Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Dozer

#1876 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

E, to je vec - sucur Isusu. A moze i - hvaljen Allah :D
Smrcak wrote:Nije zaradjivanje pare parom nego povecanom fixnom cijenom zaradili na trgovini a kad se kamata u procentima ukljuci u igru mozes do penzije otplacivati kredit jer nema fixne cijene nego cim ostanes malo bez posla i kamata se naskuplja. Nemoze nikako biti isto fixirana cijena i kamata u procentima

Sto se tice tog slucaja oo kupovine kuce nije bas produkcija ali banka treba da ulaze u produkciju i razvoj
:lol: :lol: :lol:
Znaci, ja tebi dam auto od 1.000 KM, koje sam ja platio i uknjizio na sebe, a ti meni onda za godinu dana das 1.200 KM, i tek tada ja prepisem auto na tebe - po tebi to nije zaradjivanje pare na paru :D
Ovih 200 KM razlike su, valjda, 'nako. I nisu nikako u vezi s onih 1.000 koje ja dadoh s ciljem da od tebe naplatim dodatnih 200, sto je onda moja cista zarada.
Hocemo to u procente? MoRe :D
200 : 12 = 16,66 = 20% godisnja kamate na 1.000 KM.

U cemu je, po tebi, konkretna razlika izmedju toga sto ce ti neka banka reci:
1. Islamska banka: "Ok, banka ce ti kupiti to auto za 1.000, a ti ces banci za godinu vratiti 1.200 KM, i onda auto prelazi u tvoje vlasnistvo", i
2. Obicna banka - Nenamjenski kredit: "Vas kredit na 1.000 KM na godinu dana ima kamatu od 20%, sto znaci da je mjesecna rata 100 KM, od cega na ime glavnice 83,33 KM, a na ime kamate 16,66 KM, a sredstvo obezbjedjenja je predmet kupovine", ili
3. Obicna banka - Lizing: "Banka ce uplatiti 1.000 KM za auto prodavcu, a vas iznos mjesecne rate je 100 KM, s tim da je glavnica u iznosu od 83,33 KM, a kamata 16,66 KM mjesecno, sto znaci da je godisnja kamata u visini 20%. Nakon otplate cjelokuupnog duga auto prelazi u vase vlasnistvo, a do tada je u vlasnistvu banke."

Evo ti primjeri, pa nam malo razjasni taj tvoj princip. Mislim, na koji nacin se kamata nakuplja ba? Kamata je kolika jeste, nema tu nikakvog nakupljanja.

Sto neko dobro rece - nije govno, nego se pas posr'o. :lol:
Smrcak15

#1877 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:E, to je vec - sucur Isusu. A moze i - hvaljen Allah :D
Smrcak wrote:Nije zaradjivanje pare parom nego povecanom fixnom cijenom zaradili na trgovini a kad se kamata u procentima ukljuci u igru mozes do penzije otplacivati kredit jer nema fixne cijene nego cim ostanes malo bez posla i kamata se naskuplja. Nemoze nikako biti isto fixirana cijena i kamata u procentima

Sto se tice tog slucaja oo kupovine kuce nije bas produkcija ali banka treba da ulaze u produkciju i razvoj
:lol: :lol: :lol:
Znaci, ja tebi dam auto od 1.000 KM, koje sam ja platio i uknjizio na sebe, a ti meni onda za godinu dana das 1.200 KM, i tek tada ja prepisem auto na tebe - po tebi to nije zaradjivanje pare na paru :D
Ovih 200 KM razlike su, valjda, 'nako. I nisu nikako u vezi s onih 1.000 koje ja dadoh s ciljem da od tebe naplatim dodatnih 200, sto je onda moja cista zarada.
Hocemo to u procente? MoRe :D
200 : 12 = 16,66 = 20% godisnja kamate na 1.000 KM.

U cemu je, po tebi, konkretna razlika izmedju toga sto ce ti neka banka reci:
1. Islamska banka: "Ok, banka ce ti kupiti to auto za 1.000, a ti ces banci za godinu vratiti 1.200 KM, i onda auto prelazi u tvoje vlasnistvo", i
2. Obicna banka - Nenamjenski kredit: "Vas kredit na 1.000 KM na godinu dana ima kamatu od 20%, sto znaci da je mjesecna rata 100 KM, od cega na ime glavnice 83,33 KM, a na ime kamate 16,66 KM, a sredstvo obezbjedjenja je predmet kupovine", ili
3. Obicna banka - Lizing: "Banka ce uplatiti 1.000 KM za auto prodavcu, a vas iznos mjesecne rate je 100 KM, s tim da je glavnica u iznosu od 83,33 KM, a kamata 16,66 KM mjesecno, sto znaci da je godisnja kamata u visini 20%. Nakon otplate cjelokuupnog duga auto prelazi u vase vlasnistvo, a do tada je u vlasnistvu banke."

Evo ti primjeri, pa nam malo razjasni taj tvoj princip. Mislim, na koji nacin se kamata nakuplja ba? Kamata je kolika jeste, nema tu nikakvog nakupljanja.

Sto neko dobro rece - nije govno, nego se pas posr'o. :lol:
ovo sto si napisao je mazanje ociju

nema vratit, izbrisi to iz glave, banka nikad nije nista dala da bi vracala sebi, nego banka kupi pa proda za vecu skuplju cijenu i taj koji kupuje uzima fixnu cijenu od 1200 km ni manje ni vise

ali je kamata, ako banka da milion u posudbu ali trazi nazad milion i dvjesto hiljada, to je kamata, a nije kamata ako banka kupi kucu koja je ona vlasnik sve dok onaj ko je otplaciva ne otplati pa tek onda predaje kljuceve i papire kuce u njegove ruke kao jedinog vlasnika.

to je definicija kamate, kad ti posudi pa trazi vise od posudjenog, dok kupovinom banka je u posjedu kuce i prodaje za vecu fixnu cijenu pa ko hoce uzet bujrum. to nije kamata, a ti i dalje ako smatras to kamatom sta cu ti ja.
Dozer

#1878 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:nema vratit, izbrisi to iz glave, banka nikad nije nista dala da bi vracala sebi, nego banka kupi pa proda za vecu skuplju cijenu i taj koji kupuje uzima fixnu cijenu od 1200 km ni manje ni vise
Znaci, ti sada mozes otici u bilo koju islamsku banku i kupiti bilo koje auto direktno kod njih?
Ja mislio to banka, a ne Auto salon... :D
ali je kamata, ako banka da milion u posudbu ali trazi nazad milion i dvjesto hiljada, to je kamata, a nije kamata ako banka kupi kucu koja je ona vlasnik sve dok onaj ko je otplaciva ne otplati pa tek onda predaje kljuceve i papire kuce u njegove ruke kao jedinog vlasnika.
Znaci, mozemo sad odmah u islamsku banku da nam proda neku od kuca s lagera?
Opet...ja kon'to to banka, a ne Agencija za nekretnine... :D
to je definicija kamate, kad ti posudi pa trazi vise od posudjenog, dok kupovinom banka je u posjedu kuce i prodaje za vecu fixnu cijenu pa ko hoce uzet bujrum. to nije kamata, a ti i dalje ako smatras to kamatom sta cu ti ja.
Aha... OK.
Znaci, po tebi, islamske banke imaju u svom vlasnistvu sve i svasta, od igle do lokomotive, i ti samo treba da odes i otkupis to od njih?

Mene budale... Ja mislio da ti odes u islamsku banku, tamo kazes sta hoces da kupis i po kojoj cijeni, pa onda banka to kupi za tebe po toj cijeni, ali tebi onda proda po skupljoj, tj. vecoj cijeni :D
Bas sam blesav... Skroz zaboravih da su islamske banke vidovite i da u svakom momentu znaju sta bilo kome u zivotu treba...
Smrcak15

#1879 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:nema vratit, izbrisi to iz glave, banka nikad nije nista dala da bi vracala sebi, nego banka kupi pa proda za vecu skuplju cijenu i taj koji kupuje uzima fixnu cijenu od 1200 km ni manje ni vise
Znaci, ti sada mozes otici u bilo koju islamsku banku i kupiti bilo koje auto direktno kod njih?
Ja mislio to banka, a ne Auto salon... :D
Znaci, mozemo sad odmah u islamsku banku da nam proda neku od kuca s lagera?
Opet...ja kon'to to banka, a ne Agencija za nekretnine... :D
Aha... OK.
Znaci, po tebi, islamske banke imaju u svom vlasnistvu sve i svasta, od igle do lokomotive, i ti samo treba da odes i otkupis to od njih?

Mene budale... Ja mislio da ti odes u islamsku banku, tamo kazes sta hoces da kupis i po kojoj cijeni, pa onda banka to kupi za tebe po toj cijeni, ali tebi onda proda po skupljoj, tj. vecoj cijeni :D
Bas sam blesav...
dovoljno je da kupac i banka dogovore kupite kucu za milion a meni prodajte za 1.2 miliona. kamata je izbjezena. cim je fiksna skuplja cijena i nema kamatnih procenata. Nema kamate jer niko nikome nista nije posudio pa trazio veci iznos, jeli ovo tebi stvarno tesko za razumjeti?
Dozer

#1880 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Cekaj ba...
Pa zar nema banka vec tu kucu koju si ti naumio da kupis?!

Sad sam zboonjen... Znaci, prvo ti moras otici u banku i reci im koju kucu hoces i koliko ona kosta, pa tek onda banka kupi tu kucu, i tebi je onda proda za vece pare?
Smrcak15

#1881 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Cekaj ba...

Sad sam zboonjen... Znaci, prvo ti moras otici u banku i reci im koju kucu hoces i koliko ona kosta, pa tek onda banka kupi tu kucu, i tebi je onda proda za vece pare?
pa nece valjda banka sama od sebe ici i kupovati kuce na suho bez da zna da ce je neko kupiti.

ako neko hoce da kupi, fino dodje u banku i kaze im kupite za vecu cijenu pa cu kupiti od vas i vama otplacivati dok ne otplatim. nema nikakve pozajmice ni kamate. banka dobija zaradu kupac dobija pomoc u kupovini kuce i izbjegava kamatu.
Dozer

#1882 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

E, super. Hajd' sad fino opet procitaj sve sta sam ti gore pisao, pa nam svima daj pojasnjenje o razlikama.

Ili, da se ne patis, a sto je vec receno - nije govno, nego se pas posr'o.

Mislim... ti ces doci u banku, reci sta hoces da kupis i koliko to kosta, pa se s bankom dogovoriti oko njenog profita od te transakcije, onda ce banka otici i to kupiti ZA TEBE, uknjiziti na sebe, a na tebe ce prepisati TEK KADA TI OTPLATIS taj cijeli iznos, koji ukljucuje i profit banke.
Ako ne platis, neces ni dobiti kucu.

I u cemu je tu konkretna razlika u odnosu na normalni kredit, na neki period, i s fixnom kamatom, a koja je profit banke?
Smrcak15

#1883 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:E, super. Hajd' sad fino opet procitaj sve sta sam ti gore pisao, pa nam svima daj pojasnjenje o razlikama.

Mislim... ti ces doci u banku, reci sta hoces da kupis i koliko to kosta, pa se s bankom dogovoriti oko njenog profita od te transakcije, onda ce banka otici i to kupiti ZA TEBE, uknjiziti na sebe, a na tebe ce prepisati TEK KADA TI OTPLATIS taj cijeli iznos, koji ukljucuje i profit banke.

I u cemu je tu konkretna razlika u odnosu na normalni kredit, na neki period, i s fixnom kamatom, a koja je profit banke?
samo da je bez pozamljivanja i trazenja vise od pozjamljene sume, i bez procenata kamate, nego bude fixno, gotova stvar
r_faruk

#1884 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:E, super. Hajd' sad fino opet procitaj sve sta sam ti gore pisao, pa nam svima daj pojasnjenje o razlikama.

samo da je bez pozamljivanja i trazenja vise od pozjamljene sume, i bez procenata kamate, nego bude fixno, gotova stvar[/quote]

ovo boldirano moRes i u obicnoj banci uraditi....

nego sto kaznise onu zenu na pjesackom u saudiji?
dustaban

#1885 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

Smrcak15 wrote:
pa nece valjda banka sama od sebe ici i kupovati kuce na suho bez da zna da ce je neko kupiti.
ako neko hoce da kupi, fino dodje u banku i kaze im kupite za vecu cijenu pa cu kupiti od vas i vama otplacivati dok ne otplatim. nema nikakve pozajmice ni kamate. banka dobija zaradu kupac dobija pomoc u kupovini kuce i izbjegava kamatu.
:? :-) :shock: :lol:

Ili, da skratimo, islam je najbolja i najpostenija religija. Za razliku od lopova popova i svecenika, hodza ne bi uzeo ni marke za dzenazu...
:lol:
Smrcak15

#1886 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
Smrcak15 wrote:

samo da je bez pozamljivanja i trazenja vise od pozjamljene sume, i bez procenata kamate, nego bude fixno, gotova stvar[/quote]

nego sto kaznise onu zenu na pjesackom u saudiji?
super
nego sto kaznise onu zenu na pjesackom u saudiji
evo sta je jedan napisao

She tortured then killed her 7 yo step daughter and hence deserved the death penalty

mucila i ubila je 7 godisnju pastorku i zato je zasluzila smrtnu kaznu

to je jedino sto znam, ako je to istina onda mi je nije zao.
arzuhal

#1887 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

dustaban wrote:
Smrcak15 wrote:
:? :-) :shock: :lol:

Ili, da skratimo, islam je najbolja i najpostenija religija. Za razliku od lopova popova i svecenika, hodza ne bi uzeo ni marke za dzenazu...
Smrčak je ovdje, ustvari, govorio o nečemu (recimo u slučaju konkretno BBI banke, ona nam je tu) što je de jure šerijatski dozvoljeno i ispravno (halal) ali što de facto ne izgleda (i ne samo da izgleda nego i nije :mrgreen: ) nimalo drukčije od poslovanja drugih banaka koje ne posluju po islamskim principima. Jedina stvar koja se tu ispoštuje je - šerijatski propis (i zato je takva banka prihvatljivija za nekog ko je musliman, zato što makar formalno nešto ispoštuje i sav vic je u tome, ništa više). To ne znači da je ta (tzv. islamska) banka poštena, dobra, slatka i fina, našminkana, mwam!, naprotiv - može te oderati k'o budalu kao što to svako ko želi da dobro zaradi - i radi. A banke postoje samo zbog toga, da pravi pare :mrgreen:

Umjesto, dakle, zabranjene kamate koju stvara, koju proizvodi tek puki protok vremena (što ja zabranjeno o islamu jer se vrijednost stvara iz ničega i opterećuje korisnika zajma/kredita, proces stvaranja i nastajanja nove vrijednosti mora pratiti neki rad, neko ulaganje), tzv. islamsko bankarstvo tu kamatu pretvori u - maržu. Umjesto da ti banka dadne novac pa ti sebi kupiš kuću, a onda ti oni obračunavaju procenat na rate kredita kojeg vraćaš, dakle kamatu, oni ti kupe kuću za jednu cijenu a tebi je prodaju za skuplju cijenu, onda to razbiju na rate i, umjesto kamate ti njima isto vratiš novca jer su oni taj dio samo drukčije nazvali, odmah su ga uračunali, samo su obrnuli stvar.

I ispoštovao se kur'anski princip: kamata je zabranjena a trgovina je dozvoljena!

Ali šta je zvrčka u tome? Pa to što svaka trgovina, kao takva, podrazumijeva i rizik (gubitka uloženih sredstava) i baš to i čini trgovinu halal poslom, što nema čvrstog osiguranja samo za jednu stranu nego šta bude. U slučaju tzv. islamske banke kakva je BBI oni su osigurani k'o međdžedi :mrgreen: Zato kažem tzv. islamska banka. Da su pošteni rekli bi: mi nismo baš islamska banka ali od svih drugih banaka nastojimo da što više ispoštujemo islamske principe poslovanja, mada to ne uspjevamo baš u potpunosti :mrgreen:
shbc

#1888 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

Nadosli ste vidim :D

Kao sto rekoh. Svodi se na isto. Samo se u jednom slucaju pored vrijednosti objekta placa marza na tu vrijednost, a u drugom pored vrijednosti posudjene kolicine novca placa kamata. A pogodite sta je kamata? Marza na tu vrijednost posudbe :mrgreen:

Kao sto rekoh. Muslimani nasli rupu u zakonu onoga koga smatraju bezgresnim :D
zagortenej

#1889 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

shbc wrote:Nadosli ste vidim :D

Kao sto rekoh. Svodi se na isto. Samo se u jednom slucaju pored vrijednosti objekta placa marza na tu vrijednost, a u drugom pored vrijednosti posudjene kolicine novca placa kamata. A pogodite sta je kamata? Marza na tu vrijednost posudbe :mrgreen:

to je sva suština priče. i ova se zove islamska, i to je bitno :D
dustaban

#1890 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

Pa HIPOKRIZIJA je temelj religije. Ista stvar se prvo definise kao propis, a onda izigrava drugim propisom.
:mrgreen:

Jebo strah, vazno je samo da ubleha traje...
arzuhal

#1891 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Nema rupe u zakonu. Ima samo, čega je uvijek bilo, zloupotrebe. Ili, što reče onaj insan: da li ti mogućnost griješenja zloupotrebljavaš ili dobroupotrebljavaš?

Nije do Allaha nego do ljudi kako će i šta će...

U trgovini čovjek može kupiti jabuku za pola marke a onda je ponuditi drugom za 100 miliona eura, ako hoće i ako misli da će time nešto dobiti. Dok samo postojanja kamate kao oblika ili, bolje rečeno, pojave, fenomena u kojem vrijednost nastaje iz ničega ima i svoju akaidsku neprihvatljivost kako je to već objasnio velikan islamske filozofije i tesavufa, šejhu-l-ekber ibn Arebi :thumbup:
broj dva

#1892 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

Dakle fiksna cjena na kojoj banka zaradi 20% ulozene svote je Ok, kamate kojim banka zaradi 20% ulozene svote je haram ?
Mislim da ovo samo teolozi mogu razumiti, meni je 20%=20% ali ja sam nevjernik...
arzuhal

#1893 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

broj dva wrote:Dakle fiksna cjena na kojoj banka zaradi 20% ulozene svote je Ok, kamate kojim banka zaradi 20% ulozene svote je haram ?
Mislim da ovo samo teolozi mogu razumiti, meni je 20%=20% ali ja sam nevjernik...
Ista je vrijednost ali nije isti način zarade tih 20%, ma kako se minornom činila razlika u tom načinu. Možda je tu taj đavo, u detalju :mrgreen:
zagortenej

#1894 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

broj dva wrote:Dakle fiksna cjena na kojoj banka zaradi 20% ulozene svote je Ok, kamate kojim banka zaradi 20% ulozene svote je haram ?
ljudi napišu pravila, pa kažu da je od Allaha :D
shbc

#1895 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

arzuhal wrote:

Nema rupe u zakonu. Ima samo, čega je uvijek bilo, zloupotrebe. Ili, što reče onaj insan: da li ti mogućnost griješenja zloupotrebljavaš ili dobroupotrebljavaš?

Nije do Allaha nego do ljudi kako će i šta će...

U trgovini čovjek može kupiti jabuku za pola marke a onda je ponuditi drugom za 100 miliona eura, ako hoće i ako misli da će time nešto dobiti. Dok samo postojanja kamate kao oblika ili, bolje rečeno, pojave, fenomena u kojem vrijednost nastaje iz ničega ima i svoju akaidsku neprihvatljivost kako je to već objasnio velikan islamske filozofije i tesavufa, šejhu-l-ekber ibn Arebi :thumbup:
Mozda je velikan islamske filozofije ali ekonomije definitivno nije. Kamata ne nastaje iz nicega. Kamata nastaje iz novca koji je posudjen. Banka na sebe preuzima rizik kada tebe kreditira sa odredjenom cifrom. Tebi danas posudi milion, njima sutra taj isti milion zafali, a ti tek prekosutra vracas (odnosno trebao bi da vratis). Taj rizik i usluga je ono sto se naplacuje kamatom. To vecina ne konta, zato i postoji potpuno pogresno misljenje da je kamata nesto sto nastaje iz zraka, nesto neposteno. A nije nista nepostenije ili neosnovanije od marze. Samo se drugacije zove i obracunava.
arzuhal

#1896 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

U islamu ima različitih vrsta kamata. Kamata je ako ja dvije kile hurmi slabije kvalitete dadnem za kilu kvalitetnijih hurmi, direktno, iz ruke u ruku. Ali ako bih prodao te dvije kile a onda za taj novac mogao kupiti samo jednu kilu boljih hurmi nego što sam ja imao - to je trgovina.
Ili ako u zlatari zamijenim lomljeno zlato u većoj težini za neki prsten ili naušnice manje težine od koje sam dao. I to je kamata, u onoj razlici. Itd.
Smrcak15

#1897 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

popisaj te mi se u oci ako ja nemoram ovdje uzeti bojice, olovku i papir pa da pocnem crtati narodu da bi razumjeli, ja jedno oni drugo :lol:

Evo Ovako da bolje razumijes

ako neko posudi nekome 10km ali trazi nazad 15 km, to je cista kamata, ali ako neko kupi za 10 km nesto pa proda za 15 km to nije kamata i nemoze se povecavati cijena. Dok ako idemo kroz kamatnu stopu sa procentima, od 5%, znaci ako ja ostenem bez posla kamata ide i nece bogami vise biti tih 20% procenata, nego jos vise cu platit nego tih 20% dok po islamskom nemoze se cijena povecavati dok se nije u stanju otplacivati prilikom gubitka posla. tu je razlika.

u jos jedna razlika, je evo da neko dodje i kaze pa to je isto, a pa nije isto jer nisi nikome Davao paru i trazio vecu sumu novca nego posudjenu. Povecanje cijena nije zabranjeno, ako neko poveca cijenu i fixira je gdje je tu kamata. nikome niko nije posudjivao nista i uzimao vise nego sto je posudio, znaci kamata se mimoisla a ipak je banka zaradila.
shbc

#1898 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

arzuhal wrote:U islamu ima različitih vrsta kamata. Kamata je ako ja dvije kile hurmi slabije kvalitete dadnem za kilu kvalitetnijih hurmi, direktno, iz ruke u ruku. Ali ako bih prodao te dvije kile a onda za taj novac mogao kupiti samo jednu kilu boljih hurmi nego što sam ja imao - to je trgovina.
Ili ako u zlatari zamijenim lomljeno zlato u većoj težini za neki prsten ili naušnice manje težine od koje sam dao. I to je kamata, u onoj razlici. Itd.

Izvini sto se smijem, ali to sto ti opisujes kao kamatu je izvorna trgovina, skolski primjer iste. Cisci primjer trgovine ne postoji od toga :D
arzuhal

#1899 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
ljudi napišu pravila, pa kažu da je od Allaha :D
A kako u vašoj crkvi gledaju na kamatu, jel ok ili je zabranjena?
zagortenej

#1900 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

shbc wrote:
arzuhal wrote:U islamu ima različitih vrsta kamata. Kamata je ako ja dvije kile hurmi slabije kvalitete dadnem za kilu kvalitetnijih hurmi, direktno, iz ruke u ruku. Ali ako bih prodao te dvije kile a onda za taj novac mogao kupiti samo jednu kilu boljih hurmi nego što sam ja imao - to je trgovina.

Izvini sto se smijem, ali to sto ti opisujes kao kamatu je izvorna trgovina, skolski primjer iste. Cisci primjer trgovine ne postoji od toga :D
:lol: :lol: :lol: kad se hodže petljaju u ekonomiju
Locked