Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
toure123

#1876 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

seoBIH wrote:Klasicni troler :) Ne znam zasto to radis na klixu a ne na redditu? Procenat ljudi koji drzi veliki kes na ovoj temi je 0%, ali imas male ulagace koji tvoj post moze uplasiti bez problema. Nikako nije ok to sto radis. Da si postavio tehnicku analizu, da si dokazao da je u downtrendu pa tvoj komentar bi imao smisla.

Sta ces kada BTC padne na 16k pa se ispali na 25k? Usutit se? Reci izvini? I sta neko ima od toga?
Nisam troler, zagovornik sam BTC-a, ali imam pouzdane info da mu pada vrijednost cak i do 5000$ :)
r_faruk

#1877 Re: Bitcoins

Post by r_faruk »

Razradio sam taktiku :-D .. Ledger je kupljen, nano s.... Eno ga na adresi u sveCkoj. Idem na put za par dana, tamo kupujem nekih valuta.... Sad za sad xrp, iota, litecoin, i jos koji, kada istrazIm za cirka 500-1000KM (Cifra koju sam spreman halaliti)... Sve to pohraniti na ledger i neka stoji.

Poslije toga cu da citam ovu temu i valjda cu se prestati nervirati sto nisam uletio u bitcoin i xrp kada sam mogao i zelio.....
seoBIH

#1878 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

Svaka cast ako imas pouzdan info, znaci da si okruzen milijarderima koji ce da dumpaju btc :) Da sam u takvom drustvu, klix bi bio zadnja stanica gdje pisem.

Da vidimo taj pouzdani info. Znaci pada btc do kraja ove godine na 5k? Nece ici iznad 19k?

Svoje prognoze necu pisati, kako ne bih druge "navukao" na kupovinu, ali citiramo se 1.1.2018 :)
Niemand

#1879 Re: Bitcoins

Post by Niemand »

almir90 wrote:
Svijet se mijenja, nova industrijska revolucija je došla, nove tehnologije itd. Na jednoj strani se gubi, ali na drugoj dobija. Jednostavan je spas za sve da se što više ulaže u edukaciju, to je jedini spas za sve, pogotovo za nerazvijene ekonomije.

Stvar je kako riješiti probleme lošeg obrazovnog sistema, i kako omogućiti da se to digne na jedan veći nivo; pogotovo je to problem u zemljama sa visokom stopom korupcije, i ljudi koji nemaju želje da ulažu u unapređenje vlastitog znanja. Prije svega treba omogućiti onima koji nemaju priliku (novac) da se obrazuju.

Ne sviđa se ni meni u mnogočemu današnji sistem, ali sam prisiljen da se adaptiram i tražim način da opstanem i nešto steknem. Svi mi imamo obaveze u životu i osobe koje računaju na nas.

Planska ekonomija je dobra (zato što se ograničeno proizvodi, i garatuje se proizvođaču plasman njegovog proizvoda; i ne samo plasman na tržište, već i njegova prodaja), ali tu mora biti ogromna kontrola vlade. Problem je takve ekonomije što su proizvodi dosta skuplji, i prije toga moraš omogućiti da tvoji građani mogu platiti tu cijenu. Dobro je kada ti skup proizvod napraviš i prodaš ga vani, nekoj bogatoj državi; ali zamisli da ti moraš plaćati nešto 5 KM, umjesto 1 KM (bubam samo). Da li bi to u trenutnoj situaciji mogla sebi priuštiti, da plaćaš nešto dva-tri-pet puta skuplje sve što ti je sada potrebno? Ne, ako prije toga nije riješeno tvoje financijsko stanje, pa da imaš veća primanja prije poskupljenja proizvoda. Ali kako to prvobitno riješiti?
Nije to glavni problem planske industrije.

Ne znam kolko si upucen u marketing, u usa su u 20 stoljecu shvatili da ako nesto ne promjene, ljudi ce jednog dana kupovati samo hranu i slicne potrebstine, jer, kupit ce auto, ormar, kauc, sta god vec, i bukvalno prekrizit to u glavi kao-rijeseno i posjedujem ono sto mi treba. To bi znacilo da ljudi kad kupe auto ne bi imali potrebu kupiti drugo auto dokle god je prvo ispravno i oke, a to je poprilicno dugo godina, kao i ormar i kauc itd, sto bi znacilo da bi proizvodnja auta opala, a to opet znaci da bi ljudi ostali bez posla. Ljudi bez posla su ljudi bez novca a ljudi bez novca nece kupovati ni druge proizvode koji nisu nuzno potrebni, sto bi opet vodilo do smanjenja proizvodnje neceg drugog i maltene lancani gubitci posla. U sustini, citava sadasnja ekonomija opstaje na potrosnji. Kada bi ljudi prestali kupovati i konzumirati, sve bi stalo.

Da bi to sve funkcionisalo, odnosno da bi ljudi kupovali novo auto iako imaju auto koje je u voznom stanju, da bi kupili novi ormar ili kauc iako vec posjeduju funkcionalne iste, da bi se ljudi jednostavno natjerali da kupuju i odrzavaju ekonomiju, za to sve imamo marketing.

Marketing ljudima ne prodaje samo nova vozila, vec novu zamisao i predstavu sebe u tom vozilu. Kupujes pricu o sebi koja umjesto tebe govori drugima o tebi. I to je ono genijalno. Ekonomija opstaje na tom.

Jedan od boljih marketinskih trikova je bio za listerin vodicu. To je bio proizvod koji je sasvim oke al tadasnjim ljudima poprilicno nepotreban. Da bi ubijedili ljude da im je itekako potreban, u reklami za listerin je bila mlada i lijepa djevojka, kojoj pridje nekoliko mladica i bez rijeci ode. Tada ide dramaticno to je zbog zadaha. Treba ti listerin. Odlicna reklama jer su tada istrazivanjima saznali da su ljudima u tom vremenu bile najvaznije veze s drugim ljudima.

Dakle, da bi nesto uspjesno prodao pod "moranje", trebas navesti ljude da misle da im je bez tog odredjenog proizvoda zapravo lose il ugrozeno nesto sto im je bitno il da ce s tim uspijeti ostvariti bolje rezultate u necem njima bitnom. Trebas probuditi zelju za necim sto u sustini vec imaju, potaknuti strah od gubitka onog sto im je bitno i ponuditi nadu da mogu biti nesto sto nisu.

Kada sam napisala da bi uvodjenje kriptovalute mjesto sadasnjeg novca dovelo do sloma sadasnjeg ekonomskog drustva, nisam naravno mislila na ova vasa trgovanja bitcoinom i zaradu sa strane. To je trenutno neka skroz druga prica o kriptovalutama, u kojoj su kriptovalute vise ko dionice i oblici investiranja, skoro nikako kao sredstvo placanja. Ja sam govorila o tom da ukoliko bi kriptovalute postale zvanicni novac, globalni, a s obzirom da je kolicina tog novca konacna, citav sadasnji ekonomski sistem bi propao i morao se restartovati. Ne mislim da je to nuzno lose, jer ovim tempom svakako idemo u vraziju mater. Proizvodimo mi dovoljno da vrtimo ekonomski sistem, samo sto se tada zaboravilo razmisliti kud sa proizvedenim smecem. Svega je previse. Ogromne deponije smeca po africa govore za sebe.

Dakle, kada bi kriptovalute zamijenile danasnji novac, a kolicina tog novca je ogranicena, to bi zapravo znacilo da bi se morali nanovo poredati prioriteti, svaki stanovnik planete bi u teoriji za zivota mogao posjedovati jedan maksimalan iznos, samim tim kad se oduzme hrana, za svog zivota bi mogao kupiti i samo odredjenu kolicinu proizvoda. U tom slucaju taj covjek ne bi vise kupovao snove o sebi slusajuci marketing, vec bi kupio jedno auto, jedan kauc, jedan ormar, sto vodi tome da bi se smanjila proizvodnja, a da bi ljudi imali i dalje posao, nastupila bi planska ekonomija.

Ne znam jel ti sada ista jasnije. Nema to nikakve veze sa obrazovnim sistemima, oni nisu bili bitni ni kada se proizvodnja prebacila u azijske zemlje.
toure123

#1880 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

17620, znaci skoro $700 pad za nekih nepunih 10-15 minuta... Idemo daljeeeeeeeee ... A @Seo , svakako se citiramo 1.1.2018 :wink:

Edit: $17550

Skoro $800 pad !!!

:izet:

Edit 2: $ 17480 idemooo , 5000$ cilj hahah :lol:
Last edited by toure123 on 19/12/2017 22:19, edited 2 times in total.
phillie

#1881 Re: Bitcoins

Post by phillie »

jeb'te se obojica sad jeste culi :D :D :D

edit: 17200$
toure123

#1882 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

$ 17 350 !!! Ko hoce da se opkladi da ce preko noci pasti na $12000 ? :lol:

phillie wrote:jeb'te se obojica sad jeste culi :D :D :D

Smijes se opkladi posto god hoces da preko noci ide na $ 12000 ? :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1883 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

toure123 wrote:$ 17 350 !!! Ko hoce da se opkladi da ce preko noci pasti na $12000 ? :lol:

Neće preko noći, ne kockaj se :P
phillie

#1884 Re: Bitcoins

Post by phillie »

toure123 wrote:$ 17 350 !!! Ko hoce da se opkladi da ce preko noci pasti na $12000 ? :lol:

victom likes this :D
sarajevosa

#1885 Re: Bitcoins

Post by sarajevosa »

Smješan si, kao da ne smije pasti malo nego mora samo rasti svaki dan 100%. Logično je da će pasti do 16-15k i da će onda nastaviti rasti a ne padati. Ako slučajno padne to nije zato što nešto znaš nego što si slučajno pogodio :-D
Last edited by sarajevosa on 19/12/2017 22:25, edited 1 time in total.
seoBIH

#1886 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

Meni je u cilju da BTC padne kako bi kupio jeftine alts :) Ja sam u USD, no opet ne dajem takve bombasticne izjave, jer ne bih da gubim kredibilitet.

Kada je BTC rastao, niko nije ovdje postavljao rezultate iz minute u minutu :) Neki se i previse nasladjuju ali i nadaju. Ne iz razloga da oni udju i profitiraju, vec da drugi izgube, drugi koji su usli prije njih.

To je bolesno.
phillie

#1887 Re: Bitcoins

Post by phillie »

ma da meni hoce valovi skociti makar mali cunami napravili, lako cu ja za btc
sarajevosa

#1888 Re: Bitcoins

Post by sarajevosa »

Slažem se, ti dođeš ovdje i bez ikakvih dokaza govoriš da će past. Kako će te neko poslušati ako ne daš bilo kakav dokaz? Nikako, možeš ga samo prevariti da proda jeftino pa da sutra kupi skuplje
KAMI666

#1889 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

Ovo je sve normalno kod Bitcoina.

Support-Line mu je bila 17400, sljedeca je na 16600.

Cuj pao 1000, niosta to danas nije. Cim skoci preci ce vise nego sto je prije bio i onda Altcoins padaju, vidjecete onda kako se gubi vrijednost ostalih coinsa.

Samo lagano, treba imati stomak za ovo :D
toure123

#1890 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

Svi misle da ce pasti na $16k , a kad krene ispod $15900 e onda ce da krene panika, to je nekad veceras oko 1-2 :lol:
bronhy

#1891 Re: Bitcoins

Post by bronhy »

Kako je lijepo ponovo vidjeti crvenilo na coinmarketcap-u. Kao kada ideš u kupovinu a sve na sniženju :-D
KAMI666

#1892 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

bronhy wrote:Kako je lijepo ponovo vidjeti crvenilo na coinmarketcap-u. Kao kada ideš u kupovinu a sve na sniženju :-D
Upravo :mrgreen:
Ovi jos nisu skontali da ako pada Bitcoin, padaju i oni u iznosima na ostalim tokenima ili coinima, sve se obracunava od vrijednosti BTC
Last edited by KAMI666 on 19/12/2017 22:30, edited 1 time in total.
toure123

#1893 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

bronhy wrote:Kako je lijepo ponovo vidjeti crvenilo na coinmarketcap-u. Kao kada ideš u kupovinu a sve na sniženju :-D
Drugar ne isplati ga se jos kupovat kazem ti, opadat ce mu vrijednost jos jos puuno.
AsharaK

#1894 Re: Bitcoins

Post by AsharaK »

kako dosadni likovi na ovoj temi ...
sarajevosa

#1895 Re: Bitcoins

Post by sarajevosa »

@toure123 moraš pokazat analizu ili barem napisati cifre, ne možeš napamet pisati niko nema koristi od toga..
almir90

#1896 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Niemand wrote:
Nije to glavni problem planske industrije.

Ne znam kolko si upucen u marketing, u usa su u 20 stoljecu shvatili da ako nesto ne promjene, ljudi ce jednog dana kupovati samo hranu i slicne potrebstine, jer, kupit ce auto, ormar, kauc, sta god vec, i bukvalno prekrizit to u glavi kao-rijeseno i posjedujem ono sto mi treba. To bi znacilo da ljudi kad kupe auto ne bi imali potrebu kupiti drugo auto dokle god je prvo ispravno i oke, a to je poprilicno dugo godina, kao i ormar i kauc itd, sto bi znacilo da bi proizvodnja auta opala, a to opet znaci da bi ljudi ostali bez posla. Ljudi bez posla su ljudi bez novca a ljudi bez novca nece kupovati ni druge proizvode koji nisu nuzno potrebni, sto bi opet vodilo do smanjenja proizvodnje neceg drugog i maltene lancani gubitci posla. U sustini, citava sadasnja ekonomija opstaje na potrosnji. Kada bi ljudi prestali kupovati i konzumirati, sve bi stalo.

Da bi to sve funkcionisalo, odnosno da bi ljudi kupovali novo auto iako imaju auto koje je u voznom stanju, da bi kupili novi ormar ili kauc iako vec posjeduju funkcionalne iste, da bi se ljudi jednostavno natjerali da kupuju i odrzavaju ekonomiju, za to sve imamo marketing.

Marketing ljudima ne prodaje samo nova vozila, vec novu zamisao i predstavu sebe u tom vozilu. Kupujes pricu o sebi koja umjesto tebe govori drugima o tebi. I to je ono genijalno. Ekonomija opstaje na tom.

Jedan od boljih marketinskih trikova je bio za listerin vodicu. To je bio proizvod koji je sasvim oke al tadasnjim ljudima poprilicno nepotreban. Da bi ubijedili ljude da im je itekako potreban, u reklami za listerin je bila mlada i lijepa djevojka, kojoj pridje nekoliko mladica i bez rijeci ode. Tada ide dramaticno to je zbog zadaha. Treba ti listerin. Odlicna reklama jer su tada istrazivanjima saznali da su ljudima u tom vremenu bile najvaznije veze s drugim ljudima.

Dakle, da bi nesto uspjesno prodao pod "moranje", trebas navesti ljude da misle da im je bez tog odredjenog proizvoda zapravo lose il ugrozeno nesto sto im je bitno il da ce s tim uspijeti ostvariti bolje rezultate u necem njima bitnom. Trebas probuditi zelju za necim sto u sustini vec imaju, potaknuti strah od gubitka onog sto im je bitno i ponuditi nadu da mogu biti nesto sto nisu.

Kada sam napisala da bi uvodjenje kriptovalute mjesto sadasnjeg novca dovelo do sloma sadasnjeg ekonomskog drustva, nisam naravno mislila na ova vasa trgovanja bitcoinom i zaradu sa strane. To je trenutno neka skroz druga prica o kriptovalutama, u kojoj su kriptovalute vise ko dionice i oblici investiranja, skoro nikako kao sredstvo placanja. Ja sam govorila o tom da ukoliko bi kriptovalute postale zvanicni novac, globalni, a s obzirom da je kolicina tog novca konacna, citav sadasnji ekonomski sistem bi propao i morao se restartovati. Ne mislim da je to nuzno lose, jer ovim tempom svakako idemo u vraziju mater. Proizvodimo mi dovoljno da vrtimo ekonomski sistem, samo sto se tada zaboravilo razmisliti kud sa proizvedenim smecem. Svega je previse. Ogromne deponije smeca po africa govore za sebe.

Dakle, kada bi kriptovalute zamijenile danasnji novac, a kolicina tog novca je ogranicena, to bi zapravo znacilo da bi se morali nanovo poredati prioriteti, svaki stanovnik planete bi u teoriji za zivota mogao posjedovati jedan maksimalan iznos, samim tim kad se oduzme hrana, za svog zivota bi mogao kupiti i samo odredjenu kolicinu proizvoda. U tom slucaju taj covjek ne bi vise kupovao snove o sebi slusajuci marketing, vec bi kupio jedno auto, jedan kauc, jedan ormar, sto vodi tome da bi se smanjila proizvodnja, a da bi ljudi imali i dalje posao, nastupila bi planska ekonomija.

Ne znam jel ti sada ista jasnije. Nema to nikakve veze sa obrazovnim sistemima, oni nisu bili bitni ni kada se proizvodnja prebacila u azijske zemlje.
- Što se tiče prvog dijela, ne bih se složio da je sve u marketingu, ima tu još mnogo čega. Ali da je važan dio poslovanja, to svakako jeste. Adam Smith je zapravo prvi krenuo o tome kako se svako treba specijalizirati da određene stvari u životu, i da je to najbolji put do uspjeha.

Amerika je krenula sa otvorenim tržištem jer su izračunali da će spavašavajući nazor postojeća radna mjesta, positići veći gubitak u drugim granama, i da bi posljedice mogle biti katastrofalne. Pa su odradili istraživanje koliko novih radnih mjesta se može na tržištu kreirati ako puste da određen dio postojećih propadne, najviše onih u industrijskoj proizvodnji.

Sve dalje što je se dešavalo je zapravo splet svega toga, i svih odluka donešenih u to vrijeme.

- Što se tiče drugog dijela, ni ja ne vjerujem da će kriptovalute zamijeniti postojeće; digitalizacija jeste neizbježna, ali mislim da će to ostati većinski na trenutnim monetarnim valutama. A ukoliko bi, nekim slučajom, i postao glavna valuta; baš misliš da bi ostao u određenim količinama, i da se ne bi pravio "iz ničega", kao što je slučaj sa trenutnim novcem?

Ne funkcioniše ekonomija tako da kupuješ samo ono što ti je nužno neophodno.
bronhy

#1897 Re: Bitcoins

Post by bronhy »

toure123 wrote:
Drugar ne isplati ga se jos kupovat kazem ti, opadat ce mu vrijednost jos jos puuno.
Znam da se kupovina bitcoina još uvijek ne isplati, mislio sam na altcoine. Ima finih stvari za kupiti na ovoj rasprodaji :-D
toure123

#1898 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

bronhy wrote:
toure123 wrote:
Znam da se kupovina bitcoina još uvijek ne isplati, mislio sam na altcoine. Ima finih stvari za kupiti na ovoj rasprodaji :-D

Naravno drugar, pusti ove sto misle da ce mu padat vrijednost do 16500... To su sad mitovi za djecu, pad mu slijedi. Tesko je prihvatit znam. I sam sam zagovornik BTC-a, to je buducnost, ali ljudi pobogu saslusajte, PADA MU VRIJEDNOST.
sarajevosa

#1899 Re: Bitcoins

Post by sarajevosa »

Sve da je istina da će još pasti, ne bi ga sad prodao nego dok se malo vrati tipa 18000
toure123

#1900 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

sarajevosa wrote:Sve da je istina da će još pasti, ne bi ga sad prodao nego dok se malo vrati tipa 18000
Cekaj onda dok padne na 5000
Post Reply