Željeznice - all about
Moderator: anex
-
HelaS
#1876 Re: Željeznice - all about
Neko je skinuo onaj kostur pruge, tračnice i betonske nosače, ne vise više
-
Ci-Nick
#1877 Re: Željeznice - all about
Ova arhitektica kaže da bi takva gradnja dugo trajala i da je rješenje udariti šipove, nasuti čvrstim materijalom i da se to može uraditi za 7 dana.
Ako tu nije postojao most 70 godina ne vidim zašto ne bi bilo kao i prije potopa, eventualno sa propusnikom ua oborinske vode koje bi opet završile na putu.
-
Dr Arsla
-
DebelinJoe
#1879 Re: Željeznice - all about
https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... jec/202475
Ne zna se ko je veća štetočina od njih dvojice.
- Haris.ba
#1880 Re: Željeznice - all about
Pa po ovome Forto laze. Sta ovaj Dzafic laze?DebelinJoe wrote: ↑09/11/2024 11:20 https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... jec/202475
-
saimidin
- Haris.ba
#1882 Re: Željeznice - all about
Autoceste su dobile nalog da ovo zavrse. Ne znam kako se uvijek izvuku da ih niko ne spomene.
-
MAha
- Haris.ba
#1884 Re: Željeznice - all about
Ne znam sta drugi trebaju, ali Autoceste trebajunda naprave do polaganje pruge. I nema tu potrebe izmisljati radne akcije i neku kolektivnu pomoc.
Autoceste su zaduzene, i tumsvaka prica prestaje. Ako ih ko sabotira - neka kazu.
Po prvi put se zna ko sta treba da radi, i sada pricati o drugima je bespotrebno.
-
MAha
#1885 Re: Željeznice - all about
Vidim, evo radi se. Kako rekoh, muko moja predji na drugoga. Nisam bas siguran da svaka prica tu prestaje, vjerovatnije da tek pocinje.Haris.ba wrote: ↑11/11/2024 19:17Ne znam sta drugi trebaju, ali Autoceste trebajunda naprave do polaganje pruge. I nema tu potrebe izmisljati radne akcije i neku kolektivnu pomoc.
Autoceste su zaduzene, i tumsvaka prica prestaje. Ako ih ko sabotira - neka kazu.
Po prvi put se zna ko sta treba da radi, i sada pricati o drugima je bespotrebno.
- Haris.ba
#1886 Re: Željeznice - all about
Pa ne radi se. Ali, se zna ko ne radi. Nema kolektivne odgovornosti da ne znas ni kud posao ni dosao.
Autoceste su se pokazale kao nesposobne. Ali, ne smijes nista direktoru jer je Covketov i tu prica zavrsava. Da Aluminiju treba pruga, bila bi za tri dana napravljena.
-
MAha
#1887 Re: Željeznice - all about
Aha. Pa kad se znalo, a znalo se da je takav razvoj dogadjaja moguc, sto nije zaduzen neko drugi, ko.je zivo zainteresiran da se zavrsi sto prije? Helem, znam ja nas hebo ti nas. Tako da dodje na tu izreku, brigo moja predji na drugoga, to je to u sustini.Haris.ba wrote: ↑11/11/2024 19:25Pa ne radi se. Ali, se zna ko ne radi. Nema kolektivne odgovornosti da ne znas ni kud posao ni dosao.
Autoceste su se pokazale kao nesposobne. Ali, ne smijes nista direktoru jer je Covketov i tu prica zavrsava. Da Aluminiju treba pruga, bila bi za tri dana napravljena.
Last edited by MAha on 11/11/2024 19:31, edited 1 time in total.
-
DebelinJoe
#1889 Re: Željeznice - all about
Ne znam jeste li skontali da je u posljednjih mjesec dana poskupio ulje u radnjama. Pitam one trgovce zašto je poskupilo ulje, kazu, pa ne radi željeznica, presječena pruga u Jablanici...
Onda se sjetim da Mađarska nema more i da nam ulje ne dolazi vozovima, nego kamionima iz Mađarske.
Ali vazno je obogatiti se guleći kožu narodu...
Onda se sjetim da Mađarska nema more i da nam ulje ne dolazi vozovima, nego kamionima iz Mađarske.
Ali vazno je obogatiti se guleći kožu narodu...
- Haris.ba
#1890 Re: Željeznice - all about
Skidaju Dzaficu glavu, ali mislim da to nista nece oko popravke pruge ubrzati. Neka ide, neko se zacesljo za funkciju. I to je politika.
Forto bijesan na direktora Željeznica FBiH, traži njegovu smjenu: Privreda plače dok se on krije
Umjesto da pozitivno odgovore privrednicima, Forto kaže da su iz Željeznica FBiH odlučili da odu u Vladu FBiH i "pogrešno citiraju član zakona", kako bi izbjegli odgovornost za saniranje pruge.
"U zakonu jedini menadžer željezničke infrastrukture su Željeznice FBiH, ne može tu niko drugi doći, ni Autoceste, samo oni", rekao je Forto.
Vlada FBiH je inače naložila Autocestama FBiH da ispitaju mogućnost rada ovog posla. Forto navodi da su iz ove javne kompanije utvrdili da to ne žele raditi
Meni ova Fortina prica nema smisla. Znaci, vlada nije smjenila direktora zeljeznica odmah, vec trazila da zavrsi se preko autocesta."Vlada im je rekla ispitajte mogućnost da se to radi preko Autocesta, u finansijskom smislu i da ugovore nekog od svojih izvođača, ali neko ko radi autoceste ne može raditi prugu. U zakonu piše da time mogu koordinirati samo Željeznice. Ako je Vlada ispitivala druge opcije, to je zato što su pokušavali da nađu način da riješe nešto što je direktor izbjegavao da uradi", poručio je Forto.
Last edited by Haris.ba on 12/11/2024 13:16, edited 1 time in total.
-
Vjecita_zavrzlama
#1891 Re: Željeznice - all about
Jel on SDA?Haris.ba wrote: ↑12/11/2024 13:12 Skidaju Dzaficu glavu, ali mislim da to nista nece oko popravke pruge ubrzati. Neka ide, neko se zacesljo za funkciju. I to je politika.
Forto bijesan na direktora Željeznica FBiH, traži njegovu smjenu: Privreda plače dok se on krijeUmjesto da pozitivno odgovore privrednicima, Forto kaže da su iz Željeznica FBiH odlučili da odu u Vladu FBiH i "pogrešno citiraju član zakona", kako bi izbjegli odgovornost za saniranje pruge.
"U zakonu jedini menadžer željezničke infrastrukture su Željeznice FBiH, ne može tu niko drugi doći, ni Autoceste, samo oni", rekao je Forto.
Vlada FBiH je inače naložila Autocestama FBiH da ispitaju mogućnost rada ovog posla. Forto navodi da su iz ove javne kompanije utvrdili da to ne žele raditi
- Haris.ba
#1892 Re: Željeznice - all about
Sapunica se nastavlja.
Direktor Željeznica FBiH: Forto je nekompetentan, Vladu FBiH treba pitati zašto još nije počela sanacija pruge
Džafić na početku naglašava da ministar Forto uopće nije nadležan za rad Željeznica FBiH i ne smatra ga kompetentnim da komentariše način poslovanja i rad ŽFBiH.
"Bolje bi mu bilo da rješava probleme koje ima na državnom nivou kada je u pitanju kamionski prevoz na graničnim prijelazima s kojim se susreće privreda u BiH i gdje može doći do napuštanja biznisa i radnika iz BiH jer on ne radi svoj posao kako bi trebao raditi jedan ministar", rekao je Džafić.
Dalje navodi da je on kao generalni direktor postupao po svim odlukama Vlade FBiH i Zakona o željeznicama FBiH i članu 4 zakona koji jasno reguliše da ŽBiH održavaju željezničku infrastrukturu u skladu sa odlukama Vlade FBiH, a da se sredstva za održavanje željezničke infrastrukture osiguravaju iz budžeta Vlade FBiH.
"Vlada FBiH je tražila od ŽFBiH plan aktivnosti za sanaciju željezničke infrastukture u Donjoj Jablanici. Mi smo 10. oktobra poslali taj dokument resornom ministarstvu koje je dostavilo Vladi FBiH. Nakon sjednice 16. oktobra, Vlada FBiH nije donijela odluku da Željeznice FBiH pristupe sanaciji već da Autoceste urade zajedno plan, kako bi se sanirale zajedno i željeznička i cestovna infrastruktura
Kakve ovo ima veze sa zeljeznicom?Već i danas imamo izjave određenih geologa po pitanju stanovništva u Jablanici gdje je potrebno uraditi kompletnu geologiju i geodeziju prostora na kojem je došlo do odrona. Je li ministar Forto misli da Željeznice BiH trebaju uraditi kompletan taj posao i finansirati iz vlastitih sredstava ili je to adresa Kriznog štaba odnosno civilne zaštite ili Vlade FBiH?", pita se Džafić.
Na pitanje šta su ponudili privrednici, a šta tražili zauzvrat ukoliko bi oni finansirali obnovu pruge, Džafić kaže:
"Nije tačno da su ponudile finansiranje na takav način već da su spremne dati novčana sredstva da se pruga popravi, ali su zauzvrat tražili smanjenje cijena prevoza u 2025. godini što bi bilo suprotno Zakonu o javnim nabavkama jer sredstva koja bilo ko prikupi od javnih preduzeća u novčanom iznosu dužan je ponovo provoditi postupak javne nabavke. Možete pitati firme Alternativna, GIKIL, Mittal... Taj način nije prihvatljiv za Željeznice FBiH jer ne bi poštovali zakon."
Hoce Forto traziti ostavku vlade FBiH? Ministrice saobracaja?Ja čak imam i akt federalne ministrice prometa i komunikacija gdje je uprava tražila da se izjasni po pitanju zaključka Autocesta gdje u aktu od 8. novembra ministrica navodi da će se obratiti Vladi FBiH da se osiguraju sredstva Željeznicama na sanaciji problema u Donjoj Jablanici. Sada Vlada FBiH treba donijeti odluku da li će nastaviti Autoceste ili Željeznice FBiH. Ako mi dobijemo nalog da rade Željeznice FBiH, naravno da ćemo odmah pokrenuti procese na sanaciji štete."
Za kraj kaže da je prava adresa za pitanje zašto sve ide sporo Vlada FBiH i resorno ministarstvo i da njih treba pitati zašto je sve u zastoju i nakon mjesec dana od poplava.
-
Ci-Nick
#1893 Re: Željeznice - all about
Da sam direktor Željeznica angažovao bi vlastitu operativu, a imaju je, nasuo taj dio i postavio kolosjek i pokrenuo vozove.
U Japanu ili Kini bi ono bili sanirano za 48 sati ili bi letjeli otkazi.
U Japanu ili Kini bi ono bili sanirano za 48 sati ili bi letjeli otkazi.
- jasko_ba
#1894 Re: Željeznice - all about
Dzafic je SDA kadar?
-
IrenaT
#1895 Re: Željeznice - all about
A mogo bi neko tog vrlog direktora upitat zasto pruga nije osigurana protiv elementarnih nepogoda, a da jeste ne bi posljedice bile ovakve. Sokirana sam da za 40 dana to niko nije pitao, niti pojasnio
-
DebelinJoe
#1896 Re: Željeznice - all about
Jeste. Kad je prije par godina bio Konkurs za direktora ŽFBiH, Dzafić je bio treći na Konkursu. Za direktora je postavljen na lično instisturanje Fadila N.
Iz nepoznaznatog razloga, Naša stranka ga ostavila na mjestu direktora umjesto da ga posalji u KPZ.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#1897 Re: Željeznice - all about
Željeznice FBiH su jedine evropske željeznice koje ne idu prema naprijed nego prema nazad. Doslovno.
- ShnjaZZZ
- thekupus
#1899 Re: Željeznice - all about
napisaću ovdje isto što i tamo u komentarima
Jel mu forto kriv što od početka mandata nije nijednom oprao glavne stanice u Mostaru i Sarajevu, kroz koje prođu doslovno desetine hiljada putnika godišnje? Idite i pogledajte molim vas, zgadiće vam se život od smrada i prljavštine, za rješavanje kojih ne trebaju nikakva posebna sredstva. Ali boli to briga direktora, njemu plata ide redovno kakva god usluga za putnike bila.
To je doslovno minimum minimuma, da ne pričamo o nekoj značajnijoj brizi za te vrijedne lokacije, i njihovoj utilizaciji.
Pa tom liku bi končarov EMV još stajao da vlada KS nije krenula subvencionirati prigradski saobraćaj, uz Mostar to su jedine značajne linije koje ŽFBiH danas ima u putničkom saobraćaju. Jel te stid, direktore? Ne znaš srediti da se mađarske garniture operu jednom mjesečno, a kamoli šta više...
Jel mu forto kriv što od početka mandata nije nijednom oprao glavne stanice u Mostaru i Sarajevu, kroz koje prođu doslovno desetine hiljada putnika godišnje? Idite i pogledajte molim vas, zgadiće vam se život od smrada i prljavštine, za rješavanje kojih ne trebaju nikakva posebna sredstva. Ali boli to briga direktora, njemu plata ide redovno kakva god usluga za putnike bila.
To je doslovno minimum minimuma, da ne pričamo o nekoj značajnijoj brizi za te vrijedne lokacije, i njihovoj utilizaciji.
Pa tom liku bi končarov EMV još stajao da vlada KS nije krenula subvencionirati prigradski saobraćaj, uz Mostar to su jedine značajne linije koje ŽFBiH danas ima u putničkom saobraćaju. Jel te stid, direktore? Ne znaš srediti da se mađarske garniture operu jednom mjesečno, a kamoli šta više...
- Porodice Foht
#1900 Re: Željeznice - all about
“Nažalost svi traže razloge, daj saglasnost ovoga, daj onoga, plašeći se odgovornosti. Ja smatram da teška vremena traže i teške odluke. Donijet ćemo odluku u kojoj ćemo vrlo jasno precizirati da se odmah počne sa sanacijom", zaključio je Niksic.(Kljiks)
Eto donijet ce odluku i moRe bit bidne krenu od ponedjeljka. S papirologijom o obnovi pruge. Mamu li im hebem za sto primaju masnu lovu iz budzeta.
Eto donijet ce odluku i moRe bit bidne krenu od ponedjeljka. S papirologijom o obnovi pruge. Mamu li im hebem za sto primaju masnu lovu iz budzeta.