555 (nasa interesantna koincidencija)

Dakle, iz A + B = C + D slijedi A - C = D - B, a kako je A = C znaci da je i B=D! Fascinantno, ako nisi upoznat sa konceptima sabiranja i oduzimanja.
Znaci da B = D (= 6236) nije nikakva koincidencija nego mora biti tako jer slijedi iz A = C = 6555. Isto tako da smo krenuli od ove druge jednakosti izveli bi ovu prvu, prema tome radi se o ekvivalentnim jednakostima.

Za domacu zadacu tebi: dokazati da je jednakost pete i seste kolone takodjer ekvivalentna ovoj prvoj.
Smrcak15

#1891 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:Image

Iz tvoje slike:

A = Suma brojeva u prvoj koloni (brojevi sura)
B = Suma brojeva u drugoj koloni (brojevi ajeta)

=> A + B = Suma ajeta i sura

C = Suma brojeva u trecoj koloni (parni sabirci u sumi ajeta i sura) Edit: u stvari ovo je cetvrta kolona na slici, nisam brojao ovdje chapter+verses kolonu
D = Suma brojeva u cetvrtoj koloni (neparni sabirci u sumi ajeta i sura)

=> C + D = parni sabirci u sumi ajeta i sura + neparni sabirci u sumi ajeta i sura = suma ajeta i sura = A + B

A = C = 6555 (nasa interesantna koincidencija)

Dakle, iz A + B = C + D slijedi A - C = D - B, a kako je A = C znaci da je i B=D! Fascinantno, ako nisi upoznat sa konceptima sabiranja i oduzimanja.
Znaci da B = D (= 6236) nije nikakva koincidencija nego mora biti tako jer slijedi iz A = C = 6555. Isto tako da smo krenuli od ove druge jednakosti izveli bi ovu prvu, prema tome radi se o ekvivalentnim jednakostima.

Za domacu zadacu tebi: dokazati da je jednakost pete i seste kolone takodjer ekvivalentna ovoj prvoj.
prvo da te pohvalim za trud, jer do sad niko nije imao hrabrosti da se uhvati u kostac sa ovim, da analizira detaljno :thumbup: :thumbup: zato moram te pohvaliti,

druga stvar, gresku si napravio u analizi

Uzeo si ovo C + D, ali ovo se nikad nije zbrajalo, niko i nikad nije to radio da C + D zbraja, to ne postoji u tablei, odakle si ti natucao na to ja neznam

evo ti slikovitog objasnjenja sta znaci kada bi samo dodali jedan ajet u Kuranu, recimo sura 106, pogledaj samo kako se simetrija sva urusi odmah.

Image
Maxxtro

#1892 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Maxxtro »

Smrcak15 wrote:

Uzeo si ovo C + D, ali ovo se nikad nije zbrajalo, niko i nikad nije to radio da C + D zbraja, to ne postoji u tablei, odakle si ti natucao na to ja neznam
Znam da ti nisi prije razmatrao C+D, zato i pises ove gluposti. NIkakva greska to nije, nego fakt koji slijedi iz tvoje slike: A+B = C+D.
Svako sa dvije mozdane celije je to u stanju vidjeti, matematika ne laze.
Smrcak15

#1893 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:
Smrcak15 wrote:

Znam da ti nisi prije razmatrao C+D, zato i pises ove gluposti. NIkakva greska to nije, nego fakt koji slijedi iz tvoje slike: A+B = C+D.

jesi li ti sav svoj druze :-) ali bas stvarno jesi li ???
NIkakva greska to nije, nego fakt koji slijedi iz tvoje slike: A+B = C+D.
pa nije greska, ali to uopste nije poenta to uopste nije argument covjce ne brukaj se ovdje, taman kad sam pomislio da se neko ozbiljno uhvatio u kostac sa ovim, ovakve gluposti izvlaljivas :-)

jer C pretstavlja parne sabirke, a D pretstavlja neparne sabirke

normalno da je A+B = C+D i to niko ne spori ovdje, niti se uzima ikako kao argument i zasta, nego ti ovdje izgleda pucas u prazno cini mi se.

znaci argument je

Suma Sura = Suma Parni zabiraka
Suma Ajeta =SUma Neparnih sabiraka

je li ovo stvarno ne kontas???

De pogledaj tu zadnju prezentaciju sta znaci kada se jedan ajet doda u Kuran i sta bude, i de onda zakljuci da je stanje kako je sad koincidencija, a samo jedan ajet tu koincidencju od 3 ogromna broja moze da urusi...
King Theoden

#1894 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by King Theoden »

Smrcak15 wrote:ovo stvarno ne kontas???
Haj da pomirim strane ovog sukoba.
Ne, ne shvataju.
Problem je što ti baš i ne vladaš našim jezikom pa da pojasniš. :(
Bloo
Globalna šefica

#1895 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Moze li neki drugi musliman kojem je bosanski.maternji da nam objasni?
Smrcak15

#1896 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dino34 wrote:
Smrcak15 wrote:ovo stvarno ne kontas???
Haj da pomirim strane ovog sukoba.
Ne, ne shvataju.
Problem je što ti baš i ne vladaš našim jezikom pa da pojasniš. :(
sta je tacno sto treba pojasnjenje kad vec na vizuelnoj prezentaciji ima.

jasno sam napisao

Suma Sura 6555 = Suma Parni sabiraka 6555
Suma Ajeta 5235 = Suma Neparnih sabiraka 6236
zforumas

#1897 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

Moze i na engleskom
King Theoden

#1898 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by King Theoden »

Objasnio bih ti da sam pročitao.
Jednom počeo, pročitao dva posta i odustao.
Kontam, koji će mi vrag još i ovaj smor.
Sad, to vjerovatno više govori o meni.
Najvjerovatnije da nemam kapaciteta za tako nešto.
King Theoden

#1899 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by King Theoden »

Smrcak15 wrote:sta je tacno sto treba pojasnjenje
Pa vjerovatno treba. Vidiš da te ne kontaju.
Smrcak15

#1900 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:
Smrcak15 wrote:

nego fakt koji slijedi iz tvoje slike: A+B = C+D.
samo sto izgleda jos nisi skontao ovaj dio

ovo se zna da je izvadjeno iz ovoga
A+B = C+D

ali ovo je argument a ne to gore
Suma A, 6555=6555, Suma Parnih (C+D)
Suma B, 6236 = 6236, Suma Ne-Parnih (C+D)

Suma A koji imaju parni (C+D), 3303 = 3303, Suma B koji imaju neparni (C+D)

Je li sad razumijes argument?

a ovo nije nikakav argument
A+B = C+D
Locked