Sirija

Locked
Alfons Kauders

#1876 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Opet si "pametan"... Nekako uspijevas iz dana u dan bar jednom sebi skocit u usta... :thumbup:
To sto ne razumijes maternji jezik nije moj problem.

Haman ti je vise sjedao marksizam od es-ha. :D
vivaldi

#1877 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Revoltage wrote:Gledaj prije i poslije (pretpostavi) rata Siriju. Vidjeces da ovo nikakvog znacaja nema za Sirijce. Ovdje su problem dva sistema koja se sudaraju, a tu su Sirijci i kojekakvi pustinjski-skripatori zvani Nusra, Tawhid, FSA itd. samo poluge i nista vise. Najmanje tj. najvecu stetu ce pretrpjeti narod, obicni onaj sto radi po pijacama i bazarima.
mah..mozad je i ovo nekakvo objasnjenje, ali opet ako narod nije bitan zasto su bitna ta dva sistema ni kome je bilo koji sistem od ta dva u interesu..

mislim generalno - sirija tamo u regionu nije nikakva sila, nema bas ni neke nafte, to sto je iranski proxy ili sto gura hezbolah je isto sekundarna stvar jer je to buranija za izrael - njih zanima samo iran i nuklerani program koji bi im mogao biti ozbiljna prijetnja, a to nece i ne mogu sjebat preko sirije i libana.

druga stvar, izmedju izraela i sirije je ipak dugo mir, ako dodje do opsteg haosa, koliko god izraleci da su zajebani uvijek postoji velika mogucnost da neko pod majicu ukrade nekakvu flasu hemije ili biologije sto bi mogao biti veliki problem.

sad mi padose na pamet te dokumentarne emisije iz vremena raspada sssr kada tdasnji americki funkcioneri govore kolika je tada bila panika jer jednostavno fizicki se nije moglo upratiti sta se desava na bezbroj osjetljivih lokacija
Co0l

#1878 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote: Cool

Da su Rusi porucili da ce razvaliti pobunjenike ako isti upotrijebe hemijsko oruzje, vjerovao bih da je rezim gadjao sam sebe. Zrtva od nekoliko stotina civila i vojnika je 'sitnica' za ono sto bi dobili. Rat je prljava igra, nemojte se praviti naivni :-) .
Mozda nisu porucili to al stalno porucuju da ne bi stajali po strani ako bi doslo do jednostrane intervencije 'zapada'.Znajuci koliko se rezim uzda u rusku podrsku isto ko da su im rekli 'radite sta hocete,mi vam drzimo ledja.'
Dakle,jos jedna teorija ode u neku stvar.
tesanj

#1879 Re: Sirija

Post by tesanj »

vivaldi wrote:
tesanj wrote:Revolucija u Egiptu nije zavrsena ratom samo zato sto to nije u interesu amera i Izraela. Kljuc rata i mira u tim zemljama drzi Izrael i SAD. Tko tu cinjenicu zanemaruje moze biti samo glup ili zlonamjeran. Ubjedjivati nekog da ova desavanja u Sirji nemaju veze sa Izraelom i to trpati u teoriju zavjere prelazi granicu zdravog razuma.
ma svi su tamo upteljani, ali nije mi bas jasno zasto? ne znam zasto je ovo izraelu u interesu?

nije mi jasno ni zasto onaj kameron neki dan, dva sata nakon vijesti o hemijskom napadu odmah optuzi asada - pa jebemu duze traje uvidjaj nakon pljacke trafike, ali on je to izgleda odokativno zakljucio..
Podjela Sirije je u interesu Izraela plus dovode Hezbolahu u tesku situaciju. Sekteski ratovi su buducnost Sirije vidi Irak i Libiju. I na kraju ostaje jos Iran, kad i to rijese mirna Bosna. Znam teorija zavjere ovo je nemoguce al et :-) :-)
nosara

#1880 Re: Sirija

Post by nosara »

Co0l wrote:

Da su Rusi porucili da ce razvaliti pobunjenike ako isti upotrijebe hemijsko oruzje, vjerovao bih da je rezim gadjao sam sebe. Zrtva od nekoliko stotina civila i vojnika je 'sitnica' za ono sto bi dobili. Rat je prljava igra, nemojte se praviti naivni :-) .
Mozda nisu porucili to al stalno porucuju da ne bi stajali po strani ako bi doslo do jednostrane intervencije 'zapada'.Znajuci koliko se rezim uzda u rusku podrsku isto ko da su im rekli 'radite sta hocete,mi vam drzimo ledja.'
To je laz... Rusi nisu bili konkretni, tvoja teorija je u vodi...
Revoltage

#1881 Re: Sirija

Post by Revoltage »

vivaldi wrote:
Revoltage wrote:Gledaj prije i poslije (pretpostavi) rata Siriju. Vidjeces da ovo nikakvog znacaja nema za Sirijce. Ovdje su problem dva sistema koja se sudaraju, a tu su Sirijci i kojekakvi pustinjski-skripatori zvani Nusra, Tawhid, FSA itd. samo poluge i nista vise. Najmanje tj. najvecu stetu ce pretrpjeti narod, obicni onaj sto radi po pijacama i bazarima.
mah..mozad je i ovo nekakvo objasnjenje, ali opet ako narod nije bitan zasto su bitna ta dva sistema ni kome je bilo koji sistem od ta dva u interesu..

mislim generalno - sirija tamo u regionu nije nikakva sila, nema bas ni neke nafte, to sto je iranski proxy ili sto gura hezbolah je isto sekundarna stvar jer je to buranija za izrael - njih zanima samo iran i nuklerani program koji bi im mogao biti ozbiljna prijetnja, a to nece i ne mogu sjebat preko sirije i libana.

druga stvar, izmedju izraela i sirije je ipak dugo mir, ako dodje do opsteg haosa, koliko god izraleci da su zajebani uvijek postoji velika mogucnost da neko pod majicu ukrade nekakvu flasu hemije ili biologije sto bi mogao biti veliki problem.

sad mi padose na pamet te dokumentarne emisije iz vremena raspada sssr kada tdasnji americki funkcioneri govore kolika je tada bila panika jer jednostavno fizicki se nije moglo upratiti sta se desava na bezbroj osjetljivih lokacija
Sustinski receno: Cilj je proizvesti drzavu zasnovanu na kaosu i bezvlascu, nesto kao plemena, drzavu koja nema svoje ja, drzavu koju mozes izvana kontrolisati. Neko tvrdo BiH izdanje.
nosara

#1882 Re: Sirija

Post by nosara »

tesanj wrote:
vivaldi wrote:
tesanj wrote:Revolucija u Egiptu nije zavrsena ratom samo zato sto to nije u interesu amera i Izraela. Kljuc rata i mira u tim zemljama drzi Izrael i SAD. Tko tu cinjenicu zanemaruje moze biti samo glup ili zlonamjeran. Ubjedjivati nekog da ova desavanja u Sirji nemaju veze sa Izraelom i to trpati u teoriju zavjere prelazi granicu zdravog razuma.
ma svi su tamo upteljani, ali nije mi bas jasno zasto? ne znam zasto je ovo izraelu u interesu?

nije mi jasno ni zasto onaj kameron neki dan, dva sata nakon vijesti o hemijskom napadu odmah optuzi asada - pa jebemu duze traje uvidjaj nakon pljacke trafike, ali on je to izgleda odokativno zakljucio..
Podjela Sirije je u interesu Izraela plus dovode Hezbolahu u tesku situaciju. Sekteski ratovi su buducnost Sirije vidi Irak i Libiju. I na kraju ostaje jos Iran, kad i to rijese mirna Bosna. Znam teorija zavjere ovo je nemoguce al et :-) :-)
Ma kakva teorija, pusti ove balkanske zapadnjacke ulizice... Sve ovo je Bzezinski napisao prije 15 godina... Knjiga se zove The grand chessboard, koga zanima... :mrgreen:
Last edited by nosara on 25/08/2013 18:16, edited 1 time in total.
vivaldi

#1883 Re: Sirija

Post by vivaldi »

tesanj wrote:Podjela Sirije je u interesu Izraela plus dovode Hezbolahu u tesku situaciju.
da ti kazem iskreno, mislim da ni iran nema neke sanse protiv izraela, a kamoli nekakav hezbolah.

to mi je vise onako forumaska legenda nego neka prijetnja. ukoliko i kada dodje do frke sa iranom to ce nesumnjivo biti veliko sranje, a ako se neko od tih nebitnih igraca pokusa u to uskljuciti najebat ce ko niko do sada.

tada cisto sumnjam da bi izzrael imao i vremena i zivaca da pravi neke ozbiljne planove intrevencije, bira pazljivo mete, gadja ih skupim pametnim bombama itd. Zasuo bih glupim bombama i poravnao sve okolo bez fizicke intrevencije pa da im neko ceku pravi ili da nagaze na minu.

mada generalno, najgore bi mogli proci palestinci. ako im ovako u miru teritoriji smanjuju, onda bi ih rat mogao oduvati u egipat
sarajevoxxxx

#1884 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Idlib, selo Merajan u oblasti Džebelu Zavijeh nakon današnjeg avionskog raketiranja režimskih snaga:

sarajevoxxxx

#1885 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Idlib, Kurejn: Režimsko izbacivanje buradi koja su napunjena eksplozivom se i danas nastavilo u oblasti Kurejn.

sarajevoxxxx

#1886 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Idlib, Kufrlate: Danas je režim bacio 6 eksplozivnih buradi na mjesto Kufrlate u sirijskoj provinciji Idlib

barpy

#1887 Re: Sirija

Post by barpy »

sarajevoxxxx wrote:Idlib, Kurejn: Režimsko izbacivanje buradi koja su napunjena eksplozivom se i danas nastavilo u oblasti Kurejn.

vrlo često rusofili i ovi samozvani antiglobalisti kažu kako je Bašar bio bedem odbrane spram cionista..pitam se čime ih je mislio gadjati u slučaju rata sa Izraelom, ovim buradi-bombama !? :-)
lako je nenaoružanu sirijsku sirotinju ravnat ovim buradima...kako bi ovo oružje imalo efekta na izraelske vojne baze, bilo bi zanimljivo da nam neki probašarovski strateg ovdje to pojasni, recimo djeneral Čeli ili pukovnik Klavikula.. 8-)
tesanj

#1888 Re: Sirija

Post by tesanj »

vivaldi wrote:
tesanj wrote:Podjela Sirije je u interesu Izraela plus dovode Hezbolahu u tesku situaciju.
da ti kazem iskreno, mislim da ni iran nema neke sanse protiv izraela, a kamoli nekakav hezbolah.

to mi je vise onako forumaska legenda nego neka prijetnja. ukoliko i kada dodje do frke sa iranom to ce nesumnjivo biti veliko sranje, a ako se neko od tih nebitnih igraca pokusa u to uskljuciti najebat ce ko niko do sada.

tada cisto sumnjam da bi izzrael imao i vremena i zivaca da pravi neke ozbiljne planove intrevencije, bira pazljivo mete, gadja ih skupim pametnim bombama itd. Zasuo bih glupim bombama i poravnao sve okolo bez fizicke intrevencije pa da im neko ceku pravi ili da nagaze na minu.

mada generalno, najgore bi mogli proci palestinci. ako im ovako u miru teritoriji smanjuju, onda bi ih rat mogao oduvati u egipat
Izrael je to vec pokusao 2006 godine poravno je sve sto je mogao. Osim ogromnih civilnih zrtava na strani Libanonaca nije imao veceg uspjeha.
sarajevoxxxx

#1889 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Hims, Darul Kebir: 25.08.2013.

- Trenutak kada režimski avion raketira ovo mjesto. Na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava

sarajevoxxxx

#1890 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Hims, Darul Kebire: Režim je danas iz avioa raketirao Darul Kebire dva puta. Na videu je trenutak kada je danas po drugi put na Darul Kebire pala avionska raketa

vivaldi

#1891 Re: Sirija

Post by vivaldi »

tesanj wrote:Izrael je to vec pokusao 2006 godine poravno je sve sto je mogao. Osim ogromnih civilnih zrtava na strani Libanonaca nije imao veceg uspjeha.
ma to je bila ogranicena vojna intrevencija koja doduse nije bila bas najbolja za izrael, ali se to ratom ne moze nazvati.

sto se tice ogormnih civilnih zrtava to i jeste najveca tragedija tih sukoba gdje se gerila bori protiv vojske, bas kao sada u siriji.

tu nema prve linije negdje na livadi - bojisnica su kuce, stanovi, ulice, vjerski objekti sve..

svi koriste ono sto imaju na raspologanju bas kao u siriji - pritom zastarilo oruzje, zastarile vojne doktirne..svi preduslovi za katastrofu.

jedni danas bacaju burad na zgrade, ovi ce sutra odgovoriti sa kaminom bombom koji ce se zakucati u neku drugu zgradu...i samo unistenje na unistenje..
Co0l

#1892 Re: Sirija

Post by Co0l »

nosara wrote:
Co0l wrote:

To je laz... Rusi nisu bili konkretni, tvoja teorija je u vodi...
Kakva bolan laz,stalno porucuju da ne bi stojali po strani ako bi Ameri sta na svoju ruku pokusali a i stalno blokiraju americke rezolucije u UN o Siriji.Konkretniji su bili od Amera i rezim se u njih svakako vise uzda nego pobunjenici u Amere.E sad,druga je stvar da li bi sta od te ruske price bilo kad bi Ameri zaista izvrsili neke napade.
sarajevoxxxx

#1893 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

I Kusur u Himsu je režim potpuno sravnio sa zemljom. Danima sirijski režim raketira ovo mjesto teškim projektilima kao i minobacačkim granatama. Na videu se vidi samo mali dio razaranja kojeg je pretrpio ovaj herojski kvart u Himsu:

tesanj

#1894 Re: Sirija

Post by tesanj »

barpy wrote:
sarajevoxxxx wrote:Idlib, Kurejn: Režimsko izbacivanje buradi koja su napunjena eksplozivom se i danas nastavilo u oblasti Kurejn.

vrlo često rusofili i ovi samozvani antiglobalisti kažu kako je Bašar bio bedem odbrane spram cionista..pitam se čime ih je mislio gadjati u slučaju rata sa Izraelom, ovim buradi-bombama !? :-)
lako je nenaoružanu sirijsku sirotinju ravnat ovim buradima...kako bi ovo oružje imalo efekta na izraelske vojne baze, bilo bi zanimljivo da nam neki probašarovski strateg ovdje to pojasni, recimo djeneral Čeli ili pukovnik Klavikula.. 8-)
Ovaj tvoj komentar govori koliko nemas blage veze. To sto Asad radi, to ce raditi i Izrael samo sto ce imati legalitet jer lupa "teroriste". Sirija kakva god da je bila imala je organizovanu vojsku sa prilicno modernom pvo, narvno da nije mogla parirat Izraelu al im je mogla nanijeti poprilicnu stetu. Sve to ce zamjenit bombasi i kamioni s eksplozivom od kojih Izrael nece moci da se odbrani.
Alfons Kauders

#1895 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

tesanj wrote:
barpy wrote:

Ovaj tvoj komentar govori koliko nemas blage veze. To sto Asad radi, to ce raditi i Izrael samo sto ce imati legalitet jer lupa "teroriste". Sirija kakva god da je bila imala je organizovanu vojsku sa prilicno modernom pvo, narvno da nije mogla parirat Izraelu al im je mogla nanijeti poprilicnu stetu. Sve to ce zamjenit bombasi i kamioni s eksplozivom od kojih Izrael nece moci da se odbrani.
Kako nece moci da se odbrani? Mislis da ce u Siriji vladati anarhija? Hoce, vec vlada... Mislis da ce bombasi moci usetati u Izrael preko Golana ili Libana - ni u filmovima.
tesanj

#1897 Re: Sirija

Post by tesanj »

Izrael i ameri nece dozvoliti nikakvu modernizaciju i naoruzavanje buduce "sirijske vojske". Ovo oruzija sto imaju to je od Rusa sto mogu da zaborave u buducnosti. Prema tome ovo sve vodi da Sirija kao drzava nece biti nikakva prijetnja Izraelu sto je glavni cilj ovih sukoba plus Hezbolah na ledini.
barpy

#1898 Re: Sirija

Post by barpy »

tesanj wrote:
Sirija kakva god da je bila imala je organizovanu vojsku
vidimo i koliko organizovanu..muči se sa tamo nekim ljudima u papučama već dvije godine... :roll:
sirijska vojska je bila nešto poput JNA, generali sovjetska škola, ho-ruk jurišanje tenkovima u uličnoj borbi, gomila logistike i orudja koja u ratu ima efekta samo protiv praćkama i katapultima naoružanih lovačkih društava..
Last edited by barpy on 25/08/2013 19:01, edited 1 time in total.
tesanj

#1899 Re: Sirija

Post by tesanj »

Sarajevo zatrpavas temu neznam cemu sve to.Ok, trebas stavit koji snimak koji je bitan za raspravu al vala to je previse.
barpy

#1900 Re: Sirija

Post by barpy »

tesanj wrote:Sarajevo zatrpavas temu neznam cemu sve to.Ok, trebas stavit koji snimak koji je bitan za raspravu al vala to je previse.
neka postavlja čovjek, i treba da se vide rezultati Bašarovog zločinačkog režima..
Locked