iPhone - All about
Moderator: Benq
- one hundred eyes
#18651 Re: iPhone - All about
Mega Man, još jedan od mnogobrojnih padobranaca, koji se brani onom starom glupom 'jel to zabranjeno ovdje pisati'. E pa levatu, jest zabranjeno pisati stvari koje nisu vezane za temu, i onda kad te ljudi poklope, pišeš otrcane fore kao 'ne zanima mene iPhone'. Vidim kako te ne zanima, tražiš po netu razloge da sam sebi dokažeš da se nisi za*eb'o što nisi uzeo iPhone. Čuj ne zanima ga iPhone, došao na temu i piše postove o iPhone-u. Saberi se dijete.
- one hundred eyes
#18652 Re: iPhone - All about
Pretpostavljam da znaš ko je ovaj lik koji je snimio video, ako ne, pogledaj broj subscribera na njegovom kanalu i vidjet ćeš da nije neki bezvezni lik koji lažira testove. Ovaj njegov video je pokrenuo lavinu čitavu, pa su ljudi uzeli Google Pixel od 32GB i testirali brzinu, na kraju su rezlutati ovakvi:Alfons Kauders wrote: Nidje veze test, al nikako![]()
Ako ces neko probati kopirati nesto na NAND da vidi real-world performance, najgori moguci izbor je video fajl od 4 gige.Zato se i rade drugi testovi, sequential 4K itd... I naravno bitni su IOPSi... Sto je jos gore, ako mu je cilj bio da demonstrira razlike izmedju brzeg i sporijeg NANDa, onda je valjda trebao probrati neku hrpu datoteka raznih velicina, od par kb navise.
Ljudi misle da iPhone ima SSD, pa se pozivaju na svoje iskustvo sa racunara. Samo sto iPhone ne koristi SSD, kao ni ostali mobiteli (trenutno u upotrebi eMMC 4.51 na najjeftinijim, eMMC 5.x na vecini, i UFS na flagshipima). Klasicni SSDovi jednostavno nisu dovoljno efikasni za ovu klasu uredjaja, radi skupih i povelikih kontrolera kojim treba previse energije. Doduse, sad se malo promijelo stanje, pa ima i SSDova dizajniranih za tablete i ultratanke laptope, ali opet nisu za mobitele, koji su nesto deseto (ljudi vide Air, kontaju vidi jest malehan SSD, more ovo i u mobitel, samo sto nemre - jer Air koristi zadnje Intel platforme koje podrzavaju Boga oca, a iPhone koristi in-house procesor koji je dizajniran samo za jednu klasu uredjaja, i mahom identicne komponente na svim platformama)
Veci solid state drive je skoro uvijek brzi od manjeg - medjutim razlika u ovom slucaju je prevelika da bi se tek tako objasnila (osim ako lik nije sta zajebo u testu).
Ukoliko su cifre tacne, ispada da Apple koristi eMMC u 32GB modelu i nesto naprednije poput UFS 2 na ostalim modelima. Ovo opet nema smisla jer se telefoni sa 32GB UFSa prodaju vec za 250-300 dolara, a 7ica kosta duplo vise, cak i u 32GB izvedbi. Ne vjerujem da bi bas toliko rizikovali, jer su razlike u performansama ogromne i bezveze bi si sjebali reputaciju radi nekoliko dolara ustede po 32GB uredjaju.
Nek je razlika $5, prodaju 50 miliona iPhonea kvartalno, i hajmo pretpostaviti da je svaki peti 7ica sa 32GB storagea - to je usteda od 50tak miliona kvartalno, ili 200 miliona u godini prodaje. Zvuci kao bitna cifra, ali za Apple bas i nije, kada se pogleda ukupna dobit, 50 miliona kvartalno je nista za Apple i ne bi rizikovali reputaciju za te pare.
Ako fakat jesu stavili eMMC 5.x u 32GB model, a UFS u druge, cisto da bi za nijansu napuhali dobit - onda je Tim Cook prvoklasni idiot. A nije.
Google pixel 32GB 300 MB/s
iPhone 7 32GB 42 MB/s
Drastična razlika, e sad zašto, to će Apple morati da dokaže jer se digla poprilična prašina zbog toga. A možda će ljudi jednostavno zaboraviti na to i reći, šta me briga meni radi super brzo, ne zanimaju me nikakvi testovi.
-
Ali_G
#18653 Re: iPhone - All about
Kako skontah 7+ ima brzi hard disk od obicnog? Nije ni nelogicno. Evidentno je da svakim novim modelom povecavaju razliku.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Alfons Kauders
#18654 Re: iPhone - All about
Ma naravno da nije, ko ne zna za Unbox Therapy? Nisam ni rekao da je lazirao testove, vec da nisu potpuni, odnosno da se fokusirao na performanse prilikom kopiranja fajla od 4 gige, jer to jednostavno ne predstavlja performanse na pravi nacin (takav load na storageu je izuzetak i kod desktopa, kamoli mobitela).one hundred eyes wrote: Pretpostavljam da znaš ko je ovaj lik koji je snimio video, ako ne, pogledaj broj subscribera na njegovom kanalu i vidjet ćeš da nije neki bezvezni lik koji lažira testove. Ovaj njegov video je pokrenuo lavinu čitavu, pa su ljudi uzeli Google Pixel od 32GB i testirali brzinu, na kraju su rezlutati ovakvi:
Google pixel 32GB 300 MB/s
iPhone 7 32GB 42 MB/s
Drastična razlika, e sad zašto, to će Apple morati da dokaže jer se digla poprilična prašina zbog toga. A možda će ljudi jednostavno zaboraviti na to i reći šta me briga, meni radi super - brzo ne zanimaju me nikakvi testovi.
Zato sam i rekao da ovaj test jednostavno ne pokazuje pravo stanje, ni blizu. Pogledaj koje sve testove sadrze prosjecni benchevi za storage - kopiranje ogromnih fajlova je samo jedan element.
E sad, kada bi se probalo jos par stvari, ponajprije s malim fajlovima, IOPS, random testovima, ili stvarima poput SQL operacija, bilo bi nam lakse skontati da li je UFS ili su fakat konji odlucili da osakate entry-level model i ubace eMMC. Ako je u pitanju ovo drugo, onda definitivno zasluzuju da im ljudi jebu mater, jer je razlika izmedju eMMC i UFS uredjaja fakat nebo-zemlja.
Btw... Kod mene 420.22MB/s sequential read. Sta ono rece kolega isx? Da ne vjeruje da ima brzih telefona?
- macanSA
#18655 Re: iPhone - All about
a tvoje telefon je.....Alfons Kauders wrote:
Btw... Kod mene 420.22MB/s sequential read. Sta ono rece kolega isx? Da ne vjeruje da ima brzih telefona?
- Alfons Kauders
#18656 Re: iPhone - All about
Jeste nelogicno, jer je to onda marketinska odluka koja nema veze s tehnologijom i strukom.Ali_G wrote:Kako skontah 7+ ima brzi hard disk od obicnog? Nije ni nelogicno. Evidentno je da svakim novim modelom povecavaju razliku.
Drugim rijecima, neko u Cupertinu je morao donijeti odluku da se namjerno osakate performanse na slabijim modelima, radi marketinga. Sjebali su sopstveni proizvod da bi drugi proizvod ucinili primamljivijim.
Imaju vrlo dobar razlog za to. Razlika u troskovima proizvodnje izmedju 32 i 64GB modela je vrlo mala, a u maloprodaji je ogromna. Apple je uvijek imao dosta bolje marze na iPhoneima sa vise storagea, pa su trazili neofirne nacine da primoraju ljude da kupuju skuplje modele. Na sestici su to uradili tako sto su ponudili skoro neupotrebljivih 16GB na entry modelu, preskocili 32GB, i ponudili osjetno skuplju 64GB varijantu. Na sedmici to haman rade tako sto ubacuju kriminalno los eMMC storage u 32GB model, i to namjerno.
Zasto kazem namjerno? Zato jer sam koristio i posjedovao nekoliko uredjaja sa eMMC 5.x drajvovima. Nijedan nije davao ovako lose rezultate, a medju njima je bilo npr mini PC-a za dnevnu sobu koji kostaju stotinjak dolara, zasnovanih na procesorima i eMMCu starijem od dvije godine (cak i eMMC 4.51 ponekad baci bolje rezutate od navedenih 42MB/s).
Ako su fakat stavili takav eMMC u 32GB model, onda jebiga... Moze se reci da je to supacki potez godine.
Last edited by Alfons Kauders on 22/10/2016 12:40, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#18657 Re: iPhone - All about
Kinez brate... Neće bit bugarski.macanSA wrote:a tvoje telefon je.....Alfons Kauders wrote:
- macanSA
#18658 Re: iPhone - All about
tkoji kinez, jeboga tiAlfons Kauders wrote:Kinez brate... Neće bit bugarski.macanSA wrote:a tvoje telefon je.....Alfons Kauders wrote:
- hakazvaka
#18659 Re: iPhone - All about
@mega man x - 7 dana - off topic 
- Alfons Kauders
#18660 Re: iPhone - All about
Xiaomi Mi5... (stari, ne ovaj novi S model)macanSA wrote:tkoji kinez, jeboga tiAlfons Kauders wrote:Kinez brate... Neće bit bugarski.macanSA wrote: a tvoje telefon je.....
Imamo tamo onu temu o kineskim mobitelima, mojne vamo da idemo u off.
Uglavom, brend nije bitan, jer svi koriste haman iste UFS 2.0 drajvove koji silaze s iste trake u Samsungu, isti node, isto pakovanje, isto sve. Standard je isti, cak je i hardver skoro identican, ali ima nekih razlika u implementaciji izmedju razlicitih vendora... I performanse su skoro identicne na svima - bilo da je Pixel, iPhone 7 64GB ili moj Kinez. Hardver je takav i to je to.
Zato me i cudi da su se usudili osakatiti 7icu na taj nacin, jer UFS 2.0 uopste nije novi standard, niti je skup za proizvode ove klase. Svi ga vec koriste, i to na dosta jeftinijim uredjajima poput mog.
Ako se definitivno potvrdi da su koristili eMMC na 32GB modelima, moj savjet je da ih se klonite po svaku cijenu, jer je razlika u performansama cak i gora od ove video demonstracije, plus vise grijanja, potrosnje itd.
-
Ali_G
#18661 iPhone - All about
Moze li se utvrditi fizicki koji je model memorije? Nek ga fino rasklope i crno na bijeli[emoji3]
Ako se to potvrdi tacnim supacki je nacin, al svi prave razlike svojih top modela.
Ako se to potvrdi tacnim supacki je nacin, al svi prave razlike svojih top modela.
- macanSA
#18662 Re: iPhone - All about
auuuu znači "ćaomi" kako ga posprdno nazivaju jabučarii vlasnici samsunga, lg...Alfons Kauders wrote:
Xiaomi Mi5... (stari, ne ovaj novi S model)
e sad si ga najebona ovoj temi
Last edited by macanSA on 22/10/2016 13:06, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#18663 Re: iPhone - All about
Moze naravno, samo tesko naci nekog hornog da rasturi nov iPhoneAli_G wrote:Moze li se utvrditi fizicki koji je model memorije? Nek ga fino rasklope i crno na bijeli[emoji3]
Moze se to ba lako skontat i bez rastavljanja mobitela, samo treba izvrit vise testova i fokusirati se na one gdje ce biti najocitije razlike izmedju UFS-a i eMMC-a:

Trenutno ti stanje sa supply strane izgleda ovako:
- UFS 2.0 i dalje preskup za mainstream modele, te ne ide u modele sa manje od 32GB
- eMMC 5.1 je solidan, ali relativno rijedak, jer mislim da ima dosta vise kapaciteta za 5.0, sto obara i cijenu (eMMC 5.1 je ok, ali manje-vise rodjen mrtav jer je UFS 2.0 uveden u isto vrijeme, a bolji je).
- eMMC 5.0 trenutno najrasprostranjeniji storage u mobilnim uredjajima ove generacije...
- eMMC 4.51 najrasprostranjeniji u odnosu na ukupni broj uredjaja (svi legacy uredjaji su na njemu).
Za eMMC 5.1 postoji par pitanja, jer je moguce da ce iduce godine biti pravo popolaran radi cijene... Ili pravo mrtav radi UFS-a. UFS je skuplji za proizvodnju i imam manje instaliranog kapaciteta. eMMC 5.1 bi mogao biti dosta jeftiniji ukoliko se krene na tranziciju sa 5.0 na 5.1, kako bi se produzila iskoristivost starijih nodeova.
-
Ali_G
#18664 Re: iPhone - All about
A kad ga razni strucnjaci savijaju i lupaju cekicima valjda ce se naci neko da razotkrije zlocesti Apple[emoji4]
- Alfons Kauders
#18665 Re: iPhone - All about
Stvarno?macanSA wrote:auuuu znači "ćaomi" kako ga posprdno nazivaju jabučariAlfons Kauders wrote:
Xiaomi Mi5... (stari, ne ovaj novi S model)
e sad si ga najebona ovoj temi![]()
- Alfons Kauders
#18666 Re: iPhone - All about
Ama sta ces ga lupat, samo nek izvrte par bencheva i rijesena prica... Ja bi to za 10 minuta... Ima jaran sedmicu, al jebiga on uzeo 128 cini mi se, pa nemam na cemu probat...Ali_G wrote:A kad ga razni strucnjaci savijaju i lupaju cekicima valjda ce se naci neko da razotkrije zlocesti Apple[emoji4]
-
Ali_G
#18667 Re: iPhone - All about
Pa to kazem. Toliko unistenih mobova i da onda neko od ovih youtubera ne moze odvrnuti par sarafa[emoji4]
- Alfons Kauders
#18668 Re: iPhone - All about
A zasto mislis da prosjecan tech-touber uopste zna sta bi trebao traziti?Ali_G wrote:Pa to kazem. Toliko unistenih mobova i da onda neko od ovih youtubera ne moze odvrnuti par sarafa[emoji4]
-
Ali_G
#18669 Re: iPhone - All about
Al su prvi kad treba naci manu nekom uredjaju[emoji4] daj onda da se barata cinjenicama i konkretnim stvarima.
- basicm
#18670 Re: iPhone - All about
Da li to ima veze sa tim sto se android telefoni koriste i kao usb storage a apple ne, pa su ovi skontali da nema potrebe ici na bolje dok god zadovoljava interne potrebe telefona?
Poslato s brzoglasa koristeci Tapatalk!
- rida1976
#18671 Re: iPhone - All about
Alfons gdje si uzeo mi5? Online pa ovdje stiglo ili kako? Kolko te izasao?
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
-
isx
#18672 Re: iPhone - All about
Anandtech je izvukao 239MB/s sequential read na tom telefonu (džaba UFS-based NAND storage), a na 6S plus preko 400MB/s.Alfons Kauders wrote:Btw... Kod mene 420.22MB/s sequential read. Sta ono rece kolega isx? Da ne vjeruje da ima brzih telefona?
- Alfons Kauders
#18673 Re: iPhone - All about
Izvukao je zato jer im je to posao.isx wrote:Anandtech je izvukao 239MB/s sequential read na tom telefonu (džaba UFS-based NAND storage), a na 6S plus preko 400MB/s.Alfons Kauders wrote:Btw... Kod mene 420.22MB/s sequential read. Sta ono rece kolega isx? Da ne vjeruje da ima brzih telefona?
Nije slucajno Ananad presao u Apple...
-
isx
#18674 iPhone - All about
Ko je jos izvukao tvojih 420MB na internetu?
- Alfons Kauders
#18675 Re: iPhone - All about
Ne, nema veze, jer se govori o dosta vecim brzinama no sto USB moze potegnuti...basicm wrote:Da li to ima veze sa tim sto se android telefoni koriste i kao usb storage a apple ne, pa su ovi skontali da nema potrebe ici na bolje dok god zadovoljava interne potrebe telefona?
Cisto stvar napretka tehnologije. Spor storage je oduvijek bio problem za telefone, jer su proizvodjaci godinama bili primorani da koriste storage koji nije bio ni blizu uporediv onim koji imamo na svojim racunarima... Jednostavno nisu imali nista bolje.
Prije 5 godina, prosjecan SSD je bio 5-10 puta brzi od storage rjesenja u flagship telefonima. To je razlika.
Danas je, ko sto vidis, razlika dosta, dosta manja. Zapravo, na ovoj masini imam neki stari 120GB SSD koji je barem duplo sporiji od ovog UFS kurca u telefonu.