Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
Biene Maya

#1876 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Biene Maya »

udrch wrote:ne znam za Kozarac, od čega su prije živjeli i od čega sad žive..imao sam kolegu iz Kozarca i on kaže da su vratili imovinu, obnovili sve, ali stvarno živi oko 1/4, a ostali su na zapadu: Austrija, Njemačka, Švicarska..

u Janji su i prije rata živjeli samo i isključivo od poljoprivrede..
i danas samo i isključivo žive od poljoprivrede..
kad su vratili kuću i zemlju, vratili su i svoj izvor egzistencije..znam dosta Janjaraca, sve o poljoprivredi znaju, imaju plodnu zemlju i vole to raditi..imaju štandove širom zemlje, čak i u Srbiji..imaju tamo i zemlju..

pitao sam zašto se nisu vratili BIjeljinci, ista opština, već su zamjenili imovinu za Tuzlu..
niko mi nije odgovorio..
Kozarcani su i prije rata uglavnon radili na zapadu. Kozarac je bio jako, jako bogat kraj. Carsija uredjena, sve u svemu lijepo mjestasce za zivot, nalazi se u ravnici a opkoljen sa planinom Kozarom.
jeza u ledja

#1877 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by jeza u ledja »

udrch wrote:ne znam za Kozarac, od čega su prije živjeli i od čega sad žive..imao sam kolegu iz Kozarca i on kaže da su vratili imovinu, obnovili sve, ali stvarno živi oko 1/4, a ostali su na zapadu: Austrija, Njemačka, Švicarska..

u Janji su i prije rata živjeli samo i isključivo od poljoprivrede..
i danas samo i isključivo žive od poljoprivrede..
kad su vratili kuću i zemlju, vratili su i svoj izvor egzistencije..znam dosta Janjaraca, sve o poljoprivredi znaju, imaju plodnu zemlju i vole to raditi..imaju štandove širom zemlje, čak i u Srbiji..imaju tamo i zemlju..

pitao sam zašto se nisu vratili BIjeljinci, ista opština, već su zamjenili imovinu za Tuzlu..
niko mi nije odgovorio..
Pa ja sam probao dati razlog zasto bi to moglo biti tako. Ono sto je zajednicko za Kozarac i Janju je da su jako velika mjesta (s obzirom da nisu centri opstina) i preko 90% bosnjacka od prije rata. Eto da ne uzimamo u obzir standard.
Sama Janja je bila veca od maltene pola gradova koji predstavljaju centre opstina u RS.

Zasto se ljudi nisu vratili u Bijeljinu...pa mozda je razlog taj sto je Bijeljina kao i 90% centara opcina u BiH relativno multietnicko mjesto, tj. iako su Bosnjaci tamo bili vecina, bilo je dosta i Srba, a u takvu sredinu se teze vratiti nego u prazno mjesto kao sto je bila Janja ili Kozarac.
Naravno, svako mjesto je posebno, ja samo generalizujem, ali mozda je ovo sto sam naveo stvarno faktor.
Mister Yes

#1878 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Mister Yes »

Glavna stvar je mogućnost zapošljenja. U Janji žive od poljoprivrede i kada su vratili svoju zemlju imali su i posao. Isto važi za ostala sela po RS-u gdje ljudi mogu živjeti od poljoprivrede. U gradove se pak teško vratiti jer su firme po kontrolom Srba koji ne daju posao Bošnjacima. Simple as that. Ima i taj faktor što su sela i bila gotovo pa jednonacionalna dok su gradovi bili multinacionalni kao što JUL reće ali glavni faktor je uvijek mogućnost zapošljenja to jest preživljavanja.

Kada se podvuče linija, a što se tiče RS-a, Bošnjaci će se djelimično vratiti u Janju, sela oko Zvornika, regiju Kozarca, regiju Cerske, regiju Konjević polja i regiju Srebrenice. Od gradova jedino možda Doboj s obzirom da je blizu Federacija iz 2 pravca. Ostalo je završena priča.
gagy06

#1879 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by gagy06 »

Mister Yes wrote:Glavna stvar je mogućnost zapošljenja. U Janji žive od poljoprivrede i kada su vratili svoju zemlju imali su i posao. Isto važi za ostala sela po RS-u gdje ljudi mogu živjeti od poljoprivrede. U gradove se pak teško vratiti jer su firme po kontrolom Srba koji ne daju posao Bošnjacima. Simple as that. Ima i taj faktor što su sela i bila gotovo pa jednonacionalna dok su gradovi bili multinacionalni kao što JUL reće ali glavni faktor je uvijek mogućnost zapošljenja to jest preživljavanja.

Kada se podvuče linija, a što se tiče RS-a, Bošnjaci će se djelimično vratiti u Janju, sela oko Zvornika, regiju Kozarca, regiju Cerske, regiju Konjević polja i regiju Srebrenice. Od gradova jedino možda Doboj s obzirom da je blizu Federacija iz 2 pravca. Ostalo je završena priča.
Ne moze se zivjet od poljoprivrede osim ako nisi farmer sa velikim gazdinstvom. To je ona prica iz "Gori vatra"-daj povratniku kravu i evo ga, odrzivi povratak. Od poljoprivrede ne moze da se zivi nigdje, a kamoli u "povratnickim" mjestima. E, sad, pitanje je iz koje perspektive se definise zivot "povratnika". Mislim da ta definicija zivota u Sarajevu i negdje drugdje nije ista. Koliko citam neke postove "povratnicima" je dobro tamo gdje jesu jer ne umiru od gladi.Kud ces sta vise....
dede merdzane

#1880 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by dede merdzane »

Mister Yes wrote:Glavna stvar je mogućnost zapošljenja. U Janji žive od poljoprivrede i kada su vratili svoju zemlju imali su i posao. Isto važi za ostala sela po RS-u gdje ljudi mogu živjeti od poljoprivrede. U gradove se pak teško vratiti jer su firme po kontrolom Srba koji ne daju posao Bošnjacima. Simple as that. Ima i taj faktor što su sela i bila gotovo pa jednonacionalna dok su gradovi bili multinacionalni kao što JUL reće ali glavni faktor je uvijek mogućnost zapošljenja to jest preživljavanja.

Ostavljanje Bijeljine četnicima je velika greška. Ključ BiH je u Bijeljini.

Što se tiče ostali mjesta, mislim da i Bosanski Novi i Prijedor imaju šanse za bolji povratak.
Danguba

#1881 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Danguba »

Mene su iznenadili Bijeljinci da su masovno mijenjali kuce i imanja. Valjda osjetili da se dinar moze i na laksi nacin zaraditi osim kupusa. Oni dok su protjerani iz Bijeljine malo ih se zadrzalo i ratovalo, svi su se uhvatili noge. Janjarci i Kozlucani su napravili ''akciju'' povratka i opstali su.

Kozarcani su se vratili iz inata. Kozarac je bio kao Vukovar. Sto nije granata stigla cetnici su prvo opljackali, popalili i porusili. Htjeli su da zatru trag da je na tom podrucju neko zivio. Nije im bilo lako da se vrate jer su morali prvo da dodju do S.Mosta i odatle planirali povratak. Danas su povratnicke kuce jos ljepse (iako prazne) i prkose svojim rusiteljima.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1882 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by PipiDugaDevetka »

Danguba wrote:Mene su iznenadili Bijeljinci da su masovno mijenjali kuce i imanja. Valjda osjetili da se dinar moze i na laksi nacin zaraditi osim kupusa. Oni dok su protjerani iz Bijeljine malo ih se zadrzalo i ratovalo, svi su se uhvatili noge. Janjarci i Kozlucani su napravili ''akciju'' povratka i opstali su.

Kozarcani su se vratili iz inata. Kozarac je bio kao Vukovar. Sto nije granata stigla cetnici su prvo opljackali, popalili i porusili. Htjeli su da zatru trag da je na tom podrucju neko zivio. Nije im bilo lako da se vrate jer su morali prvo da dodju do S.Mosta i odatle planirali povratak. Danas su povratnicke kuce jos ljepse (iako prazne) i prkose svojim rusiteljima.
Ovom prilikom želim iskazati počast rahmetli Braciki, lideru povratka u okolinu Zvornika. Nezaobravan lik i čovjek.
travnik

#1883 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by travnik »

Imam par pitanja, pa ako netko može da odgovori. Je li u interesu ove organizacije povratak u cijeloj državi ili samo na dijelu te države? Konkretno, je li planiraju raditi i na povratku Bošnjaka u Livno, Čapljinu, Tomislavgrad i sl,? Iz tih općina je protjerano na tisuće Bošnjaka, pa ne vidim razliku između navedenih općina i općina u RS-u poput Trebinja, Šipova, Bratunca, Rogatice, Modriče i sl. Također, da li su zainteresirani za povratak Hrvata samo u RS (Posavinu) ili i unutar FBiH? Na primjer, iz Travnika i Bugojna je protjerano više Hrvata nego iz Dervente i Bosanskog Broda. Činjenica je da je bolji povratak, ali daleko od poželjnog i mogućeg. Također, je li istinski cilj organizacije povratak ili glasači turisti (izborni inženjering)? Ukoliko je cilj rad na povratku na cijeloj teritoriji BiH i isključivo povratak, onda za organizaciju :thumbup: , a ukoliko se to svodi na dijelove teritorije i na neke politikantske igre, onda nećemo ništa dobiti, izuzev homogenizacije tri naroda, a znamo da to vodi u korist onim koji vladaju već godinama, te dodatnom rastu i ovako nabujalog nacionalizma.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1884 Re: Inicijativa Prvi Mart

travnik wrote:Imam par pitanja, pa ako netko može da odgovori. Je li u interesu ove organizacije povratak u cijeloj državi ili samo na dijelu te države? Konkretno, je li planiraju raditi i na povratku Bošnjaka u Livno, Čapljinu, Tomislavgrad i sl,? Iz tih općina je protjerano na tisuće Bošnjaka, pa ne vidim razliku između navedenih općina i općina u RS-u poput Trebinja, Šipova, Bratunca, Rogatice, Modriče i sl. Također, da li su zainteresirani za povratak Hrvata samo u RS (Posavinu) ili i unutar FBiH? Na primjer, iz Travnika i Bugojna je protjerano više Hrvata nego iz Dervente i Bosanskog Broda. Činjenica je da je bolji povratak, ali daleko od poželjnog i mogućeg. Također, je li istinski cilj organizacije povratak ili glasači turisti (izborni inženjering)? Ukoliko je cilj rad na povratku na cijeloj teritoriji BiH i isključivo povratak, onda za organizaciju :thumbup: , a ukoliko se to svodi na dijelove teritorije i na neke politikantske igre, onda nećemo ništa dobiti, izuzev homogenizacije tri naroda, a znamo da to vodi u korist onim koji vladaju već godinama, te dodatnom rastu i ovako nabujalog nacionalizma.
Ne trebaš sumnjati u iskrenost ''Prvog marta''. Koliko vidim pri dnu stranice tu je i @A-A-A-Akcija, pa će odgovoriti. Oni se pored borbe za državu BiH bore i za sebe i svoj povratak.
:bih: :thumbup:
A_A_AKCIJA

#1885 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

travnik wrote:Imam par pitanja, pa ako netko može da odgovori. Je li u interesu ove organizacije povratak u cijeloj državi ili samo na dijelu te države? Konkretno, je li planiraju raditi i na povratku Bošnjaka u Livno, Čapljinu, Tomislavgrad i sl,? Iz tih općina je protjerano na tisuće Bošnjaka, pa ne vidim razliku između navedenih općina i općina u RS-u poput Trebinja, Šipova, Bratunca, Rogatice, Modriče i sl. Također, da li su zainteresirani za povratak Hrvata samo u RS (Posavinu) ili i unutar FBiH? Na primjer, iz Travnika i Bugojna je protjerano više Hrvata nego iz Dervente i Bosanskog Broda. Činjenica je da je bolji povratak, ali daleko od poželjnog i mogućeg. Također, je li istinski cilj organizacije povratak ili glasači turisti (izborni inženjering)? Ukoliko je cilj rad na povratku na cijeloj teritoriji BiH i isključivo povratak, onda za organizaciju :thumbup: , a ukoliko se to svodi na dijelove teritorije i na neke politikantske igre, onda nećemo ništa dobiti, izuzev homogenizacije tri naroda, a znamo da to vodi u korist onim koji vladaju već godinama, te dodatnom rastu i ovako nabujalog nacionalizma.
Inicijativa je potekla iz Srebrenice i na osnovu dobrog rezultata na općinskim izborima, prešlo se na organizaciju jedinstvene liste za RS. Naravno, ovo ne znači da u inicijativi nema mjesta za ostale prognane u čitavoj BiH.

Ne možemo sebi dopustiti da budemo licemjeri i da drugima ne želimo ono što i sebi. Nas je do bijede dovela takva politika i cilj nam je da to promjenimo. Saradnja sa Prstenom i AK Trebinje su samo početak.

Moje je mišljenje da bi masovniji povratak u čitavoj BiH bio najpozitivniji događaj u procesu ozdravljenja BiH društva.

Ako si spreman pomoći ljudima, prognanima iz navedenih gradova, povuci koji potez i pomozi im. Ako znaš makar jednu porodicu koja želi da se vrati na prijeratnu adresu, na http://www.prvimart.ba ćeš naći kontakte. Dobrodošao je svako, jer je muka prognanika ista, ma kako se zvali.
jeza u ledja

#1886 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by jeza u ledja »

Ovo je spisak svih vecih naseljenih mjesta u RS koja su 91e godine imala bosnjacku vecinu (ne racunajuci sjedista opcina), stavio sam postotak Bosnjaka u to mjestu i u zagradi ukupan broj stanovnika naseljenog mjesta, poredanih po velicini:

Janja (Bijeljina) 94.4% (10,458)
Kozarac (Prijedor) 92.5% (4,045)
Ljubija (Prijedor) 53.8% (3,945)
Trnopolje (Prijedor) 72.0% (3,703)
Kozaruša (Prijedor) 84.5% (3,376)
Kotorsko (Doboj) 94.4% (3,295)
Kamićani (Prijedor) 96.8% (3,115)
Kozluk (Zvornik) 85.0% (3,017)
Vrbanjci (Kotor Varoš) 49.3% (2,975)
Hambarine (Prijedor) 96.2% (2,876)
Dubrave (Bosanska Gradiška) 93.4% (2,581)
Jakeš (Modriča) 72.4% (2,546)
Koraj (Lopare) 94.9% (2,492)
Orahova (Bosanska Gradiška) 94.5% (2,479)
Čarakovo (Prijedor) 96.4% (2,412)
Glumina (Zvornik) 93.7% (2,399)
Pobuđe (Bratunac) 99.4% (2,347)
Tarevci (Modriča) 93.6% (2,322)
Križevići (Zvornik) 98.4% (2,310)
Grapska Gornja (Doboj) 98.4% (2,297)
Makljenovac (Doboj) 52.4% (2,164)
Ćela (Prijedor) 76.1% (2,147)
Donji Ružević (Teslić) 87.6% (2,060)

Inace, jedna trecina od svih (prijeratnih) centara opstina (14 od 42) u danasnjoj RS je 91e imala bosnjacku vecinu, a jos 3 grada su imala bosnjacko-hrvatsku vecinu.

Ovo su sela u RS sa hrvatskom vecinom od prije rata:

Ivanjska (Banja Luka) 72.2% (4,577)
Novo Selo (Bosanski Brod) 93.8% (2,953)
Garevac (Modriča) 82.4% (2,795)
Dragočaj (Banja Luka) 73.3% (2,578)
Grebnice (Bosanski Šamac) 87.5% (2,210)
Tišina (Bosanski Šamac) 51.6% (2,032)
Koraće (Bosanski Brod) 97.7% (2,022)
Motike (Banja Luka) 47.0% (2,009)

I Kostajnica je imala vecinsko bosnjacko-hrvatsko stanovnistvo prije rata (danas je centar nove opstine):
Bosanska Kostajnica (Bosanski Novi) 47.4% (3,768)

Kakvo je stanje u svim ovim mjestima danas?
udrch

#1887 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by udrch »

Predstavnik Koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart” Emir Suljagić sastao se danas s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom u kafiću u centru Sarajeva.

Kako smo saznali na licu mjesta, zajedno su proveli nešto više od sat vremena, a ostala je nepoznanica o čemu su to Suljagić i Budimir mogli razgovarati tim prije što je Budimir osumnjičen za najteža krivična djela dok se Suljagić pokušava predstaviti kao tobožnji zaštitnik ljudskih prava Bošnjaka povratnika u RS.
faHraon pouko skroz...evo ga se okomio na 1. mart..hoće da se sahrani prije vremena..
PipiDugaDevetka

#1888 Re: Inicijativa Prvi Mart

udrch wrote:
Predstavnik Koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart” Emir Suljagić sastao se danas s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom u kafiću u centru Sarajeva.

Kako smo saznali na licu mjesta, zajedno su proveli nešto više od sat vremena, a ostala je nepoznanica o čemu su to Suljagić i Budimir mogli razgovarati tim prije što je Budimir osumnjičen za najteža krivična djela dok se Suljagić pokušava predstaviti kao tobožnji zaštitnik ljudskih prava Bošnjaka povratnika u RS.
faHraon pouko skroz...evo ga se okomio na 1. mart..hoće da se sahrani prije vremena..
Ko ga beje i ko mu šmirgla uši, njega je zapisao Obama u svoj tefter da je jaran KELJMENDIJEV. Koga pritefteri Obama tome se ne piše dobro, taman da je ministar.
Basvod

#1889 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Basvod »

A_A_AKCIJA wrote:
Inicijativa je potekla iz Srebrenice i na osnovu dobrog rezultata na općinskim izborima, prešlo se na organizaciju jedinstvene liste za RS. Naravno, ovo ne znači da u inicijativi nema mjesta za ostale prognane u čitavoj BiH.

Ne možemo sebi dopustiti da budemo licemjeri i da drugima ne želimo ono što i sebi. Nas je do bijede dovela takva politika i cilj nam je da to promjenimo. Saradnja sa Prstenom i AK Trebinje su samo početak.

Moje je mišljenje da bi masovniji povratak u čitavoj BiH bio najpozitivniji događaj u procesu ozdravljenja BiH društva.

Ako si spreman pomoći ljudima, prognanima iz navedenih gradova, povuci koji potez i pomozi im. Ako znaš makar jednu porodicu koja želi da se vrati na prijeratnu adresu, na http://www.prvimart.ba ćeš naći kontakte. Dobrodošao je svako, jer je muka prognanika ista, ma kako se zvali.
Salu na stranu... 1.mart nema nikakve veze sa povratkom. Oni se bave, kao sto otvoreno kazu, izbornim inzinjeringom.
Za povratak, koji je realno gotova prica, osim ako necemo pricati o povratcima povratnika, su potrebna ogromna finansijska sredstva. Pogotovo odrzivi povratak. Zalaganja za povratak i slicne floskule ne piju vode, trebaju pare. Ta sredstva nema drzava a ne 1.mart.
Imali su stranci nakon rata, djelili sakom i kapom, milijarde a gdje je to i kako je zavrsilo znamo svi.
A_A_AKCIJA

#1890 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

Basvod wrote: Salu na stranu... 1.mart nema nikakve veze sa povratkom. Oni se bave, kao sto otvoreno kazu, izbornim inzinjeringom.
Za povratak, koji je realno gotova prica, osim ako necemo pricati o povratcima povratnika, su potrebna ogromna finansijska sredstva. Pogotovo odrzivi povratak. Zalaganja za povratak i slicne floskule ne piju vode, trebaju pare. Ta sredstva nema drzava a ne 1.mart.
Imali su stranci nakon rata, djelili sakom i kapom, milijarde a gdje je to i kako je zavrsilo znamo svi.
Jedini ko se ovdje šali si ti (ima navijačka, pogledajte semafor, tj rezultate općinskih izbora u Srebrenici i kako Prvi mart nema efekta).
A dok se ti šališ, ozbiljni ljudi delaju 8) (bar se potrudi da te malo plate za ovo besmisleno trolanje, ne radiš valjda ovo iz uvjerenja i ljubavi, sinko dragi :-D. Tako mlad a već zastranio ).

Argumenti, argumenti sine, pa ćemo možda i razgovarati. Do tada si samo još jedno lajalo svezano za banderu šovinizma.
Alfa_Ze

#1891 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Alfa_Ze »

DNEVNI AVAZ
Tajni sastanak Suljagića i Budimira u Sarajevu

Image

jednom UDBAS, cijeli zivot UDBAS !! Scepo je dobro obucio i svoje ''novinare'' koji se nemilosrdno kao orlusine obrusavaju na Scepine neistomisljenike.

''Tajno se sastao'' u kafiću u centru Sarajeva, da nije smijesno bilo bi zalosno. :skoljka:
alkibijad

#1892 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by alkibijad »

Vjerovatno bi Srbi imali načelnika opštine u Srebrenici da onaj nezavisni kandidat nije odvukao 1300 glasova od glasača srpske nacionalnosti. Čisto da i to imamo u vidu kad govorimo o izbornim rezultatima.

Послато са Nexus 4 користећи Тапаталк 4 Бета
Corto Maltese

#1893 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

A_A_AKCIJA wrote:
Basvod wrote: Salu na stranu... 1.mart nema nikakve veze sa povratkom. Oni se bave, kao sto otvoreno kazu, izbornim inzinjeringom.
Jedini ko se ovdje šali si ti (ima navijačka, pogledajte semafor, tj rezultate općinskih izbora u Srebrenici i kako Prvi mart nema efekta).
A dok se ti šališ, ozbiljni ljudi delaju 8) (bar se potrudi da te malo plate za ovo besmisleno trolanje, ne radiš valjda ovo iz uvjerenja i ljubavi, sinko dragi :-D. Tako mlad a već zastranio ).

Argumenti, argumenti sine, pa ćemo možda i razgovarati. Do tada si samo još jedno lajalo svezano za banderu šovinizma.
Zamjerci da se 1. Mart bavi izbornim inžinjeringom, ti se suprotstavljaš time što navodiš da je 1. marta imao uspjeha na izborima!? :run:
stokton

#1894 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by stokton »

Corto Maltese wrote:
A_A_AKCIJA wrote:

Tvrdnji da se 1. Mart bavi izbornim inžinjeringom, ti se suprotstavljaš time što navodiš da je 1. marta imao uspjeha na izborima!? :run:
I u čemu je problem, treba na svaki način da se suprostavlja genocidašima.
Pobili nas, protjrali nas i još treba kao pošteno sa njima :roll: nevjerovatno

U cijeloj genocidnoj treba da se radi ko u Srebrenici, i ako Bog da radiće se pa vama bilo il ne bilo pravo :!:
Ja_Ja

#1895 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Ja_Ja »

A o kakvom izbornom inzinjeringu ovdje pricamo? Zvati izbornim inzinjeringom legitimno pravo na registraciju biraca i legalno podsticanje na glasanje nisu izborni inzinjering. Ako je suditi po pojedinim misljenjima na forumu u svakoj zemlji u kojoj se radi na registraciji biraca (a u svakoj demokratskoj se na tome radi) dolazi do "izbornog inzinjeringa". De ne budalite molim vas.

A ovo SBB smece od novina koje se okomilo na pokret i Suljagica radi zastite sefovih par stolica u vlasti je i onako na samrti, bas kao sto ce ako bogda i ta kvazi stranka biti nakon slijedecih izbora. Mater bi svoju prodali za stolicu!
Sinapsa

#1896 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Sinapsa »

Corto Maltese wrote:
A_A_AKCIJA wrote:

Zamjerci da se 1. Mart bavi izbornim inžinjeringom, ti se suprotstavljaš time što navodiš da je 1. marta imao uspjeha na izborima!? :run:
Ja sam shvatio sa se 1. mart bori protiv izbornog inzinjeringa, kojeg su zlocinci devedesetih, "konacnim" rjesenjem bosnjacko-hrvatskog pitanja uspostavili. Sta te tu zabrinjava?
Basvod

#1897 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Basvod »

Pa ne mozemo pricati argumentovano dok traje faza navijanja. Rezime ce se sam sklopiti kad inicijativa propadne.
Cinjenica je da je 1.mart imao uspjeh na proslim izborima u Srebrenici ali ni malo spektakularan jer i pored visemjesesecne kampanje bosnjacki kandidat nije imao vise glasova od srpskih kandidata. U skupstini opstne i pored sve price o negatorima genocida, Bosnjaci su u koaliciji sa istim i to jedva.
Sto se tice buducnosti inicijative nje realno nema. Ljudi su na kraju opet ljudi i moze se predviditi njihovo ponasanje. Skoro pola glasaca u BiH je lijeno da na dan izbora ode na glasanje. 90% njih sigurno nece imat volje da se pegla sa izbornim inzinjeringom i prijavama-odjavama u RS a pogotovo kad vide ovo pozivanje na sudove i komplikacije koje ce ih zadesiti.
Moguce da ce privuci nesto dijaspore da izadju na glasanje al malo jer to su generalno ljudi koji zive neki drugi zivot, rado se sjete Bosne al nije im bas jednostavno glasati i nije izborno mjesto na svakom cosku.

Plus na to sve, izborna kampanja ce biti prljava jer opsti izbori su strankama daleko bitniji od opstinskih. Tako da je zajednicka bosnjacka lista koja je nekako skrpljena na Srebrenicu nemoguca misija za izbore u RS.
It_is_a_Leclerc

#1898 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja_Ja wrote:A o kakvom izbornom inzinjeringu ovdje pricamo? Zvati izbornim inzinjeringom legitimno pravo na registraciju biraca i legalno podsticanje na glasanje nisu izborni inzinjering. Ako je suditi po pojedinim misljenjima na forumu u svakoj zemlji u kojoj se radi na registraciji biraca (a u svakoj demokratskoj se na tome radi) dolazi do "izbornog inzinjeringa". De ne budalite molim vas.

A ovo SBB smece od novina koje se okomilo na pokret i Suljagica radi zastite sefovih par stolica u vlasti je i onako na samrti, bas kao sto ce ako bogda i ta kvazi stranka biti nakon slijedecih izbora. Mater bi svoju prodali za stolicu!
I'm sorry, ali registrirati ljude tipa muftija Zukorlić je notorni, klasični i nesmiljeni izborni inžinjering. Isti takav radi i SNSD dovodeći ljude iz Srbije da glasaju u Srebrenicu.
alkibijad

#1899 Re: Одг: Inicijativa Prvi Mart

Post by alkibijad »

De bolan pogledajte na www.izbori.ba rezultate lokalnih izbora u Srebrenici 2008 i 2012, uporedite broj mandata koje su osvojile "srpske" i "bošnjačke" pa i "građanske" stranke, pa onda procjenite sami. Pogledajte i koliko ljudi nije glasalo i pored inicijative Glasaću za Srebrenicu.

Послато са Nexus 4 користећи Тапаталк 4 Бета
A_A_AKCIJA

#1900 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

Corto Maltese wrote:
Pomiješalo ti se gradivo :-D .
Cilj Prvog marta jeste bila pobjeda jedinstvene liste za Srebrenicu. Taj cilj je ispunjen angažovanjem na Listi za Srebrenicu i pojačanom registraciom i izlaznošću povratnika. Nadaleko spominjani Duška Jurišić, Zukorlić a evo i Gratz su samo moralna podrška samoj ideji i predstavljaju manje od promila glasova i registrovanih.

Šta je sporno u tome? Građani ne smiju da se bave politikom mimo političkih stranaka? Jel to samo određene skupine imaju pravo da budu dio politike u BiH? Imamo kastinski sistem sa onima koji smiju i onima koji ne smiju da se bave politikom? I ti povratnika u RS zamišljaš kao 60+ godišnjaka na guvnu ispred kućerka sa kozom pored njega? Sve mimo toga je no-no? Kaki direktori škola, službenici po opštinama, kaki bakrači. Nije to za povratnika, dosta mu koza i nek se bori!

Kažem ti opet, izborni inžinjering bi bilo angažovanje 6 miliona Turaka bošnjačkog porijekla da glasaju u BiH (kao što svi Hrvati svijeta mogu glasati u Hrvatskoj). Kako si ti uspio da vidiš to isto u svemu, stvarno mi nije jasno.
Post Reply