FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#1876 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by O'zone »

No, statistički podaci pokazuju da bh. građani mjesečno za duhan izdvajaju prosječno 38 KM, na ugostiteljske usluge 31 KM, dok za komunikacije (telefon i Internet) građani troše 55 KM. Za rekreaciju i kulturu se izdvaja 45 KM, za alkohol 18 KM, a za obrazovanje skromnih 11 KM mjesečno.
Joooj statistika. Recimo 2011 godine kutija Drine (a tada se još uvijek konzumirale cigarete za razliku od danas kad se više koristi duhan) bila 2,20 KM
izvor: http://vijesti.ba/clanak/25385/fds-mini ... a-cigareta Znači ako neko puši kutiju dnevno na 30 dana 66 KM. Ugostiteljske usluge ne mogu komentarisati jer se razlikuju od mjesta do mjesta. Za rekreaciju a posebno kulturu 45 KM a za alkohol 18 mislim WTF :? Emancipovani alkoholičari. Jedino obrazovanje je tu negdje.
edo_79

#1877 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

O'zone wrote:
No, statistički podaci pokazuju da bh. građani mjesečno za duhan izdvajaju prosječno 38 KM, na ugostiteljske usluge 31 KM, dok za komunikacije (telefon i Internet) građani troše 55 KM. Za rekreaciju i kulturu se izdvaja 45 KM, za alkohol 18 KM, a za obrazovanje skromnih 11 KM mjesečno.
Joooj statistika. Recimo 2011 godine kutija Drine (a tada se još uvijek konzumirale cigarete za razliku od danas kad se više koristi duhan) bila 2,20 KM
izvor: http://vijesti.ba/clanak/25385/fds-mini ... a-cigareta Znači ako neko puši kutiju dnevno na 30 dana 66 KM. Ugostiteljske usluge ne mogu komentarisati jer se razlikuju od mjesta do mjesta. Za rekreaciju a posebno kulturu 45 KM a za alkohol 18 mislim WTF :? Emancipovani alkoholičari. Jedino obrazovanje je tu negdje.
Ma ja bi njeg ''kulturno'' i emancipovano u glavu tuko hljebom od MARKe sve dok mu se oči nebi u viknlo vratile :izet: li ga u oči frljave.... On se našao govorit, jedeš li ti FADILE kod kuće hljeb i ulje mamu ti jebem nauljenu
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1878 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

ja znam mnoge koji su pušili po tri kutije da su sada prestali pušiti il da su smanjili ... rekreacija se podrazumjeva i otić na utakmicu, na planinu, na bazen itd tako da :roll:

fadilj na svim nivoJima u QurCu je snaga :bih:
dust in the wind

#1879 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by dust in the wind »

edo_79 wrote:
O'zone wrote:
Ma ja bi njeg ''kulturno'' i emancipovano u glavu tuko hljebom od MARKe sve dok mu se oči nebi u viknlo vratile :izet: li ga u oči frljave.... On se našao govorit, jedeš li ti FADILE kod kuće hljeb i ulje mamu ti jebem nauljenu
sve ja shvatam... I da je teško povećavati minimalnu platu. da se samim tim i doprinosi povećavaju... sve mi je jasno. ali izjaviti ovo za esencijalne namirnice..pa dokle ide bezobrazluk osobe vjerovatno kući može svaki dan da jede neesencijalni kavijar, suši i pije sok od aronije... pa đubre je....
pici

#1880 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

“Vjerujte da su tu tri esencijalne životne namirnice, a ostalo su nebitne stvari. Sama činjenica da mi trošimo milijardu KM na mobitele i komunikaciju govori da na to trošimo više nego na hljeb i ulje”, rekao je premijer Novalić nakon što je od Konzuma i Binga dobio podatke na što građani troše novac.
ovo u nekoj normalnoj zemlji da je izjaviJo neki premijer, momentalno bi bio obješHen za muda i ljuljan iznad septiĆke jame...

O'zone
Globalni moderator

#1881 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by O'zone »

pici wrote:ja znam mnoge koji su pušili po tri kutije da su sada prestali pušiti il da su smanjili ... rekreacija se podrazumjeva i otić na utakmicu, na planinu, na bazen itd tako da :roll:

Ma govorimo o kurčevom novinaru koji upoređuje statističke podatke iz 2011 sa izjavom Fadila "Gafa" Novalića iz 2016 gdje je navodno vlada došla do podataka šta se najviše kupuje u dva najveća trgovčka lanca u BiH i da su među tim proizvodima samo par osnovnih životnih namjernica a ostalo nisu.

To što je Fadil ograničen pa u životne namjernice uzima brašno, ulje, šećer, so i eventulano kilu ili dvije graha ili riže je druga priča. Zaboravlja da se moraš i oprat i obuć i pojesti nekad nešto kvalitetnije, otić u kino, pozorište a telefon, mobitel i internet su danas postali osnova je ni nezaposlen čovjek više ne može nači posla ili aplicirati na isti ako nema nešto od ovo troje navedenog inače ga niko neće ni primiti smatrajući ga tehnološko zaostalim.

Meni je drago kad čujem da je neko prestao pušiti (prvi ja prije tri godine nakon 14 godina staža) prvo zato što time oporavlja se be i svoju okolinu a zatim što budžetu uskraćuje akcizu jer se debili navadili da samo dižu i kontaju narod će plaćati - oće k. možda do nekog nivoa ali sve ima granicu isplatljivosti.
sumirprimus

#1882 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sumirprimus »

haj sve,al zar nije osnova kapitalizma i renesanse trosenje???
sumirprimus

#1883 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sumirprimus »

+ 18 maraka za alkohol... :skoljka: dje to?
strong69

#1884 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by strong69 »

Novalic, na zalost, nema osnovne informacije o BH trzistu. Prije svega, Konzum, Amko, Bingo, Penny i drugi cine tzv. moderno trziste ciji je procenat zastupljenosti oko 50-55% u ukupnoj trgovini u BiH. Razliku od 45-50% cini tzv. tradicionalno trziste a to su male radnjice. Sam znacaj informacija koje je dobio ne govori nista. Inace, traziti zvanican podatak od 2 trzna lanca je zaista smijesno i jadno. Jos je smijesnije prihvatiti te informacije kao relevantne.

I usput, premijer Vlade kritikuje gradjane sto trose novac? Ja sam mislio da je velika masovna potrosnja cilj svake Vlade u svijetu. Da se ljudima stvore uslovi za zaradu ali i za trosenje.

Kad je vec slao upit o 10 najprodavanijih artikala trebao je poslati upit o valuti placanja i nacinu placanja u Konzumu i Bingu. Oba lanca imaju rok placanja od minimalno 75 dana do 120 dana sto zavisi od snage dobavljaca. Od BH kompanije traze da se sve obaveze prema drzave izmire u roku a najveci kupci mogu da plate kad hoce i kako hoce?
pici

#1885 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

O'zone wrote:
pici wrote:ja znam mnoge koji su pušili po tri kutije da su sada prestali pušiti il da su smanjili ... rekreacija se podrazumjeva i otić na utakmicu, na planinu, na bazen itd tako da :roll:

Ma govorimo o kurčevom novinaru koji upoređuje statističke podatke iz 2011 sa izjavom Fadila "Gafa" Novalića iz 2016 gdje je navodno vlada došla do podataka šta se najviše kupuje u dva najveća trgovčka lanca u BiH i da su među tim proizvodima samo par osnovnih životnih namjernica a ostalo nisu.

To što je Fadil ograničen pa u životne namjernice uzima brašno, ulje, šećer, so i eventulano kilu ili dvije graha ili riže je druga priča. Zaboravlja da se moraš i oprat i obuć i pojesti nekad nešto kvalitetnije, otić u kino, pozorište a telefon, mobitel i internet su danas postali osnova je ni nezaposlen čovjek više ne može nači posla ili aplicirati na isti ako nema nešto od ovo troje navedenog inače ga niko neće ni primiti smatrajući ga tehnološko zaostalim.

Meni je drago kad čujem da je neko prestao pušiti (prvi ja prije tri godine nakon 14 godina staža) prvo zato što time oporavlja se be i svoju okolinu a zatim što budžetu uskraćuje akcizu jer se debili navadili da samo dižu i kontaju narod će plaćati - oće k. možda do nekog nivoa ali sve ima granicu isplatljivosti.
2011 nije daleko bila i tada je standard bio Kita a kamoli sada poslije povećanja struje, grijanja, akciza, putarina itd itd... 2008 je tadašnji premijer SDAovog klana zarad MMF tranšHe ukinuo pola regresa i smanjio topli al pajz sada svima, znači od direktora do čistaćica... da bi se prvo sudstvo pa administracija kantona potraživalo ukinute pare :mrgreen:
Image
sarajevo999999

#1886 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sarajevo999999 »

vivaldi wrote:
Hakiz wrote:Kada je nastala recesija, jedna od stvari koje su neke vlade uradile je da krenu nagovarati ljude da što više kupuju. Jer, ako se ne kupuje, nema smisla ni proizvoditi. A kako kupovati kada nemaš novca? Ako izvoziš stvari su lakše. Ali, ako većinu proizvodnje plasiraš u BIH, a ljudi ne kupuju jer nemaju novca, onda si u problemu. A veća je šansa da će ti proizvod kupiti neko ko ima 406 od onoga ko ima 360 KM.E, sada, ako ti je jedini argument da dobiješ i taj lohn posao to što ćeš biti jeftiniji, a jedini način da budeš jeftiniji je taj da ne plaćaš radnike, onda jebiga, neka sve propadne.
bojim se da si ti nesto pogresno razumio, ali da pojednostavim pricu.

mi smo mala drzava, zapravo mikro drzava i nano trziste. mi smo u potpunosti ovisni od uvoza, a da bi uvozio trebaju ti devize (dolari ili euri).

jel imamo svoju naftu? nemamo! znaci moramo je kupiti, a to su na godisnjem nivou cifre koje se mjere u milijardama. Ti tu naftu kupujes za marke na pumpi, ali se od tih maraka u banci kupe dolari i rusi dobiju dolare jer koji ce im kurac marka. Jel imas svoj gas? nemas! znaci da bio kupio gas trebaju ti dolari jer koji ce kurac rusima konvertibilne marke.

jel imas svoje auto? nemas! znaci da bi kupio golfa, tojotu, pezoa...tebi trebaju devize (dolari ili euri). to ti sve isto vazi i mobilni, televizor, traktor, kamion, rovokopac, damper, masinske uredjaje....

sve se to kupuje devizama. a da bi dosao do deviza (osim dijaposre), treba ti sto jaci izvoz jer tada ne prodajes robu za marke vec za devize koje onda prodas centralnoj banci za marke, a onda radniku das platu u markama, platis rezije u markama itd.

sta je poenta? da je nas jedini spas izvoz jer smo toliko mali da se na domacem trzistu niko i nista ne moze razviti. cifre koje se kod nas vrte su presmjesne. kao i cijeli ekonomija usotalom.

pa kako onda da se razvijemo?

tako sto se moramo nasaditi na trepavice da kako znamo i umijemo privucmeo strane investitore koji ce ovdje doci, donijeti najsavremeniju tehnologiju, nasavremeniji menadzment, obuciti radnika da radi na najasavremenijim tehnologijama, i koji ce pobrinuti da sve ono sto nas radnik proizvede proda sirom svijeta za devize, koje ce onda prodat banci u bosni, banka ce njemu dati marke, a on ti markama platiti radnike, platiti rezije..banka ce dobijati sve vise deviza, radnici, elektropivrede, vodovodi...sve vise maraka...sa sve vise maraka vodovodi onda mogu kupiti sve vise deviza, a sa sve vise devize mogu kupovati sve vise nove opreme i onda mozda jednog dana prestanu redukcije.

svi sretni, veseli i debeli.

ali kakve to ima veze sad sa minimalnom platom?

pa zato sto bi svaki poslodavac na svijetu najvise volio da radnici rade dzabe, a ako vec nece da rade dzabe, onda da ih plati sto je manje moguce.

nizi troskovi i to znatno nizi su jedni razlog zbog kojih ce strani investitor otici bilo gdje iz svoje zemlje. jer koji ce kurac neko iz fridrishafena doci u kalinovik da se maltretira sa pokretanjem biznisa i to jos mora prevodica platit osim da mu se to mora dobro isplatit.

znaci on dodje nas da izrabljuje i mi cemo vjecno da budemo irgeti?

ne nego je to nasa prilika da nesto naucimo, a sve dok ne nesto ne nauicmo bicemo irgeti jer smo da izvines glupi ko kurac.

ne kontam, sto smo mi glupi ko kurac, sto je neki svabo pametniji od mene?

ti i ja mozda jesmo pametniji od svabe dok gledamo neki kviz pa mi znamo koji je glavni grad lesota, s kim granici mongolija, kuda tece amazon i koja zemlja ima najvise ovaca na svijetu. ali od toga se ne zivi. to nazalost nisu znanja i vjestine koja se mogu naplatiti.

ako pazljivije i duzi period pratis ekonomske vijesti vjerovatno si primjetio (iako ne postoji ta vrsta staistika) da je poduzenticka inicjativa kod populacije koja se vraca iz dijspore neuporedivo veca od domace. i to ne mislim na akademsku dijasporu (oni se svakako i ne vracaju) vec na obican svijet, na obicnog radnika tako da je predjenje sasvim adekvatno.

zasto je to tako?

zato sto je nas dijasporac 10-15 godina irgetio negdje na zapadu, ali je za to vrijeme naucio raditi na savremnim masinama, naucio navike, disciplinu, cuo s vremenom milion nekih stvari itekako bitnih za posao. primjera radi, dok je on 15 godina irgetio i ikei i nesto ucio, njegov nekadasnji kolega s kojim je dijelio isto radno mjesto a ostao u bih je ti od tih 15 godina radio 7 godina za masinama starim 30 godina, a osam godina proveo na protestima pred vladom. razlika medju njima danas je ogormna.

zato su dijsporci procentualno neuporedivo poduezniji i uspjesniji od domacih iz jednostavnog razloga sto domaci nije imao sta ni gdje da nauci (naravno izuztke ne racunam).

zato su nama potrebni strani investirori, pa da s vremenom bar 200 hiljada radnika radi u modernim fabrikama, nauce moderne vjestine, znanja...

s godinama, od tih 200 hiljada njih ce bar 20 hiljada u jednom trenutku skontati da su nesto naucili, da znaju dosta i da je vrijeme da zatraze kredit i krenu sami u neki mali biznis jer ono sto sada imamo jeste da bvsi konbari otvaraju kafane, a bivsi frizeri otvrajau salone, ali to je mizerno. treba nam industrija.

tek tada cemo krenuti sa ozbiljnim razvojem.

zato i podrzavam ovaj fadilov potez bez obzira na to da li su mu namjere bile takve ili nisu.
Izvini, ali post ti ne stoji. Mozda da, u teoriji ali u praksi nikako. Sve je stvar koliko ko ima kesa. Te dijasporce iz tvoje price nisu zapale savremene masine na kojima se kao obrazovao vec malta, grede i mjesalica. Eventualno neka kosilica ili prosjecna cnc masina. Zasto je on poduzetan kad se vrati? Zato sto je svoj znoj adekvatno naplatio pa se vraca sa 40,50,60k eura u dzepu i odlukom da nece nastaviti biti irget za 180 eura. Kod nas sa 360 km jedva sastavis kraj s krajem tako da ti je cilj u zivotu kupiti cipele za zimu dok o nekom poduzetništvu i ne razmišljaš. Primjer ovoga su ti hiljade novokomponovanih poljoprivrednika gdje su oni vidjeli da su u mogucnosti podignuti dulum-dva zasada i pored normalnog posla nesto zaraditi sa strane te su to objeručke zgrabili.
Na drugu temu, o minimalnoj plati kod nas. Famoznih 360 KM nije malo za 22 radna dana koliko bi jedan mjesec trebao imati. Problem je sto se to kod nas popelo na 25 radnih dana u kojem se odradi (sto radnim vremenom duzim od 8 sati, sto duplim smjenama narocito kad je sezona) 30 smjena. To su recenice "Ostacete dok se ne zavrsi", "Nema danas kolege pa ti uskoci". Tada cijena kostanja radnog dana se smanjuje na 360/30 i to je premalo. U sustini, problem je sto gazda u 360 KM podrazumijeva radnika 30 dana u mjesecu, 24 sata dnevno, a ustvari bi trebalo da racuna na 22 "osmice".
pici

#1887 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

"Tri su esencijalne životne namirnice, ostalo su nebitne stvari." F.N. 789. god. p.n.e.
:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
edo_79

#1888 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

pici wrote:
"Tri su esencijalne životne namirnice, ostalo su nebitne stvari." F.N. 789. god. pu.nanu li mu .ebem.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hizo ramidovic

#1889 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hizo ramidovic »

nijemi jasno stose gradzani ipojedini ovdije naforumu ljute kadje premier upravu stoposto svesto rekne razbacivanje parama morese vidijet svadze ugradu inaselu narod jede pre vise samo trpa use pacemo ubrzo postat deblji vego amerikanci nemorase tolko zderat ipit nemorase kupovat skupa nova odijeca kadima ovije prodavnica sekon hed nasvakom cosku dzese svak more ljepo ajevtino obuc nemorase gledat kablovska televizia kadimamo obicnu nemorase griat cielu zimu ikad malo otopli morese ukuci obuc gunj idebele corape ilse ogrnut cebetom dase nehajca brez potrebno grialica ilpec svese more kace hoce izatoje premier dobro rekno
Hakiz

#1890 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

ultima_palabra wrote:Ma gluposti, van javnog sektora ionako nema govora o ikakvim spajanjima... zato što ne znaju interno urediti stvar, sada nameću svima zakonska rješenja.
To je to. Da srede administraciju automatski još više maltretiraju radnike u realnom sektoru.
Hakiz

#1891 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

hizo ramidovic wrote:nijemi jasno stose gradzani ipojedini ovdije naforumu ljute kadje premier upravu stoposto svesto rekne razbacivanje parama morese vidijet svadze ugradu inaselu narod jede pre vise samo trpa use pacemo ubrzo postat deblji vego amerikanci nemorase tolko zderat ipit nemorase kupovat skupa nova odijeca kadima ovije prodavnica sekon hed nasvakom cosku dzese svak more ljepo ajevtino obuc nemorase gledat kablovska televizia kadimamo obicnu nemorase griat cielu zimu ikad malo otopli morese ukuci obuc gunj idebele corape ilse ogrnut cebetom dase nehajca brez potrebno grialica ilpec svese more kace hoce izatoje premier dobro rekno
Hizo sva katida la.
edo_79

#1892 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

hizo ramidovic wrote:nijemi jasno stose gradzani ipojedini ovdije naforumu ljute kadje premier upravu stoposto svesto rekne razbacivanje parama morese vidijet svadze ugradu inaselu narod jede pre vise samo trpa use pacemo ubrzo postat deblji vego amerikanci nemorase tolko zderat ipit nemorase kupovat skupa nova odijeca kadima ovije prodavnica sekon hed nasvakom cosku dzese svak more ljepo ajevtino obuc nemorase gledat kablovska televizia kadimamo obicnu nemorase griat cielu zimu ikad malo otopli morese ukuci obuc gunj idebele corape ilse ogrnut cebetom dase nehajca brez potrebno grialica ilpec svese more kace hoce izatoje premier dobro rekno
Kakva elokvencija .... sve si rek'o jarane kako treba :thumbup: .... vodi frljavog sebi kući pa živite u ljepoti i milini happily ever after ;-)
mahalik

#1893 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mahalik »

pici wrote:
“Vjerujte da su tu tri esencijalne životne namirnice, a ostalo su nebitne stvari. Sama činjenica da mi trošimo milijardu KM na mobitele i komunikaciju govori da na to trošimo više nego na hljeb i ulje”, rekao je premijer Novalić nakon što je od Konzuma i Binga dobio podatke na što građani troše novac.
ovo u nekoj normalnoj zemlji da je izjaviJo neki premijer, momentalno bi bio obješHen za muda i ljuljan iznad septiĆke jame...

zašto to klix odmah nije obajvio
Ko je od medija to i objavio kao vijest ili izjavu
kolegione

#1894 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by kolegione »

pici wrote:
"Tri su esencijalne životne namirnice, ostalo su nebitne stvari." F.N. 789. god. p.n.e.
Šta je pi*ke :) hahahahahahaha volio bih da se u Bosni umire ko u Africi idemo op op opa!
jazzer

#1895 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by jazzer »

Kako je krenuo Fadil ekonomisati, uskoro ce nam trebati third hand shopovi :)
edo_79

#1896 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

Image

Bake: Mali, kakve su ovo nebuloze, šta ovo predlažeš minimalac 450 - 550KM, da nisi nagrais'o na purak neuzubillahi?!
Briši ovo nemoj da ti i to drugo oko ode izvan vinkla, ŠČUO!

F.G.N: O presvijetli, premoćni, kralju, care, šahu, najljepši, najmiliji precjedniče.... jel more ispod 250KM, hoćel bit dovoljno?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#1897 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

.
O'zone
Globalni moderator

#1898 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by O'zone »

360 KM je malo i sa tim čovjek ne može ništa eto kad se na to doda topli obrok to dođe 500 do 600 KM što je opet za sastavljanje kraja sa krajem. Minimalac definitivno treba povećati ali ne kroz zakon o radu jer ako se poveća kroz zakon o radu na njega se automatski kaće i oni sa platama koje po četir,pet pa i više puta prelaze iznos minimalca a njih je dosta iskreno u javnoj upravi i time dolazimo do dijela da budžet koji je i onako ispijen bi još više bio uništen.

Plate u relanom sektoru treba odrediti kolektivnim ugovorima sa podgranama i za svaku tačno definistati iznos minimalnog LD što trebaju između sebe da definišu poslodavci i predstavnici radnika.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1899 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JoseMujica »

breuer wrote:Fadil Novalić je jedan glupan, gluperda.
Fadil je poslušan, te stoga idealan za La Famaliju
hizo ramidovic

#1900 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hizo ramidovic »

akosmo uratu mogli zivijet brez voca mesa idrugog luksuza stoto nebi mogli jope tako zivijet paviditeli kakaje kriza svadze usvjetu pasetako treba prilagodit iajbi stjeo svake sedmice pokomad mesa pojest alnemore jarane kadje taka kriza ikad trebamo svida podrzajemo ove mijere dase ustedi ubudjetu idanam ondak svima budne ljepo akoto nemere izdurat vazda more pobijec rodbini nedze udiasporu
Post Reply