Saka wrote:Ma ja bih bio zadovoljan da bude OLED ekran (to je već sigurno), veća rezolucija, eliminisani bezeli sa strana, a chin i forehead nek se bar malo smanje, ako se ne mogu skroz ukloniti. Uveliko se priča o čitaču otiska ugrađenog ispod ekrana, Apple vec posjeduje patent, mislim da bi to mogli realizovati pa da se stanji chin. A što se tiče foreheada, nek ostane (smanjen) zbog slušalice i kamere. Nešto sam skeptičan prema piezoelektričnom zvučniku, a i pozicija prednje kamere na dnu mi je čudna. Uglavnom Xiaomi jeste požurio (zato ga i zovu koncept), ne vjerujem da će Apple ići full in ali biće ponešto od toga plus iznenađenja.
Što se tiče kapaciteta, sigurno je da će koristiti ovo vrijeme da pripreme, već ima informacija o narudžbama za ekrane, a i vjerovatno će koristiti više dobavljača. Ne treba zaboraviti da Apple ima ogromne resurse, Xiaomi je za njih još uvijek kikiriki (dobro nije kikiriki ali ima oko 10 puta manje prihode).
Za marže - nažalost Apple je pokazao da se ne libi dići cijenu ako je potrebno. Upravo smo to vidjeli sa Macbook Pro koji je inicijalno prilično skuplji od prethodne generacije.
Stoji, ali problem nije u resursima, vec u instaliranom kapacitetu. Dzaba ti sto si gigant ako jednostavno nema proizvodnog kapaciteta, a za dio ovih stvari ga fakat nema (zato me i cudi da je Xiaomi odlucio da ovo svoje cudo pusti u prodaju - kad sam ga vidio konto sam da je samo koncept i da nema sanse da krene u proizvodnju ove godine). Od ovog se ne moze pobjeci, taman bio i Apple. I problem nije samo nedostatak kapaciteta, vec i nerentabilne cijene eksploatacije (ono sto sam rekao za marze).
Bezele sa strana mogu bez problema ukinuti, sto objasnjava i upotrebu OLEDa. Za razliku od "tradicionalnih" LCD IPS ekrana, OLED je savitljiv - pa se zato i koristi u uredjajima sa savijenim bokovima (Samsung Edge serija, eksplozivni Note 7, Mi Note 2 - prva dva su Samsung AMOLED, drugi je navodno OLED kineske proizvodnje). Dakle, moraju ici na OLED htjeli to ili ne. Iskreno, ja nisam ljubitelj OLEDa - jednostavno mi kvalitetan LCD izgleda prirodnije, ali to je subjektivna stvar.
A sta se desava kada stanjis bocne bezele? Uredjaj postaje dosta uzi, ali ne i "nizi" - tako da npr. moj telefon je svega par milimetara siri nego iPhone 6, ali je 7mm visi - jer ima male bocne bezele, ali opet je ekran 5.15" i opet je 16:9. Dakle, Apple bi morao uciniti sto i Xiaomi - koristiti 17:9 ili slican ekran, jer se mijenja aspect ratio. Ovo ce biti fina pizdarija za developere i dizajnere, narocito sa legacy aplikacijama. (Apple je po meni kasnio s prelaskom na 16:9 dvije godine - bili su suvise konzervativni i kamo srece da su 4orku odmah napravili sa malo vecim 16:9 ekranom, umjesto sto su cekali peticu)
Slazem se da se ne mora ici na dizajn slican Xiaomiju, jer su oni bas dogurali ekran do samog vrha uredjaja. Bez toga, ne bi bilo potrebno ni ici na 17:9 ekran (plus bi mogli koristiti forehead za par senzora, zvucnik). I meni se cini da ce Apple ici na taj pristup koji si opisao - da ne idu bas do kraja kao Xiaomi. Za zvucnik se ne sikiram radi kvaliteta zvuka, vec radi tehnologije - ne znam sa kakvim materijalima ce raditi, jer keramika nije zahvalna (skupa, spora proizvodnja, ogranicen kapacitet). Ako ta odluka za sobom povlaci da ce svaki takav telefon biti keramicki, to trenutno iskljucuje uredjaje sa BOM-om od 200 dolara ili manje (a to je BOM za standardni iPhone i Galaxy S). Tu je i problem velicine, jer se ovo trenutno ne moze napraviti na malim uredjajima, ima previse problema i zahtjeva jos veca ulaganja, sto totalno sjebe ionako upitnu rentabilnost.
Cijene mogu dizati, ali iPhone nije MacBook. MacBook hladno ima lifecycle od 4 ili vise godina... iPhone nema... iPhone mora imati dosta vece marze od MacBooka, i generise dosta vise dobiti (cca 70% kumulativne dobiti Applea dolazi od iPhonea). Dakle, mogu pumpati cijene na drugim proizvodima, ali na iPhoneu nemaju ni blizu toliko prostora. Zato i mislim da ce imati neki posebni anniversary model koji bi ujedno bio tehnoloski demostrator - to mogu traziti kakve hoce pare... Ali ne mogu to priustiti na ostalim iPhone modelima.