Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#1876 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Registracija auta 1990 koštala je 100 DM.Dobro se toga sjećam jer je moj stari uzeo 100 DEM ,razmjenio za dinare i registrovao auto.
Koje auto?
Dozer

#1877 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote:@sakupljac zeljezarije
Ne kontas o cemu ti pricam haveru.
Ovo sad kako je, to nije realno, nego fiktivnomstanje. Sutra neka se currency boerd povuce ,znas li sta slijedi? Usput, i ako te zanima, po Briselu se suska da bi upravo to mogao bitit jedan od nacina za rjesenje BH slucaja.
Eto, dovoljno si pametan, bar se tako predstavljas, pa reci ti meni sta bi to znacilomza BiH....
Kolika prašina oko Grčke i nije ništa bilo. Pa bila prašina oko Španije pa ništa. Potezi Brisela nisu usmjereni protiv BiH šta god se šuškalo.
Vidim, razumijes se u ekonomiju....
:lol: :lol: :thumbup: :run:
PM72

#1878 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Registracija auta 1990 koštala je 100 DM.Dobro se toga sjećam jer je moj stari uzeo 100 DEM ,razmjenio za dinare i registrovao auto.
Koje auto?
Škoda 120 ,kupljena 1988.
Arteta

#1879 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Juga je imala rock scenu zahvaljujuci tome sto su to uzeli od Zapada, da su kopirali i ekonomiju sa Zapada bila bi i ona stabilna, ali nisu.
Inace ta rock scena nije bila nesto, pun kurac plagijatora.
5 0 5

#1880 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Kolika prašina oko Grčke i nije ništa bilo. Pa bila prašina oko Španije pa ništa. Potezi Brisela nisu usmjereni protiv BiH šta god se šuškalo.
kako nista. jesu neki dan predali njemcima kljuceve svih aerodroma u zemlji. prodaju ostrva u bescjenje.
Fudo387

#1881 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:
Koje auto?
Škoda 120 ,kupljena 1988.
Ok, i koliko je danas registracija za polovnu skodu?
PM72

#1882 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Arteta wrote:Juga je imala rock scenu zahvaljujuci tome sto su to uzeli od Zapada, da su kopirali i ekonomiju sa Zapada bila bi i ona stabilna, ali nisu.
Eto nek' je sad bolja,"imaš dobre brkove al ja kroz bolje pišam" ili "smrde ti noge draga-smrde ko tvor"... ko bi to plagiro?
skupljac_zeljeza

#1883 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Kolika prašina oko Grčke i nije ništa bilo. Pa bila prašina oko Španije pa ništa. Potezi Brisela nisu usmjereni protiv BiH šta god se šuškalo.
kako nista. jesu neki dan predali njemcima kljuceve svih aerodroma u zemlji. prodaju ostrva u bescjenje.
Vratit će se sve to. Pred nama je,
Leons

#1884 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

PM72 wrote:
Arteta wrote:Juga je imala rock scenu zahvaljujuci tome sto su to uzeli od Zapada, da su kopirali i ekonomiju sa Zapada bila bi i ona stabilna, ali nisu.
Eto nek' je sad bolja,"imaš dobre brkove al ja kroz bolje pišam" ili "smrde ti noge draga-smrde ko tvor"... ko bi to plagiro?
ma koga briga za rock scenu jbt... a nakupiće se i u bosni rokera i bendova za životnog vijeka jugoslavije.. laibach .. najoriginalniji umjetnici sa ovih prostora su bili bukvalno protjerani i cenzurisani od strane vlasti kakva rock scena jbo plavi orkestar
Dozer

#1885 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Moj Fudo.... :lol: :lol: :lol:
Polovna ili nova, placas isto - to se racuna na drugi nacin. Namjerno ti necu reci koji jer ti to, jelte, sigurno znas :lol:
A danas je neces regati ispod 350-400 :wink:
Last edited by Dozer on 27/08/2015 21:39, edited 1 time in total.
PM72

#1886 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Kao odnos uzećemo fabiju staru dvije godine,registracija joj nije ispod 400 KM.I kako gdje platiš tehnički pregled.a porez na novo auto do 7 godina starosti - 80 KM.
Last edited by PM72 on 27/08/2015 21:40, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#1887 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Lajavikrelac wrote:
spreca wrote:@Lajavi
ako si za 20DM mogao da kupis namirnica za mjesec onda to govori o niskom standardu......i ja sam tad bio rodjen :lol: ali se nesjecam toga......malo ste iznijeli tacnih podataka svi.
Nisam mislio bukvalno baš za 20 DM, ali je hrana bila neuporedivo jeftinija naspram standarda nego danas. I tad je DM daleko više vrijedila.
Pa i nije po onome što su novine pisale '84.

Image
Ali Kemal

#1888 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Ommadawn wrote:Nisi vrijedjao nikog na nacionalnoj osnovi jer se rok scena odrazi pendrecima po ledjima.
Tako se to radi u civilizaciji :oops:
Arteta

#1889 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

PM72 wrote:
Poredis neuporedivo, rnr je propao, nema ga vise, a Juga je bila u vremenu kada je postojao.
Dozer

#1890 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Nego, da napravimo jos jedan kratki rezime svih ovih pokusaja pljuvanja na ono u odnosu na ovo:

Image
Leons

#1891 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Dozer wrote:Nego, da napravimo jos jedan kratki rezime svih ovih pokusaja pljuvanja na ono u odnosu na ovo:

Image
haj ti majstore objasni nama kako će doći do hiperinflacije bama ako nestane cureny boarda pa se onda lolaj
Drvosjeca iz Dejcica

#1892 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

U međuvremenu...

Ukupan vanjski i unutarnji dug FBiH u 2014.godini iznosio je 6,2 milijarde KM
Ukupni dug Republike Srpske veći od četiri milijarde i 757 miliona KM

Živite i dalje u zabludi da je ovo danas bolje.
Dozer

#1893 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

@Leoons
Vala, i najiskrenije, mrsko mi. Ranije sam nekad to sve objasnjavao na nekoj temi, pa trazi ako hoces.
A drvosjeca ti je vec dao jedan od osnovnih parametara za kalkulaciju - vanjski dug. A postoji i unutrasnji. Na to onda jos malo dodaj BND, koji je jadan, pa i prosjecnu platu realnog sektora, bez administracije, i sve ce ti se samo reci.
Takodjer, kod nas je vec sada hrana u prodavnicama za 20+ skuplja od iste te hrane u zemljama EU, isto kao i higijena, a PDV u dosta slucajeva nam je nizi nego u tim zemljama.
Javna potrosnja u odnosu na broj stanovnika nam je veca nego npr. Njemackoj ili Italiji.
Itd.itd.
Pa eto, kad sve ovo poslozis u ciframa, nece ti biti tesko skontati koliku inflaciju bismo imali u roku 24h od momenta defiksacije od EUR-a.
Paul F.

#1894 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Paul F. »

Zaduženost ne mora nužno biti nešto loše. Na primjer, umjesto da plaćaš kiriju, zadužiš se i kupiš stan. Uostalom i USA je zadužena.
dezurni_ucenik

#1895 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dezurni_ucenik »

Juga je imala itekako dobru rock i punk scenu, nije sve u Dugmetu i ekipi. Pa jedan John Peel je osamdesetih vrtio Pankrte , NME recenzirao njihove albume.

RnR danas mrtav ? Na ovim prostorima - da.
piupiu

#1896 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Evo jedna bombica, da se lakše opet posvadjamo ... :D

Sejo Sexon, intervju.

http://defactomedia.hr/ljepse-je-pricat ... ao-i-klao/
sumirprimus

#1897 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sumirprimus »

laibach gostovo u sjevernoj koreji... :D
prog321

#1898 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Dozer wrote: Ovo sad kako je, to nije realno, nego fiktivnomstanje. Sutra neka se currency boerd povuce ,znas li sta slijedi? Usput, i ako te zanima, po Briselu se suska da bi upravo to mogao bitit jedan od nacina za rjesenje BH slucaja.
Eto, dovoljno si pametan, bar se tako predstavljas, pa reci ti meni sta bi to znacilomza BiH....
Pa objasni sta se suska ?

Currency board je neprelomljiv. Financijsko stanje CB je najstabilniji u citavom regionu.
prog321

#1899 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:U međuvremenu...

Ukupan vanjski i unutarnji dug FBiH u 2014.godini iznosio je 6,2 milijarde KM
Ukupni dug Republike Srpske veći od četiri milijarde i 757 miliona KM

Živite i dalje u zabludi da je ovo danas bolje.
Jugoslavija je bila najmanje 30 puta toliko zaduzena, i BiH u njoj za to vrijeme.

Mi smo danas nisko zaduzeni.
Da bi danas imali rast ekonomije, trebali bi biti najmanje 10 puta toliko duga.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1900 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Dozer wrote:@Leoons
Vala, i najiskrenije, mrsko mi. Ranije sam nekad to sve objasnjavao na nekoj temi, pa trazi ako hoces.
A drvosjeca ti je vec dao jedan od osnovnih parametara za kalkulaciju - vanjski dug. A postoji i unutrasnji. Na to onda jos malo dodaj BND, koji je jadan, pa i prosjecnu platu realnog sektora, bez administracije, i sve ce ti se samo reci.
Takodjer, kod nas je vec sada hrana u prodavnicama za 20+ skuplja od iste te hrane u zemljama EU, isto kao i higijena, a PDV u dosta slucajeva nam je nizi nego u tim zemljama.
Javna potrosnja u odnosu na broj stanovnika nam je veca nego npr. Njemackoj ili Italiji.
Itd.itd.
Pa eto, kad sve ovo poslozis u ciframa, nece ti biti tesko skontati koliku inflaciju bismo imali u roku 24h od momenta defiksacije od EUR-a.
Hajd ti to sad nacrtaj nekom drug :roll: Jbt ja i buraz išli u nabavku potrepština u Segedin, za malo više od 140 Eura nakupovali kućne hemije, kafe, keksova, praškastih, i dječijih potrepština da je karter od zemlju lupao koliko je auto natovaren bio. Pelene i prašak za veš preko 60% jeftinije, i još nam vratili PDV.... :-) A oni se žale da im je kriza i skupoća pa ti vidi gdje smo mi.... :skoljka:
Post Reply