Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Haris.ba wrote:Ali ne žele da rade svoj posao. Jer da žele naplata bi bila u granicama kada se ne bi spominjala kao problem.
A pitanje zašto ući u vozilo ako nemaš kartu su ista ko zašto gledaš onlajn filmove besplatno i skidaš mp3 a neplatiš.
I onda kad neko od tih cyber lopova popije kaznu,ne vidim razlog sto bi se bunio. Isto kao i onaj sto popije kaznu za svercovanjem.
Daj djaba,da se ne plati,da me vozaju,da je tacan u minutu (eto ne mora u sekundu),da je cist i uredan. Sve to za 0 KM,neka im daju iz budjeta.
Kakve musterije,takav i prijevoz.
Kakav narod,takva i drzava.
Haris.ba wrote:Ali ne žele da rade svoj posao. Jer da žele naplata bi bila u granicama kada se ne bi spominjala kao problem.
A pitanje zašto ući u vozilo ako nemaš kartu su ista ko zašto gledaš onlajn filmove besplatno i skidaš mp3 a neplatiš.
I onda kad neko od tih cyber lopova popije kaznu,ne vidim razlog sto bi se bunio. Isto kao i onaj sto popije kaznu za svercovanjem. Daj djaba,da se ne plati,da me vozaju,da je tacan u minutu (eto ne mora u sekundu),da je cist i uredan. Sve to za 0 KM,neka im daju iz budjeta.
Kakve musterije,takav i prijevoz.
Kakav narod,takva i drzava.
ovo je bezocna laz. niko to ne trazi niti ocekuje.
mali_milojica wrote:
Slazem se,neka svako sebi bira. Ali onda neka ide puna cijena,bez subvencije. 53 KM mjesecno. Koga uhvate bez karte kazna.
Pa upravo to, neka svako sebi bira šta će i kako će, a ne neko nametanje plaćanja.
Studente osloboditi ove debilne odluke.
Neka ih oslobode.
Cijena mjesecne karte 53 KM. Ko hoce neka kupi,ko nece ima tabanfijaker.
Koga uhvate bez karte,50 KM kazna (50% manje ako platisnu roku 8 dana) i ides u registar dok ne platis.
ja sam studirala neposredno poslije rata i mjesecna karta nam nije bila subvencionirana. usluga je bila daleko iznad danasnje, kao i kvalitet zivota opcenito. tuga i zalost.
Članak 2.
(Definicije pojmova)
a) Vrste državne potpore koja se pruža mogu biti, ali nisu ograničene na: subvencije, nepovratnu potporu, izuzeća, umanjenja poreza ili izuzeća od poreza (porezne povlastice), otpisivanje dugovanja ili preuzimanje dugovanja, dodjeljivanje zajmova, kredita s preferencijalnim kamatnim stopama i druge vrste potpore kojima se gospodarski subjekt dovodi u povoljniji položaj u pogledu tržišne konkurencije u odnosu na ostale subjekte na tržištu;
g) Gospodarski subjekti su društva i njihove grupacije (unije ili udruženja), poduzeća i poduzetnici, bez obzira na vrstu vlasništva, mjesto u kojem je registrirano sjedište ili prebivalište, javne institucije, javna poduzeća i poduzeća koja nadzire država, ostale fizičke i pravne osobe koje izravno ili neizravno, kontinuirano, periodično ili jednokratno, sudjeluju na tržištu, bez obzira na njihov pravni status, vrstu vlasničkog odnosa, mjesto u kojem je registrirano sjedište ili prebivalište, kao i neprofitne organizacije;
h) Javno poduzeće je svako poduzeće nad kojim javna tijela imaju izravni ili neizravni dominantni utjecaj, na temelju prirode njihovog vlasništva nad poduzećem, njihovog financijskog udjela u poduzeću ili u pravilima upravljanja;
i) Mala i srednja poduzeća su svi privredni subjekti određeni kao mala ili srednja poduzeća sukladno odgovarajućim zakonodavstvom Europske unije;
j) Gospodarski subjekti u poteškoćama su oni subjekti koji nisu u stanju, bilo svojim vlastitim ili sredstvima koja mogu dobiti od svojih vlasnika/dioničara ili vjerovnika, zaustaviti gubitke, što bi bez intervencije javnih tijela, kratkoročno ili srednjoročno, gotovo zasigurno rezultiralo prestankom njihovog poslovanja;
m) Usluge od općeg ekonomskog značaja su aktivnosti što su ih javna tijela prepoznala kao usluge od posebne važnosti za građane, a koje ne bi bile dostupne građanima
ili bi im bile dostupne pod manje povoljnim uvjetima od uobičajenih ako bi izostala intervencija javnih tijela, pod sljedećim kumulativnim uvjetima:
1) korisniku su efektivno povjerene nadležnosti koje uključuju jasno utvrđene obveze javnih usluga,
2) parametri za obračun naknada moraju se unaprijed utvrditi na objektivan i transparentan način,
3) naknade nisu veće od iznosa koji je nužan za pokrivanje svih ili dijela troškova nastalih ispunjavanjem obveza javnih usluga, uzimajući u obzir da je korisniku također omogućeno da ostvari razumnuzaradu za ispunjavanje ovih obveza;
4) poduzeće zaduženo za ispunjavanje ovih obveza bira se u postupku javnih nabava, a ako to ne uspije, razina naknada određuje se na temelju analize toga koliki bi bili troškovi tipičnog, dobro vođenog poduzeća za ispunjavanje tih obveza, uzimajući u obzir da je korisniku omogućeno da ostvari razumnu zaradu za ispunjavanje tih obveza;
Članak 3.
(Definiranje državne potpore)
(1) Državna potpora, u smislu ovoga Zakona, jest svaki stvarni ili potencijalni javni rashod ili umanjeno ostvarenje javnog prihoda, postojećeg, planiranog ili potencijalnog, koju može dodijeliti ili planirati, izravno ili neizravno, davatelj državne potpore, u bilo kojem obliku, čime se narušava ili postoji opasnost od narušavanja konkurencije na tržištu stavljanjem u povoljniji položaj određenih gospodarskih subjekata, proizvodnje ili trgovine određenih proizvoda ili pružanje određenih usluga, ukoliko to utječe na ispunjavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine iz ovoga područja.
(2) Davatelji državne potpore, u smislu ovoga Zakona, su: Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine, Republika Srpska, Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine,
kantonalne, gradske i općinske uprave putem ovlaštenih pravnih osoba, te svaka pravna osoba koja dodjeljuje ili upravlja državnom potporom.
(3) Korisnici državne potpore, u smislu ovoga Zakona, su gospodarski subjekti koji obavljaju gospodarsku djelatnost sudjelujući na tržištu tako što proizvode ili trguju robom i/ili uslugama.
(4) Program državne potpore (shema), u smislu ovoga Zakona, podrazumijeva akt na temelju kojega se, bez potrebe za dodatnim provedbenim mjerama, unaprijed neodređenim korisnicima državne potpore dodjeljuju pojedinačne državne potpore i akt na temelju kojega se državna potpora, koja unaprijed nije vezana uz poseban projekt, dodjeljuje jednom ili više korisnika državne potpore.
(5) Pojedinačna državna potpora (ad hoc), u smislu ovoga Zakona, podrazumijeva svaku državnu potporu dodijeljenu bilo kojem korisniku izvan utvrđenih programa državne potpore.
Članak 5.
(Neodobrena državna potpora)
(1) Osim ako nije drukčije propisano ovim Zakonom, državna potpora u bilo kojem obliku koja narušava ili prijeti da naruši tržišnu konkurenciju davanjem prednosti određenim gospodarskim subjektima, proizvodnji ili trgovini određenih proizvoda ili pružanju određenih usluga, u mjeri u kojoj to može utjecati na ispunjavanje obveza Bosne i Hercegovine u međunarodnim sporazumima, nije sukladna ovom Zakonu.
(2) Stavak (1) ovoga članka primjenjuje se na programe ili sheme državne potpore i na pojedinačnu državnu potporu.
(3) Državna potpora dodijeljena protivno odredbama ovoga Zakona, odnosno bez ili protivno odredbama odluke Vijeća, nezakonita je i mora se biti vraćena.
Članak 6.
(Odobrena državna potpora)
(1) Odobrena državna potpora je:
c) financijska potpora pravnim i fizičkim osobama kojima je sukladno posebnim pravilima povjereno obavljanje usluga od općeg ekonomskog interesa ili dodijeljeno isključivo pravo obavljanja određenih djelatnosti ako bi u slučaju nepostojanja takve pomoći te osobe bile onemogućene u izvršavanju posebnih zadataka koji su im povjereni i pod uslovom da je državna potpora samo naknada za obavljanje i izvršenje tih zadataka i pod uvjetom da se time u većoj mjeri ne narušava tržišna konkurencija i ispunjavanje preuzetih međunarodnih obveza;
Logovan wrote:
vi ništa ne čitate al morete mudrovat ko malo ko znači ne samo ti nego 99% onih koji nisu pročitali članak uključujući i debilno-kretenske glupave komentare na portalu, nije ni čudo što je država propala
a smijem se kladiti da je 99% komentatora uljupaši koji i ne znaju kako karta izgleda
"Najvjerovatnije je da će veliki broj studenata koji koristi javni gradski prijevoz biti u obavezi da kupi studentsku kartu prilikom upisa na fakultete. Svi kojima to ne treba i koji to dokažu, bit će oslobođeni od kupovanja studentske karte. Neće biti nikakvih problema. Plaćanje 100 KM je maksimalna cijena, a možda će cijena biti 80 ili 90 KM", kazao je Serdarević.
Naveo je da oni studenti koji imaju automobil na sebi, koji žive blizu fakulteta i koji idu na studentsku razmjenu neće biti obavezni da kupuju studentsku kartu.
Last edited by vješalica on 08/08/2017 13:22, edited 1 time in total.
Logovan wrote:
vi ništa ne čitate al morete mudrovat ko malo ko znači ne samo ti nego 99% onih koji nisu pročitali članak uključujući i debilno-kretenske glupave komentare na portalu, nije ni čudo što je država propala
a smijem se kladiti da je 99% komentatora uljupaši koji i ne znaju kako karta izgleda
"Najvjerovatnije je da će veliki broj studenata koji koristi javni gradski prijevoz biti u obavezi da kupi studentsku kartu prilikom upisa na fakultete. Svi kojima to ne treba i koji to dokažu, bit će oslobođeni od kupovanja studentske karte. Neće biti nikakvih problema. Plaćanje 100 KM je maksimalna cijena, a možda će cijena biti 80 ili 90 KM", kazao je Serdarević.
Naveo je da oni studenti koji imaju automobil na sebi, koji žive blizu fakulteta i koji idu na studentsku razmjenu neće biti obavezni da kupuju studentsku kartu.
Pročitao sam, ne brini, pa te sad pitam:
Zašto studenti moraju biti u obavezi da kupe kartu?
Zašto student mora fakultetu dokazivati da mu ne treba karta? Ko je fakultet da ja njemu moram ovo dokazivati?
Šta fakultet ima sa Grasom?
Šta je sa apsolventima?
Šta je sa onim koji obnavljaju godinu, a ostalo im npr. dva ispita?
Nemoj mi samo priče oko švercovanja. Govorio sam hiljadu puta oko toga i ovo nije način da se spriječi, već da se napune nečiji džepovi. Ima drugi način.
Zašto student mora fakultetu dokazivati da mu ne treba karta? Ko je fakultet da ja njemu moram ovo dokazivati?
Šta je sa apsolventima?
Nemoj mi samo priče oko švercovanja. Govorio sam hiljadu puta oko toga i ovo nije način da se spriječi, već da se napune nečiji džepovi. Ima drugi način.
Normala da ima drugi način ali tada bi revizori morali raditi svoj posao i 'visiti' po stanicama i dozvoljavati ulazak u tramvaje/buseve samo onima sa kartom/kuponom ali problem je što su prezauzeti kladionicom.
Logovan wrote:
Šta je sa apsolventima?
nisi pročitao, a ako jesi onda nisi razumio
1. studenti nisu u obavezi da kupe kartu-da si pročitao znao bi da nisu u obavezi niti je upis uslovljen kartom kao što ste lupali na prethodnih 20 stranica da čovjek ne povjeruje kakve sve gluposti čita
2.ne dokazuješ fakultetu nego ministarstvu saobraćaja-prevoznicima svoj status da bi ti se odredila prema tome tvoj asubvencija ili da ne moraš kupiti kartu(,kad si već pričao o tome da se život studenta svodi na jednu relaciju kuća-fakultet (i da je to unutar 2kilometra) onda dokaži to, pa ćeš biti i oslobođen u potpunosti te kupovine karte od 100 maraka
eh onda dolazimo do onog vrlo bitnog zaključka o kojem sa ja davno govorila da se život studenta ne svodi na jednu relaciju i to opet ostavlja mogućnost onima koji neće kupiti kartu da se švercaju u slobodno vrijeme a to nek bude obaveza grasa da ih kazni u skladu sa zakonom
3.fakultet nema veze sa grasom nego sa oba prevoznika(da si čitao to bi saznao) jer tvoj status na fakultetu ti pruža mogućnost da kupiš kartu po beneficiranoj cijeni (teško je shvatiti ali može se) pročitaj opet tačku 2.
4.apsolventi imaju svoj status
5.ponavljači isto imaju svoj status pa prema tome,kako je definisano će ostvariti pravo na svoju kartu https://www.klix.ba/vijesti/bih/svim-st ... /170807087
imaš svoj status jesi li budžetski jesi li samofinansirajući ili dr. pa ako ne znaš svoj status kad je u pitanju plaćanje školarine bilo bi dobro da saznaš;) a za to ti ne treba gras već studentska služba
ps
umjesto što bistriš politiku o grasu danonoćno deder se ufati knjige i završi ta dva ispita
Logovan wrote:
Šta je sa apsolventima?
1. studenti nisu u obavezi da kupe kartu-da si pročitao znao bi da nisu u obavezi niti je upis uslovljen kartom kao što ste lupali na prethodnih 20 stranica da čovjek ne povjeruje kakve sve gluposti čita
ps
umjesto što bistriš politiku o grasu danonoćno deder se ufati knjige i završi ta dva ispita
Najvjerovatnije je da će veliki broj studenata koji koristi javni gradski prijevoz biti u obavezi da kupi studentsku kartu prilikom upisa na fakultete.
Logovan wrote:
Šta je sa apsolventima?
ps
Najvjerovatnije je da će veliki broj studenata koji koristi javni gradski prijevoz biti u obavezi da kupi studentsku kartu prilikom upisa na fakultete.
vidiš li šta pišeš? i pročitaj opet sa razumijevanjem
studenti koji koriste će biti u obavezi da kupe ko ne koristi neće
nemoj selektivno čitati ne dobija se rak na očima od čitanja, a ni na mozgu od razmišljanja
pročitaj text kompletan na linku pa prozivaj nekog da laže
nemoj da ti bude mrsko
nemoj da misliš da si pročitao tekst ako si pročitao naslov članka
Last edited by vješalica on 08/08/2017 13:56, edited 1 time in total.
Logovan wrote:umjesto što bistriš politiku o grasu danonoćno deder se ufati knjige i završi ta dva ispita
Ne studiram više, nisam student.
al si glavni govornik studentski
trebali bi ti vjerovati?
hajde da se ne umaraš i ne gubiš vrijeme
opet pročitaj članak pa ti bude jasnije ovaj put svaku rečenicu detljano da ne repiliciraš sa nesuvislim komentarima
Logovan wrote:umjesto što bistriš politiku o grasu danonoćno deder se ufati knjige i završi ta dva ispita
Ne studiram više, nisam student.
al si glavni govornik studentski
trebali bi ti vjerovati?
hajde da se ne umaraš i ne gubiš vrijeme
opet pročitaj članak pa ti bude jasnije ovaj put svaku rečenicu detljano da ne repiliciraš sa nesuvislim komentarima
Inače, volim biti glavni govornik u svemu.
Pročitao sam, rekoh ti. Pokušat ću da ignorišem ovu vijest.
drugi profil wrote:Doci ce vrijeme da ces moci hodati ulicama bez licne karte, ali neces moci bez grasovog kupona.
da si pročitao članak uvidio bi da se ne radi nikokakvom grasovom kuponu već o karti ja zajvni prevoz koja ce vrijediti u oba prevoznika
od čitanja se ne dobija rak na očima
Svaka neizgovorena je zlatna u tvom slucaju.
Ne vidm gdje se referisem na clanak?
Govorim o pomami vlasti da natura rjesenja preko grbace naroda, bez obzira ima li to ikakve veze sa redom, pravom i zakonom.
I opet ti kazem: napises, procitas sta si napisala, pokusas da skontas ima li to logike i smisla, pa onda imas delete ili abort, sto bih u tvom slučaju preporucio kao glavnu opciju.
U suprotnom mozes odluciti da si najpametnija i pritisnuti submit, sto ce izazvati palmejs u publici, ali hajd... ti se brukas, a ne ja.
Bez obzira koliko ovo stvarno super cijena bila, dakle ja da sam student ja bih odmah pristao na ovo, jer znam koliko sam love potrosio na karte i to je bio puno veci iznos od 100 KM (da ne govorim da ti karta nije vazila u svim zonama - nego jednoj!)
Dakle, cijena od 100 KM je MIZERIJA da se vozas citavu godinu i mislim da bi to bio zasigurno najjeftiniji prevoz za studente u regionu.
Ipak.
Mislim da nije potrebno tjerati ovakav nacin naplate karata. Jeste efikasan, ali evo vidimo iako je povoljan ako sam shvatio 50%, opet je naisao na velike kritike.
Ono sto je kanton trebao jeste ponuditi vise opcija:
- Platis odmah sve unaprijed 100 KM i miran si. Dobijes godisnju kartu (mislim da bi dosta studenata ovo uzelo. Jer kazem, ja znam da sam platio puno vise. Pa nisam glup da ne uzmem duplo jeftiniju ponudu!? Ako nema neka kvaka u svemu)
- Ne platis nista, ali onda placas mjesecne karte kao i do sada i izadje te skuplje. (Mozda nekome i tako odgovara. Sto da ne).
- Ne platis nista, kontas da se svercas - ovdje vec trebaju da iznadju efikasan nacin provjere + kaznjavanja. 10 revizora po tramvaju nije rjesenje. Rjesenje je drakonska kazna ako nemas kartu. Eh pa kad jednom platis tipa 80 KM jer nemas kartu, pa kad se to procuje, razmislit ce onda svako da li mu se isplati. Eh, al to je vec tez posao.
Uostalom zar idu studenti svaki mjesec na fakultet? Mislim, ja kad sam studirao januar jel ono i februar se nije islo na fax. Tada su ispiti. Isto tako juni, juli, august, septembar. Ispitni rokovi, tada ne ides svaki dan na fax. Odes mjesecno mozda 5-6 puta na ispit i to je to.
Dakle, trebala se ostaviti opcija studentima, pa neka svako sebi izracuna kako mu se isplati. Pa nismo neka diktatura, da te neko obaveze da placas nesto sto neces.