Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Sve o FK Željezničar...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Occasionally

#1876 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Occasionally »

@ doff

Da ne tražimo sada slike Bilinog sa utakmica u proteklom periodu gdje mi je najupečatljiviji bio prostor "šesnesterca". Fakat propao.
Sistem grijanja terena. Imaju ga a ne koriste i to su i sami priznali. Ako ga ne koristiš a taj sistem je bitan za održavanje korijena pri minusima znači da svjesno uništavaš travnjak.
Ovo za cijene ponude trave fakat nisam upoznat. Pratim zvaničnu i forume i nisam to našao. Ali..
Sam teren je 106 x 68 m tj cca 7500 m2 dodaj još prostor uz aut linije od min 5 metara i eto još 1500 m2. Sa ovim cjenama što si iznio ovdje a uzmimo kvalitetniju iz Austrije (radili Bilino i Kantridu) izađe cirka 540.000 KM bez ugradnje a gdje je iskop, drenaža, više slojeva podloge...
Kako god, mi pišemo a Uprava radi.
doff

#1877 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by doff »

Pa taj dio šesnaesterca je takav u zimskom periodu otkako je teren urađen. Ali "oživi" od proljeća. Razloge znamo za to, ali daleko od toga da je teren uništen.

Ove cijene koje sam dao to su cijene busena, na to moraš dodati cijenu transporta, carninjenja i ugradnje. Hranidbeni sloj i drenaža su poprilično skupi. Za drenažu bi se trebao koristiti uglavnom kvarcni pijesak, za hranidbeni sloj ide zeolit i kvarc.

Pretpostavljam da ponuda ovih koji su dobili posao bazirana na alternativama.

Doduše, raspisan je tender gdje prethodno nije urađen projekat rekonstrukcije...na osnovu tog projekta je trebalo predmjer dati na tender tako da se zna tačno šta se traži.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1878 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mali_milojica »

Trebalo je izraditi studiju.
Pa onda prikupiti iskustva drugih.
Onda odlučiti sta želiš i raspisati tender.
Ovako, čini mi se da su posao dobili najjeftiniji i najveća mogućnost da nam uvale muda pod bubrege.
Occasionally

#1879 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Occasionally »

Drug, hvala za Info bilo koje vrste.
Bilino je off topic ali ga spominjem samo iz razloga što smatram da sa buđetom koji nikad nije siguran ne bi se trebalo upuštati u nabavku terena (trave) koji ne traži samo vodu. Povlaći za sobom i stručnjaka (biolog, šta već) etc etc...
Ako se ide na jeftiniju varijantu iz Srbije..ne znam iskreno. Možda je bolje stari teren ostaviti. Ima firma u Hrvatskoj ( objavio na onim spomenutim stranicama) koja uklanja i konzervira busen na određeno vrijeme. Taj stari busen ide na pripremljenu i "ispeglanu" podlogu.
Čime se vodi Uprava? Valjda ne žele ugroziti spektakl Grbavice i pretkola Lige.
Sačekaćemo.
Last edited by Occasionally on 26/03/2018 23:33, edited 1 time in total.
Occasionally

#1880 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Occasionally »

@ mali_milojica

Uprava je stekla iskustva sa projektima svake vrste.
Nadzorni organ.
Nije teško kontrolisati radove na postavljanju nove Drenaže. Vjerovatno će nam opet omogućiti Live pa svaki od nas može intervenisati :D
Slojevi podloge tj vrsta frakcije. Ni to ne mislim da je problem.
Sistem za navodnjavanje? Izgleda prosto a već je jedanput instalisan. Imaju znanje. Mislim na Upravu.
Busen. Lako je upratiti porijeklo ali treba biti obazriv oko uzoraka koji će biti prezentovani na tenderu. Isti taj uzorak (svojstva koja dobar biolog može lako kontrolisati) mora biti i na finalnom proizvodu koji se ugrađuje.
Ono što brine je "primanje" busena za podlogu. Ako ga samo nabacaju, narodski rečeno, ( a ne znam kakve su im reference i koliko imaju m2 položene trave u prošlosti ?) e, tu je zajebancija. Lako ćemo mi njih ganjati za reklamaciju ali kad će biti novo pogodno vrijeme za ispravku čitaj skidanje i postavku novog busena.
Jedan od najtežih projekata za Upravu.
BHF_Manijak

#1881 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by BHF_Manijak »

Da ponovim, samo se nadam da nije krpljenje i kratkorocno rjesenje. Bolje jdnom uradit pa da za narednih 10 godina moze biti, nego jeftinije rjesenje i onda da dobijes to da u septembru imas izjeban golmanski prostor, da grijaci ne rade ili slicne zajebancije.
mali_milojica

#1882 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mali_milojica »

Ja sam davno rekao. Ili ga radi kako Bog zapovijeda ili nemoj nikako. Polovicna rijesenja obično se svedu pod onu skuplja pita od tepsije
vryzas

#1883 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by vryzas »

Mozda smo dobili neki popust. :mrgreen:

Najbolje da sacekamo zavnicnu info iz kluba. 8)
kakotakonikako

#1884 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by kakotakonikako »

vryzas wrote:Mozda smo dobili neki popust. :mrgreen:

A mozda nema one IMT, pa se svako ugradi po malo i onda to ispadne duplo skuplje. :D
teatrale36

#1885 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by teatrale36 »

kakotakonikako wrote:
vryzas wrote:Mozda smo dobili neki popust. :mrgreen:

A mozda nema one IMT, pa se svako ugradi po malo i onda to ispadne duplo skuplje. :D
Ma to ti je 100%, drugo je kad radis za privatnika u ovom slučaju FK Željo, gdje se gleda svaka marka.
DonieBrasco

#1886 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by DonieBrasco »

Opustite se travnjak se radi u potpunosti od temelja, svi slojevi drenaze, grijaci, kao i najbolja trava (ili hibrid) koji se moze priustiti.
mali_milojica

#1887 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mali_milojica »

I kod Rijeke je privatnik u pravom smislu,pa ih teren izadje preko milion €
missko

#1888 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by missko »

mali_milojica wrote:I kod Rijeke je privatnik u pravom smislu,pa ih teren izadje preko milion €
Rijeka je na moru zbog lokacije odmah cijena skuplja :D
mali_milojica

#1889 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mali_milojica »

doff wrote:Radove na rekonstrukciji terena će izvoditi Hellasod/Greentech/Ceste d.o.o. Kiseljak.

Cijena radova bez PDV-a oko 937.000,00 KM sa grijačima.

Cijena je izuzetno niska, ovo je jeftino i za cijenu bez grijača. Vjerovatno se kresalo na materijalu...
Hellasod su neki Grci koliko vidim. Vryzas sta cekas,istrazi :oops:
Ovih GreenTech ima pun kofer,ne tražio ja ko su sta su.
Ove iz Kiseljaka ne znam odakle su i iz koje zemlje. Zvuči mi poznato :D
mosaVosa

#1890 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mosaVosa »

https://www.greentechitm.com/

Greentech bi mogli biti ti
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1891 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by hrasno38 »

Occasionally wrote:@ mali_milojica

Uprava je stekla iskustva sa projektima svake vrste.
Nadzorni organ.
Nije teško kontrolisati radove na postavljanju nove Drenaže. Vjerovatno će nam opet omogućiti Live pa svaki od nas može intervenisati :D
Slojevi podloge tj vrsta frakcije. Ni to ne mislim da je problem.
Sistem za navodnjavanje? Izgleda prosto a već je jedanput instalisan. Imaju znanje. Mislim na Upravu.
Busen. Lako je upratiti porijeklo ali treba biti obazriv oko uzoraka koji će biti prezentovani na tenderu. Isti taj uzorak (svojstva koja dobar biolog može lako kontrolisati) mora biti i na finalnom proizvodu koji se ugrađuje.
Ono što brine je "primanje" busena za podlogu. Ako ga samo nabacaju, narodski rečeno, ( a ne znam kakve su im reference i koliko imaju m2 položene trave u prošlosti ?) e, tu je zajebancija. Lako ćemo mi njih ganjati za reklamaciju ali kad će biti novo pogodno vrijeme za ispravku čitaj skidanje i postavku novog busena.
Jedan od najtežih projekata za Upravu.
Cisto da se zna da nekada prije rata kada je bio postavljen novi teren na stadionu Grbavica imao je najbolju drenazu i najbolju travu u bivsoj drzavi..i vjerovatno da nije bilo jebenog rata i devastacije i terena i stadiona i dan danas taj travnjak bi bio vise nego dobar
vryzas

#1892 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by vryzas »

mali_milojica wrote:
doff wrote:Radove na rekonstrukciji terena će izvoditi Hellasod/Greentech/Ceste d.o.o. Kiseljak.

Cijena radova bez PDV-a oko 937.000,00 KM sa grijačima.

Cijena je izuzetno niska, ovo je jeftino i za cijenu bez grijača. Vjerovatno se kresalo na materijalu...
Hellasod su neki Grci koliko vidim. Vryzas sta cekas,istrazi :oops:
Ovih GreenTech ima pun kofer,ne tražio ja ko su sta su.
Ove iz Kiseljaka ne znam odakle su i iz koje zemlje. Zvuči mi poznato :D

Grci prevaranti :oops: :gunjastajl:
Company85

#1893 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Company85 »

Ne sekirajte se. Radi vam se full rekonstrukcija terena tj fakticki novi teren sa novom travom, navodnjavanjem sve po fifinim/uefinim standardima.
salle_eh1986

#1895 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by salle_eh1986 »

BHF_Manijak wrote:Ako je zaista opcija da se vraca stari travnjak, onda moram reci da je to polovicno rjesenje i ne nudi se trajno. Svaka cast, ali onda dodjes kao sa istokom, koji nije u potpunosti zavrsen, mislim na fine radove fasade, krov koji se naknadno radi, poslovni prostori itd...

Helem, mislim da je ovaj travnjak dao sve od sebe i da to nije vise toliko ni do drenaze ni do nedostatka grijaca, jednostavno ovo je grbavo, neravno, trava nikakva, a vi mislite sta hocete.

Radije sacekati kad se imadne kompletna lova, pa uraditi kako Bog zapovjeda, nego ovako krpiti, mada cu ja svakako mrgud i gundjalo ispasti s ovim postom, al´ eto...

moram malo kenjati, ali fakat
bar sam ja tako skontao ovaj post pogotovo ovaj dio (boldirani)
koji će nam qrac ovo ALI...Željo gradi, NIKO VIŠE NE GRADI...i onda se nađemo da naprđujemo, hoćemo sve i hoćemo odma...nek košta 10 miliona daj odma ili nemoj nikako
nemoj krivo shvatiti, nije ovo samo tebi već općenito raja kenja dozla boga, ko da sve to košta 327 maraka pa eto što nije odma...
radi se koliko i kako može

a opet, kad je riječ o terenu, i ja bih lično volio sve jovo nanovo...ALI...ako ne može tako daj kako može
mišljenja sam da je sama trava najmanje bitna, ona sad kad ugrije i kad krene rasti trebaće nam kosilica i kosilica da je podkratimo :D
ali kad je dole ispod nje "beton" pa kad nema gdje voda ići onda se zadržava "u travi" i pravi se blato...tako da je ovaj donji neidjljivi dio MNOGO MNOGO BITNIJI
mosaVosa

#1896 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mosaVosa »

Najbolje ništa ne graditi, sve srušiti i plaćati da igramo na koševu
salle_eh1986

#1897 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by salle_eh1986 »

mosaVosa wrote:Najbolje ništa ne graditi, sve srušiti i plaćati da igramo na koševu
:thumbup:

vjerujem da je mnogima bio san europa na grbavici
a sad više niko o tome ne priča, već je to kao OK i težimo većem, boljem
naravno tako treba ALI dosta posla je urađeno, ODLIČNOG posla
Nismo mi PSG pa da možemo od ma izvaliti 20 miliona i uraditi sve ODMA i onda samo daj loptu da se igramo
Mi smo najveći klub iz male države za koju 3/4 svijeta ne zna da postoji ili gdje se nalazi, radimo koliko i kako možemo I U ODNOSU NA SVE U OVOJ NAKARADNOJ DRŽAVI MI SMO SVEMIRSKI BROD !!!

Naravno, ne sumnjam da mi svi želimo najbolje...ali meni je bolje igrati na srušenoj Grbavici nego na modernom Koševu (mada je ovo poređenje fakat glupo), imati ovakav istok nego onaj prije, imati bolji teren makar to bilo 10% bolje samo .... itd itd itd
Ne kažu džabe "ko počne nešto on će to i završiti kad tad"...eh to je to
Occasionally

#1898 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Occasionally »

Neki od naših kolega kažu "ako se već gradi onda treba kako Bog zapovjeda ili nikako"
Sve vas poštujem ali evo vam večeras primjera iz Francuske.

Image

Trava. GrassMaster is a hybrid grass sports playing field surface composed of natural grass combined with artificial fibres.

Pogledajte teren. A postavljen 2012.godine !!!
Sve ima svoj vijek i zahtijeva održavanje. Ovo je primorski grad. Nema snijega.

I Grbavica će trebati novi busen nakon 5-6 godina ali ako već uzimamo travnjak kao potrošni materijal (drenaža i grijanje je dugoročnije) čemu onda komentari da hočemo samo najbolje a plaćamo 1,1 milion.
Usput. Pita li iko koliko mi to imamo para.
Opet kažem, ako ide i krov Istoka a pretkola se igraju u Dolini Ćupova, Hallal vam bilo Upravo.

Evo je opet :-D
Image
mali_milojica

#1899 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mali_milojica »

Kakva zamjena busena nakon 5g,zar nije rečeno garancija 10god?
salle_eh1986

#1900 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by salle_eh1986 »

Aktivno pratim klub nekih 23 godine i nikad gori teren nismo imali nego ovih zadnjih 1 kalendarsku godinu. Iako imam pamćenje ko riba fakat se ne sjećam onakvog blata kao protiv Belgije, Sarajeva, Radnika...zbog toga bolje je uraditi išta nego ništa jer ovaj teren više nije uslovan.
I to je to...
Post Reply