Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#1876 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Capajebo wrote:za klix.ba/forum iz Francuske, insomnia78 :kravata:
:kiss:
uglavnomja

#1877 Re: Avionske nesrece

Post by uglavnomja »

muha_sa wrote:još kad mi prije leta krene davat upustva kako i šta u slucaju nesrece :-)
bjež ba žeMska glavo :-) ako do toga dodje samo medj zube pasoš i cvrsto držat radi identifikacije :lol:
:thumbup:

a jesu dosadne :roll:

udjem rahat u avion, ono kofer, sjediste, smekim ko je do mene, da mi je do prozora ... ima li dekica :D planiram da prespavam do slijetanja, kad dodje ona kokos sa maskama i prslucima :roll: pokvari mi sav cejf ... nije mi na kraj pameti bilo da razmisljam o nesreci, a ona samo tako ubaci bubicu ...

a maskice sa kiskiom i prsluci za plivanje :D a nidje ne letim iznad vel'ke vode
Ridjobrki

#1878 Re: Avionske nesrece

Post by Ridjobrki »

One u Wizzu fakat to odrade rutinski jer se mora, nit to ko sluša, nit ko zna jezika... :-) :-) :-)

I ja moram to sa pasošem, ne d'o Bog da padnem pa me zamijene s Brusvilisom pa da se dunjaluk uznemiri. :-?
insomnia78

#1879 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Nacionalnost nastradalih
Les nationalités des victimes

72 Allemands 49 Espagnols
3 Argentins 3 Kazakhs
3 Britanniques 2 Australiens
2 Iraniens 2 Marocains
2 Japonais. 2 Américains
2 Vénézuéliens 2 Mexicains
1 Belge 1 Colombien
1 Danois 1 Israélien
1 Néerlandais 1 Chilien
mudrac2

#1880 Re: Avionske nesrece

Post by mudrac2 »

Ridjobrki wrote:Fakat, skontaj mene u farmerkama i duksu da me lansira padobranom na nekih 25,000 stopa... :-)

Radije me rokni momentalno da ne lelujam nad Alpama džaba.
pa ne mora na toj visini, čekaš da dođe na pristojnu visinu i jump. Neko bi sa padobranom ostao živ, a ovako zna se
jao_situacije

#1881 Re: Avionske nesrece

Post by jao_situacije »

ma ko će se zajebavati sa padobranom da još padnem gdje ne treba i preživim, pa da me tuži vlasnik nekog poršea koji sam slupao sletivši na njega.
ili zamisli sletiš u neku vukojebinu pa moraš glumiti onog ber grilsa ganjati gliste i zmije da se najedeš.
ovako ko hadžija umrem i svi me pamte eee sjećaš se komšije koji je pogino u avionskoj nesreći... garant bi bio jedini iz mahale.
uostalom i dženaza bi jeftinije izašla svakako bi platila aviokompanija a i familija bi imale kakve koristi.
Ridjobrki

#1882 Re: Avionske nesrece

Post by Ridjobrki »

mudrac2 wrote:
Ridjobrki wrote:Fakat, skontaj mene u farmerkama i duksu da me lansira padobranom na nekih 25,000 stopa... :-)

pa ne mora na toj visini, čekaš da dođe na pristojnu visinu i jump. Neko bi sa padobranom ostao živ, a ovako zna se
Đe čekam, led ga jebo, tica pada u slobodnom padu, ja bez kisika i kontam saću skočit kad prođemo ovaj oblak???

Majstore mogul zadnja, ima iskočit!? :-) :-) :-)
mudrac2

#1883 Re: Avionske nesrece

Post by mudrac2 »

koji crni slobodan pad, vidiš da mu je trebalo 18 minuta.
jao_situacije

#1884 Re: Avionske nesrece

Post by jao_situacije »

Ridjobrki wrote:
mudrac2 wrote:

Đe čekam, led ga jebo, tica pada u slobodnom padu, ja bez kisika i kontam saću skočit kad prođemo ovaj oblak???

još kupiš onaj sat što ima visinomjer da znaš na kojoj si visini tačno..
Ridjobrki

#1885 Re: Avionske nesrece

Post by Ridjobrki »

mudrac2 wrote:koji crni slobodan pad, vidiš da mu je trebalo 18 minuta.
Pa onako teoretski velim... Ne iskačem ja kad se meni iskače nego kad se vrata otvore a čim ih otvore ode sve u Moravu ladnu... :-?
neki

#1886 Re: Avionske nesrece

Post by neki »

mudrac2 wrote:koji crni slobodan pad, vidiš da mu je trebalo 18 minuta.
S obzirom na paniku u avionu stvarno misliš da bi svi smireno čekali i procjenjivali kad će avion sletjeti na cca 3000m i onda opet smireno 150 ljudi bi krenulo prema repu aviona i evakuisali se na dva izlaza?
hatemondays

#1887 Re: Avionske nesrece

Post by hatemondays »

Hvala insomnia, nego kontam ovi moji klokani su pravo peh, nesto ginu u ovim zadnjim nesrecama cak i na ovom letu 2 ljudi majka i sin, nego raja prije leta pitajte ima li ozija na ovom letu ako ima fatajte se noge dzust in kejs. :run:
Fudo387

#1888 Re: Avionske nesrece

Post by Fudo387 »

Ma nije to losa ideja sa padobranom, bolje ista nego nista onako go ko pistolj 800 na sat drito u Alpe.
Ili, da citav avion ima nake dzinovske padobrane koji bi ga mogli dolelujat do zemlje. Jebem ga, kad mogu frljacat tenkove iz aviona sa padobranom valjda bi moglo i avion nekako. :mrgreen:
Oligarh

#1889 Re: Avionske nesrece

Post by Oligarh »

Avioni ne padaju sa cruising altitudea tek tako. A320 na ovom letu je imao rapidno smanjenje visine, ali što je vrlo upečatljivo na svojoj ruti leta. Nije imao odstupanja od iste. Inače, ruta leta Bracelona-Dusseldorf je nešto zapadnije i ne leti preko ovog dijela francuskih, pa švicarskih Alpa, već malo zapadnije preko sliva rijeke Mosel.
Jučer je korištena ova istočna zbog ciklonske fronte na uobičajnoj ruti.
Mene ova nesreća neodoljivo podsjeća na tragediju kiparskog Helios Airways Flight 522 2005.godine na letu Larnaca-Atina.
http://en.wikipedia.org/wiki/Helios_Airways_Flight_522

Bez poziva za pomoć, bez kontakta sa kontrolom.
Last edited by Oligarh on 25/03/2015 21:27, edited 2 times in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#1890 Re: Avionske nesrece

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ridjobrki wrote:
mudrac2 wrote:

:lol: Tako nekako. Nema šanse sa padobranima na komercijalnim letovima. Prvo avion bi morao spustiti se na nekih 900m u savršeno stabilnoj i mirnoj putanji, pa otvori vrata, pa iskači jedno po jedno...više bi ljudi poginulo nagurivajući se ispred vrata. Drugo, šta sa djecom i starijim koja nisu u stanju otvoriti padobran? :roll:

Pogledaj procedure kod vojske kada iskače, mogu misliti kakav bi krkljanac nastao da pilot objavi; "Dragi putnici sada stavite padobrane na leđa i jedan po jedan iskačite." :shock: :shock: :shock:

Drvosjeca iz Dejcica

#1891 Re: Avionske nesrece

Fudo387 wrote:Ma nije to losa ideja sa padobranom, bolje ista nego nista onako go ko pistolj 800 na sat drito u Alpe.
Ili, da citav avion ima nake dzinovske padobrane koji bi ga mogli dolelujat do zemlje. Jebem ga, kad mogu frljacat tenkove iz aviona sa padobranom valjda bi moglo i avion nekako. :mrgreen:
Ta ideja je stara jedno 80 godina. Manji avioni imaju padobrane ali za recimo putničke...teškooo, preteško je to i za 50 padobrana.
Fudo387

#1892 Re: Avionske nesrece

Post by Fudo387 »

Sta ima pilot najavljivati, on bi ga samo spustio na prihvatljivu visinu i pritisno dugme da svi poispadaju odjednom, nema guzve nema guranja. :mrgreen:
Edin H.

#1893 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Ridjobrki wrote:
:lol: Tako nekako. Nema šanse sa padobranima na komercijalnim letovima. Prvo avion bi morao spustiti se na nekih 900m u savršeno stabilnoj i mirnoj putanji, pa otvori vrata, pa iskači jedno po jedno...više bi ljudi poginulo nagurivajući se ispred vrata. Drugo, šta sa djecom i starijim koja nisu u stanju otvoriti padobran? :roll:

Pogledaj procedure kod vojske kada iskače, mogu misliti kakav bi krkljanac nastao da pilot objavi; "Dragi putnici sada stavite padobrane na leđa i jedan po jedan iskačite." :shock: :shock: :shock:

Samo laganini, imali su 18 minuta da iskoce :oops:

Lijepi UNPROFOR, u ratu na letovima za Ankonu fino ti Svabo natakari pancir, pa pojas za spasavanje u vodi, na to padobran i jos ti sveze pojas na kraju :D
Drvosjeca iz Dejcica

#1894 Re: Avionske nesrece

Fudo387 wrote:Sta ima pilot najavljivati, on bi ga samo spustio na prihvatljivu visinu i pritisno dugme da svi poispadaju odjednom, nema guzve nema guranja. :mrgreen:
Aha k'o sardine. :-) jedino još nisu skontali takav materijal koji će prekrivati gornji dio trupa da bude dovoljno čvrst kao legura aluminijuma a u isto vrijeme i lomljiv kada ovi iznutra krenu izlijetati. I mala sitnica da bi svi morali staviti kacige na glavu osim ako nisu Bosanci pa glavom probijaju taj materijal. :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#1895 Re: Avionske nesrece

Edin H. wrote: Samo laganini, imali su 18 minuta da iskoce :oops:
:roll: Pri brzini od 700-800 km/h koliko je ovaj pichio...sve bi bilo isisano u djeliću sekunde kada bi neko samo pokušao otvoriti vrata. :oops:
Fudo387

#1896 Re: Avionske nesrece

Post by Fudo387 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Fudo387 wrote:Ma nije to losa ideja sa padobranom, bolje ista nego nista onako go ko pistolj 800 na sat drito u Alpe.
Ta ideja je stara jedno 80 godina. Manji avioni imaju padobrane ali za recimo putničke...teškooo, preteško je to i za 50 padobrana.
pa eto, ako ne moze 50 padobrana, moze 100, 200...neka ih nekako uglave u ono cudo.
sve je bolje od ove danasnje halalite se opcije.
Edin H.

#1897 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Trosio bi puno vise zinabe, jaliti kerozina, to i jeste finta :skoljka:

E sada,
a. je li vama draze da neka raja prezive?
b. da kompanije vise zarade?

Ulazem kviska na B :D
Edin H.

#1898 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

:roll: Pri brzini od 700-800 km/h koliko je ovaj pichio...sve bi bilo isisano u djeliću sekunde kada bi neko samo pokušao otvoriti vrata. :oops:

Majstore, otvori zadnja, ima izac' :P

Drugo, nije gario osam glava, nego ga je frajer spustio na 350 milja na sat, sto je ciljana brzina, ako pokusavas da restartujes motore.
Drvosjeca iz Dejcica

#1899 Re: Avionske nesrece

Fudo387 wrote:
pa eto, ako ne moze 50 padobrana, moze 100, 200...neka ih nekako uglave u ono cudo.
sve je bolje od ove danasnje halalite se opcije.
Jedan padobran za takav sportki avion teži sigurno 10-15 kg, za komercijalni mora biti veći. Pomnoži to sa 100,200 padobrana plus sve potrebne mehanime za njihovo otvaranje i dođeš do lupam 4-5 dodatnih tona. Drugo, i kada bi se to moglo, gdje te sve sisteme smjestiti i ukomponovati? Takav avion ne bi mogao ponijeti ni pola dosadašnjeg kapaciteta putnika i tereta. Jednostavno nerentabilno, niko ne bi pravio takve avione jer niti jedna kompanija ih ne bi kupila.
Drvosjeca iz Dejcica

#1900 Re: Avionske nesrece

Edin H. wrote:

Majstore, otvori zadnja, ima izac' :P

Drugo, nije gario osam glava, nego ga je frajer spustio na 350 milja na sat, sto je ciljana brzina, ako pokusavas da restartujes motore.
350milja oko 500-600km/h? Isti efekat. Za iskakanje padobranom mislim da ne može biti iznad 200-250 km/h.
Post Reply