na malo visim nivoima se vidi da je i to sto ti ovdje propovijedas takodjer dogmatska religija, hvatanje za dio knjige naustrb drugog dijela i to njegovo doslovno tumacenje...tj. radis isto sto (s pravom) prigovaras drugim...Diwan wrote: Nemoj trčati pred rudu, nije Kur'an ono što ti vidiš svojim očima i nema Kur'an samo taj jedan nivo...
Islam - pitanja i odgovori
-
prenosnik
#1876 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Towelie
#1877 Re: Islam - pitanja i odgovori
O vi sa visih spratova, udijelite nesto i za bracu iz prizemlja. 
-
prenosnik
#1878 Re: Islam - pitanja i odgovori
ti samo volis misliti da si na prizemlju, a nisi...Towelie wrote:O vi sa visih spratova, udijelite nesto i za bracu iz prizemlja.
- zagortenej
#1879 Re: Islam - pitanja i odgovori
nece da ide liftom, vise voli stepeniceprenosnik wrote:ti samo volis misliti da si na prizemlju, a nisi...Towelie wrote:O vi sa visih spratova, udijelite nesto i za bracu iz prizemlja.
-
prenosnik
#1880 Re: Islam - pitanja i odgovori
lift-jedan, allah-jedan...zagortenej wrote: nece da ide liftom, vise voli stepenice
stepenica mnogo, hurija-mnogo
p.s. valja se na svaku (stepenicu
- Towelie
#1881 Re: Islam - pitanja i odgovori
A dje sam to? U podrumu? :-Pprenosnik wrote:ti samo volis misliti da si na prizemlju, a nisi...Towelie wrote:O vi sa visih spratova, udijelite nesto i za bracu iz prizemlja.
-
prenosnik
#1882 Re: Islam - pitanja i odgovori
na srednjim etazama, ali si u pogresnoj zgradi...Towelie wrote: A dje sam to? U podrumu? :-P
- Towelie
#1883 Re: Islam - pitanja i odgovori
Aham. A u pravoj zgradi ste Diwni, zagor i ti?prenosnik wrote:na srednjim etazama, ali si u pogresnoj zgradi...Towelie wrote: A dje sam to? U podrumu? :-P
-
prenosnik
#1884 Re: Islam - pitanja i odgovori
ne znam za njih, ja sam u parku ispred zgrade...Towelie wrote: Aham. A u pravoj zgradi ste Diwni, zagor i ti?
- Towelie
#1885 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pada kisa, prehladices.prenosnik wrote:ne znam za njih, ja sam u parku ispred zgrade...Towelie wrote: Aham. A u pravoj zgradi ste Diwni, zagor i ti?
- Kroksica
#1886 Re: Islam - pitanja i odgovori
http://corpus.quran.com/qurandictionary ... #(54:17:4)prenosnik wrote:za zikr...Kroksica wrote:
I zaista smo olakšali Kur'an za pouku, pa ima li iko da se pouči? (54:17)
I sta kazes, sifriran?
- Kroksica
#1887 Re: Islam - pitanja i odgovori
Alif, Lam, Meem. (2:1)Diwan wrote:Nemoj trčati pred rudu, nije Kur'an ono što ti vidiš svojim očima i nema Kur'an samo taj jedan nivo, ali bez obzira:Kroksica wrote:Ovo je izlaganje ljudima i Uputa i pouka za bogobojazne. (3:138)Diwan wrote:
Imamo s jedne strane izmišljene hadise, a sa druge strane tumačenja Kur'ana od strane ljudi kojima to nije dato i koji to ne znaju, jer je Kur'an šifriran, i koja su u mnogo čemu zloupotrebljena i iskrivljena, i dobijemo zahvaljujući tome konačni proizvod u vehabijama i isilu.
A na Dan kad u svakom ummetu podignemo svjedoka protiv njih, između duša njihovih, i dovedemo tebe svjedokom protiv tih ... I objavili smo ti Knjigu (kao) objašnjenje za svaku stvar, i Uputu i milost, i radosnu vijest muslimanima. (16:89)
Nismo ti objavili Kur'an da se mučiš, Nego (kao) Opomenu za onog ko se boji (Allaha). (20:2,3)
Pa zar da mimo Allaha tražim suca, a On je Taj koji vam je objavio Knjigu detaljnu? A oni kojima smo dali Knjigu, znaju da je ona spuštena od Gospodara tvog s Istinom; zato ne budite nikako od sumnjivaca. (6:114)
I sta kazes, sifriran?
Koristi malo logiku, razum, za promjenu. Veoma kvalitetna Bogom data alatka, blagoslov.He is the One who sent down to you the Scripture, from which there are firm verses; they are the essence of the Scripture; and others which are similar to each other. As for those who have disease in their hearts, they will follow what is similar from it seeking to confuse, and seeking to derive an interpretation. But none know its interpretation except God and those who are well founded in knowledge, they Say: "We believe in it, all is from our Lord." And none will remember except the people of understanding. 3:7
Kako Ehlul Bejt interpretira ovaj ajet?
-
prenosnik
#1888 Re: Islam - pitanja i odgovori
mozes li mi objasniti sta tacno zelis poruciti ovim linkom, da ne nagadjam?Kroksica wrote:http://corpus.quran.com/qurandictionary ... #(54:17:4)prenosnik wrote:za zikr...Kroksica wrote:
I sta kazes, sifriran?
-
prenosnik
#1889 Re: Islam - pitanja i odgovori
kod mene je sunceTowelie wrote: Pada kisa, prehladices.
-
prenosnik
#1890 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kroksica wrote: Alif, Lam, Meem. (2:1)
Kako Ehlul Bejt interpretira ovaj ajet?
evo da ti pomognem da vidis kako ne interpretira...
elif-lam-mim. to (tj. elif-lam-mim) je knjiga u kojoj (a ne u koju) nema sumnje (a ne taj mushaf kojeg ti zoves kur'anom...ne kaze "ovo", tj. mushaf kojeg ti slijedis, nego "to", tj. elif-lam-mim...
a sta je elif-lam-mim...eh...
- Diwan
#1891 Re: Islam - pitanja i odgovori
A zar nije rečeno:
grijehe odstrani, i da vas potpuno očisti.' (33:33)
a kod nas se to ne uzima u obzir, već se uzima u obzir da se Kur'an ne može doticati ako se nema abdesta, a to što nitko drugi osim Poslanika a.s. i Njegove Porodice ne može tumačiti Kur'an i vjeru, to je manje bitno ili nebitno uopšte, pa tako danas imamo to što imamo od nazovi vjere.
Uzgred, ne znam kako Ehli Bejt a.s. tumači Alif,Lam,Mim,
ali zasigurno da će se dolaskom Imama Mehdija a.s., koji jeste Poslanikov a.s. potomak, sve znati pa i to, a to nije daleko.
a Čisti su oni koje je Bog očistio: ' ....Allah želi da od vas, o porodico Poslanikova,77. Uistinu, on je Kur’an plemeniti,
78. U Knjizi skrivenoj;
79. Koju ne dotiču, izuzev očišćeni,(56:77,78,79)
a kod nas se to ne uzima u obzir, već se uzima u obzir da se Kur'an ne može doticati ako se nema abdesta, a to što nitko drugi osim Poslanika a.s. i Njegove Porodice ne može tumačiti Kur'an i vjeru, to je manje bitno ili nebitno uopšte, pa tako danas imamo to što imamo od nazovi vjere.
ali zasigurno da će se dolaskom Imama Mehdija a.s., koji jeste Poslanikov a.s. potomak, sve znati pa i to, a to nije daleko.
-
prenosnik
#1892 Re: Islam - pitanja i odgovori
dobro to sve, ali, cime je to zaprljana poslanikova porodica? njihovo difolt stanje je prljavost, pa bog zeli da ih ocisti...cak ne kaze ni da je njih kao njih ocistio...sama bozija zelja (iradet) nije garancija desavanja neke stvari, za sta ti je dokaz kur'an...to je ona razlika izmedju iradeta i mesijeta, zelje i volje...Diwan wrote:A zar nije rečeno:
a Čisti su oni koje je Bog očistio: ' ....Allah želi da od vas, o porodico Poslanikova,77. Uistinu, on je Kur’an plemeniti,
78. U Knjizi skrivenoj;
79. Koju ne dotiču, izuzev očišćeni,(56:77,78,79)
jesi li ti stvarno sljedbenik tog elitistickog pristupa po kojem je neka krvna linija bogom dana i odabrana, ono kao sejh-zade? po cemu se to razlikuje od judaisticke teze odabranog naroda?
- Kroksica
#1893 Re: Islam - pitanja i odgovori
Haj Boga ti, dosta smo i mi nagadjali sad je tebe red.prenosnik wrote: mozes li mi objasniti sta tacno zelis poruciti ovim linkom, da ne nagadjam?
- Kroksica
#1894 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sta ako ja ne dozivim Mehdijev dolazak a najvjerovatnije da necu, ostade mi Kur'an neinterpretiran?Diwan wrote:
-
prenosnik
#1895 Re: Islam - pitanja i odgovori
ih...Kroksica wrote:Haj Boga ti, dosta smo i mi nagadjali sad je tebe red.prenosnik wrote: mozes li mi objasniti sta tacno zelis poruciti ovim linkom, da ne nagadjam?
-
prenosnik
#1896 Re: Islam - pitanja i odgovori
svaka generacija je cekala mehdija...jer, "ja i smak svijeta smo blizu kao ova dva prsta" (rece covjek svojim slusaocima prije hiljadu i po godina)...a mehdi jos i blize, jer prethodi smaku svijetaKroksica wrote:Sta ako ja ne dozivim Mehdijev dolazak a najvjerovatnije da necu, ostade mi Kur'an neinterpretiran?Diwan wrote:
- Kroksica
#1897 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sto Madonna rece: Time goes by so slowly for those who wait...prenosnik wrote:svaka generacija je cekala mehdija...jer, "ja i smak svijeta smo blizu kao ova dva prsta" (rece covjek svojim slusaocima prije hiljadu i po godina)...a mehdi jos i blize, jer prethodi smaku svijetaKroksica wrote:Sta ako ja ne dozivim Mehdijev dolazak a najvjerovatnije da necu, ostade mi Kur'an neinterpretiran?Diwan wrote:
-
prenosnik
#1898 Re: Islam - pitanja i odgovori
a nekim i dan (odnosno segment vremena) traje 50.000 godina...sto navodno rece allah...Kroksica wrote: Sto Madonna rece: Time goes by so slowly for those who wait...
- Kroksica
#1899 Re: Islam - pitanja i odgovori
I? Jesi li?prenosnik wrote:ih...Kroksica wrote:Haj Boga ti, dosta smo i mi nagadjali sad je tebe red.prenosnik wrote: mozes li mi objasniti sta tacno zelis poruciti ovim linkom, da ne nagadjam?
-
prenosnik
#1900 Re: Islam - pitanja i odgovori
jesamKroksica wrote: I? Jesi li?