GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#18676 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Tomahawk11 »

triconja wrote:Od rata do sad ne mogu osigurati naplatu, to je 20+ godina :lol: . Nigdje nema da se vozis dzabaluka samo uSarajvu :lol: .
Pa i vozila su uglavnom džabaluka :mrgreen:
amar1994

#18677 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:
DaffyDuck

#18678 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DaffyDuck »

Kaze Gusic u grasu NECE biti otpustanja, karte idu na 2KM (dakle poskupljuju), uz represiju ceno prodat vise kupona - u prevodu ko vas .... mi idemo po svom, samo nam zafalilo za plata :bih:
problemnatravunu

#18679 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by problemnatravunu »

Pošto se kantonalna vlada sa vrlim brzostudirajućim premijerom baš zadala da "riješi" ove probleme sa Grasom, ja zaista iskreno očekujem da KS rasproda sve, ali SVE službene automobile , te da svi uposlenici, ali SVI koriste javni gradski prevoz Gras-a, dakle da kupe i posjeduju mjesečni kartu, pokaz, kako se već zove!
Takođe da im se odobri i korištenje te tzv.komercijale (Grasove naravno!), s time da te dodatne pare date za voznju u "komercijali" , mogu odbiti od poreza!
Jel pošteno?
I primjer koji će onda , ja garantiram, slijediti velika većina gradjana KS !
Naravno, očekujemo i da se vozila redovito čiste, te da tzv.revizori zaista zdušno, aktivno i pristojno rade svoj posao

:thumbup:
bumerangss

#18680 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

man_464 wrote:Student sam i slazem se potpuno sa ovim da se student obavezuje da kupuje kartu. Zasto. Jednostavno:

Naime barem 50% ako ne i vise studenata nema kartu i svercuje se. (Iz iskustva jer znam kako moje kolege rade).

Ko zivi blize od 2 km od faxa donese takvu potvrdu i ako želi oslobodi ga se plaćanja. To kao student nece ama baš nikad uci u prevoz. Aha malo sutra. Uostalom ovim potezom studenti bi bili na dobitku jer za samo 16 maraka dobivaju kartu da se vozaju beskonačno mnogo puta u mjesec dana. A ne da svaki put kad kroce u prevoz placaju 1.6 KM.

Poenta ovog harača kako je nazvan je da se stanovništvo primora da koristi vise gradski prevoz a to ujedno smanjuje gužve na našim cestama. Zatim manje zagađenje naravno. Neka se za 20% smanji broj vozila to bi bio uspjeh.
Ja nisam za da se neko primora na takav nacin da kupuje kartu a mislim i da nije po zakonu da se uslovljava upis na fax sa tim :roll:

Jedini ispravan nacin da se primoraju ne samo studenti nego svi koji koriste GRAS jeste pojacana kontrola revizora!
I ne samo revizora nego i vozaca u busu i minibusu tako sto ce prvo otvoriti samo prednja vrata da putnici udju pa ostala vrata da neko izadje. 12 dana sam bio u Dubrovniku i pisao sam da sam pozitivne utiske o njihovom Libertasu, kako su busevi novi, cisti, neišarani, vozaći isto obuceni kako svi ulaze na prva vrata i prislone mjesecnu da "pisne" poništivac ili ponište kartu kupljenu u trafici za 12 kn ili kupe kod vozaca za 15 kn ili kao ja uzmu dnevnu kartu 30 kn i vozaju se neogranicen broj puta 24 sata od prvog poništavanja. Za tih 12 dana nikad nije ušao nijedan revizor! Nema potrebe jer je narod kulturan a u ovom ljetnom periodu 80% putnika su turisti kao ja, emancipovan narod :D ali i dubrovcani ulaze samo na prednja vrata i ne govore "imam mjesecnu" kao kod nas nego ili prisloni da "pisne" poništivac ili ponište kartu.

Znaci da naši vozaci busa i minibusa moraju malo uciti kulturi nase putnike da ulaze na prednja vrata i da nece da krenu ako neko uleti da druga ili treca vrata dok ne plati kartu ili da odma vozac zove policiju. Znam da vozaci trole i tramvaja to ne mogu raditi ali zato postoje kontrolori

Dalje, u Dubrovniku barem sad u ljetnom periodu autobusi pocinju voziti od 5:00 pa sve do 02:30 :!: i to svakih 10 minuta na linijama Mokušica-Pile i Pile-Babin kuk a na ostalim linijama normalno rijedje po potrebi kao sto je linija br 7 Kolodvor-Babin kuk koja ide svakih 40 minuta

Poenta moje price je da prvo GRAS mora sviju natjerati da kupuju karte strogom kontrolom jer i ja kao putnik koji uvijek ima mjesecnu se osjecam budala kad vidim da skoro pola putnika nema kartu. Nisu tu samo studenti nego i dosta raje koja radi jednostavno nece da kupuje radnicki kupon. Sto bi kupovao kad vidi da nije bas potrebno!

I za to sto kažeš da se stimuliše upotrba GRAS-a tj smanjenje broja privatnih automobila zbog zagadjenja... i za to je kriv GRAS! Ja znam tamo od 2000 do 2007 u zlatnom Gras-ovom periodu da u mojoj ulici koja ima 100-tinjak kuca je bilo nekih 10-ak auta sto znaci da je 90% ljudi koji rade išlo na posao GRAS-om jer je prevoz bio dobar, redovan ne samo moja linija Otoka-Boljakov koja je tad imala cak dva busa u jutarnjem i popodnevnom periodu svakih 20 minuta nego je bilo više i tramvaja, na svaki zeleni interval semafora je isao tramvaj a stanica Dom armije je bila kao sad stanica Pile (ispred starog grada u Dubrovniku) gdje je svako par minuta polazio po jedan bus za Koševsko brdo, Breku, Breku 2 a za Podhrastove je išao dobro se sjecam svakih 10 minuta u vrijeme špice! Sad je ta stanica utihnula polu-prazna....

Dakle slab javni gradski prevoz (neredovan) je natjerao onih 90% da kupe auta i da tako idu na posao jer šefa na poslu ne zanima svako drugi treci dan što kasniš zbog toga što nije bilo busa pa sad u mojoj ulici ima 70 80 auta a GSAS-om se vozaju uglavnom subvencijonirani penzioneri, djaci i sve manje studenti jer i oni prelaze na auta :mrgreen:
bumerangss

#18681 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

wewa wrote:ja se vozim komercijalom svaki dan, a otkako su vrucine maksuz cekam centrotrans da se ne bih bandacila u neklimatiziranom grasovom vozilu.
I ja isto :thumbup: rijetko koristim komercijalu jer imam GRAS-ov radnicki ali kad je neki udes, zastoj tramvaja onda cekam komerijalu ali centrotrans upravo da se malo rashladim :D
bumerangss

#18682 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Tomahawk11 wrote:Na čemu temelje ovu odluku o poskupljenju komercijale? Osim na tome da ih ima više nego što treba, pa treba s leđa građana namiriti :roll:
Temelje na tome da karta kod vozaca tramvaja kosta 1,80 a u komercijali 1,60 KM :D
bumerangss

#18683 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

zavezata-vreca wrote:I kupon bi trebalo oporezovati ... Kad moze porezna naplatiti svoj od plata i toplog zasto bi gras jedini izvisio. Doprinosi i za prevoz.
Oporezovan je dovoljno sa 17% PDV-a!
Prpa.ba

#18684 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Prpa.ba »

Zar je i bilo ikakve sumnje da Kiflice, Zahiragici i ostali sublimatori bosnjacke politicke misli nece probleme koje su oni napravili rjesavati preko ledja gradjana. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18685 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

Bahatost građana nad kojima nema kontrole - ako mogu ukrast ukrast ću (ne plaćanje vožnje je krađa od 1.60KM)
Bahatost radnika koji su isti ovi građani, samo unutar firme, kojeg boli kurac za sve i ukrast će i gorivo i radnu opremu, diplomu divlju da bi dobio višu platu etc.
Sve je to isto, samo na različitim nivoima...

Untermensch
Subhuman
Poluljudi

Mogu danima ovdje pisati o mojim iskustvima sa radnicima Sarajevo gasa, BH Telecoma, ViKa, FMUP, Mup KS
Koji sa lagera firme sebi za kuće uzimaju
3 radnika sa 3 različita službena vozila dolaze na rad

Ja platim svaki mjesec 300KM da onaj u FMUP može igrati karti na poslu (licno gledao)

Ovo je zemlja totalnih sloboda, što je dobro u jednu ruku ako nemaš obraza to da iskoristiš. Normalnim ljudima je to pritisak, sikiracija, smor... i jebi mu mater, protiv većine se ne isplati boriti... ugasi klix i tv, čitaj strane portale, radi svoje, i uzivaj...
omar little

#18686 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by omar little »

dijaspora sjedi po europama, amerikama, australijama, standard fin, radi se, ima se, bolih ih briga sto gras propada,nigdje solidarnosti. dze to ima. udri ih po dzepu, os pasos plati kupon. os u zemlju uci kupi gras mjesecnu na granici. nes kupon nema ulaska. simple
maxell_sarajevo

#18687 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by maxell_sarajevo »

Važi li mjesecna u komercijali kad nema struje,kad je udes pa tramvaji ne rade?
Eh kad bude važila tad cu kupovat, ustvari necu ni tad jer 53KM koje dobijem za prevoz ulozim u BP Oil i Dizel.
man_464

#18688 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Pitaj centrotrans da te pusti sa mjesečnom.

Vjerujem da ce sigurno htjeti

:lol:
vješalica

#18689 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

DaffyDuck wrote:Kaze Gusic u grasu NECE biti otpustanja, karte idu na 2KM (dakle poskupljuju), uz represiju ceno prodat vise kupona - u prevodu ko vas .... mi idemo po svom, samo nam zafalilo za plata :bih:
šta bolan podmećeš priču
karta će poskupiti na 2 marke u komercijali
MAN-lion's coach

#18690 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MAN-lion's coach »

shbc wrote:
MAN-lion's coach wrote:
Prvo i osnovno sram i stid da te bude. U komunikaciji i repliciranju na tvoje konstatcije nećeš mi se , ni pod razno , obraćati sa tonom vi, vas i slično u naletima histerije i (ne)znanja o pojedinim stvarima i lično me , kao tebi i ostalim učesnicima , nepoznatu ličnost ovdje prozivati za navedene stvari jer ti se moj komentar nije svidio i što ne znaš sa drugim ljudskim bićem komunicirati kako Bog i kultura zapovjeda. Kad se naučiš komunicirati javi se , pogotovo kad se uzme za činjenicu da pod nadimcima u virtuelnom svijetu nemaš pravo ne dozirati način komunikacije i ophođenja poput pojedinaca ovdje i ne znam sa čim da uporedim to životinjsko-primitivno-glupavo ponašanje.
Jasta nego vi. Kad ste se to usprotivili? Kad ste se to digli glas i rekli da vam vode firmu u propast? Jok, bolila vas ona stvar dok vam nije doslo do guzice. Sad ovdje glumite neke moralne vertikale. Vi vi. Jasta nego vi.
Ja sam te upozorila da ne nasrćeš verbalno na mene ovdje i navela sam ti razloge. Nisam ja sa tobom ovce pasla da samnom tako razgovaraš. Ako ne znaš komunicirati i razmjenjivati mišljenje i diskusiju na socijalno i svaki drugi prihvatljiv način , potraži stručnu pomoć. I ne vi iz milijardu razloga.
vješalica

#18691 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

mk ultra wrote:
Ja platim svaki mjesec 300KM da onaj u FMUP može igrati karti na poslu (licno gledao)
uu zanimljivo
znači ti imaš neki posao ili način sa kojim mjesečno 300KM finansiraš nekog lika u MUP-u?
ekstra zanimljiva tvrdnja
vješalica

#18692 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

bumerangss wrote: Ja nisam za da se neko primora na takav nacin da kupuje kartu a mislim i da nije po zakonu da se uslovljava upis na fax sa tim :roll:

Jedini ispravan nacin da se primoraju ne samo studenti nego svi koji koriste GRAS jeste pojacana kontrola revizora!
I ne samo revizora nego i vozaca u busu i minibusu tako sto ce prvo otvoriti samo prednja vrata da putnici udju pa ostala vrata da neko izadje. 12 dana sam bio u Dubrovniku i pisao sam da sam pozitivne utiske o njihovom Libertasu, kako su busevi novi, cisti, neišarani, vozaći isto obuceni kako svi ulaze na prva vrata i prislone mjesecnu da "pisne" poništivac ili ponište kartu kupljenu u trafici za 12 kn ili kupe kod vozaca za 15 kn ili kao ja uzmu dnevnu kartu 30 kn i vozaju se neogranicen broj puta 24 sata od prvog poništavanja. Za tih 12 dana nikad nije ušao nijedan revizor! Nema potrebe jer je narod kulturan a u ovom ljetnom periodu 80% putnika su turisti kao ja, emancipovan narod :D ali i dubrovcani ulaze samo na prednja vrata i ne govore "imam mjesecnu" kao kod nas nego ili prisloni da "pisne" poništivac ili ponište kartu.

Znaci da naši vozaci busa i minibusa moraju malo uciti kulturi nase putnike da ulaze na prednja vrata i da nece da krenu ako neko uleti da druga ili treca vrata dok ne plati kartu ili da odma vozac zove policiju. Znam da vozaci trole i tramvaja to ne mogu raditi ali zato postoje kontrolori

Dalje, u Dubrovniku barem sad u ljetnom periodu autobusi pocinju voziti od 5:00 pa sve do 02:30 :!: i to svakih 10 minuta na linijama Mokušica-Pile i Pile-Babin kuk a na ostalim linijama normalno rijedje po potrebi kao sto je linija br 7 Kolodvor-Babin kuk koja ide svakih 40 minuta

Poenta moje price je da prvo GRAS mora sviju natjerati da kupuju karte strogom kontrolom jer i ja kao putnik koji uvijek ima mjesecnu se osjecam budala kad vidim da skoro pola putnika nema kartu. Nisu tu samo studenti nego i dosta raje koja radi jednostavno nece da kupuje radnicki kupon. Sto bi kupovao kad vidi da nije bas potrebno!

I za to sto kažeš da se stimuliše upotrba GRAS-a tj smanjenje broja privatnih automobila zbog zagadjenja... i za to je kriv GRAS! Ja znam tamo od 2000 do 2007 u zlatnom Gras-ovom periodu da u mojoj ulici koja ima 100-tinjak kuca je bilo nekih 10-ak auta sto znaci da je 90% ljudi koji rade išlo na posao GRAS-om jer je prevoz bio dobar, redovan ne samo moja linija Otoka-Boljakov koja je tad imala cak dva busa u jutarnjem i popodnevnom periodu svakih 20 minuta nego je bilo više i tramvaja, na svaki zeleni interval semafora je isao tramvaj a stanica Dom armije je bila kao sad stanica Pile (ispred starog grada u Dubrovniku) gdje je svako par minuta polazio po jedan bus za Koševsko brdo, Breku, Breku 2 a za Podhrastove je išao dobro se sjecam svakih 10 minuta u vrijeme špice! Sad je ta stanica utihnula polu-prazna....

Dakle slab javni gradski prevoz (neredovan) je natjerao onih 90% da kupe auta i da tako idu na posao jer šefa na poslu ne zanima svako drugi treci dan što kasniš zbog toga što nije bilo busa pa sad u mojoj ulici ima 70 80 auta a GSAS-om se vozaju uglavnom subvencijonirani penzioneri, djaci i sve manje studenti jer i oni prelaze na auta :mrgreen:
niko se ovdje nikada nije ni osvrnuo na činjenicu da postoje ljudi koji plaćaju kartu (nebitno koju) ali je plate i imaju,a oni se kurče o neplaćanju karte i sole svima pamet
takve korisnike ne pominju i nikom ništa
znači najnormalnije obrazli prešute činjenicu da se voze pore ljudi sa kartom i njih onemogućuju u uživanju usluge koju su platili i to na način da prave nepotrebnu gužvu,a o problematičnim facama i gelipterima da ne govorim
to je sve najgora šljaka kojoj je jedino rješenje zaklopiti stajalište da ne može ući i diskusija završena
pa bi ti vidio kako bi bilo se drugačije voziti u tramvaju u kojem samo se voze ljudi sa kartom
onda ona ološ i pjančuge smrdljive kad uđu sve usmrde i upeksine,zajedno sa gurbetima razne vrste
i što se tiče ulaska na prednja vrata,to samo može u centrotransu
da vidiš kako su mnaji od makova zrna nema tamo bogaranja i lupanja po vratima kao kod grasa
stojiš u redu taman i 10 minuta dok šofer pogleda karte i naplati
neko se bagra zapuštena navikla da radi šta hoće i hajde ti to u suru utjeraj
triconja

#18693 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by triconja »

vješalica wrote:
bumerangss wrote: Ja nisam za da se neko primora na takav nacin da kupuje kartu a mislim i da nije po zakonu da se uslovljava upis na fax sa tim :roll:

niko se ovdje nikada nije ni osvrnuo na činjenicu da postoje ljudi koji plaćaju kartu (nebitno koju) ali je plate i imaju,a oni se kurče o neplaćanju karte i sole svima pamet
takve korisnike ne pominju i nikom ništa
znači najnormalnije obrazli prešute činjenicu da se voze pore ljudi sa kartom i njih onemogućuju u uživanju usluge koju su platili i to na način da prave nepotrebnu gužvu,a o problematičnim facama i gelipterima da ne govorim
to je sve najgora šljaka kojoj je jedino rješenje zaklopiti stajalište da ne može ući i diskusija završena
pa bi ti vidio kako bi bilo se drugačije voziti u tramvaju u kojem samo se voze ljudi sa kartom
onda ona ološ i pjančuge smrdljive kad uđu sve usmrde i upeksine,zajedno sa gurbetima razne vrste
i što se tiče ulaska na prednja vrata,to samo može u centrotransu
da vidiš kako su mnaji od makova zrna nema tamo bogaranja i lupanja po vratima kao kod grasa
stojiš u redu taman i 10 minuta dok šofer pogleda karte i naplati
neko se bagra zapuštena navikla da radi šta hoće i hajde ti to u suru utjeraj
Belesi razlika medju stalezima, more se ko prstom u govno potrefit koji stalez ide kojim prevoznikom :bih: .
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18694 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

vješalica wrote:
mk ultra wrote:
uu zanimljivo
znači ti imaš neki posao ili način sa kojim mjesečno 300KM finansiraš nekog lika u MUP-u?
ekstra zanimljiva tvrdnja
Jeste, veoma zanimljivo
Kad vidis krezubog kretena sa zavrsenim fakultetom na sokocu u prstima ko papcima kako kuca po tastaturi svoje ime i mijenja fontove
Meni ga oporezuje da se on zajebava
Jeli njega ikad iko upitao sta radi na poslu? Ko sto vecinu naroda njihov nadređeni pita... pitaj onu radnicu u buregdzinici jel odigra koju partiju, sta bi joj rekao onaj sto je plati.
Dr. Kuca

#18695 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Jednostavno je rijesenje svake godine otpisati dug. Tako je drug tito radio.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18696 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

pa zar je to moguće ?
man_464

#18697 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Danas u tramvaju gospođa je usla na Malti i kupila kartu i namjerno je nije poništila iako je kontrola upozorila da poništi. Izadjose revizori i ona opet sjedne bez da poništi kartu. Alipašino polje ulazi druga kontrola i 3 puta moli doticnu da poništi kartu ali ona uporno daje izgovor da ide jednu stanicu. Naravno. Nakon 3 puta nema vise na lijepu i govore joj da kupi doplatnu kartu od 26 i 60 jer se vozila bez ispravne karte ili da da dokumenta. Na to ide odgovor nemate pravo da me legitimisete. Slozise se i revizori da je tako i prozvaše policiju i patrolu. Nakon 5 minuta čekanja i Bogaranja putnika koji misle da su revizori krivi sto tramvaj stoji 5 minuta dolazi patrola koja legitimise tkz gospođu...

Znaci ljudi te mole da ponistis kartu a neces pa i treba da sad da plati 26 i onda jos 50 maraka kazne.
drug_profi

#18698 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Slazem se. Ali se mora rjesiti tako da se saobracaj ne remeti. Demokratija nam je dosla glave.
HomeArt

#18699 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by HomeArt »

man_464 wrote:Danas u tramvaju gospođa je usla na Malti i kupila kartu i namjerno je nije poništila iako je kontrola upozorila da poništi. Izadjose revizori i ona opet sjedne bez da poništi kartu. Alipašino polje ulazi druga kontrola i 3 puta moli doticnu da poništi kartu ali ona uporno daje izgovor da ide jednu stanicu. Naravno. Nakon 3 puta nema vise na lijepu i govore joj da kupi doplatnu kartu od 26 i 60 jer se vozila bez ispravne karte ili da da dokumenta. Na to ide odgovor nemate pravo da me legitimisete. Slozise se i revizori da je tako i prozvaše policiju i patrolu. Nakon 5 minuta čekanja i Bogaranja putnika koji misle da su revizori krivi sto tramvaj stoji 5 minuta dolazi patrola koja legitimise tkz gospođu...

Znaci ljudi te mole da ponistis kartu a neces pa i treba da sad da plati 26 i onda jos 50 maraka kazne.
Ovo je maltretiranje gospođe samo zato što revizori određenoj grupi putnika ne smiju ni tražiti kartu, vozim se svaki dan dva puta GRAS-om i vidim to svakodnevno.
JThomas

#18700 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

eto vidiš, da gospođa mora platiti gras sa strujom ili da poslodavac mora obustaviti kad pušta platu to se ne bi desilo...
Post Reply