Ukrajina

lajkujMe

#186601 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sumnjam da ce uspjeti Avdiku okruziti

Ovaj intenzitet napada ni Rusi ne mogu jos mozda 2-3 dana
Poslije toga moraju da brane livade bez sume :)

Za razliku od Bakhmut koji je okruzena uzvisenjima, selima i gradicima u Avdici to nema ima Avdika i polja bez zastite.

Ako ne uzmu Stepove kao selo dobrooo su ga popusili jer nmg braniti te livade bez da su spremni bataljon dva dnevno gubiti

A ovi gubtici su daleko veci i od Vuhledara i Bilohorivke

2 vs 1 naspram Vuhledara 3 vs 1 naspram Bilohorivke

To je po nekadasnjoj procjeni oko 5 do 7 BTG koji su popusili
Last edited by lajkujMe on 20/10/2023 19:36, edited 1 time in total.
Dimu1927

#186602 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Jel pao kupijansk jebote bila i tamo neka ofanziva najavljena euforicno od strane istih likova prije mjesec i kusur. Evakuacija bila stanje kriticno... sta bi, dje zapelo eroji ?
lajkujMe

#186603 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Dimu1927 wrote: 20/10/2023 19:36 Jel pao kupijansk jebote bila i tamo neka ofanziva najavljena euforicno od strane istih likova prije mjesec i kusur. Evakuacija bila stanje kriticno... sta bi, dje zapelo eroji ?
To su vala Ukrajinci izvikivali napravili od Misa slona
zilog

#186604 Re: Ukrajina

Post by zilog »

swanfilter wrote: 20/10/2023 19:29
zilog wrote: 20/10/2023 19:18

Sto onda zapocinjes?

Kakve veze ima tvoj navod o narodu koji se nije na putu sreo sa sistemom vrijednosti i percepcijom? U tom slucaju ne bi Ceceni i ostali neRusi jurisali za rusku stvar, koja po tebi ocito ne postoji kao kada su se sa Njemcima klali ...
Zigzagu sam vec rekao, protiv Nijemaca su se borili neki drugi "Rusi", neoptereceni moralnim sunovratom danasnje Rusije. Mada ga ni tada nije falilo, ali se makar mogao sakriti.

Ti Ceceni koji "jurisaju", su Kadirovi TikTokeri i ako sebe lazes, da Ceceni jurisaju za rusku stvar, nas ne mozes...
sumirprimus

#186605 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Dje je madner? Madner ti ko magazinovic vazda u zapecku kad gori, javis se samo kad je kakva thc inicijativa :mrgreen:
lajkujMe

#186606 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Romanija wrote: 20/10/2023 16:31 CIjelo vrijeme ofanzive na Zaporozju Ukr drze 1:1 omjer u gubicima tehnike. Rusi jos od pocetka rata nisu sisli sa 3:1, ovo na Avdivci omjer uopste ne postoji.
Jedino me zulja cinjenica da od Sjeverodionjecka i posle Soledar/Bahmuta, kad su isli sa ogromnim gubicima u periodu od nekoliko sedmica, uvjek su probijali Ukr linije i zauzimali teritoriju.
Nesto i dobro od tebe

Dobra konstatacija

SD i Izyum su pali zbog nedovoljnih snaga, to tada nije bilo jasno zbog fog of war ali Istok je branilo oko 40.000 branitelja.
Protiv zdruzenih Ruskih snaga kojih be bilo skoro 100.000 pogotovo nakon povlacenja iz Kijeva.

Tad su relativno male snage uspjele dobro usporiti Agresora, kljuc SD, Lyschanska i Bakhmuta je bila Popasna.
Ona je bila vrata na koju su Rusi uspjeli uci.

Da je Popasna izdrzala ni SD ni Bakhmut ne bi pali.

Od svih mjesta gdje su Rusi mogli zapoceti ofanzivu Avdika je najlogicniji pravac jer je djelomicno okruzena vec duze vrijeme tj Rusi tu imaju predizpozicije da stvore kotlic.

Ukrajinci moraju izdrzati i odbiti ovu ofanzivu previse je bitna Avdika za nastavak rata i odbrane Donbasa.
Nece pasti Donbas zbog Avdike ali kao s Popasnom mogka bi se otvoriti vratasca na koju Rusi mogu uci.
sumirprimus

#186607 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nemoj zakebavt romanija ke izuzetno realan
swanfilter

#186608 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

zilog wrote: 20/10/2023 19:37
swanfilter wrote: 20/10/2023 19:29

Kakve veze ima tvoj navod o narodu koji se nije na putu sreo sa sistemom vrijednosti i percepcijom? U tom slucaju ne bi Ceceni i ostali neRusi jurisali za rusku stvar, koja po tebi ocito ne postoji kao kada su se sa Njemcima klali ...
Zigzagu sam vec rekao, protiv Nijemaca su se borili neki drugi "Rusi", neoptereceni moralnim sunovratom danasnje Rusije. Mada ga ni tada nije falilo, ali se makar mogao sakriti.

Ti Ceceni koji "jurisaju", su Kadirovi TikTokeri i ako sebe lazes, da Ceceni jurisaju za rusku stvar, nas ne mozes...

Pa, vidimo koliko su ti novi Rusi optereceni moralnim sunovratom danasnje Rusije, da ginu za jednu ulicu pola godine ako treba. Nesto ne postavljaju pitanja. A, kako smo naucili, i u ovoj moralno propaloj Rusiji komesar za moral ceka one kojim dosadi probijati liniju ...

Ceceni i drugi neRusi ...

Odvadi se pametovanja. Ne ide ti ... Haj ž.
vrbas1979

#186609 Re: Ukrajina

Post by vrbas1979 »

karanana wrote: 20/10/2023 17:46 jebi ti to. ko na bahnutu, hrpe gubitaka ali napreduju i zatvaraju kotlic lagano. ali izgleda da imaju kerova i zeljeza na bacanje tako da su oni to mozda izracunali da im se isplati. ako je ISW izvjestaj tacan, blizu su stepova gore na sjeveru i na jugu-jugozapadu su blizu sjevernog.

Image

jer bila je tvrdnja ovde da su na bahmutu toliko popusili dok su ga uzeli, da ce ukrajinska ofanziva biti setnja kroz park jer nije od njih nista ostalo. ocigledno nemamo dobre podatke ni o onom sta imaju ni o gubitcima koje primaju.

To je glavni problem ovdje. Ljudi isključivo prate jednu stranu, često nasjedaju na propagandni video na kojima su Ukrajinci prikazani kao super heroji sa svom modernom zapadnom opremom, s druge strane su Rusi pijani, kradu kokoši, nemaju čizama i nose puške iz Drugog svjetskog rata i čim krene ofenziva misle da će Ruse preko noći pomesti do Azovskog mora.

Ljudi na forumu jednostavno nemaju dovoljno informacija, ne mogu izgleda ni zamisliti koja su to ogromna područja u Ukrajini, kolikim ogromnim kapacitetima raspolažu i jedni i drugi. Pa kroz decenije su masovno proizvodili sve vrste naoružanja, opreme, municije u mogućem sukobu sa zapadom... tako da su ovi dnevni gubitci smiješni i proračunati, iako nekima izgledaju kolosalni.
zigzag

#186610 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ne znam. Ne izgleda mi logično da je prihvatljiva ovolika degradacija vojske.
Jedino ako idu na sve ili ništa. Pa hajmo potrošit sve što imamo pa će ćemo onda vidjeti šta dalje.
kluz franjo

#186611 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

600 dana "smješnih i proračunatih dnevnih gubitaka"...
Nakupi se toga. Kolosalno.
Bernardinac

#186612 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

swanfilter wrote: 20/10/2023 18:32
zigzag wrote: 20/10/2023 18:19 Tačno.
Vrijedi za jedno naselje izgubiti 300-400 oklopa. Jest da iza tog naselja ima stotine drugih do prvog većeg grada ali bitan je napredak.

Blago vama kad hvalite rusku logiku.
Blago tebi kada vidis pohvalu u bilo cemu napisanom.

Ruska logika je takva i ocito da ni samom narodu tamo ne smeta.

Kao zapad sada, i Njemci su isli na iscrpljivanje, pa im ovi povaljase citave divizije na kraju.

Kamo li srece da ovo nije ni pocelo, da vec dvije godine ne gledamo strmoglavljenje zivotnog standarda svih nas. Da ne zivimo neizvjesnost iz dana u dan. Al, hajmo biti realni ...
Dan te hebo ja ne pamtim kad sam bolje živio😂
More bit da u RS ne cveta cveće u preduzeće?
Gdje ti živiš pa ti se strmopizdilo? 🙄
Žao mi je ako je tako.
Meni je fakat stabilno.
sumirprimus

#186613 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

vrbas1979 wrote: 20/10/2023 19:57
karanana wrote: 20/10/2023 17:46 jebi ti to. ko na bahnutu, hrpe gubitaka ali napreduju i zatvaraju kotlic lagano. ali izgleda da imaju kerova i zeljeza na bacanje tako da su oni to mozda izracunali da im se isplati. ako je ISW izvjestaj tacan, blizu su stepova gore na sjeveru i na jugu-jugozapadu su blizu sjevernog.

Image

jer bila je tvrdnja ovde da su na bahmutu toliko popusili dok su ga uzeli, da ce ukrajinska ofanziva biti setnja kroz park jer nije od njih nista ostalo. ocigledno nemamo dobre podatke ni o onom sta imaju ni o gubitcima koje primaju.

To je glavni problem ovdje. Ljudi isključivo prate jednu stranu, često nasjedaju na propagandni video na kojima su Ukrajinci prikazani kao super heroji sa svom modernom zapadnom opremom, s druge strane su Rusi pijani, kradu kokoši, nemaju čizama i nose puške iz Drugog svjetskog rata i čim krene ofenziva misle da će Ruse preko noći pomesti do Azovskog mora.

Ljudi na forumu jednostavno nemaju dovoljno informacija, ne mogu izgleda ni zamisliti koja su to ogromna područja u Ukrajini, kolikim ogromnim kapacitetima raspolažu i jedni i drugi. Pa kroz decenije su masovno proizvodili sve vrste naoružanja, opreme, municije u mogućem sukobu sa zapadom... tako da su ovi dnevni gubitci smiješni i proračunati, iako nekima izgledaju kolosalni.
Tu se varas, itekako znamo . Jedino ako mislis da si ti vise obisao,i u zivotu skupio vise info pa mislis da mozes dopustit si taj luksuz i na taj nacin prigovorit. Evo kazem ti ne mozes. Neki znjau i vise nego sto pisu na forumu, jer bitniji je cilj od 100% prqvovremene ifno.
A cilj je totalna pobjeda ukr i slom mordora.
sumirprimus

#186614 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

kluz franjo wrote: 20/10/2023 20:02 600 dana "smješnih i proračunatih dnevnih gubitaka"...
Nakupi se toga. Kolosalno.
Ako ponovim koji put jubilej o 300k ne zamjerite :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#186615 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

lajkujMe wrote: 20/10/2023 19:44
Romanija wrote: 20/10/2023 16:31 CIjelo vrijeme ofanzive na Zaporozju Ukr drze 1:1 omjer u gubicima tehnike. Rusi jos od pocetka rata nisu sisli sa 3:1, ovo na Avdivci omjer uopste ne postoji.
Jedino me zulja cinjenica da od Sjeverodionjecka i posle Soledar/Bahmuta, kad su isli sa ogromnim gubicima u periodu od nekoliko sedmica, uvjek su probijali Ukr linije i zauzimali teritoriju.
Nesto i dobro od tebe

Dobra konstatacija

SD i Izyum su pali zbog nedovoljnih snaga, to tada nije bilo jasno zbog fog of war ali Istok je branilo oko 40.000 branitelja.
Protiv zdruzenih Ruskih snaga kojih be bilo skoro 100.000 pogotovo nakon povlacenja iz Kijeva.

Tad su relativno male snage uspjele dobro usporiti Agresora, kljuc SD, Lyschanska i Bakhmuta je bila Popasna.
Ona je bila vrata na koju su Rusi uspjeli uci.

Da je Popasna izdrzala ni SD ni Bakhmut ne bi pali.

Od svih mjesta gdje su Rusi mogli zapoceti ofanzivu Avdika je najlogicniji pravac jer je djelomicno okruzena vec duze vrijeme tj Rusi tu imaju predizpozicije da stvore kotlic.

Ukrajinci moraju izdrzati i odbiti ovu ofanzivu previse je bitna Avdika za nastavak rata i odbrane Donbasa.
Nece pasti Donbas zbog Avdike ali kao s Popasnom mogka bi se otvoriti vratasca na koju Rusi mogu uci.
pa oni samo i znaju za kotliće jebemu...šta misliš iz kojeg je izvora ona prvoligaška analitika s početka agresije :?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#186616 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

vrbas1979 wrote: 20/10/2023 19:57

Image

varaš se...pusti nas što se zajebavamo...ali par ljudi ovdje na forumu imaju baš dobre informacije i prate razne izvore...čak bolje prate nego iti jedan medij na našem govornom području
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#186617 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Finska optužila kineski brod za napad na plinovod.

Politički
20.10.2023.

Policija je također potvrdila da je štetu izazvala "vanjska mehanička sila".

Image

Finska policija navodi da je kineski brod bio u središtu njihove istrage o sumnji da je sabotaža naftovoda između Finske i Estonije koji je oštećen ovog mjeseca, piše Reuters.

Nakon što je curenje dovelo do zatvaranja naftovoda Balticconnector 8. oktobra, finske vlasti istražuju štetu za koju kažu da je prouzrokovana "vanjskom" aktivnošću.

"Kretanje broda Newnew Polar Bear koji plovi pod zastavom Hong Konga podudara se s vremenom i mjestom oštećenja plinovoda", stoji u priopćenju Nacionalnog istražnog ureda.

"Sarađivat ćemo s kineskim vlastima kako bismo utvrdili ulogu navedenog broda", citirao je detektiv Risto Lohi.

Policija je također potvrdila da je štetu izazvala "vanjska mehanička sila".

Trebat će najmanje pet mjeseci za popravak plinovoda, rekao je njegov operater prošli tjedan, ostavljajući Finsku potpuno ovisnom o uvozu ukapljenog prirodnog plina tokom zime.

Prirodni plin čini oko pet posto finske potrošnje energije, uglavnom se koristi u industriji i kombiniranoj proizvodnji topline i električne energije.
swanfilter

#186618 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Bernardinac wrote: 20/10/2023 20:05
swanfilter wrote: 20/10/2023 18:32

Blago tebi kada vidis pohvalu u bilo cemu napisanom.

Ruska logika je takva i ocito da ni samom narodu tamo ne smeta.

Kao zapad sada, i Njemci su isli na iscrpljivanje, pa im ovi povaljase citave divizije na kraju.

Kamo li srece da ovo nije ni pocelo, da vec dvije godine ne gledamo strmoglavljenje zivotnog standarda svih nas. Da ne zivimo neizvjesnost iz dana u dan. Al, hajmo biti realni ...
Žao mi je ako je tako.
Meni je fakat stabilno.
Za Bernardinca me ne cudi.
Ne, nije sumska.
Sumadija
Citaj ponovo i nauci razliku između jednine i mnozine. Mene licno i svijeta uopsteno.
Ponavljam, za Bernardinca me ne cudi.

Haj ž.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#186619 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

zilog wrote: 20/10/2023 19:32
zigzag wrote: 20/10/2023 19:24 Ma pola vojske su im burjati, jakuti i ko zna kakvi tipovi iz ruskih rupetina.
Nekidan sam gledao dokumentarac iz Tuve i govore ljudi , otišlo ih je dosta, dobro se plaća.
Ne idu moskalji svakako.

Ali totalno degradiranje ruske vojske je očito, oprema ide naveliko. Nestaje polako. I to će se dugoročno pokazati.
Pa i oni "Rusi" sto su lomili Nijemce su dobrim dijelom bili Ukrajinci, ali ni to nije Putlerov najveci problem, nego odsustvo morala, pocevsi od njega, do prasinara u rovu (jer se dobro placa)...
Kakvo ba odsustvo morala kada Zombi sam sebi bombu aktivira ili puca u glavu na više snimaka od početka ničim opravdane agresije na Ukrajinu?
Čitalac

#186620 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Nešto manja američka pomoć Ukrajini u narednom periodu. Inače, finansijska pomoć Kijevu za narednu godinu jednako je važna kao i naoružanje. Po tamošnjem ministarstvu finansija, još nije osigurana trećina sredstava za normalno funkcionisanje države u 2024. godini.
Sjedinjene Države smanjit će iznos mjesečne proračunske pomoći Ukrajini, pokazuju informacije na web stranici Bijele kuće, prenosi Censor.NET. Izravna proračunska potpora Ukrajini smanjit će se sa sadašnjih 1,1 milijardu dolara na 825 milijuna dolara mjesečno, prema zahtjevu administracije predsjednika Joea Bidena upućenom Kongresu za hitnim financiranjem pomoći Ukrajini, Izraelu i jačanju sigurnosti granica SAD-a.
Biden od Kongresa traži gotovo 105 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu. Proračunska potpora osigurat će se putem Svjetske banke kao nadoknada odobrenih i potvrđenih izdataka Vladi Ukrajine. "Ovaj zahtjev za financiranje temelji se na najnovijoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda o manjku financiranja Ukrajine za 2024. i pretpostavkama SAD-a o zajamčenoj podjeli troškova između EU-a, Japana i drugih donatora", objavila je Bijela kuća na svojoj web stranici.
Sjedinjene Američke Države drugi su najveći financijski donator Ukrajine u 2023. godini. Od početka godine SAD je izdvojio 9,7 milijardi dolara proračunske potpore Ukrajini, jedino je Europska unija dala Ukrajini više – 13 milijardi dolara. U rujnu 2023. američki je novac osigurao trećinu proračunskih prihoda Ukrajine. U 2024. godini Ministarstvo financija bi željelo dobiti od Sjedinjenih Država za financiranje državnog proračuna od 12 do 14 milijardi dolara.
zilog

#186621 Re: Ukrajina

Post by zilog »

swanfilter wrote: 20/10/2023 19:54
zilog wrote: 20/10/2023 19:37 Zigzagu sam vec rekao, protiv Nijemaca su se borili neki drugi "Rusi", neoptereceni moralnim sunovratom danasnje Rusije. Mada ga ni tada nije falilo, ali se makar mogao sakriti.

Pa, vidimo koliko su ti novi Rusi optereceni moralnim sunovratom danasnje Rusije, da ginu za jednu ulicu pola godine ako treba. Nesto ne postavljaju pitanja. A, kako smo naucili, i u ovoj moralno propaloj Rusiji komesar za moral ceka one kojim dosadi probijati liniju ...
swanfilter wrote: 20/10/2023 18:32 Ruska logika je takva i ocito da ni samom narodu tamo ne smeta.

Najlakse je, tvojim postovima, pokazati razliku, izmedju onih "Rusa", iz vasih mokrih snova, koji su povaljivali Njemacke divizije i danasnjih, koje salju da zauzmu "jednu ulicu"...

Rekoh ti, ni u putu se nisu sreli... :mrgreen:

Haj "Z"... :lol:
Bernardinac

#186622 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

swanfilter wrote: 20/10/2023 20:23
Bernardinac wrote: 20/10/2023 20:05
Žao mi je ako je tako.
Meni je fakat stabilno.
Ne, nije sumska.
Sumadija
Citaj ponovo i nauci razliku između jednine i mnozine. Mene licno i svijeta uopsteno.

Haj ž.
Av, av 😁
Napisao si "svih nas" a to znači da si i ti u to "nas"?
Da si htio napisati da je nekima loše a tebi nije, formulirao bi rečenicu drukčije.
Eto vidiš da si plićak.
Da te nisam "uhvatio" ne bi me pokušao vrijeđati na rasnoj osnovi.
Pas je čovjekov najbolji prijatelj.
Hvala za komplimenti za koji ti nisi ni svjestan da si mi dao, jer si ruski plićak.

Avv, avv🤭
drug_profi

#186623 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

geralt wrote: 20/10/2023 16:55 Kakva katastrofa za rusku vojsku i tehniku, nevidjeno od pocetka rata. Vrhunska reakcija ukrajinskih branitelja, artiljeraca i drondzija, te demonstracija kvaliteta americke klaster municije.

Neki ruski general (vjerovatno Gerasimov) je ispravno izracunao koliko vojske i tehnike bi mu trebalo da zauzme Avdiivku, ali je dooooobro precjenio kvalitet i obucenost svojih vojnika. Kvalitetnija vojska od ruske bi uz onoliku vatrenu podrsku vjerovatno uspjela.

Avijacija im je dozivjela odvojeno satiranje, odose helikopteri, a i Su-25 su se skoro istopili. Najjaci dio je kada su Ukrajinci objavili 9 unistenih helikoptera, trolovi im se smijali da lazu, na kraju se prebrojalo na snimcima da ih je 21 :D
I to izgleda 15 aligatora kojih je ionako ostalo malo u letnom stanju.
Sad ih je ostalo vjerovatno za jednu eskadrilu.
swanfilter

#186624 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

zilog wrote: 20/10/2023 20:43
swanfilter wrote: 20/10/2023 19:54

swanfilter wrote: 20/10/2023 18:32 Ruska logika je takva i ocito da ni samom narodu tamo ne smeta.

Najlakse je, tvojim postovima, pokazati razliku, izmedju onih "Rusa", iz vasih mokrih snova, koji su povaljivali Njemacke divizije i danasnjih, koje salju da zauzmu "jednu ulicu"...

Rekoh ti, ni u putu se nisu sreli... :mrgreen:

Haj "Z"... :lol:
Moram zbog ove notifikacije, mater joj.

Jedno je braniti kucni prag, drugo je isti taj prag nekome drugom uzimati.

Ne ide ti, kazem ja.

Idem na Izrael. Ukrajina je trenutno na 13. stranici u novinama. Cao.
swanfilter

#186625 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Bernardinac wrote: 20/10/2023 20:55
swanfilter wrote: 20/10/2023 20:23

Ne, nije sumska.
Sumadija

Haj ž.
Av, av 😁
Napisao si "svih nas" a to znači da si i ti u to "nas"?
Da si htio napisati da je nekima loše a tebi nije, formulirao bi rečenicu drukčije.
Eto vidiš da si plićak.
Da te nisam "uhvatio" ne bi me pokušao vrijeđati na rasnoj osnovi.
Pas je čovjekov najbolji prijatelj.
Hvala za komplimenti za koji ti nisi ni svjestan da si mi dao, jer si ruski plićak.

Avv, avv🤭

Vidi ovog i formulacija. Ja, meni i mene kao dio drustva koje ispasta zbog konflikta u Ukr, pa i ovog zadnjeg koji prijeti jos vecim posljedicama.

Ti si obican i sebican uhljeb. Da ti je stalo do te Ukrajine kako tvrdis, uopste ne bi ni pomislio napisati kako ti je bolje nego bilo kada prije.

Reci to i prvom Ukrajincu kada ga sretnes. Kao znak podrske.

I na kraju, samog sebe uhvati u gluposti. Mozda te cemu nauci ubuduce. Cao.
Post Reply