Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
avenija wrote:Masakr civila u Zenici od strane HVO.
19.04.1993.-19.04.2017.
Da se ne zaboravi i ne ponovi
Vezano za tu temu, da li se neko sjeća bombardovanja Zenice avio bombama? Mislim da je meta bila Željezara, datum 29. ili 30. septembar, godina vjerovatno 1992. Nigdje na internetu nisam uspio naći podatke o ovome, a bilo je civilnih žrtava i tad u Novoj Zenici.
Ako neko ima više informacija o tome, volio bih da pročitam. Hvala!
Sjecam se ja, ali bila sam dijete tad, pa mi ne treba vjerovati 100% Sjecam se aviona koji su nadlijetali prilicno nisko Zenicu. Zeljezara je tad bila i pogodjena, mislim da se radilo o Aglomeraciji - znam jer je stari tamo radio, pa smo se brinuli. Da li su stradali i drugi pogoni, nemam pojma.
Kolege s bivseg posla su tvrdile da su bombe (kasetne) padale i po Peharama, oko petlje i Kalen benzinske pumpe.
avenija wrote:Masakr civila u Zenici od strane HVO.
19.04.1993.-19.04.2017.
Da se ne zaboravi i ne ponovi
Vezano za tu temu, da li se neko sjeća bombardovanja Zenice avio bombama? Mislim da je meta bila Željezara, datum 29. ili 30. septembar, godina vjerovatno 1992. Nigdje na internetu nisam uspio naći podatke o ovome, a bilo je civilnih žrtava i tad u Novoj Zenici.
Ako neko ima više informacija o tome, volio bih da pročitam. Hvala!
Gledao s balkona zgrade interspeda u blatusi. Osjecaj i emocije tog momenta rijecima ne mogu opisat...definitivno jedan od najtuznijih dana u zivotu. Mislim da su gadjali kovacnicu, ali da na srecu nije bilo poginulih radnika, ne znam ima li zvanican podatak. U to vrijeme pricalo se da je PVO sa smetova skinula jednog e sad jel istina ne znam.
Ali je prije svega toga valjalo "zauzeti" Smetove. Sumar Mlađo koji se proglasio Vojvodom i njegovi iz Svica su prvo gore bili a onda oslobadjanje je predvodio jedan danasnji vijecnik Koji prica "hrvatskim" jezikom
Freamon Lester wrote:Necu da vas razocaram ali obaranja aviona su manje vise samo urbani mit nastao na ratnoj propagandi.
Haj ti ba u Švedsku, nemaš ti pojma.
N.N. wrote:Ali je prije svega toga valjalo "zauzeti" Smetove. Sumar Mlađo koji se proglasio Vojvodom i njegovi iz Svica su prvo gore bili a onda oslobadjanje je predvodio jedan danasnji vijecnik Koji prica "hrvatskim" jezikom
Freamon Lester wrote:Necu da vas razocaram ali obaranja aviona su manje vise samo urbani mit nastao na ratnoj propagandi.
Haj ti ba u Švedsku, nemaš ti pojma.
N.N. wrote:Ali je prije svega toga valjalo "zauzeti" Smetove. Sumar Mlađo koji se proglasio Vojvodom i njegovi iz Svica su prvo gore bili a onda oslobadjanje je predvodio jedan danasnji vijecnik Koji prica "hrvatskim" jezikom
Ma znalo bi se da je avion oboren, valjdan bi negdje bila olupina?
Mene interesuje jedan urbani mit, je li istina da je nekada prije rata sa Kamberovic mosta sletio nekakv Land Rover i da nikada nije nadjen? Ta mi prica ostala ko malome u sjecanju, a posto nismo rodjeni zenicani nema mi ko potvrditi to u porodici, a to me uvijek interesovalo.
Kolika je dubina Bosne kod Kamberovic mosta i da li je istina da imaju te nekakve stijene pod koje voda uvuce? Jesu li to one stijene kao sto se vide u Lasvi kad je nizak vodostaj?
clio_dci120 wrote:Ma znalo bi se da je avion oboren, valjdan bi negdje bila olupina?
Mene interesuje jedan urbani mit, je li istina da je nekada prije rata sa Kamberovic mosta sletio nekakv Land Rover i da nikada nije nadjen? Ta mi prica ostala ko malome u sjecanju, a posto nismo rodjeni zenicani nema mi ko potvrditi to u porodici, a to me uvijek interesovalo.
Kolika je dubina Bosne kod Kamberovic mosta i da li je istina da imaju te nekakve stijene pod koje voda uvuce? Jesu li to one stijene kao sto se vide u Lasvi kad je nizak vodostaj?
nije sa mosta nego kod intera na bulevaru, ja mislim da je isplivao negdje poslije rata
...kakav avion kakvi bakraci...na Smetovima je bila neka jedinica tad, ne mogu se vise sjetiti, entuzijasti, nakon raketiranja Smetova jedan momak je poginuo i tek tada se kao ozbiljno pristupilo formiranju protivzracne odbrane i ukopavanja...
I tada se svako mogao proglasiti komadantom...
clio_dci120 wrote:Ma znalo bi se da je avion oboren, valjdan bi negdje bila olupina?
Ne sjećam se tačno godine ali se sjećam da je auto uletio u Bosnu kod Intera.
Ljudi su sjedili u Interu i pili i kad su krenuli uletili u Bosnu.
Spasio se samo Fadil Šeherija a koliko se sjećam tri osobe su se utopile.
Navodno tu kod Intera postoje ploče koje formiraju podvodne pećine koje idu pod Bulevar.
Fudo pita Kelešturu kao je moguće da se svim krivičnim prijavama protiv njega bavi jedan advokat, a Keleštura ga nazvao konjovodcem iz Donjem Brabonjišta.
Te priče se potegnu svaki put kad se neko utopi. Svako zna nekog ko je sjedio u bašti Intera kad se to sa tim autom desilo, svako zna nekog ronioca koji se zgrozio nad tim čega sve nema u rijeci Bosni kad su tražili utopljenike (ali nikad nismo saznali šta tačno baulja po tom dnu), i svako zna nekog ko je vidio svojim očima onog soma kod Metalurga kojem je oko prečnika pola metra, a koji je izronio iz Bosne 70-tih,80-tih i više nikad.
Satori wrote:i svako zna nekog ko je vidio svojim očima onog soma kod Metalurga kojem je oko prečnika pola metra, a koji je izronio iz Bosne 70-tih,80-tih i više nikad.
Satori wrote:i svako zna nekog ko je vidio svojim očima onog soma kod Metalurga kojem je oko prečnika pola metra, a koji je izronio iz Bosne 70-tih,80-tih i više nikad.
Tako priča moj komšija Mulajem kako je on nekad davno zaronio na Bosni i roni,.. roni,...roni,....i roni,... i izronio on,.. a mase naroda skandiraju: " Viva Mulajeme " !
Dobro, na stranu urbane legende...ali u Bosni ima velikih somova bez sumnje. Dovoljno je duboka, muljevita i spora te ima dovoljno ribljeg fonda da somovi dostignu pozamašne kilaže.
Kad je pitanje nedoumica oko aviona samo da vam je otklonim. Istina pogodjen je jedan avion iznad Ze i to negdje iznad Smetova. Niko mi nije pricao, vidio vlastitim ocima i jos uvijek se sjecam odusevljenja
Negdje na podrucju izmedju Vepra i Smetova, bar tako je izgledalo s moje tacke posmatranja. Inace PVO je bila na Smetovima, Hecama , deponiji Raca u Gradiscu...