Ja prosto ne mogu vjerovat da ljudi u 21. vijeku idu na hidžame i te pichke materine.smartXL wrote:Ne znam ko proda pricu o hidzami, al brate odete u transfuzijski centar i darujete krv, skoro pa isto samo je ovo veci sevap. Ovo prvo je besplatno a od drugog su biznis napravili.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#18651 Re: Zeničani
-
cvijet s reverom
#18652 Re: Zeničani
Ne znam bašJimmy McNulty wrote:Ja prosto ne mogu vjerovat da ljudi u 21. vijeku idu na hidžame i te pichke materine.smartXL wrote:Ne znam ko proda pricu o hidzami, al brate odete u transfuzijski centar i darujete krv, skoro pa isto samo je ovo veci sevap. Ovo prvo je besplatno a od drugog su biznis napravili.
https://www.google.ba/search?q=cupping+ ... sb6ZMCbQDM:
-
smartXL
#18653 Re: Zeničani
Nije tesko nekom prodat muda pod bubrege...
Ja cvrsto stojim iza ovoga, bolje otic do transfuzijskog centra nego placat ove budalastine.
U prvom slucaju pomazes one kojima je krv potrebna a u drugom obicne biznismene koji obicno rade na nelegalan nacin a pravdaju se u ime Allaha (neobrazovani na to padaju)
Ja cvrsto stojim iza ovoga, bolje otic do transfuzijskog centra nego placat ove budalastine.
U prvom slucaju pomazes one kojima je krv potrebna a u drugom obicne biznismene koji obicno rade na nelegalan nacin a pravdaju se u ime Allaha (neobrazovani na to padaju)
-
cvijet s reverom
#18654 Re: Zeničani
Najboljem američkom olimpijcu i najboljem olimpijskom timu ne mozes prodati ništa a kamoli muda pod bubregesmartXL wrote:Nije tesko nekom prodat muda pod bubrege...
Možeš imati predrasudu ali ako imaš priliku da o nečemu nešto naučiš a ne želiš,onda imaš drugi problem
Inače hidžama i transfuzija jesu slične i korisne ali nisu ni izbliza isto
-
smartXL
#18655 Re: Zeničani
Ako je olimpijac istreniro kondiciju i tehniku, ne mora znacit da je i mozak.cvijet s reverom wrote: Najboljem američkom olimpijcu i najboljem olimpijskom timu ne mozes prodati ništa a kamoli muda pod bubrege![]()
Možeš imati predrasudu ali ako imaš priliku da o nečemu nešto naučiš a ne želiš,onda imaš drugi problem
Inače hidžama i transfuzija jesu slične i korisne ali nisu ni izbliza isto
Sa zadnjom recenicom se slazem 100%, transfuzija je daleko korisnija i veci sevap jer direktno pomazes unesrecenom.
Nisu nikakve predrasude u pitanju nego cisto neko osnovno predznanje a ne slijepo vjerovanje nekome ko je tu samo da vam uzme lovu a sve to pravdajuci da je u ime Allaha.
Nek svako radi ono sto misli sa je dobro za njega, al eto treba pokusat nekom ukazat na nesto, ako vec saam ne spoznaje neke stvari.
Hidzama je biznis, transfuzija je humano djelo. Bujrum neka svako bira.
-
cvijet s reverom
#18656 Re: Zeničani
Hocu da kažem da najboljem američkom olimpijcu ikad i citavom olimpijskom timu ne možeš reći " dobar dan" bez da to analizira ekipa najboljih doktora,inžinjera i naučnika.
A kamoli da ga nešto režu,bodu i bockaju.
Na kraju zanemari da se proces zove hidžama,googlaj je kao Cuping therapy pa ćeš me bolje razumjeti
A kamoli da ga nešto režu,bodu i bockaju.
Na kraju zanemari da se proces zove hidžama,googlaj je kao Cuping therapy pa ćeš me bolje razumjeti
-
smartXL
#18657 Re: Zeničani
Vidi onaj...kako da ti objaanim, al nisi ti u tom olimpijskom timu, nisi kontaktiro njih...pa nemoj u njihovo ime pricat, jer si neupucen kao i ja. A samo si se njega dovezao.
Gledaj sad drugu stranu. Ti isti sto prodaju hidzamu (namjerno govorim prodaju) vam sole pamet da se hidzamom izvlaci necista krv iz organizma. Sad za nepismene to je plafon, ne razumije se al ipak vjeruje da je to moguce. Druze krv cirkulise kroz organizam, i kakva je u noznom prstu, takva je i u ostatku organizma. Tom nekom nazovi metodom se izvlaci obicna krv isto kao i na transfuziji.
Al ljudi slijepo vjeruju, i padaju na price kad se zloupotrebljava Gospodarevo ime. Zasto? Pa zato sto slijepo vjeruju...
I opet za kraj: hidzama je biznis, transfuzija je humanost!
Gledaj sad drugu stranu. Ti isti sto prodaju hidzamu (namjerno govorim prodaju) vam sole pamet da se hidzamom izvlaci necista krv iz organizma. Sad za nepismene to je plafon, ne razumije se al ipak vjeruje da je to moguce. Druze krv cirkulise kroz organizam, i kakva je u noznom prstu, takva je i u ostatku organizma. Tom nekom nazovi metodom se izvlaci obicna krv isto kao i na transfuziji.
Al ljudi slijepo vjeruju, i padaju na price kad se zloupotrebljava Gospodarevo ime. Zasto? Pa zato sto slijepo vjeruju...
I opet za kraj: hidzama je biznis, transfuzija je humanost!
-
cvijet s reverom
#18658 Re: Zeničani
Ako ti tako kažeš onda mora da je tako
Šta ce M.Phelps i američka olimpijska reprezentacija
See ya
Šta ce M.Phelps i američka olimpijska reprezentacija
See ya
-
breuer
#18659 Re: Zeničani
Socerealizam nije bio nikakav ideološki pravac već izražaj u umjetnosti u periodu kad je SSSR (Staljin) raskrstio sa konstruktivizmom i ostalim modernim pokretima koji su bujali u novoosnovanoj državi.ExNihilo wrote:Pa ne bih se baš složio. Šta je bio socrealizam nego ideološki pravac? Pa samim tim i staljinistička arhitektura kojom je posijan Istočni blok.
Naravno, u pitanju je mix pravaca i na pozorištu, i Interu, i... Ali to nije potrebno naročito isticati jer je malo građevina u svijetu koje su arhitektonski "čiste".![]()
Poslao bih ti PP, ali nemam više prostora u inboxu.
Soc realizam je ponavljam, klasični stil, najupečatljivije uočljiv na primjeru "7 moskovskih sestara", hvaljen od npr. Alda Rossia, dosta citiran i preuziman od Leona Kriera
niti jedan objekat u Jugoslaviji nije izgrađen tim stilom, osim pojedinih koji posjeduju nekakve naznake, slabe i veoma teško uočljive (Higijenski zavod u Sarajevu i sl.)
Sve izgrađeno u Jugoslaviji, a samim tim i Zenici, je plod zapadnog pogleda na arhitekturu uz naravno lokalne materijale, arhitekte i uopšte građevinski i društveni sektor, a to su rana moderna, post-ratna moderna, brutalizam, funckionalizam, ekspresionizam, eklektični modernizam, kasni modernizam, post-modernizam, lokalni i tradicionalni pogled na modernu gradnju...
- Zaitsev
#18660 Re: Zeničani
Dobrovoljni sam davalac krvi a uz to sam radio i hidžamu. Zanimalo me šta to i kako. Inače sam ateista. Nakon hidžame sam se osjećao nekako rasterećeno, ali nakon i davanja krvi se osjećam isto tako. Slažem se da je veći sevap dati krv nego uraditi hidžamu. Dok je meni Salih radio istu, radio je još 5 ljudi uporedo. Po 25 KM. Za 40 minuta. Drugih 6 je čekalo u redu da mi završimo. Kada sam pitao Saliha koliko sam ti dužan, kaže: "Ma 25 KM to je samo za čašice i skalpel, ja od ovog nemam ništa..." Skalpel je doduše otvorio preda mnom, čašice su (nadam se sterilizovane) bile u nekoj kutiji. Trosoban stan u Ciganskoj Ljepotici služi kao ordinacija. Moja pretpostavka je da za 4-5 sati hidžame klepi oko 1000 KM. Ja ga jebem ko potroši 1000 KM skalpela danas ili struje da prokuha čašice. Inače, taj momak je zaposlen i u Domu za staračka lica, pa mu je ovo honorarno.
-
wasabi
#18661 Re: Zeničani
nek on ide u Rudar daleko mu kuća od Čelikaclio_dci120 wrote:Neka vrate Sekija i proci ce Celik!
-
smartXL
#18662 Re: Zeničani
Bez uvrede u one koji vjeruju u tu glupost, al mene to podsjeca na onaj slucaj Torabija kad je ljudima koji slijepo vjeruju prodavao obicnu vodu za masne pare.
A to rasterecenje koje se osjeca nije vezano direktno zbog hidzame nego iskljucivo radi ispustanja odredjene doze krvi a samim tim i oslobadjanja dijela krvnog pritiska koji daje jedan "mir" organizmu. To nema nikakve veze ni sa vjerom nego jednoszavno prirodna reakcija organizma.
Ako vec ispustas krv na taj nacin, onda je bolje skoknut do transfuzije i dati dozu.
Hidzama je (nelegalni) biznis...
A to rasterecenje koje se osjeca nije vezano direktno zbog hidzame nego iskljucivo radi ispustanja odredjene doze krvi a samim tim i oslobadjanja dijela krvnog pritiska koji daje jedan "mir" organizmu. To nema nikakve veze ni sa vjerom nego jednoszavno prirodna reakcija organizma.
Ako vec ispustas krv na taj nacin, onda je bolje skoknut do transfuzije i dati dozu.
Hidzama je (nelegalni) biznis...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#18663 Re: Zeničani
I kad spadnu te masnice
, da mozda nema isti efekat da po sebi nakacis jedno 100 štipaljki
?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- kamen spoticanja
#18665 Re: Zeničani
Vala ja uradim hidzamu dvaput godisnje...krv dam isto toliko puta
A opet sam glas'o za Naidina
- phillie
#18666 Re: Zeničani
Jbg, nisam bio (nisam zenacommendatore wrote:Ma dobro izguglo sam i ja al opet reko mozda je nedje neko biophillie wrote:http://merak.ba/prvi-put-u-zenici-profe ... a-hidzama/
cini mi se da i za zene rade, ima broj pa projeri
- commendatore
#18667 Re: Zeničani
Fala velika ovo gore necu komentarisat. ..phillie wrote:Jbg, nisam bio (nisam zenacommendatore wrote:Ma dobro izguglo sam i ja al opet reko mozda je nedje neko biophillie wrote:http://merak.ba/prvi-put-u-zenici-profe ... a-hidzama/
cini mi se da i za zene rade, ima broj pa projeri), ali cini mi se da Salihova (momak sto radi hidzamu za muskarce) sestra, radi zensku hidzamu. Ali opet kazem, nisam siguran.
- Zaitsev
#18668 Re: Zeničani
Je l' se to hvališ s tim?kamen spoticanja wrote:Vala ja uradim hidzamu dvaput godisnje...krv dam isto toliko puta![]()
- Ajatolah_
#18669 Re: Zeničani
Da ne bi famoznog Phelpsa, i danas bih mislio da je puštanje krvi zarad "pročišćavanja" zauvijek nestalo zajedno s korištenjem pijavica u istu svrhu.Jimmy McNulty wrote:Ja prosto ne mogu vjerovat da ljudi u 21. vijeku idu na hidžame i te pichke materine.smartXL wrote:Ne znam ko proda pricu o hidzami, al brate odete u transfuzijski centar i darujete krv, skoro pa isto samo je ovo veci sevap. Ovo prvo je besplatno a od drugog su biznis napravili.
- Ja_Ja
#18670 Re: Zeničani
Naucni radovi napisani o hidzami (cupping-u) i beneficijama iste ali sveznali forumasi koji eto samo onako perfidno i ponizavajuce se obracaju prema onima koji je rade osvjestavaju forumsko pucanstvo o mogucnosti transfuzije kao alternative hidzami. Nista jebenije od "osvjestenog" covjeka punog jaza i malopostovanja za one koji ne dijele njegovo misljenje.
-
smartXL
#18671 Re: Zeničani
Transfuzija alternativa hidzami
Daj nam jedan taj naucni rad, da vidimo koje su to beneficije hidzame u odnosu na transfuziju. Ja ti objasnio reakciju organizma na ispustanje krvi, a te bez argumenata pricas.
Pogledaj onaj klip sa pretgodne strane kako se radi hidzama, na seciju legnes i lik ti odradi "senansu" ispustanja krvi gdje vatu stavlja liku na trenerku, a ta vata mora bit sterilna. Al on se u videu poziva samo na Allaha, to je mozda najbitnije. I jos o nekakvim dokazima prica
Hidzama je ilegalni biznis.
Aj sad daj imena tih strucnjaka sto su pisali naucne radove, da procitam blagodeti te hidzame u odnosu na transfuziju, samo da vidim da li se sve na vjeru pozivaju ili zaista strucno objasnjenje.
Najgore je slijepo vjerovanje...
I jos jednom transfuzija kao alternativa hidzami

Daj nam jedan taj naucni rad, da vidimo koje su to beneficije hidzame u odnosu na transfuziju. Ja ti objasnio reakciju organizma na ispustanje krvi, a te bez argumenata pricas.
Pogledaj onaj klip sa pretgodne strane kako se radi hidzama, na seciju legnes i lik ti odradi "senansu" ispustanja krvi gdje vatu stavlja liku na trenerku, a ta vata mora bit sterilna. Al on se u videu poziva samo na Allaha, to je mozda najbitnije. I jos o nekakvim dokazima prica
Aj sad daj imena tih strucnjaka sto su pisali naucne radove, da procitam blagodeti te hidzame u odnosu na transfuziju, samo da vidim da li se sve na vjeru pozivaju ili zaista strucno objasnjenje.
I jos jednom transfuzija kao alternativa hidzami
- Zaitsev
#18672 Re: Zeničani
Upravo si opisao veliku većinu vjernika prijatelju...Ja_Ja wrote:Naucni radovi napisani o hidzami (cupping-u) i beneficijama iste ali sveznali forumasi koji eto samo onako perfidno i ponizavajuce se obracaju prema onima koji je rade osvjestavaju forumsko pucanstvo o mogucnosti transfuzije kao alternative hidzami. Nista jebenije od "osvjestenog" covjeka punog jaza i malopostovanja za one koji ne dijele njegovo misljenje.
-
Ci-Nick
#18673 Re: Zeničani
Prvo što mi je palo na pamet da bi čovjek mogao fasovati koktel bakterija iz vlastitog debelog crijeva,.. što ne bi bilo nimalo veselo.smartXL wrote:Transfuzija alternativa hidzami![]()
Pogledaj onaj klip sa pretgodne strane kako se radi hidzama, na seciju legnes i lik ti odradi "senansu" ispustanja krvi gdje vatu stavlja liku na trenerku, a ta vata mora bit sterilna. Al on se u videu poziva samo na Allaha, to je mozda najbitnije. I jos o nekakvim dokazima prica![]()
I jos jednom transfuzija kao alternativa hidzami![]()
-
kakavdanakneiskustvu
#18674 Re: Zeničani
kakavdanakneiskustvu wrote:sta bolan?kamen spoticanja wrote:Hebo vas bega/bosanka/vf![]()
Da je pameti srusilo bi i nju i ono muftijino ruglo,i husinu tugu od trga i otvorilo staru carsiju kako Bog zapovjeda
btw ona blentovina duvnjak prijetio sanji renic()
Eno ga razapinju po fb
inace kako ste?
Supak maloprije u policiju dolazio; hoce komandiru
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#18675 Re: Zeničani
PA on je predsjedavajući Odbora za nadzor policijskih tijela u ZDK