Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
drug_profi

#1876 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

Great Cornholio wrote:
drugi profil wrote:Nego da mi zovnemo Mikajla dvajescetvrtog da malo svrati ovdje da nam nesto objasni. :D
On je doktor, šta se on ima družiti s nama, običnom "buranijom" :D
Oh da. Mi smo glupi. Ne shvatamo nista. On je doktor i njemu je sve jasno, samo sto ne zna da objasni sta mu je jasno.
Great Cornholio

#1877 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

drugi profil wrote:
Great Cornholio wrote:
drugi profil wrote:Nego da mi zovnemo Mikajla dvajescetvrtog da malo svrati ovdje da nam nesto objasni. :D
On je doktor, šta se on ima družiti s nama, običnom "buranijom" :D
Oh da. Mi smo glupi. Ne shvatamo nista. On je doktor i njemu je sve jasno, samo sto ne zna da objasni sta mu je jasno.
Za šta je doktor, je l' za glavu, ako je doktor za glavu onda ćemo mu vjerovat' na uspostavljenoj nam kolektivnoj dijagnozi :D
Great Cornholio

#1878 Re: Za predane Životu

Kaže Graha, nije bitno šta se u pjesmi pjeva, bitno je ono o čemu ti misliš i šta osjećaš dok "ide" neka pjesma.

Eto tako,izaberite šta je vama vrijedno,pa se borite za to, pa se "čujemo" :)

bizet

#1879 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

hajde Covjece sretno i bericetno

cuvaj se i sve najbolje :)
Great Cornholio

#1880 Re: Za predane Životu

bizet wrote:hajde Covjece sretno i bericetno

cuvaj se i sve najbolje :)
Hvala, i tebi takođe :)

Lijep dan danas, ovaj moj prijatelj me pozvao na rijeku, kaže "Znam da ti nisi baš toliki veliki ljubitelj ribarenja, zato ćeš se morati "patiti" sa roštiljem", a ja mu odgovorih "Šta ću, tako mi pao grah :sad: :D "

Sretno sutra, pozz svima , pa se čujemo :)

naletih na ovu pjesmu, nije loša

fatamorgana

#1881 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Bizet, sretan ti Osmi mart, najbolje zelje za tebe, bebu i muza, :)
bizet

#1882 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

hvala fatamorgana, najbolje zelje su uzvracene :)
Great Cornholio

#1883 Re: Za predane Životu

Sa zakašnjenjem, srećan 8. mart i od mene :)

I samo nešto malo da prokomentarišem u vezi tog praznika. Pošto je on izgubio svoju prvobitnu svrhu, a to je borba žena za ravnopravnost s muškarcima, pošto se pretvorio u čestitanja, u osmomartovske proslave i putovanja, poklanjanje cvijeća, parfema itd. osobama ženskog spola, ja predlažem da se taj praznik slavi više dana, po mogućnosti da se dani predviđeni za njegovu proslavu rasporede u više mjeseci, jer prosto je nemoguće pokloniti pažnju i izabrati poklon svim kategorijama žena ( majke, sestre, supruge, djevojke, strine, nene, bake...), u samo jednom danu.

Ko je za? Ima l' ko protiv? Prijedlog usvojen jednoglasno 8-) :D
bizet

#1884 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

hvala Cornholio :)

mada je ovaj praznik farsa...zeni treba poklanjati njeznost i paznju svaki dan u godini....jednom godisnje je u najmanju ruku jadno
ravnopravnost nam je donijela svasta, vise nego se same mozemo nositi sa toliko slobode....nije svaka zena dovoljno snazna da bi.mogla biti ravnopravna....vecina nosi izmisljena m.u.d.a. medju nogama praveci se da su nesto, ali ima snaznih zena, rodjene takve....snazne duhim, umom, konstrukcijom....takve zasluzuju ravnopravnost sa muskarcima....no vecina se pogubila i ni sama ne zna kuda kroci
sloboda je obaveza prije svega, prema sebi i prema drugima,a cesto se pogresno tumaci
ja bih se sadpotpisala da budem domacica da smo bogatiji.....ipak danas je to luksuz ili si totalna bijeda....za nas iz prividnog srednjeg staleza je to luksuz...bilo bi lijepo biti samo zena za promjenu...a ne i podnositi razne gluposti na poslu, na silu se busati da si opasna jer moras da opstanes, inace te pojedose....a onda iscrpljena od borbe protiv tudje gluposti i primitivizma dolaziti kuci da stignes spremiti rucak, pospremiti kucu, i po mogucnosti docekati muza sa osmijehom na licu jer znas da je i on imao tezak dan na poslui da ga tvoj osmijeh vraca u zivot

nego sta ima kod tebe, sta se radi?
Great Cornholio

#1885 Re: Za predane Životu

Molim :)

Složio bih se sa onim što si napisala, možda ne samo u onom dijelu kad kažeš da bi pristala da budeš domaćica, da bi voljela ne boriti se, biti samo "žena", jer šteta je ba to za društvo, šteta da više od 50 % intelektualnog potencijala ostane neiskorišteno, da žena postane ponovo ono što je nekad bila, da je se ne pita ni za šta.

Razumijem odakle ti takva želja, teško se ženi boriti na svim" frontovima", ali ipak, ako žene "kapituliraju" , ako ne pomognu onim muškarcima koji u njima vide ravnopravne partnere ,u svemu ravnopravne, teško da će nam "svanuti" bolji dani.

Kod mene ništa novo, kako si ti?
bizet

#1886 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ode ti dalje od mojih misli

naravno ja mogu da pricam samo iz licnog iskustva....godine sam potrosila dokazujuci da sam dovoljno dobra, iako u sebi znam da sam bolja, a okolina je potrosila isto toliko da mi dokaze kako nidam dovoljno.dobra....iz te arene ja sam izlazila premorena i najveci dio energije skupljala za novu borbu, a borbama nema kraja...zna moj muz najbolje koliko je sam ispastao zbog moje nervoze prouzrokovane poslom te koliko je moj ionako osjetljivi organizam stradao....cir na zeludcu od ranih 20- tih npr
nekad sam bila sigurna da je zena magicno stvorenje sa vise odvojenih zivota unutar nje same....jedan poklanja svom poslu sa zarom i strasti, a drugi, treci svojoj porodici, prijateljima, te da bez svih tih zivota ona ne moze biti potpuna
danas mislim suprotno....najbitnije je biti dobra zena svome muzu i imati svoju porodicu kojoj ces dati sve sto mozes, dovoljno je ukrasti mali dio.sebe i ocuvati svoju intimu u koju niko nece zalaziti da bi bila sretna i zadovoljna...mozda cu sutra misliti nesto trece....sad znam da zalim za izgubljenim vremenom koje provedoh prosipajuci bisere pred svinje, ali to je zivotna skola

mozda nekim zenama sve polazi za rukom i sretne su na svim poljima....pomalo zavidim ali se ne bih mijenjala

mi smodobro, lezimoi strogo.mirujemo....nadamo se muz i ja najboljem ishodu a ja ponekad pred zoru pomolim se svom Bogu da nam dadne snagu da izdrzimo...ocaj ili potreba, nije mi bitno....mozda slusajuci svoje misli sama sebe hrabrim i dajem si snagu :)
Great Cornholio

#1887 Re: Za predane Životu

Ma moj je problem što se ja teško mirim sa nekim stvarima, teško prihvatam činjenicu da je teško promijeniti teško stanje u kome se nalazimo svi skupa, i žene i muškarci, maštom se zavaravam da je stanje promjenjivo.

Lijepo ti reče ovo o ženama, da su magična bića, jer fakat žene mogu sve ono što muškarci mogu + ono što ne muškarci ne mogu, i zbog te činjenice se slažem se s ovom "definicijom" žene :)

Ponavljam, šteta bi bilo da se žene zadovolje isključivo ulogom domaćice, a eto ti imaš iskustava sa borbom, neravnopravnom borbom sa muškarcima, pa ako rodiš curicu, onda joj to svoje iskustvo prenesi, nek bude u prednosti pri otpočinjanju borbe, jer fakat bi svijet samo sa ženama domaćicama bio bezveze.
bizet

#1888 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Ma moj je problem što se ja teško mirim sa nekim stvarima, teško prihvatam činjenicu da je teško promijeniti teško stanje u kome se nalazimo svi skupa, i žene i muškarci, maštom se zavaravam da je stanje promjenjivo.

Lijepo ti reče ovo o ženama, da su magična bića, jer fakat žene mogu sve ono što muškarci mogu + ono što ne muškarci ne mogu, i zbog te činjenice se slažem se s ovom "definicijom" žene :)

Ponavljam, šteta bi bilo da se žene zadovolje isključivo ulogom domaćice, a eto ti imaš iskustava sa borbom, neravnopravnom borbom sa muškarcima, pa ako rodiš curicu, onda joj to svoje iskustvo prenesi, nek bude u prednosti pri otpočinjanju borbe, jer fakat bi svijet samo sa ženama domaćicama bio bezveze.
:lol: u ovon muskom svijetu najgori moji protivnici su bile zene....muskarci du mnogo jednostavniji (vecina) te to omogucava laksu saradnju...a zene i.njihova zamisljena m.u.d.a
....ne znam...nikad nisam igrala prljavo pa su.mi te sto vole da uzivaju u ravnopravnosti bile najveca smetnja na mom putu
nemoj se bolan behutiti, zena zudnih.moci ima da ih ne mozes zsmisliti..... nece zenska revolucija stati zato se jedna bizet umorila od arene
i uvijek.mi je bio.veci izazov dokazati da sam jednako dobra kao i uspjesan muskarac na istoj poziciji, nego zena....zene je lako prestici....ponavljam.znam izuzetnih zena, ali takve su rijetke
no bez obzira na sve ja sam uvijek na strani zena....znam koliko je izazov biti "samo" zena....a opet nekad mi se ucini da ama bas nista ne znam :)

hej, svi mi mastamo i zavaravamose u odredjenim dozama da je svijet bolji nego sto jeste....daje nam snagu da koracamo naprijef
Great Cornholio

#1889 Re: Za predane Životu

I ja isto ništa ne znam, al' tješim se, ne zna ni Ekrem 8-) :lol:

Valja mi ić', laku noć tebi i ostalim, pa se "čujemo" :)
bizet

#1890 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ln :)
Great Cornholio

#1891 Re: Za predane Životu

Ima dosta ovakvih obrada,mnogo pjesama heavy metal grupa obrađene su na ovaj način, i lijepo zvuče na klaviru, evo poslušajte jednu, pa onda tražite druge, ako vam se svidi ova. Ja ću tako večeras, prijatno veče vam želim :)

bizet

#1892 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

da, ne zvuci lose....iako sam i sama ljubitelj njihovih nekoliko balada, uvijek mi se cinilo da im nesto nedostaje, u njihovoj muzici ja osjetim supljinu, koju nikad nisu uspjeli popuniti, mada bi se moglo reci da oni vec sad spadaju u klasiku....ali ta supljina mi je uvijek kod njih smetala....nesto fali

nekad si rekao da covjek mora/bi trebao biti uspjesan na svim poljima kako bi zaista bio zadovoljan sobom i stvarno bio uspjesan, ili sretan, zadovoljan
posto nemam sta drugo ovih dana za raditi, sem razmisljati u pauzama izmedju citanja i jela, dodjoh do zakljucka da ti od sebe, ili ti sebi, trazis previse/postavljas prevelike zahtjeve
naravno nisam razmisljala o tebi, nego o sebi, trazeci slamcice za koje cu se hvatati i djelice iz kojih cu se, po ko zna koji pt, ponovo izgraditi....zanimljivo mi je bilo otkriti kako do sad nisam uspjela naciniti sebi formulu ponovne izgradnje i olaksati ovaj proces za svaki naredni put
nego, jasno je da covjek nikada nije samo jedno, sve i kada bi to on htio....svi smo mi i djeca i braca/sestre i prijatelji i rodjaci i radne kolege i ljubavnici i supruznici i roditelji.....i svaki dan smo sigurno dio od svih ovih nasih Ja
koliko smo uspjesni je varijabilno i zavisice od mnogo fakzora u tom trenutku....znaci nasa uspjesnost je promjenjiva i nikako ne moze biti konstanta....kad znamo da nije/nismo konstantni kako onda mozes da pricas o uspjesnosti.na svim poljima?
mozda tiuzimas neke srednje vrijednostikao mjeru,ali utomslucaju mi smo u najbolju ruku samo prosjecni, a prosjek nije uspjeh
eto jedna od misli koje naletise veceras...mozda ti mislis na zlatnu sredinu, ja bih nas ipak smjestila u prosjecne a ne zlatosretne
Great Cornholio

#1893 Re: Za predane Životu

Jedan moj prijatelj često zna reći " Postoji "pravi put", postoji "krivi put",a postoji i moj "put" ", a ja mu na to odgovorim " To ja budala, a ti fakultet" :x :lol:

Šalim se, meni je u cilju da budem srećan, da se osjećam srećno, jer kao što neko pametan reče " Sreća je stanje duha", osjećati se srećno ja smatram uspijehom. A opet neko drugi pametan je rekao " Ne jačina , nego dužina trajanja nekog "uzvišenog" osjećanja to osjećanje čini uzvišenim.

Super bi bilo kad bi se čovjek mogao osjećati srećnim tokom čitavog dana, i tako konstantno, dan za danom, mjesec za mjesecom, godinu za godinom, ali to je u svijetu u kojem živimo nemoguće, nemoguće je u svijetu u kojem živimo biti uspiješan, nemoguće je konstantno osjećati se srećnim i zadovoljnim. Nemoguće je jer ne zavisi isključivo od nas, zavisi od okolnosti, dešavanja, drugih osoba i od nas.

E sad koliko čega nekog čovjeka može učiniti srećnom, kakav ga posao može učiniti srećnim, kakva ljubav, kakvi odnosi sa prijateljima ili sa članovima porodice, to zavisi od čovjeka do čovjeka, i onaj ko bi želio biti uspješan, biti srećan i zadovoljan što više vremena, mora na sve te segmente života gledati, pokušavati konstantno da ih unapređuje, ili mijenja, jer život nije satkan samo od posla, samo od ljubavnih veza, samo od prijateljskih i rodbinskih veza, samo od hobija, ili samo od nečega drugog što je sastavni dio života.

E sad, kao što određeni nivo šećera u krvi normalan, ne predstavlja bolest, tako je i određeni nivo svega onog gore nabrojanog zdravo do određene mjere, a pošto se ni sa čim gore navedenim ne može pretjerati ako je čovjeku stalo da ga svugdje "ima", onda ja "pravim" putem smatram "put" kojim se svugdje stiže, "put" koji nikad nije blokiran, put kojim uvijek možemo doći do makar malo sreće, jer ko je god okrenut samo jednoj stvari, ko se u potpunosti daje samo jednom segmentu života, taj rizikuje da postane skroz neuspiješan, jer ako dođe do blokade na "putu" kojim ide, njemu ne ostaje niti jedan drugi put, u stvari ostaje, ali ti putevi, ako se ne održavaju, postaju teško prohodni, ili u potpunosti neprohodni.

Nisam ni ja baš nešto pretjerano uspješan( srećan) čovjek, jer mnogo toga u mom životu ne štima, nešto je do mene, nešto do drugih, nešto do okolnosti, ali eto trudim se da posatnem uspiješan( srećan) koliko je to u mojoj moći, a da li sam odabrao pravi put, da li je moje viđenje uspjeha ( sreće) ispravno, budućnost će pokazati.

A evo i jedna muzička numera, meni sad "naleti" .

@bizet, prijatan dan tebi i ostalim :)
bizet

#1894 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

pa o tome sami govorila, nemoguce je biti samo jedno...svako od nas je mnogo vise, htjeli mi to ili ne...zbog toga je skoro nemoguce posvetiti se samo jednom...sve i kada bi mi tako zeljeli nije mogucno,jer ce drugi traziti svoje...biti samo jedno bi bilo pogubno, slazem se

biti sretan nece zavisiti uvijek od toga koliko se mi dajemo i trudimo, nego i kakva je povratna infirmacija
ma koliko se nekad trudili i usmjeravali energiju na nesto moze se desiti da budemo razocarani

sreca, kao isve ostalo je relativna...zavisi od nase percepcije u odredjenom trenutku....promjenjiva je koliko se nasa percepcija nje same mijenja
npr. citam kako ima trudnica koje ne smiju ni na wc, nego bukvalno moraju stalno mirovati...sagledavajuci cijelu stvar iz njihovog ugla ja sam jako srecna, dok ima trudnica kpje su radile normalno skoro do zadnjeg dana..hmmm zakljucak je logican

nasa sreca Cornholio ce dakle iskljucivo zavisiti od nase percepcije stvari i dogadjaja u datom momentu
ne postoji apsolutna sreca....spominjes jacinu i duljinu sretnog trenutka....ne znam ko je rekao da jesreca potpunija sto dulje traje, vjerovatno jeste jer se radi o reciprocnom osjecaju koji moze zadrzati odredjen intenzitet na dulje vrijeme, sli opet mozda to zavisi o kojojvrsti stece je rijec....npr. dobiti Oscara traje samo tren, ali jacina osjevaja nas moze drzati i do kraja zivota :)

ja sam upravo slusala treci stav Beethovenove sonate "The Storm"...tako se bas osjecam :)
bizet

#1895 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

vidi dupli :)

svakako nesto zabrljah kucajuci i nisam mogla otici na kraj da ti/vam pozelim ugodan dan takodje :)
Great Cornholio

#1896 Re: Za predane Životu

Meni vala Oskar koji sam dobio 8-) džaba prašinu kupi :x :lol:

Složio bih se sa onim što si gore napisala, a to da je sreća relativan pojam, da različite ljude različite stvari čine srećnim, može se vidjeti na primjeru velikog broja oskarovaca koji su nedugo poslije dobijanja oskara zapadali u teška depresivna stanja, odavali se drogi, alkoholu, rasturali brakove itd. - izgleda nije ni taj Oskar nekakva velika sreća.

Problem sa svijetom u kojem živimo je baš ta neusklađenost po pitanju šta bi to čovjeka trebalo činiti srećnim, u čemu ili gdje bi trebao sreću tražiti, jer često zarad nečije sreće neko drugi mora žrtvovati svoju sreću, odložiti svoju sreću ili je se u potpunosti odreći.

Ono kad sam jednom napisao,da različitosti nisu nekakvo veliko dobro, mislio sam na baš ovakve različitosti, različitosti koje jedna drugu ugrožavaju. Evo samo jedan primjer: Mnoge ljude srećnim čini raskoš, bogatstvo , bezgranično bogaćenje, i ne bi u tome bilo ništa loše da postajanje jednog bogataša automatski ne znači i postojanje ogromnog broja sirotinje, jer kao što From kaže " Današnja ekonomija može biti zdrava samo na račun bolesnih ljudi, neograničeno bogaćenje, neograničena eksploatacija, neograničeno uživanje u materijalnim stvarima, je nemoguće, jer priroda i njeni resursi su ograničeni.

I dobro bi bilo da ljudi imaju zajedničkog Boga, da se ne svađaju oko Njega, tad bi mnogo više sreće na ovom svijetu bilo.
bizet

#1897 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ponekad procitam sta Seti napise na temi o Budizmu....iako ja to nista ne razumijem neke mudrosti nose balans i daju smiraj

ove sedmice jako sporo citam, od juce sam tek na 66 str. knjige Ziva trska....inace mi se Istok cini magicnim i tajnovitim, a filozofije tih naroda dalekim, nekad krutim, cesto se izgubim u silini njihove tisine
helem u jednom dijelu knjige muz kaze svojoj zeni potisten sam zbog nase srece, pitajuci je zar moze da traje?

zahvalnost je mozda potpuniji i manje bolan osjecaj nego sreca....mozda kad bi vise bili zahvalni na datoj sreci, nego uzivali u njoj....mozda bi tada sreca duze trajala, mozda bi tada bili vise izbalansirani, mozda ne bi bilo neuskladjenosti, bar ne u tolikoj mjeri...sta mislis?...ili bi ovo bio strah od srece, od spoznaje iste i uzivanja u njoj, jer po logici svemu dodje kraj, pa tako i sreci, a onda kad je spoznamo osjecaj tuge da je jednog dana vise nece biti nije moguce potpuno zatomiti
Great Cornholio

#1898 Re: Za predane Životu

Ma budisti bi da se ko biva ne prilagođavaju, da budu nezavisni, a to je nemoguće, svi mi zavisimo jedni od drugih, i trebali bi to imati na umu kad vrednujemo druge osobe, kad vrednujemo određena osjećanja, akcije i stavove usmjerene prema drugima, jer iako ljudi žive u iluziji da mogu postati nezavisni ipak je naša zajednička sreća u tome da izaberemo "zavisnost" koja će nas do sreće dovesti, koja nas neće dovesti do bolesti, koja neće proizvesti sukobe.

Postoji nešto što se zove ljudska priroda, nešto što nam je svima zajedničko, i to nešto može se u potpunosti razviti samo u nečemu tome prilagođenom, nije svako društvo, nisu svi zakoni i društveni odnosi prijateljski nastrojeni ljudskoj prirodi, ne može ljudska priroda u svakom društvu "procvjetati" i izgubiti želju da uništava sebe a i one oko sebe.
bizet

#1899 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ti si se vezao za Budizam i drustvo, a moja pitanja se odnose na individuu i ne zavise od drustva, nego od licnog poimanja pojma sreca i njenih strana, ali dobro
Great Cornholio

#1900 Re: Za predane Životu

bizet wrote:ti si se vezao za Budizam i drustvo, a moja pitanja se odnose na individuu i ne zavise od drustva, nego od licnog poimanja pojma sreca i njenih strana, ali dobro
Ne može se čovjek razumjeti van društvenog konteksta, pa ja zbog toga uvijek, kad o čovjeku mislim , govorim ili pišem, u to sve malo i "politiku" umiješam.

Ma bitno je da svi budemo srećni, a da bi to postigli valja nam željeti drugom ono što sebi želimo, a ako sebi želimo dobro moramo prvo znati šta je dobro.

Hvala ti na prijatnom razgovoru, od mene za danas toliko,prijatan ti ostatak dana želim, a i drugima, a i sebi, i što bi rekao Roki iz Audicije na kraju one pjesmice koju je recitovao " Uglavnom, nek se mir uspostavi" :lol:

Šalim se, svako dobro, pa se "čujemo" :)
Post Reply