Oni su u zimi od kada znaju za sebearzuhal wrote:Nema proljeća, samo duga jesen kao uvod u zimu...winter is coming...
Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
- mO k3
#1876 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
- bh.tornjak
#1877 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
mO k3 wrote:Ne postoji "srpsko proljece"
slabo si obavijesten kolega....sve je srpsko...
srpski vazduh..
srpske vode...
srpske sume....
srpska zima...lejto...jesen....pa tako je i proljece srpsko
-
155_mm
#1878 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
trebalo bi prestati gubiti vrijeme i energiju na tu pricu o ukidanju entiteta. entiteti su dio dejtonskog mirovnog sporazuma i dok on vazi postoje entiteti. a onog momenta kada neka strana prekrsi sporazum (npr. neki referendumDrvosjeca iz Dejcica wrote:EU ne kontroliše entitete već državu BiH, a ta ista država BiH (ma kakva ona bila) kontroliše entitete. Država je starija od entiteta ali vidim nekima nije jasno pa reko da pojasnim.Connaisseur Karlin wrote: Vanjska politika![]()
Ako danas zivot u drzavi sa dva entieta nije uspjesan,to znaci da problem postoji,a to,opet znaci,da se treba jednostavno rijesiti.
Kako ce BiH uci u EU ,a ako udje u EU,kako ce dva entieta biti kontrolisana od strane EU? Da li EU zabrinavaju BiH entieti?
Pertpostavljam da se ukidanje entieta nece desiti! U sustini,oba entieta su poput bracnog para koji zivi odvojeno decenijama,ali se jos nije sluzbeno razveo.
Slažem se da entiteti neće biti ukinuti ali sigurno da će oni u narednom periodu pretpiti dosta rekonstrukcije i izmjene. Meni kao Bošnjaku entitet ako entitet nije sporan ali jeste funkcionisanje. Nemam vremena sada da obrazlažem ali mogu kasnije.
sad je pitanje pa kako da haris silajdzic to nije znao. ma znao je on to samo je po naredbi amerikanaca morao na neki nacin osigurati da milorad ne izgubi izbore. zbog cega je to tad bilo bitno naslucujemo danas. a vidjet ce se zasigurno za 2-3 godine.
- mO k3
#1879 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
imas li isjecak tog`155_mm wrote:trebalo bi prestati gubiti vrijeme i energiju na tu pricu o ukidanju entiteta. entiteti su dio dejtonskog mirovnog sporazuma i dok on vazi postoje entiteti. a onog momenta kada neka strana prekrsi sporazum (npr. neki referendumDrvosjeca iz Dejcica wrote:EU ne kontroliše entitete već državu BiH, a ta ista država BiH (ma kakva ona bila) kontroliše entitete. Država je starija od entiteta ali vidim nekima nije jasno pa reko da pojasnim.Connaisseur Karlin wrote: Vanjska politika![]()
Ako danas zivot u drzavi sa dva entieta nije uspjesan,to znaci da problem postoji,a to,opet znaci,da se treba jednostavno rijesiti.
Kako ce BiH uci u EU ,a ako udje u EU,kako ce dva entieta biti kontrolisana od strane EU? Da li EU zabrinavaju BiH entieti?
Pertpostavljam da se ukidanje entieta nece desiti! U sustini,oba entieta su poput bracnog para koji zivi odvojeno decenijama,ali se jos nije sluzbeno razveo.
Slažem se da entiteti neće biti ukinuti ali sigurno da će oni u narednom periodu pretpiti dosta rekonstrukcije i izmjene. Meni kao Bošnjaku entitet ako entitet nije sporan ali jeste funkcionisanje. Nemam vremena sada da obrazlažem ali mogu kasnije.) entiteti automatski prestaju da postoje. bar je tako potpisano u dejtonu.
sad je pitanje pa kako da haris silajdzic to nije znao. ma znao je on to samo je po naredbi amerikanaca morao na neki nacin osigurati da milorad ne izgubi izbore. zbog cega je to tad bilo bitno naslucujemo danas. a vidjet ce se zasigurno za 2-3 godine.
- madner
#1880 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
To je logika, ustav BiH je dio Deytona. Ako nema Deytona vracamo se na stanje ustava prije tog ustava
a to je RBiH.
Osim ako se ne usvoji novi Ustav BiH u parlamentu BiH.
- arzuhal
#1881 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Dio Dejtona - onog izvornog Dejtona smišljanog u nakom avijatičarskom hangaru u Ohaju, na kojeg poziva Dodik - je i Ustavni sud BiH sa troje stranih sudija u njemu. To se može promijeniti samo dogovorom tri naroda u BiH, kao i, recimo, da se dogovori ukidanje entitetskog glasanja koje je također dio izvornog Dejtona 
- arzuhal
#1882 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Jedna od najkrvavijih izjava koje sam čuo je od jednog prostodušnog Srbijanca koji reče, sav začuđen što vidi kako bi Bošnjaci vrlo rado da se RS ukine kao entitet:
- Ali zar vi ne razumete da, ako bi se ukinula RS, da bi se ukinula i Federacija BiH, kako ne shvatate to!?
- Ali zar vi ne razumete da, ako bi se ukinula RS, da bi se ukinula i Federacija BiH, kako ne shvatate to!?
-
155_mm
#1883 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
ljudi na zalost i ne znaju sta je sve tamo potpisano. kad vec pominjemo slovo dejtona za pocetak:arzuhal wrote:Dio Dejtona - onog izvornog Dejtona smišljanog u nakom avijatičarskom hangaru u Ohaju, na kojeg poziva Dodik - je i Ustavni sud BiH sa troje stranih sudija u njemu. To se može promijeniti samo dogovorom tri naroda u BiH, kao i, recimo, da se dogovori ukidanje entitetskog glasanja koje je također dio izvornog Dejtona
- Danguba
#1884 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
'ocel sta ostati od nas?arzuhal wrote:Jedna od najkrvavijih izjava koje sam čuo je od jednog prostodušnog Srbijanca koji reče, sav začuđen što vidi kako bi Bošnjaci vrlo rado da se RS ukine kao entitet:
- Drvosjeca iz Dejcica
#1885 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
155_mm wrote:ljudi na zalost i ne znaju sta je sve tamo potpisano. kad vec pominjemo slovo dejtona za pocetak:arzuhal wrote:Dio Dejtona - onog izvornog Dejtona smišljanog u nakom avijatičarskom hangaru u Ohaju, na kojeg poziva Dodik - je i Ustavni sud BiH sa troje stranih sudija u njemu. To se može promijeniti samo dogovorom tri naroda u BiH, kao i, recimo, da se dogovori ukidanje entitetskog glasanja koje je također dio izvornog Dejtona
arzuhal wrote:Jedna od najkrvavijih izjava koje sam čuo je od jednog prostodušnog Srbijanca koji reče, sav začuđen što vidi kako bi Bošnjaci vrlo rado da se RS ukine kao entitet:
-
palermo
#1886 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
seveda druže......dodao bih još , sad je, pored sarajevske, vjerovatno i beogradskaAlfons Kauders wrote:
ako je nekad bila gatacka...
...to znaci da je sad sarajevska
- Banksy
#1887 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ima ona neka poslovica u vezi toga, tanka sam tu, kako ono ...

-
zavrzlama
#1888 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Protesti su pokazali vec poznate dvije cinjenice:
a) dodika podrzava vucic,i opozicija nije izbor srpske politike...
b) opozicija ne zamjera dodiku na politici prema BIH,nego na slabom ucinku rusenja BIH u odnosu na utroseni novac koji ja za tu svrhu pokraden od srpskog naroda...
Idealna kombinacija za BIH je pobjeda dodika na sledecim izborimna sa nekih 2 ili 3% nad savezom za promjene....rahat patnja se nastavlja
b) opozicija ne zamjera dodiku na politici prema BIH,nego na slabom ucinku rusenja BIH u odnosu na utroseni novac koji ja za tu svrhu pokraden od srpskog naroda...
Idealna kombinacija za BIH je pobjeda dodika na sledecim izborimna sa nekih 2 ili 3% nad savezom za promjene....rahat patnja se nastavlja
-
155_mm
#1889 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
da, kolega to je to. ali kako izgleda mogli bi mi svi na izbore uskoro.zavrzlama wrote:Protesti su pokazali vec poznate dvije cinjenice:
ali opet da preCednik da ostavku, pa gdje to ima.Opozicija odgovara Dodiku: Ostavka, pa se i mi povlačimo
Banjaluka -- Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a, rekla je da će se poslanici povući iz institucija BiH, ako Milorad Dodik podnese ostavku i raspusti Skupštinu.
"Neka (Dodik) raspusti Narodnu skupštinu i podnese ostavku. Mi ćemo se povući. Neka budu onda novi izbori i za nivo Bosne i Hercegovine", rekla je Pandurevićeva.
- Alfons Kauders
#1890 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
E pa nece moci.155_mm wrote:da, kolega to je to. ali kako izgleda mogli bi mi svi na izbore uskoro.zavrzlama wrote:Protesti su pokazali vec poznate dvije cinjenice:
Idealna kombinacija za BIH je pobjeda dodika na sledecim izborimna sa nekih 2 ili 3% nad savezom za promjene....rahat patnja se nastavljaali opet da preCednik da ostavku, pa gdje to ima.Opozicija odgovara Dodiku: Ostavka, pa se i mi povlačimo
Banjaluka -- Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a, rekla je da će se poslanici povući iz institucija BiH, ako Milorad Dodik podnese ostavku i raspusti Skupštinu.
"Neka (Dodik) raspusti Narodnu skupštinu i podnese ostavku. Mi ćemo se povući. Neka budu onda novi izbori i za nivo Bosne i Hercegovine", rekla je Pandurevićeva.
Covjek je osvojio mandat, i neka ga odradi do kraja.
FBiH nece pristati na prijevremene izbore (jer i SDA i SBB znaju da bi prosli gore nego prosli put, nisu ludi da se zrtvuju za SDS)
- Danguba
#1891 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Eno ga na Cipru. Neke racune za struju sredjuje i trazi radnike da mu okrece.155_mm wrote:da, kolega to je to. ali kako izgleda mogli bi mi svi na izbore uskoro.zavrzlama wrote:Protesti su pokazali vec poznate dvije cinjenice:
Idealna kombinacija za BIH je pobjeda dodika na sledecim izborimna sa nekih 2 ili 3% nad savezom za promjene....rahat patnja se nastavljaali opet da preCednik da ostavku, pa gdje to ima.Opozicija odgovara Dodiku: Ostavka, pa se i mi povlačimo
-
statixx
#1892 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ma nije problem Ustavni sud, taj ce lako progutati, nego ovaj formiran nakon Dejtona (Sud BiH), u cemu su i sami ucestvovali, a sad se kao prave budale. Taj zulja Dodika jer se bavi konkretnim stvarima, kao sto su organizovani i privredni kriminal, pranje novca i sl.arzuhal wrote:Dio Dejtona - onog izvornog Dejtona smišljanog u nakom avijatičarskom hangaru u Ohaju, na kojeg poziva Dodik - je i Ustavni sud BiH sa troje stranih sudija u njemu. To se može promijeniti samo dogovorom tri naroda u BiH, kao i, recimo, da se dogovori ukidanje entitetskog glasanja koje je također dio izvornog Dejtona
Preporucujem ovaj clanak, jer ovo je trenutno aktuelno i ono sto brine Dodika, dok mantra o referendumu samo sluzi da se odvuce paznja javnosti.
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=22040
- mO k3
#1893 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
arzuhal wrote:Jedna od najkrvavijih izjava koje sam čuo je od jednog prostodušnog Srbijanca koji reče, sav začuđen što vidi kako bi Bošnjaci vrlo rado da se RS ukine kao entitet:
Oplakah
-
Biene Maya
#1894 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ovaj Deytonski Ustav koji je nama nametnut, nametnut je samo kao jedan amandman na Ustav Republike BiH! Sto znaci, ovaj amandman na nas legalni Ustav se moze svakog momenta ukinuti, promijeniti ili ga potpuno odbaciti!madner wrote:To je logika, ustav BiH je dio Deytona. Ako nema Deytona vracamo se na stanje ustava prije tog ustavaa to je RBiH.
Nisu bas ni oni koji su nama nametnuli ovaj amandman na Ustav tolike budale, da ne znaju da se Ustav jedne drzave ne smije na silu ukinuti ili zabraniti, a posebno putem agresije i genocida! I to je najveci problem, sto 99% od nas to i ne zna! Deytonski Ustav je samo jedan amandman na nas Ustav RBiH i nista vise! A svaki Ustav jedne drzave se mijenja kroz donosenje novih amandmana ili potpuno novog Ustava! Da mi imamo politicare, kao nazalost sto ih nemamo, ovo izivljavanje na nasoj drzavi i nama svima, kojima upravo omogucuje ovo uredjenje, davno bi bilo ukinuto, a jos je i nelagalno! Jer svaki Ustav ili samo amandman na Ustav, mora odobriti Parlament drzave ili biti izglasan putem referenduma! A to se kod nas nije ni dogodilo, a mi zivimo po pitanju Ustava u jednom pravnom vakumu, jer je sve nelegalno i nametnuto!
- ze kalanga
#1895 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
a) Ta činjenica je veliko iznenađenje kako za sam SZP, tako i lično Mladena Bosića, ali i najveći dio bošnjačke populacije u BIH. Naravno i najveći dio evrooptimista u Srbiji. Ne treba zaboraviti da je Dodik podržavao Borisa Tadića dugi niz godina u direktnoj borbi sa Vučićem i SRS-om.zavrzlama wrote:Protesti su pokazali vec poznate dvije cinjenice:
Objektivno, za narod u Srpskoj i njihov duh totaliteta je to najmanje iznenađenje. Jer logično je da su predstavnici Srbije i RS u dobrim odnosima, naročito nakon onog sporazuma o specijalnim vezama.
B) I ne baš. Opozicija nema jasan stav u svojim redovima kako nastupiti protiv vlasti na RS nivou. I jednostavno svaka njihova značajnija akcija je osuđena na propast. Sujeta je jedan od glavnih razloga. Previše je tu interesa od lokala na ovamo da bi jedinstveno i snažno mogli reagovati. To su uostalom potvrdili i ovi protesti. Ne bih se složio u tom dijelu da su potencirali to rušenje ili degradaciju, zastoj. SDS, kao i ostale SZP stranke su svjesne da jednostavno najveći broj njihovih glasača zanimaju i isključivo zanimaju interesi vezani za očuvanje integriteta i suvereniteta. I oni se tako i ponašaju. Nerealno je očekivati bilo kakvu proBiH politiku u smislu decentralizacije. Kao što je nerealno da SBB, SDP ili SBIH nastupe u kontekstu i sa inicijativom trećeg entiteta ili recimo ukidanja kantona. To ne želi najveći dio njihovih simpatizera. Politička racionalnost.
-
155_mm
#1896 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
preCednik ga ne vadi!Željka Cvijanović: Tri poslanika iz opozicije prelaze u entitetsku skupštinsku većinu
mislim da ce zelja velikog broja bosanskih nacionalista da mile bude bar jos dva mandata na celu najdemokratskijeg entiteta na svetu ipak biti ispunjena.
-
Zgoljo
#1897 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Nema tu puno mudrolije.Opozicija ne moze parirati Dodiku u pljuvanju BiH,Bosnjaka,Sarajeva,Bakira,Osmanlija,ambasadora,stranaca,NATO-a,Vatikana,masona......velicanju zlocinaca i zlocina itd.
Za taj milje i za to biracko tijelo,za vecinu,ne postoji zivotno pitanje koje je vaznije od gore nabrojanih,na tome se gube i dobijaju izbor.iMozes ti trubit sto godina o platama,penzijama,bankama,dugovima,kriminalu....jok.
I sad su ovi oko Ivanica i Bosica u neobranom grozdju,ne smiju se usuditi naglas suprotstaviti tome i reci jasno da je ovo gore neosnovano strasenje i zatupljivanje naroda,jer tek tad bi bili istinski gotovi,a ne mogu nadmasiti Dodika u pljuvacini.
E to je razlog njihovog neuspjeha.
Za taj milje i za to biracko tijelo,za vecinu,ne postoji zivotno pitanje koje je vaznije od gore nabrojanih,na tome se gube i dobijaju izbor.iMozes ti trubit sto godina o platama,penzijama,bankama,dugovima,kriminalu....jok.
I sad su ovi oko Ivanica i Bosica u neobranom grozdju,ne smiju se usuditi naglas suprotstaviti tome i reci jasno da je ovo gore neosnovano strasenje i zatupljivanje naroda,jer tek tad bi bili istinski gotovi,a ne mogu nadmasiti Dodika u pljuvacini.
- Alfons Kauders
#1898 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Definitivno jedan od glavnih razloga, zapravo bio je jedan od glavnih razloga u proteklih deset godina.Zgoljo wrote:Nema tu puno mudrolije.Opozicija ne moze parirati Dodiku u pljuvanju BiH,Bosnjaka,Sarajeva,Bakira,Osmanlija,ambasadora,stranaca,NATO-a,Vatikana,masona......velicanju zlocinaca i zlocina itd.
Ne vjerujem da ce biti tako bitan u narednim godinama, jer ce se morati posvetiti privredi i socijali. Previse je problema da se gurnu pod tepih, a ta prica odavno nije dovoljna.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1899 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
155_mm wrote:preCednik ga ne vadi!Željka Cvijanović: Tri poslanika iz opozicije prelaze u entitetsku skupštinsku većinu![]()
mislim da ce zelja velikog broja bosanskih nacionalista da mile bude bar jos dva mandata na celu najdemokratskijeg entiteta na svetu ipak biti ispunjena.
Mile im ga zabiJo do balČaka... izdero se PC je država, milijon puta spomenuo teHeran i nepravdu prema protjeranim srbima i srbima opĆenito, zapjevo na kraju i ošHo na ručak ko kospodn Ćoek... ja ako sam čuo ijednom ekonomiju il privredu da je spomenuo... kontramiting žalopojke pa malo o lopovluku pa palo o ekonomiji i privredi pa malo za spas glasuvajte za nas, ukratko, jad, bijeda i čemer...
-
NeenaSa
#1900 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Upravo.Zgoljo wrote:Nema tu puno mudrolije.Opozicija ne moze parirati Dodiku u pljuvanju BiH,Bosnjaka,Sarajeva,Bakira,Osmanlija,ambasadora,stranaca,NATO-a,Vatikana,masona......velicanju zlocinaca i zlocina itd.
I tako u nedogled.
Pa , dokle vishe ...