Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Throttle

#18676 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Industrialyzer wrote:
Throttle wrote:
Industrialyzer wrote:Imam jedan jaaako cudan problem. Kad tek upalim auto i prvih 15-20min voznje kad pritisnem kocnicu osjetim pod nogom kao neko grebanje, isto ko da ima sljunka na diskovima :mrgreen: i onda se upali ABS failure lampica i nakon toga auto potpuno normalno koci bez bilo kakvih problema. Probao sam jako kocenje maloprije na mokrom putu i tockovi uopste ne proklizavaju. Sta bi moglo biti u pitanju :roll: Kad sam mjenjao gume, malo smo bacili oko na diskove i izgledaju da su u dobrom stanju.
Pa vjerovatno zeza neki abs senzor pa to grebanje je ustvari aktviranje absa mozda?
Pregledaj dijagnostikom kad ti izbaci lampu
Imao sam i prije problema sa tom lampicom, ponekad se palila i nakon par dana sama gasila, a kocenje apsolutno nije bilo naruseno. Moracu na dijegnostiku da vidimo sta je to.
Moze bit tu dosta stvari al ja bih krenuo od ABSa, pregleda dijagnostikom i onda dalje. Mozda neki senzor brljavi pa aktivira ABS i onda skuzi da je nesto kaputt :mrgreen:
bilic

#18677 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bilic »

MAN-lion's coach wrote:Opet ja. Pisala sam o "problemu" za koji sam mislila da mu je izvor karburator. Ali po svoj prilici da nije. Dakle, sada kada je hladno, motor se starta i ide solidno, digne temperaturu oko 85-90, i tada mi se javlja problem nekog trzanja i skakutanja, stanem ubacim u ler kao da odradi, ono i dalje nemirno radi i bljeska lampica baterije? U kad mijenjam brzine 3,2,1 npr. bljesne opet lampica i ugasi se auto, gubi mi vuču, pa nekad na momenat pročepi...
Na većim vanjskim temperaturama ona radi ok, ništa se ne dešava, kad je hladno definitivno sve usere.
Ima li neki prijedlog šta da dalje probam uraditi? Da nije struja u pitanju? Da mijenjam bobinu, svjećice i sve te kablove okolo? Napominjem da je akumulator gajnc nov kupljen, nema mu ni mjesec dana.
Po tome šta ste napisali nije do struje .
Ustvari nije do akumulatora kablova i svijecica .
Benzina ili zraka fali - ili saug rucni ili automatski ne vraca na vrijeme .
drug_profi

#18678 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

bordo gandalf wrote: Felge su u pitanju, citam da je ulje od kocnica dobro samo ne znam kako reaguje sa aluminijumom
U sustini moderna ulja za kocnice DOT4 nisu toliko agresivna. Cak i da se pokapa po farbi, nece biti posljedica ako se odmah dobro opere.
Ako ostane, naravno da ce dici sve i to se vise ne da farbati jer ce se boja stalno podizati bez obzira na smirglanje, prajmere i sl.
Ne bih se ni ja igrao sa uljem od kocnica.
E sad i na felgama imas zastitni lak. Nije samo aluminij gologuz. Premazan je zastitom. Kako god skidas ono sto zelis, skinuces i ono sto ne zelis.
Ima se kupiti taj prozirni lak za felge, a ima i u raznim drugim bojama. Vjerovatno bi trebalo nakon sto si smirglao felgu, to ponovo prelakirati.
Last edited by drug_profi on 10/12/2018 21:05, edited 1 time in total.
channel10

#18679 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

Ako je benzinac, vrlo vjerovatno jedna od bobina se "gubi" na trenutak i to se desava. Trese auto, pritisces gas, a on ga ne prima :oops: , pa onda odjednom procepi, odnosno primi ga :oops: . To se desava samo kad je hladno i kad je hladan motor i to ne uvijek? Jel tako :)?

Ovo se meni desavalo, ali jos nikad nisam zamijenio bobinu jer ne znam koja je. Trenutno sve ok.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#18680 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

MAN-lion's coach wrote:Opet ja. Pisala sam o "problemu" za koji sam mislila da mu je izvor karburator. Ali po svoj prilici da nije. Dakle, sada kada je hladno, motor se starta i ide solidno, digne temperaturu oko 85-90, i tada mi se javlja problem nekog trzanja i skakutanja, stanem ubacim u ler kao da odradi, ono i dalje nemirno radi i bljeska lampica baterije? U kad mijenjam brzine 3,2,1 npr. bljesne opet lampica i ugasi se auto, gubi mi vuču, pa nekad na momenat pročepi...
Na većim vanjskim temperaturama ona radi ok, ništa se ne dešava, kad je hladno definitivno sve usere.
Ima li neki prijedlog šta da dalje probam uraditi? Da nije struja u pitanju? Da mijenjam bobinu, svjećice i sve te kablove okolo? Napominjem da je akumulator gajnc nov kupljen, nema mu ni mjesec dana.
u kakvom su stanju razvodna kapa i finger?
mirza2811

#18681 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirza2811 »

Throttle wrote:To sto ti pada temperatura kad ides brze moze bit do termostata da pusta malo. Nema ti on veze s paljenjem.
Ocitaj na dijagnostici sta pokazuje taj senzor temperature pa da vidis jel on baca lude vrijednosti pa da pokazuje na tabli max temperaturu ili da trazis problem negdje drugo

A zar ne bi pusto termostat uvijek, jer kad je gradsja voznja temp je uredu. Dok van grada i nakon duze voznje, oko 150km ispod 80c i koliko to uopste steti motoru ?
drug_profi

#18682 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Pa imas termostat koji otvara put vodi u hladnjak, i termoprekidac koji pali ventilator.
Kad sistem dobaci do optimalne temperature, onda lagano pocne da pusta vodu prema hladnjaku.
Kad vozis brzo ta voda se hladi od cirkulacije zraka kroz hladnjak. I kad je vrati ispod optimalne, termostat bi trebao da zatvori taj put. Kad stojis, termoprekidac pali ventilator po potrebi da ohladi preko hladnjaka tekucinu.
Znaci ako termostat propusta kad ne treba, tecnost stalno ide preko hladnjaka i hladi se nekontrolisano.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18683 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Moj cile nece s prve crte da se pomjeri, cim je hladno. :mrgreen:
Throttle

#18684 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Priča se o pravim kolima :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18685 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Throttle wrote:Priča se o pravim kolima :lol:
Pa ja, sorry, piše se o bemweu koji ne moze sebi da dodje, nejmam ja takija problema. :mrgreen: Kod mene bar idu ova neprava kola. :mrgreen:
mirza2811

#18686 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirza2811 »

konektovan wrote:
Throttle wrote:Priča se o pravim kolima :lol:
Pa ja, sorry, piše se o bemweu koji ne moze sebi da dodje, nejmam ja takija problema. :mrgreen: Kod mene bar idu ova neprava kola. :mrgreen:

Jaaaa , o bembari poserem se na njega haha. Od marta oko hiljadu km ulozeno i svaki dan sve neki problem se javi. I opet su to sve neke sitnice, gdje je plivajuci, pumpa visokog,turbina sto je sve u fabrickom a autom ima 240k km :izet:
Last edited by mirza2811 on 11/12/2018 10:11, edited 1 time in total.
amar1994

#18687 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

A niko da spomene grijanje,meni vazda na 77/78 zimi,termo otvara na 83 fabricki :D

Nije to do bmwa,nego do starosti i neodrzavanja prethodnih vlasnika..
bitanga_sa_otesa

#18688 Re: Pitamo Mehanicare ?

mirza2811 wrote:

A zar ne bi pusto termostat uvijek, jer kad je gradsja voznja temp je uredu. Dok van grada i nakon duze voznje, oko 150km ispod 80c i koliko to uopste steti motoru ?
po gradu ne ides tako brzo da se ohladi rashladna ,na otvorenoj cim ides 100 na sat hladnjak je izlozen vjetru i hladi se brzo.naravno da steti motoru,hladna tekucina koja dolazi do stublina ,moze uzrokovati ovalnost.zamijeni termostat.
mirza2811

#18689 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirza2811 »

amar1994 wrote:A niko da spomene grijanje,meni vazda na 77/78 zimi,termo otvara na 83 fabricki :D

Jest, al crkavanje EWS i nestrucnih majstora koji pokusavaju pravit i samo uzimaju pare bezveze, onda remenica radilice koja je samo tako otpala ne mogu prepisat starom vlasniku haha
amar1994

#18690 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

mirza2811 wrote:
amar1994 wrote:A niko da spomene grijanje,meni vazda na 77/78 zimi,termo otvara na 83 fabricki :D

Jest, al crkavanje EWS i nestrucnih majstora koji pokusavaju pravit i samo uzimaju pare bezveze, onda remenica radilice koja je samo tako otpala ne mogu prepisat starom vlasniku haha
Bas te zavalio onda,nako momacki :roll:
mirza2811

#18691 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirza2811 »

Ljetos, crko EWS, i nekad hoce upalit nekad ne. Odem elektricaru kaze mi sta je problem i kaze sa tom kutijom i tim brojem na kutiji uzmi istu i ja cu ti zamjenit je, odnosno on ce prebacit cip sa te druge na moju. Potrosio par dana po otpadima trazio i nisam mogo nac. Nakon cega sam otiso u drugo mjesto iod drugog elektricara koji je rekao da je to skroz pogresan nacin popravke i da nije bitno koji je ews, samo da osgovara mom modelu auta i on spoji taj moj i taj novi sebi na racunar i prebaci podatke moje na taj novi i rijesi problem za 30 min. Dok sam kod ovog elektricarq izgubio par danau nista.
basicm

#18692 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

mirza2811 wrote:Ljetos, crko EWS, i nekad hoce upalit nekad ne. Odem elektricaru kaze mi sta je problem i kaze sa tom kutijom i tim brojem na kutiji uzmi istu i ja cu ti zamjenit je, odnosno on ce prebacit cip sa te druge na moju. Potrosio par dana po otpadima trazio i nisam mogo nac. Nakon cega sam otiso u drugo mjesto iod drugog elektricara koji je rekao da je to skroz pogresan nacin popravke i da nije bitno koji je ews, samo da osgovara mom modelu auta i on spoji taj moj i taj novi sebi na racunar i prebaci podatke moje na taj novi i rijesi problem za 30 min. Dok sam kod ovog elektricarq izgubio par danau nista.
termostat zamijeni i ozraci sistem. A nemoj svakom majstoru ici za bmw, ne znaju.
hladan.preminger

#18693 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

bitanga_sa_otesa wrote:
mirza2811 wrote:

po gradu ne ides tako brzo da se ohladi rashladna ,na otvorenoj cim ides 100 na sat hladnjak je izlozen vjetru i hladi se brzo.naravno da steti motoru,hladna tekucina koja dolazi do stublina ,moze uzrokovati ovalnost.zamijeni termostat.
ovo se meni indentično desilo, neke zime kreno u sarajevo i temperatura normalna do lašve, grijanje normalno radi. izasao na auto put opade temp i poče hladno puhati, tek nakon par minuta skontam na kazaljci da je opala temp rashladne. svratim kod bećara u visoko, kaze on odmah da je termostat rikno i ostavio ovoren sistem. izvadio ga a ona osovina/igla na kojoj stoji se isrivila. tako mi je i on objasnio kao i ti da se može dosta toga sjebati zimi zbog temperaturne razlike.
MAN-lion's coach

#18694 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by MAN-lion's coach »

bitanga_sa_otesa wrote:
u kakvom su stanju razvodna kapa i finger?
Vjeruj pojma nemam, od kako je kanta kod mene to ništa nije dirano, a tome ima barem 6 godina. Zadnji put mi majstor kaže koji je pogledao svjećice da su dobre, iako je to meni šuhveli. Šta misliš na šta bi odprilike mogla pucati da popravim? Jeste to smeće,ali meni za posla treba, i nezgodno mi je kad vozarim u treću smjenu kasno uveče da me ostavlja po cesti. Daće Bog nafake da uzmem drugo. :D
MAN-lion's coach

#18695 Re: Pitamo Mehanicare ?

channel10 wrote:Ako je benzinac, vrlo vjerovatno jedna od bobina se "gubi" na trenutak i to se desava. Trese auto, pritisces gas, a on ga ne prima :oops: , pa onda odjednom procepi, odnosno primi ga :oops: . To se desava samo kad je hladno i kad je hladan motor i to ne uvijek? Jel tako :)?

Ovo se meni desavalo, ali jos nikad nisam zamijenio bobinu jer ne znam koja je. Trenutno sve ok.
Da, upravo tako, sada kada je hladno, odradi ona meni možda 40km vožnje dobro, ne skakuće i slično, ali nek mi prenoći dok jutro krenem sa posla kući ja sam gotova...nikako ne podnosi ovu hladnoću, a ljeti je radila sve super, nije se gasila ni ništa. Gas u podu ona se izgubi, i što mi je najgore kad hoću da se prebacim u manji stepen prenosa ona se ugasi! Strah me da ne odalamim nekoga ispred sebe pa čuvam distancu 100m.
Ona postigne tu neku svoju radnu temepraturu oko 85-88 , u gradskoj digne na 90 pa ohladi, ali mi pravi problem gašenja u vožnji kad usporavam, bljesne mi sijalica za bateriju i fajront.
MAN-lion's coach

#18696 Re: Pitamo Mehanicare ?

bilic wrote: Po tome šta ste napisali nije do struje .
Ali ja ne znam da li je do kablova ili svjećica ili bobine? Kažem samo da je acu nov, i da brlja po tabli struju kad ne sluša.
Saug je ručni, potpuno je nebitno da li je izvučen ili nije kad se ona ponaša isto.
Pitam ovdje da li bi neko mogao možda okvirno pretpostaviti ta bi moglo biti u pitanju? Sigurna sam da je neka budalaština sitna,ali da previše ne komplikujem?Nije problem otići i izmjenjati, nemam šta izgubiti.
channel10

#18697 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

Meni se nikad auto nije ugasilo zimi. Dešava se samo kad je hladno i jedna bobina zeza. A koja, to niko ne zna jer prekid traje par sekundi. Jednom se desilo bas kod majstora i on pokušao poskidati u tih par sekundi spojeve da vidi koja gubi struju, ali ona proradi i onda se pusi :mrgreen:.
A sto se tice gašenja auta, i to se znalo dešavati ali samo ljeti kad je vruće. Ono kad hoćeš da usporis, staneš na semafor. Problem riješen sa čišćenjem čini mi se motorica ler gasa ili nesto slično tome :mrgreen: ( neka neko od majstora kaže tačno čega, jer ja veze nemam :)- leptir gasa ako nije)
bleee_sa

#18698 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

MAN-lion's coach wrote:
bilic wrote: Po tome šta ste napisali nije do struje .
Ali ja ne znam da li je do kablova ili svjećica ili bobine? Kažem samo da je acu nov, i da brlja po tabli struju kad ne sluša.
Saug je ručni, potpuno je nebitno da li je izvučen ili nije kad se ona ponaša isto.
Pitam ovdje da li bi neko mogao možda okvirno pretpostaviti ta bi moglo biti u pitanju? Sigurna sam da je neka budalaština sitna,ali da previše ne komplikujem?Nije problem otići i izmjenjati, nemam šta izgubiti.
Image
bitanga_sa_otesa

#18699 Re: Pitamo Mehanicare ?

MAN-lion's coach wrote:
Vjeruj pojma nemam, od kako je kanta kod mene to ništa nije dirano, a tome ima barem 6 godina. Zadnji put mi majstor kaže koji je pogledao svjećice da su dobre, iako je to meni šuhveli. Šta misliš na šta bi odprilike mogla pucati da popravim? Jeste to smeće,ali meni za posla treba, i nezgodno mi je kad vozarim u treću smjenu kasno uveče da me ostavlja po cesti. Daće Bog nafake da uzmem drugo. :D
neka ti neko pregleda kapu i finger,moguce da je kapa probila unutra i da rasipa visoki napon koji ide na svjecice.a moguce je da je i grafit u fingeru otisao,to je cest problem kod starijih auta .
a sijalica od akumulatora se mora upaliti kad se ugasi auto :thumbup:
drug_profi

#18700 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Ovo što bitanga kaže. Struja ti je vjerovatno problem. Vidi i kabal od bobine do razvodne, kakvi su kontakti, mozda je kapa napukla, mozda je finger potrosen... mislim zajebancija jeste, ali su srecom sve jeftina rjesenja. Samo da se nadju. Treba ti neki stari majstor.
Post Reply