Smrcak wrote:Nije zaradjivanje pare parom nego povecanom fixnom cijenom zaradili na trgovini a kad se kamata u procentima ukljuci u igru mozes do penzije otplacivati kredit jer nema fixne cijene nego cim ostanes malo bez posla i kamata se naskuplja. Nemoze nikako biti isto fixirana cijena i kamata u procentima
Sto se tice tog slucaja oo kupovine kuce nije bas produkcija ali banka treba da ulaze u produkciju i razvoj
Znaci, ja tebi dam auto od 1.000 KM, koje sam ja platio i uknjizio na sebe, a ti meni onda za godinu dana das 1.200 KM, i tek tada ja prepisem auto na tebe - po tebi to nije zaradjivanje pare na paru
Ovih 200 KM razlike su, valjda, 'nako. I nisu nikako u vezi s onih 1.000 koje ja dadoh s ciljem da od tebe naplatim dodatnih 200, sto je onda moja cista zarada.
Hocemo to u procente? MoRe
200 : 12 = 16,66 = 20% godisnja kamate na 1.000 KM.
U cemu je, po tebi, konkretna razlika izmedju toga sto ce ti neka banka reci:
1. Islamska banka: "Ok, banka ce ti kupiti to auto za 1.000, a ti ces banci za godinu vratiti 1.200 KM, i onda auto prelazi u tvoje vlasnistvo", i
2. Obicna banka - Nenamjenski kredit: "Vas kredit na 1.000 KM na godinu dana ima kamatu od 20%, sto znaci da je mjesecna rata 100 KM, od cega na ime glavnice 83,33 KM, a na ime kamate 16,66 KM, a sredstvo obezbjedjenja je predmet kupovine", ili
3. Obicna banka - Lizing: "Banka ce uplatiti 1.000 KM za auto prodavcu, a vas iznos mjesecne rate je 100 KM, s tim da je glavnica u iznosu od 83,33 KM, a kamata 16,66 KM mjesecno, sto znaci da je godisnja kamata u visini 20%. Nakon otplate cjelokuupnog duga auto prelazi u vase vlasnistvo, a do tada je u vlasnistvu banke."
Evo ti primjeri, pa nam malo razjasni taj tvoj princip. Mislim, na koji nacin se kamata nakuplja ba? Kamata je kolika jeste, nema tu nikakvog nakupljanja.
Sto neko dobro rece - nije govno, nego se pas posr'o.