kroz posao se, svakodnevno, susrecem sa velikim brojem privrednika, kako domacih, tako i stranih.
iz licnog iskustva kazem da je to "kupujmo, koristimo domace", samo jedna, velika, ubleha plasirana od tih domacih firmi, kako bi pokusale povecati svoje poslovanje kroz prihode, sve na ime lokal-patriotizma.
zasto ovo govorim? kad sam na sastancima u tim domacim firmama, slomih se ziv da im prodam uslugu firme za koju radim, koja je 100% domaca, posluje od 2000. godine, uredno prijavljeni radnici i placaju se svi porezi na vrijeme... jer domaci gazda ili mu rukovodeci kadar vaga izmedju nas i slovenske konkurencije, koja u BiH ima prijavljenog samo jednog radnika za stalno, usluge fakturise u eurima, preko matice u sloveniji, usluge trpaju telefonom preko uposlenika koji rade na crno, kroz nekakve ugovore o djelu, treningu, probnom radu, placeni po ucinku..., po zvanicnom cjenovniku smo izjednaceni po pitanju cijene usluge, ali slovenci idu sa damping cijenom (licno sam gledao ponude gdje odstupaju i po 50% od zvanicnog cjenovnika, sve kako bi nas probali zgaziti i skloniti sa trzista, a moze im se kad navedoh koliko trose na uposlenike), usluga, ako nije bolja kod nas, u najmanju ruku izjednacena, nikako gora od te konkurentske...
eh, kad te velike patriote, same budu podrzavale domace, od mene mogu ocekivati isti povratni efekat. sve dok gledaju samo sebe i samo svoje interese, ni ja necu obracati paznju na proizvodjaca artikala koje kupujem, nego kupovati "po navici" i licnom nahodjenju, bez ikakve patetike kako nam lova ode vani, jer, pobogu, ne podrzavamo domace. ode i, moguca, lova moje firme u sloveniju, kojom bi se i kolegama i meni mogle povecati plate, samim tim i doprinosi drzavi i sve sto slijedi nakon toga.