saimidin wrote:
ok ako je u pitanju nastanak ljudi - homo sapiensa, evolucija jedini tacan i konacan odgovor,
i sad ako ti hoces da kazes da ima jos nesto, onda to moras i dokazati, ali nemoj ziv bio ovdje,
uclani se fino u anubih i objavi naucni rad, pa nek i drugi o tvojoj teoriji urade recenziju,
kako u bih, a narocito van, jer ovdje sto si do sad pokusavao, meni, a cini mi se i dobrom broju ostalih,
djeluje kao klasicno prezvakavanje raznih teorija zavjere, a i nije ti ovo mjesto za ozbiljnu naucnu raspravu,
vise da nadjes misljenja drugih, sto ja i mislim da hoces, nekog ko se slaze sa raznim tvojim idejama o svijetu,
ili ima cak i vise od tebe pogresnih uvjerenja, e za to si na pravom mjestu.
ja se stobom ni u cemu nisam slozio, samo kazem da ne postoji definitivno dokazana teorija o postanku zivota,
dakle ja ne potvrdjujem tvoje ideje, vjerovanja o tome, a to ako imas neka opet dokazuj, kao i ostalo.
Oooo, jesi, jesi... Slozio si se, i te kako si se slozio. Jer, kako rekoh, ja od samog pocetka govorim da sve sto nauka zna o nasem
postanku ovdje jeste da -
ne zna nista sigurno. Evolucija je cinjenica, dokazana,
ali evolucija nije = postanak. Ili sam, po vasim naucnickim standardima, opet nesto fulio?
sto se tice dokaza, mislim da je tu tvoja osnovna greska, sto mijesas ubjedjenja, vjerovanja, sa onim sto dokazi upucuju,
zbog toga i odbijas dokazane naucne cunjenice, jer ti se ne uklapaju u tvoja vjerovanja.
OK. Recimo da zaista ne postoje nikakvi dokazi nicega (naravno, ovo nema veze s pamecu), da li nam mozes onda pojasniti koje i kakve bi bile te "dokazane naucne cinjenice" o (ne)postojanju vanzemaljaca, a u koje ja, kao, ne vjerujem?
npr. ti bi volio da postoje vanzemaljci pa ces zbog toga prihvatiti svaku trunku dokaza o njihovom postojanju, i reci evo ih.
s druge strane, i ja bi volio da postoje, ali kako ne postoje naucno provjerlji i neupitni dokazi za tako nesto, jedino ispravno je reci da neznas.
Ja bih volio nazitigu Klaudiju SIfer, recimo

. A, da li bih volio da postoje vanzemaljci? Iskreno, savrseno me zaboli. Ali, ove vase konstrukcije i podmetanja samo pokazuju koliko ne kontate o cemu se prica. Ne radi se ovdje o mom (ne)vjerovanju, nego o vasem. Ja pokusavam diskutovati o svemu tome, napipavati odgovore, a vi izginuste da dokazete kako je sve to laz, nista od toga nije istina, sve je montaza, bla, bla. I, do koga je onda? Do mene koji trazim odgovore, ili do vas koji apriori odbacujete svaku mogucnost postojanja svega toga samo zato sto, kao, "ne postoje naucni dokazi"? Naravno, u svih ovih 70+ stranica ni jedan jedini put niste bili u stanju navesti jedan jedini "naucni dokaz" koji bi vama, kao, znacio potvrdu. A, da budemo realni, niste naveli ni neki koji negira sve
@maraccana, sizife
Moze jedno pitanje? Za koji qrac ste na ovoj "Dozerovoj troll temi"? Mazohizam? Dokazivanje svoje "naucne" pameti (koja vam je, btw, do sada na ovoj temi srozana do koljena, a neki "naucnici" su se kvalitetno isprovaljivali i na nekim drugim temama

)?
Nesto trece? De nas prosvijetlite, Tita vam (sjecate li ga se uopste?

)
Tomahawk11 wrote:Nije bas adekvatan primjer sa racunarom da bi se objasnilo ovo. Ko se iole malo bolje razumije u racunare, source code mu i nije bas nevidljiv. Hocu reci, sto se tice racunarskog softvera, previse znamo da bi nam bilo sta od toga bilo misterija.
Zapravo, mislim da je primjer sasvim OK. Vrati se na kraj '80-ih, kada su se komercijalni racunari tek pojavljivali, pa probaj skontati da li je bilo bas tako.
A onda se vrati i 1500-5000 godina unazad, pa probaj skontati kako su tadasnjim ljudima izgledale stvari o kojima su pisale te "svete" knjige.
Ono sto ja znam, postoje stvari do kojih tek danas dolazimo, a napisane su prije x000 godina. Postoje i one koje jos uvijek ne mozemo objasniti, do kojih nismo doprijeli.
Tako da se bas i ne bih mogao sloziti da su svete knjige pokazatelj stvari na pocetku. Prije ce biti da su svete knjige odraz pocetka i kraja, odnosno, obuhvataju vise toga od samog pocetka, odnosno da i nisu bas slika stepena razvoja doba u kojem su nastale.
Da, sve je ovo tacno. U nekim dijelovima te knjige ljude upucuju na nesto u tom momentu, istovremeno ukazujuci na ljudski pocetak. Ali, kroz druge stvari koje se ticu i buducnosti gledano iz onog vremena, ali i vremena danas o kojem se ponesto nalazi i prepoznaje u tim knjigama, zar onda, i u skladu s nasom danasnjom svijescu i znanjem, nije sasvim logicno sve to pripisati inteligenciji vecoj od nase?
A kako neko moze znati sta ce se desiti za 1-2-5.000 godina, ako sam ne kreira upravo to desavanje?
Nije li to najbolji mehanizam da se nizoj vrsti prikazes kako svemocni bog, koji sve zna i sve moze?