Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BarbaDue

#1876 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BarbaDue »

Većina nas je bila skeptična za tunel, al evo...
So What! wrote:

Hvala drug, postavih video na pogrešnu temu :oops: :mrgreen:
So What!

#1877 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

BarbaDue wrote:Hvala drug, postavih video na pogrešnu temu :oops: :mrgreen:
Nema na čemu, nadam se da ćeš postavljati češće, pošto vidim da je snimak tvoj. :D
BarbaDue

#1878 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BarbaDue »

gledaću da postavim sve do čega dođem :wink:

bitno je da je bušenje počelo :bih:
Dr Arsla

#1879 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

Putem Tz-Sa prolazio sam prije nekih 6 mjeseci i opet neki dan. Jedini pomak na Karauli za tih 6 mjeseci je da su kod semafora asfaltirali suprotnu traku. Biće zanimljivo krajem mjeseca čuti novo opravdanje za prolongiranje završetka radova. Do sad je bio snijeg u zimskim mjesecima, kiša u proljeće. Sad im ostaje ili sunce ili vjetar :lol:
Alfons Kauders

#1880 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Dr Arsla wrote:Putem Tz-Sa prolazio sam prije nekih 6 mjeseci i opet neki dan. Jedini pomak na Karauli za tih 6 mjeseci je da su kod semafora asfaltirali suprotnu traku. Biće zanimljivo krajem mjeseca čuti novo opravdanje za prolongiranje završetka radova. Do sad je bio snijeg u zimskim mjesecima, kiša u proljeće. Sad im ostaje ili sunce ili vjetar :lol:
Da bi bilo pomaka, potrebno je imati ponekog radnika na gradilištu. No, pošto je ugovor dodijeljen Euroasfaltu čisto kako bi "popunili rupe" između drugih projekata (to je rekao tadašnji direktor Euroasfalta, nije moja prozivka), to će se razvlačiti sve dok im bude odgovaralo, bez ikakve odgovornosti.

Ako ne završe u narednih mjesec i kusur dana, eto snijega i odobrenja da produže radove do sljedećeg proljeća ili ljeta. Ugovor je potpisan u februaru 2018, rok je bio februar 2019, tj. 12 mjeseci. Euroasfalt je tad najavljivao da će završiti i prije tog roka.

- Rok je s februara 2019 neprimjetno pomjeren za mart 2019.
- Kad je prošao i taj rok, krajem maja ili početkom juna 2019 odobreno je produženje roka na kraj jula 2019.
- Kad je prošao cijeli juli, odobreno je još jedno produženje na kraj septembra 2019, a sad se uveliko govori o oktobru.

Dakle, umjesto 12 mjeseci, radovi će potrajati 19 mjeseci, i to pod uslovom da sve bude završeno do oktobra, a očito neće. O tome koliko su blizu završetku radova bili mjesec nakon isteka prvog roka u martu, najviše govori ovaj video JP Ceste objavljen u aprilu:

studiorum_tuzlaensis

#1881 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

Samo tako... samo prcaj i ne vadi, sve za nase stranacke tajkune :lol:

Spominje se i hranjen... to ono gradiliste što su otvorili prije ravno godinu dana...

Jadni smo mi...
The BEN10

#1882 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:
Dr Arsla wrote:Putem Tz-Sa prolazio sam prije nekih 6 mjeseci i opet neki dan. Jedini pomak na Karauli za tih 6 mjeseci je da su kod semafora asfaltirali suprotnu traku. Biće zanimljivo krajem mjeseca čuti novo opravdanje za prolongiranje završetka radova. Do sad je bio snijeg u zimskim mjesecima, kiša u proljeće. Sad im ostaje ili sunce ili vjetar :lol:
Da bi bilo pomaka, potrebno je imati ponekog radnika na gradilištu. No, pošto je ugovor dodijeljen Euroasfaltu čisto kako bi "popunili rupe" između drugih projekata (to je rekao tadašnji direktor Euroasfalta, nije moja prozivka), to će se razvlačiti sve dok im bude odgovaralo, bez ikakve odgovornosti.

Ako ne završe u narednih mjesec i kusur dana, eto snijega i odobrenja da produže radove do sljedećeg proljeća ili ljeta. Ugovor je potpisan u februaru 2018, rok je bio februar 2019, tj. 12 mjeseci. Euroasfalt je tad najavljivao da će završiti i prije tog roka.

- Rok je s februara 2019 neprimjetno pomjeren za mart 2019.
- Kad je prošao i taj rok, krajem maja ili početkom juna 2019 odobreno je produženje roka na kraj jula 2019.
- Kad je prošao cijeli juli, odobreno je još jedno produženje na kraj septembra 2019, a sad se uveliko govori o oktobru.

Dakle, umjesto 12 mjeseci, radovi će potrajati 19 mjeseci, i to pod uslovom da sve bude završeno do oktobra, a očito neće. O tome koliko su blizu završetku radova bili mjesec nakon isteka prvog roka u martu, najviše govori ovaj video JP Ceste objavljen u aprilu:

Koja su to govna, strašno. :twisted:
Alfons Kauders

#1883 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

studiorum_tuzlaensis wrote:Samo tako... samo prcaj i ne vadi, sve za nase stranacke tajkune :lol:

Spominje se i hranjen... to ono gradiliste što su otvorili prije ravno godinu dana...

Jadni smo mi...

Ko fol se počinje raditi Hranjen, a na onoj temi o autoputevima mi niko nije u stanju odgovoriti šta se desilo s tenderom za tunel Ivan i tu dionicu od Tarčina ka jugu, koji je ispario prošle godine. To se navodno već trebalo raditi, ali nigdje nema ni riječi o tenderu...

Možda će se čekati da neko pokupi reference na Hranjenu, da bi za 3-4 godine taj isti dobio posao na Ivanu? Ili će možda kolege iz Cesta krenuti renovirati postojeći tunel prije no što kolege iz Autocesta naprave novi, što bi bila repriza cirkusa oko Vranduka. :-) Također nisam siguran kako namjeravaju završiti Hranjen i dalje do Goražda bez RS? Meni se čini kao da se to gura preko reda kako bi se dobile reference za Ivan, Prenj, Mostar Sjever itd.

Niko više i ne pita koliko sve ove obustave saobraćaja i probijanja rokova koštaju privredu, a svjedoci smo koliko se i kako radi na Karauli, Vranduku, Ormanici itd.

Zapravo rokovi se ne probijaju - Ljubo samo potpiše neutemeljeno produženje i onda se bez posljedica radi pola godine ili godinu dana duže, kao što vidimo na Karauli. Mafija može uzorati cestu i godinama drkati sve učesnike u saobraćaju, bez da ikad odgovaraju za to. Rokovi za njih faktički ne postoje.
escobar__

#1884 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Samo je nebo granica u tamnom vilajetu kakva je Bosna i Hercegovina, zemlja bezakonja u kojoj svaka šuša može jebavat građane u zdrav mozak i još nam za to uzimat pare kroz kojekakve eko-testove, cestarine, akcize, PDV...

Žalosno je gdje mi živimo ali meni je nekako draga činjenica da ljudi i dan-danas odavdje bježe glavom bez obzira. Doći će vrijeme kad će se ova drkotina od sistema prosto raspast na hiljadu djelića, a ja se samo nadam da će to bit što je prije moguće.
Alfons Kauders

#1885 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Samo je nebo granica u tamnom vilajetu kakva je Bosna i Hercegovina, zemlja bezakonja u kojoj svaka šuša može jebavat građane u zdrav mozak i još nam za to uzimat pare kroz kojekakve eko-testove, cestarine, akcize, PDV...

Žalosno je gdje mi živimo ali meni je nekako draga činjenica da ljudi i dan-danas odavdje bježe glavom bez obzira. Doći će vrijeme kad će se ova drkotina od sistema prosto raspast na hiljadu djelića, a ja se samo nadam da će to bit što je prije moguće.
I meni se čini da je to jedini način. Neki su naumili zaraditi penziju, i djecu uhljebiti da zarade penziju, na projektima poput ovih promašaja u cestogradnji, da svaki kilometar asfalta rade godinu i po do dvije, ili da zaobilaznice oko Sarajeva i Zenice rade par decenija, ili da deset godina "grade" hidro i termoelektrane koje i dalje ne postoje osim kamena temeljaca...

I imaš pravo za poreze i harač. Haram im je uplatiti fenig poreza, eko takse, cestarine ili bilo čega drugog. Dok god ima tih para, ima da nas jebu kako stignu.
escobar__

#1886 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Ogavno, drug. I još mi te sulude projekte koje rade po par decenija predstavljaju kao neke jebene uspjehe naših neimara uz obavezno prosipanje forica poput "domaća pamet".

M'rš u pičku materinu zajedno s domaćom pameti, odeš u susjednu Hrvatsku i ljudi svjetlosne godine ispred nas po cestovnoj infrastrukturi (sad će mi dežurni branioci zakržljalog sistema objasnit kako je Hrvatska ipak prezadužena u odnosu na našu über ekonomiju), a meni ovdje prosipaju priču o teškom terenu kod Zenice, snijegu na planinskom prijevoju u januaru i februaru i tako te bedastoće.

Jebem li im nanu raspalu odvratnu.
studiorum_tuzlaensis

#1887 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

stopiraju tendere da bi EA i Hering mogli pokupiti sve dionice, taman za 40tak godina gotova cesta.
Dr Arsla

#1888 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

Šta reći, koju posluku porati, kome kome :sad:
escobar__

#1889 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Nema se ovdje šta reći i kome slati bilo kakve poruke. Građani su taoci ovih klošara, a društveno uređenje ne dozvoljava bilo kakvu konkretnu akciju (protest i sl.) jer si uvijek na granici nacionalno nekorektnog ponašanja (pobune se pripadnici drugog naroda jer ti protestuješ, pa kao upereno protiv njih i sl.).

Zakržljali sistem bez i teoretske mogućnosti da se pomakne naprijed već isključivo rahat patnja do propasti. U međuvremenu ćemo svjedočit poduhvatima domaće građevinske mafije koja će se ovako zajebavat na 50tak gradilišta sa po dva-tri radnika na svakom od njih. I tako godinama i decenijama.
Haris.ba

#1890 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Karaula će biti 2020. pred izbore.
So What!

#1891 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Ko fol se počinje raditi Hranjen, a na onoj temi o autoputevima mi niko nije u stanju odgovoriti šta se desilo s tenderom za tunel Ivan i tu dionicu od Tarčina ka jugu, koji je ispario prošle godine. To se navodno već trebalo raditi, ali nigdje nema ni riječi o tenderu...

Možda će se čekati da neko pokupi reference na Hranjenu, da bi za 3-4 godine taj isti dobio posao na Ivanu? Ili će možda kolege iz Cesta krenuti renovirati postojeći tunel prije no što kolege iz Autocesta naprave novi, što bi bila repriza cirkusa oko Vranduka. :-) Također nisam siguran kako namjeravaju završiti Hranjen i dalje do Goražda bez RS? Meni se čini kao da se to gura preko reda kako bi se dobile reference za Ivan, Prenj, Mostar Sjever itd.

Niko više i ne pita koliko sve ove obustave saobraćaja i probijanja rokova koštaju privredu, a svjedoci smo koliko se i kako radi na Karauli, Vranduku, Ormanici itd.

Zapravo rokovi se ne probijaju - Ljubo samo potpiše neutemeljeno produženje i onda se bez posljedica radi pola godine ili godinu dana duže, kao što vidimo na Karauli. Mafija može uzorati cestu i godinama drkati sve učesnike u saobraćaju, bez da ikad odgovaraju za to. Rokovi za njih faktički ne postoje.
Hranjen se počinje raditi, kao što vidiš iz priloženog, i ne trebaju Euro-Asfaltu reference za tunel Ivan (oko 2km), jer takve tunele su već gradili, nego im treba referenca za tunel Prenj.

Projekat tunela Hranjen je doslovno poligon za sticanje reference, jer tender koji je Euro-Asfalt dobio, podrazumijeva samo probijanje tunela i izrada primarne podloge, a za pristupne ceste i finalizaciju radova će ići drugi tender.

Finansiranje prvog tendera je isključivo iz vlastitih sredstava FBiH, dividende BH Telecoma, pa je bilo inicijativa da se čak i tunel nazove po ovoj kompaniji. Dužinom od 5,8 kilometara, biće najduži tunel na teritoriji bivše Jugoslavije, doduše iza tunela Karavanke, ali i taj tunel nije kompletnom dužinom u Sloveniji.

Što se tiče RS-a, za čekanje njih nema potrebe, tunel Stambolčić su već izgradili prije nekoliko godina, a jedino preostaje da poprave asfalt na sadašnjoj trasi.

Dionica magistralnog pravca M5 koja prestaje u Hrenovici, se gradi preko teritorije FBiH i tunelom Hranjen vodi sve do Goražda, tako da generalno nema potrebe da se čeka RS.

Što se tiče tendera za tunel Ivan, dionicu Vranduk - Nemila i dionicu Nemila - Poprikuše, oni su vjerovatno poništeni od kreditora zbog invalidnosti, kao što je slučaj bio sa tenderima za Počitelj.

Pored Ormanice nažalost nisam prolazio, Karaulom jesam i loše je, ali što se tiče Vranduka, tamo se uveliko radi, a moglo bi se završiti prije ugovorenog roka. To što je ugovoreni rok 18 mjeseci, to je problem onog koga je uslovio tako.

Sve priče o tamnim vilajetima, jao kuku nama, odavde smao treba bježati, lopovi, prevaranti, aždahe, masoni, rotšildi i ostalo, su ovdje na temi da bi se liječila vlastita životna depresija. Da nam državom zavlada npr. šestorka kao u KS i da počnu raditi posao kao oni, naracija ovih što svrate na ovu temu se ne bi promjenila.
studeni76

#1892 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studeni76 »

Sad ce vama doci SoWhat da otvori oci, da je ovo najinovativniji nacin gradnje. Samo mi smo zaostali i neuki pa ne razumijemo....
escobar__

#1893 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

So What! wrote:Sve priče o tamnim vilajetima, jao kuku nama, odavde smao treba bježati, lopovi, prevaranti, aždahe, masoni, rotšildi i ostalo, su ovdje na temi da bi se liječila vlastita životna depresija. Da nam državom zavlada npr. šestorka kao u KS i da počnu raditi posao kao oni, naracija ovih što svrate na ovu temu se ne bi promjenila.
Smijanje vašim neimarskim poduhvatima gdje tri kilometra ceste gradite po 10 godina je liječenje životne depresije? :lol:
Dope_Man

#1894 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Dope_Man wrote:
Radili su asfalt tamo na putu prema Duvnu/Tomislavgadu od jezera, gdje je takodjer bilo 3 km makadama, a ovaj dio makadama oko Sovica cu im vjerovatibda je uradjen kad vidim svojim tockovima. Nekad ubrzo cu tim putem (za sedmicu-dvije) pa cu imati svjeze informacije, ali zasad koliko znam isto sve kao i ranije.
i ja sam početkom septembra mislio zapaliti tim putem do mora, tako da mi tad neće biti važno :D
Ne znam jesi li vec isao, ali evo ja jucer prolazio i da dam info za sve: Nije uradjeno nista. Dakle ona 3.5 km prije dolaska do Sovickih vrata su i dalje makadam, i to daleko gori nego prosle godine. Kise su vec dobro saprale zemlju, pa je ostalo ostro kamenje i povelike brazde na vecem dijelu te dionice.

Od Blidinja do Duvna/Tomislavgrada je asfaltirano i komplet dionica je milina za voziti nakon sto se prodje ovo smece od makadama i auto potpuno pokrije prasinom.

EDIT: Da dodam, nesto se radi na tom putu kod Jablanice. Ne znam da li se radi rekonstrukcija ceste ili samo neko postavljanje infrastrukture ali dosta je ocisceno, kamioni se vrte, neke kablove su postavljali itd...
Last edited by Dope_Man on 01/09/2019 15:52, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#1895 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Dope_Man wrote:
Ne znam jesi li vec isao, ali evo ja jucer prolazio i da dam info za sve: Nije uradjeno nista. Dakle ona 3.5 km prije dolaska do Sovickih vrata su i dalje makadam, i to daleko gori nego prosle godine. Kise su vec dobro saprale zemlju, pa je ostalo ostro kamenje i povelike brazde na vecem dijelu te dionice.

Od Blidinja do Duvna/Tomislavgrada je asfaltirano i komplet dionica je milina za voziti nakon sto se prodje ovo smece od makadama i auto potpuno pokrije prasinom.
Hvala za info. Idem na siroki-grude-imotski.
studiorum_tuzlaensis

#1896 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

So What zvani kenjator opet hvali stranacke firme i federalnu vladu, ko da mu je Denis Lasic u najmanju ruku biološki otac.
So What!

#1897 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

studeni76 wrote:Sad ce vama doci SoWhat da otvori oci, da je ovo najinovativniji nacin gradnje. Samo mi smo zaostali i neuki pa ne razumijemo....
Način na koji se radi na Karauli je degutantan u najmanju ruku, ali ljudi koji to ovdje komentarišu su malojereć laici, pa ne zna čovjek šta više nervira, neznanje i bahatost običnog društva ili nesposobna vlast.

Onda shvatiš da je to jedan povezani začarani krug, jer iz tog neznanja se rodi nesposobna vlast, i tako se ukrug vrti.
escobar__ wrote:Smijanje vašim neimarskim poduhvatima gdje tri kilometra ceste gradite po 10 godina je liječenje životne depresije? :lol:
Da da naravno, čika Escobare, kada nemaš šta, počeneš me pridruživati nekoj grupi. Nema te na SSC-u vidim, otjerali te, zatvorili ti terepiju, pa si se ovamo premjestio vidim ...
escobar__

#1898 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

So What! wrote:
escobar__ wrote:Smijanje vašim neimarskim poduhvatima gdje tri kilometra ceste gradite po 10 godina je liječenje životne depresije? :lol:
Da da naravno, čika Escobare, kada nemaš šta, počeneš me pridruživati nekoj grupi. Nema te na SSC-u vidim, otjerali te, zatvorili ti terepiju, pa si se ovamo premjestio vidim ...
Nikad nisam ni bio nešto posebno aktivan na SSC-u, tamo najčešće pratim šta se piše, odnosno šta se gradi i šta je u planu za izgradnju, pa nema potrebe da me u svakom drugom komentaru ovdje prozivaš zbog pisanja tamo.

Druga stvar, tamo vi volite vodit monologe i pričat kao da živite u nekom paralelnom univerzumu (isto radiš i ovdje), odnosno hvalit građevinske poduhvate lokalne mafije, a oko kojih bi im se u normalnim zemljama smijali, te odgovorne pozatvarali na dugogodišnje robije. Vas tri-četiri lika tamo pišu i svakog onog ko to kritikuje obavezno riješite po kratkom postupku, k'o neka hordica. U takvom jednom okruženju fakat nema ni potrebe pisat već je bolje pustit vas da branite svilu i kadifu u kojoj se ova zemlja nalazi, a u koju su je doveli vaši neimari i stručnjaci.

A dok se vi tu zajebavate i kajlate ovaj narod ja ću povremeno skoknut do zemalja EU i vozit se cestama koje su planirali, finansirali i gradili oni normalni za razliku od mentalno retardiranih ovdje koji nisu u stanju završit ni polukružni tok kod TE Tuzla, a o cca. 350 km autoceste je suludo i razmišljati. :D
escobar__

#1899 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

I naravno oni koji komentarišu idiotluke vezane za Karaulu su laici - logično. Jer normalno je da se trasa magistralne ceste duga par kilometara gradi haman deceniju, da ih iznenadi snijeg na planinskom prijevoju i da na gradilištu nikad ne bude više od tri radnika istovremeno.

Mi smo laici, a organizatori tog cirkusa su genijalci. :thumbup: :bih:
Alfons Kauders

#1900 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Hranjen se počinje raditi, kao što vidiš iz priloženog, i ne trebaju Euro-Asfaltu reference za tunel Ivan (oko 2km), jer takve tunele su već gradili, nego im treba referenca za tunel Prenj.

Projekat tunela Hranjen je doslovno poligon za sticanje reference, jer tender koji je Euro-Asfalt dobio, podrazumijeva samo probijanje tunela i izrada primarne podloge, a za pristupne ceste i finalizaciju radova će ići drugi tender.

Finansiranje prvog tendera je isključivo iz vlastitih sredstava FBiH, dividende BH Telecoma, pa je bilo inicijativa da se čak i tunel nazove po ovoj kompaniji. Dužinom od 5,8 kilometara, biće najduži tunel na teritoriji bivše Jugoslavije, doduše iza tunela Karavanke, ali i taj tunel nije kompletnom dužinom u Sloveniji.

Što se tiče RS-a, za čekanje njih nema potrebe, tunel Stambolčić su već izgradili prije nekoliko godina, a jedino preostaje da poprave asfalt na sadašnjoj trasi.

Dionica magistralnog pravca M5 koja prestaje u Hrenovici, se gradi preko teritorije FBiH i tunelom Hranjen vodi sve do Goražda, tako da generalno nema potrebe da se čeka RS.
Da prevedemo: Hranjen je projekt bez neke ekonomske logike, koji gradi stranačko-mafijaško preduzeće, a finansira ga BH Telecom, drugo stranačko preduzeće (ko fol javno), kako bi ovo prvo dobilo reference da klepi još jedan tender kod trećeg stranačkog preduzeća (opet fol javnog, ovaj put JPAC).

I to je za tebe pozitivan primjer? Pa to institucionalna korupcija na projektima teškim više stotina miliona eura, školski primjer.
Što se tiče tendera za tunel Ivan, dionicu Vranduk - Nemila i dionicu Nemila - Poprikuše, oni su vjerovatno poništeni od kreditora zbog invalidnosti, kao što je slučaj bio sa tenderima za Počitelj.
Ok, i zašto se to krije skoro godinu dana? Zašto se to ne objavi? I kako mogu raspisati tender za nadzor kad i dalje nemaju pojma kad će se graditi i ko će ga graditi?
Pored Ormanice nažalost nisam prolazio, Karaulom jesam i loše je, ali što se tiče Vranduka, tamo se uveliko radi, a moglo bi se završiti prije ugovorenog roka. To što je ugovoreni rok 18 mjeseci, to je problem onog koga je uslovio tako.
Ormanica je kurčina ko i Vranduk, tek sad rade zaobilazni pravac, zaboravili ga prije početka radova, kao i na Vranduku. Karaula nije loša, već kriminalna. Za neosnovano produženje rokova neko bi trebao ići u zatvor, jer se radi o očitom kriminalu.
Sve priče o tamnim vilajetima, jao kuku nama, odavde smao treba bježati, lopovi, prevaranti, aždahe, masoni, rotšildi i ostalo, su ovdje na temi da bi se liječila vlastita životna depresija. Da nam državom zavlada npr. šestorka kao u KS i da počnu raditi posao kao oni, naracija ovih što svrate na ovu temu se ne bi promjenila.
Političkih tema imaš na drugom podforumu - mene živo zaboli ko je na vlasti, bitni su mi rezultati. Misliš da se ljudi ne bi bunili zbog Vranduka ili Karaule da je na vlasti neka druga stranka?
Post Reply